Visit our Archive of Documents from US Government Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 19/04/96

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

Athens Press Review (ELOT 928) Directory

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 19/04/1996


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

  • [2] Τρομοκρατική επίθεση

  • [3] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

  • [4] Σκοπιανό

  • [5] Συμφωνία Ισραήλ - Τουρκίας

  • [6] Κυπριακό


  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 19/04/1996 (ΑΠΕ)

    Η πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση εναντίον Ελλήνων τουριστών σε ξενοδοχείο της Αιγύπτου είναι το θέμα που κυριαρχεί στην ειδησεογραφία του σημερινού τύπου. Αλλα βασικά θέματα οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, η οικονομική πολιτική και οι εσωκομματικές εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Αλ-αχ Θεέ μου... 18 Ελληνες νεκροί, 17 τραυματίες από φανατικούς Ισλαμιστές. Τους γάζωναν κραυγάζοντας "εν ονόματι του Ισλάμ".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Αίμα 18 αθώων Ελλήνων στο Κάιρο. Παγκόσμια φρίκη για το τυφλό χτύπημα των φανατικών μουσουλμάνων".

    Η ΑΥΓΗ: "Φανατισμός-δολοφόνος. Ποτάμι αίματος στο Κάιρο στο όνομα του Αλλάχ".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Ο Χάλακ πίσω απ'το μακελειό. Πούλησε δύο παρτίδες όπλων στους Αιγυπτίους τρομοκράτες".

    ΕΘΝΟΣ: "Σφαγή Ελλήνων από τους δήμιους του Ισλάμ".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Μας έστησαν πυραμίδα θανάτου στυγνοί δολοφόνοι αγνώστου προελεύσεως".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Σφαγή στ' όνομα του Αλλάχ. Λεηλάτησαν τους νεκρούς μετά την επίθεση".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Θέρισαν γυναίκες για τον Αλλάχ. Πάγωσε η Ελλάδα. Σφαγή στο Κάιρο με 18 νεκρούς και 17 τραυματίες".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Η σφαγή των αθώων. Παγκόσμιο σοκ από την επίθεση Ισλαμιστών κατά Ελλήνων".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Ανίερη σφαγή αθώων Ελλήνων".

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Μακελειό στο Κάιρο. 18 Ελληνες νεκροί από σφαίρες φανατικών ισλαμιστών".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Γιατί; 18 Ελληνες θύματα της θηριωδίας των φανατικών Ισλαμιστών ".

    ΝΙΚΗ: "Ελληνική θυσία στο Κάιρο. Αθώοι προσκυνητές θύματα της τυφλής βίας".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Φρίκη και θρήνος. Αγνωστοι οι δράστες της εγκληματικής επίθεσης στο Κάιρο".

    [2] Τρομοκρατική επίθεση

    Η ΑΥΓΗ γράφει ότι "δύο παραμένουν μέχρι στιγμής οι βασικές εκδοχές για το άνευ προηγουμένου μακελειό του Καϊρου που κόστισε τη ζωή σε 18 ανθρώπους και είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό άλλων 20, οι οποίοι προστίθενται στο βαρύ μέχρι σήμερα φόρο αίματος αλλοδαπών-τουριστών τα τελευταία τέσσερα χρόνια στην Αίγυπτο. Σύμφωνα με την πρώτη, οι νεκροί είναι θύματα των φανατικών ισλαμιστών που επιθυμούν να σαμποτάρουν την αιγυπτιακή οικονομία και εν τέλει να ανατρέψουν την κυβέρνηση του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ. Η δεύτερη εκδοχή αφήνει την υπόνοια ότι ο πραγματικός στόχος της επίθεσης δεν ήταν οι Ελληνες τουρίστες και ότι οι τρομοκράτες "παραπλανήθηκαν" νομίζοντας οτι πρόκειται για ισραηλινούς επισκέπτες. Η αντιισραηλινή αυτή εκδοχή της χθεσινής δολοφονικής επίθεσης εκτιμάται ως η απάντηση των ισλαμιστών στο νέο κύκλο αίματος που άνοιξε στο Λίβανο".

    Η ΝΙΚΗ σημειώνει ότι "αθώοι πλήρωσαν με τη ζωή τους το παράλογο θρησκευτικό μένος των ισλαμιστών".

    Το ΕΘΝΟΣ επισημαίνει οτι "το ξενοδοχείο ήταν στέκι Ισραηλινών".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ αναφέρει ότι υπάρχουν "τεράστια ερωτήματα για τη σκοπιμότητα και τους βαθύτερους σκοπούς της επίθεσης" και προσθέτει οτι "οι 18 Ελληνες πλήρωσαν φόρο ζωής στις συνέπειες της μέχρι τώρα κατάστασης στη Μέση Ανατολή και στους δολοφονικούς τερατώδεις σχεδιασμούς για την πλήρη επιβολής της "νέας τάξης" πραγμάτων στην περιοχή".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ τονίζει ότι δεν μπορεί "να αποκλειστεί η προβοκάτσια εκ μέρους οποιωνδήποτε. Προβοκάτσια που μπορεί να αποβλέπει στην αποκοπή του ομφάλιου λώρου που από πολλού συνδέει τους Ελληνες με το σύνολο των αραβικών λαών".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ όπως και οι άλλες εφημερίδες αναφέρει ότι "το λουτρό αίματος από το τυφλό χτύπημα των φανατικών ισλαμιστών προκάλεσε παγκόσμια φρίκη. Το Ευρωκοινοβούλιο και σύσσωμες οι κυβερνήσεις των περισσοτέρων κρατών έσπευσαν να καταδικάσουν το γεγονός".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ στο σχόλιό του επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι "οι ΗΠΑ διευκολύνουν την άνοδο του ισλαμισμού στην περιοχή μας μέσα από τις προγραμματισμένες ακρότητες του Ισραήλ εις βάρος του Λιβάνου και την προκλητικά άδικη νέα τάξη πραγμάτων που επιβάλλουν στους λαούς της Β. Αφρικής και της Α. Μεσογείου. Ολα δείχνουν πως θα πληρώσουμε ακριβά το λογαριασμό που έχει προετοιμάσει η Δύση με την πολιτική της . Το ισλαμικό χτύπημα που δεχθήκαμε στην Αίγυπτο έχει και συμβολική σημασία".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ στο σχόλιό της ισχυρίζεται ότι "ο κύκλος του αίματος δεν θα κλείσει και η ειρήνευση δεν θα έρθει με μονόπλευρες πρωτοβουλίες αλλά ούτε και με την τυφλή τρομοκρατία. Η ειρήνευση θα έρθει μόνο με την ισότιμη συμβίωση των πολιτισμών, το σεβασμό των δικαιωμάτων των λαών όλων των λαών της εύφλεκτης περιοχής. Διαφορετικά η βία θα αναπαράγει τη βία με θύματα πάντοτε αθώους - χθες ήταν Ελληνες, αύριο κάποιοι άλλοι - που θα θυσιάζονται για να εισπράττουν άλλοι".

    Στο σχόλιό τους ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν ότι "το χάσμα βαθαίνει αντί να γεφυρωθεί στη Μέση Ανατολή. Και οι διεθνείς οργανισμοί όπως και οι ισχυροί του πλανήτη δεν είναι άμοιροι ευθυνών για όσα αποτρόπαια συμβαίνουν, και ενώ γνωρίζουν πως τα ψηφίσματα και η φραστική καταδίκη των σφαγών ουδέποτε έφεραν αποτέλεσμα εξαντλούν την επιείκεια τους προς τον ισχυρότερο και επιδεικνύουν την αυστηρότητα τους προς τον αδύναμο για να θερίσουν τελικά τους καρπούς της μέχρις εσχάτων αλληλοσφαγής. Οι αθώοι νεκροί και τραυματίες του Καϊρου και οι άμαχοι των στρατοπέδων και της προσφυγιάς στη Μ. Ανατολή συναντώνται τραγικά στις παρυφές της ίδιας παραφροσύνης".

    Ο ΛΟΓΟΣ αναφέρει ότι "καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση που σημειώθηκε στις 08.00 ώρα Ελλάδος αλλά εικάζεται ότι πρόκειται για φανατικούς ισλαμιστές της οργάνωσης ΤΖΑΜΑΑ ΑΛ ΙΣΛΑΜΙΓΙΑ που επιδιώκει την ανατροπή της κυβέρνησης Μουμπάρακ και από το 1992 έχει αρχίσει επιθέσεις εναντίον τουριστικών στόχων".

    Τα ονόματα των νεκρών όπως τα δημοσιεύει ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ είναι: "Αγγέλου Παρασκευή, Βασιλειάδη Βασίλη, Βεληκούδη Δέσποινα, Γιακουμέλη Σταυρούλα, γεννηθείσα το 1949, Καμενίδου Ολγα, Καράγιωργα Γεωργία γεννηθείσα το 1938, Κιζλαρίδου Γεωργία, Λύτρα, Ματσινού Κλεονίκη γεννηθείσα το 1930, τη μοναχή Πατέλη Μαρία, το μοναχό Πατέλη Νίκο, Πέτρου Νίκος, Πολυκονιάρη Φανή γεννηθείσα το 1919, Τζεβελεκίδη Βασίλη, Τζεβελεκίδου Αντωνία, Τσεκούρα Νικολέτα γεννηθείσα το 1924, Τάκου Μαρία γεννηθείσα το 1925 και Φλαμιάτου Μαρία γεννηθείσα το 1945. Τα ονόματα των τραυματιών είναι: Δαμασκηνός Εμμανουήλ, Μπελόκα Γεσθημανή, Ηλιοπουλου Παρθένα, Ιλιανίδου Ζαφείρω, Λαμπρινουδάκη Αντωνία, Γιάννης Μανωλακάκης, Ελένη Κωστάκη, Ελένη Καμενίδου, Ελένη Τσάπη, Ελευθερία Μαργαρίτη, Αποστολάκη Φιλομίλα, Αραβατζής Απόστολος, Δρακούλη Ελένη, Δρακούλης Στυλιανός, Καμενίδου Ελένη, Κερακλείδου Κούλα και Νάκη Μαρία".

    [3] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Το ΕΘΝΟΣ αναφέρει ότι "με τρεις κινήσεις ο Τούρκος πρωθυπουργός Μεσούτ Γιλμαζ επιδιώκει να πετύχει τον ελληνοτουρκικό διάλογο: Αποδέχεται τη διαιτησία τρίτου μέρους δηλαδή των Αμερικανών για τη διευθέτηση των διάφορων. Ο κ. Γιλμάζ δήλωσε στην τουρκική εθνοσυνέλευση ότι "το πραγματικό νέο είναι η αποδοχή των λύσεων που θα προτείνει ένα τρίτο μέρος στις δύο χώρες". Προτείνει την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για τα Ιμια "με την εκ των προτέρων δέσμευση και των δύο πλευρών ότι θα δεχθούν τις αποφάσεις του". Κατηγορεί τους Τούρκους διπλωμάτες και εμμέσως την Τανσού Τσιλερ ότι χειρίστηκαν λάθος την υπόθεση των Ιμιων παραπλανώντας την πολιτική ηγεσία κι οδηγώντας την σε λάθος συμπεράσματα".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ με τίτλο "Σφάζονται στην Αγκυρα για τα Ιμια" γράφει ότι "ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μεσούτ Γιλμάζ κατηγόρησε αξιωματούχους του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών ότι υπερέβησαν τις αρμοδιότητές τους αποκρύπτοντας σημαντικά έγγραφα κατά τη διάρκεια της κρίσης της βραχονησίδας Ιμια".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει ότι "η Αγκυρα αποδέχεται την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για την επίλυση των προβλημάτων στο Αιγαίο", όπως δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός Μεσούτ Γιλμάζ κατά τη διάρκεια της συζήτησης του προϋπολογισμού στην τουρκική εθνοσυνέλευση"'.

    Η ΑΥΓΗ γράφει ότι "την επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών μέσω συζητήσεων θέση που υιοθετεί η Τουρκία, συνιστά το Συμβούλιο Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αυτό προκύπτει από την απάντηση που έδωσε σε σχετική ερώτηση του Αλέκου Αλαβάνου ο Ιταλός υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και ασκών την προεδρία του Συμβουλίου κ. Φεράρις".

    Η ΝΙΚΗ αναφέρει ότι "ο Τούρκος πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε προηγούμενη πρότασή του για προσφυγή στο Δικαστήριο της Χάγης με την εκ των προτέρων δέσμευση και των δύο πλευρών ότι θα δεχθούν τις αποφάσεις. Παρατηρητές ωστόσο αναφέρουν οτι η εμφανιζόμενη ως καινοτομία των τουρκικών θέσεων ενδέχεται να εξηγείται και ως αποδοχή του μεσολαβητικού ρόλου των ΗΠΑ για την εκτόνωση της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ στο σχόλιό της τονίζει ότι "η προχθεσινή αναφορά του κ. Μεσούτ Γιλμάζ στο θέμα των βραχονησίδων Ιμια ενώπιον της Εθνοσυνελεύσεως της χώρας του ενισχύει την εντύπωση ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός επιθυμεί να επιβάλει μια αλλαγή στάσεως της κυβερνήσεώς του στη νέα διμερή διένεξη που προκάλεσε η Τουρκία. Τίθεται βεβαίως το ερώτημα κατά πόσον ο κ. Γιλμάζ θα μπορέσει να επιβάλει την αλλαγή της τουρκικής στάσεως στο στρατιωτικο-πολιτικο κατεστημένο της χώρα του όταν μάλιστα το κόμμα του όπως προαναφέραμε μετέχει σε κυβέρνηση συνεργασίας με το κόμμα της κ. Τσιλέρ. Η ειλικρίνεια και η αξιοπιστία της τουρκικής "στροφής" επιβάλλεται να δοκιμασθούν εμπράκτως και πρωτίστως ενώπιον της διεθνούς κοινότητος. Διότι σ' αυτήν οφείλεται και απευθύνεται κυρίως η αλλαγή στάσεως της Αγκυρας με αφορμή την αποκάλυψη των ασυστάτων και επιθετικών διεκδικήσεων της στην υπόθεση των βραχονησίδων Ιμια. Ας διευκολύνουμε λοιπόν τον κ Γιλμάζ να αποδείξει διεθνώς την ειλικρίνεια ,την αξιοπιστία και την μετριοπάθειά του".

    ΤΑ ΝΕΑ γράφουν ότι "συγκρατημένη αισιοδοξία επικρατεί στο κυβερνητικό επιτελείο για τα ελληνοτουρκικά μετά τη συνάντηση Κλίντον-Σημίτη ενώ εκτιμάται ότι κατά την επίσκεψη Γιλμαζ στην Ουάσιγκτον θα ασκηθούν πιέσεις στην Αγκυρα να είναι προσεκτική στις κινήσεις της στο Αιγαίο και να προσφύγει στη Χάγη γι το θέμα της Ιμιας".

    [4] Σκοπιανό

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει ότι "σε συνεχή υπονόμευση της διαμεσολαβητικής προσπάθειας των Ηνωμένων Εθνών επιδίδονται οι Σκοπιανοί, απορρίπτοντας οποιαδήποτε διαπραγμάτευση για το θέμα του ονόματος".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ προσθέτει ότι "πλήρη αδιαλλαξία επέδειξε και χθες ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων κ. Λ. Φερτσκόφσκι για το θέμα της ονομασίας ενώ στην Αθήνα η αντιπολίτευση επέκρινε σκληρά την κυβέρνηση για τα λάθη που πολλαπλασιάζουν τα ερείσματα του Γκλιγκόροφ στη διεθνή σκηνή. Ο κ. Φερτσκόφσκι σε δηλώσεις του στη Βιέννη εξέφρασε απαισιοδοξία για την έκβαση των συνομιλιών κρίνοντας πως "τέτοιου είδους διαπραγματεύσεις δεν μπορούν να καταλήξουν σε ένα συμβιβασμό. Από την πλευρά μας πρόσθεσε δεν υπάρχει περιθώριο ελιγμών για ένα συμβιβασμό". Ο Σκοπιανός υπουργός Εξωτερικών σχεδόν θριαμβολόγησε για το μέγα ελληνικό λάθος της Ενδιάμεσης συμφωνίας του περασμένου Σεπτεμβρίου".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ επισημαίνει ότι "η κυβέρνηση ακολουθεί τώρα "βήμα σημειωτόν" στη διαπραγμάτευση για την ονομασία των Σκοπίων ευελπιστώντας ότι τελικώς θα υπάρξει ευνοϊκό αποτέλεσμα και για τις δύο πλευρές. Η σχέση των Σκοπίων με την Αθήνα είναι μια "σχέση-κλειδί" για την ΠΓΔΜ είπε ο κ. Κρίστοφερ Χιλ ο υποψήφιος Αμερικανός πρέσβης στα Σκόπια στη διάρκεια ακροάσεως στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας για την επικύρωση της υποψηφιότητάς του".

    [5] Συμφωνία Ισραήλ - Τουρκίας

    "Ο πρόεδρος Κληρίδης προειδοποίησε χθες ότι η Κύπρος δεν θα επιτρέψει τη χρησιμοποίηση του εναέριού της χώρου για πτήση ισραηλινών πολεμικών αεροπλάνων προς την Τουρκία. Είπε επίσης ότι σε περίπτωση που υπάρξει παραβίαση θα δημιουργηθεί κρίση στις φιλικές σχέσεις Κύπρου και Ισραήλ. Οι προειδοποιήσεις αυτές περιέχονται σε επιστολή που απευθύνει ο πρόεδρος Κληρίδης προς τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Σιμόν Πέρες", γράφει η ΑΥΓΗ.

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει ότι "Ελλάδα και Κύπρος συμφωνούν οτι η συνεργασία Τουρκίας-Ισραήλ δεν επηρεάζει το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα. Αυτό δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ρωμαίος κατά την άφιξή του στην Κύπρο όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη και θα έχει συναντήσεις με την κυπριακή πολιτειακή και πολιτική ηγεσία".

    [6] Κυπριακό

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει ότι "συμπαιγνία Ηνωμένων Πολιτειών και Βρετανίας αποδείχθηκε τελικά η συνάντηση των 5 μόνιμων μελών του ΣΑ κατά την οποία συζητήθηκε το Κυπριακό. Οπως δήλωσε αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών η σύσκεψη δεν κατέληξε σε συμπεράσματα γιατί "δεν ήταν αυτός ο σκοπός της". Σ' ο,τι αφορά το ρόλο του ΟΗΕ στη σύσκεψη ο ίδιος ο αξιωματούχος τον χαρακτήρισε "ρόλο παρατηρητή".

    Η ΝΙΚΗ με τίτλο "και πάλι ευχές από τους πέντε" αναφέρει ότι "το απαράδεκτο του Status quo στην Κύπρο και την ανάγκη εξεύρεσης μιας συνολικής λύσης του προβλήματος στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ επαναβεβαίωσαν στη χθεσινή "ευρύτατη" σύσκεψη για το Κυπριακό. Τα πέντε μόνιμα μέλη του συμβουλίου αποφάσισαν να προωθηθεί η αμερικανική πρωτοβουλία στο Κυπριακό υπό την προϋπόθεση ότι θα ενημερώνονται όλοι. Σύμφωνα με πληροφορίες που διαθέτει η κυπριακή προεδρία κάποιες από τις μετέχουσες χώρες υποστήριξαν να δοθεί προτεραιότητα στην πρόταση του Γλαύκου Κληρίδη για αποστρατικοποίηση ενώ κάποιες άλλες εξέφρασαν την άποψη ότι πρέπει η πρόταση να προωθηθεί με την ταυτόχρονη επίλυση του χρόνιου προβλήματος. Η Γαλλία ιδιαίτερα έδωσε έμφαση στην προώθηση της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας".

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    news2html v2.20 run on Friday, 19 April 1996 - 10:44:19