Compact version |
|
Thursday, 23 January 2025 | ||
|
Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 22/04/96From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>Athens Press Review (ELOT 928) DirectoryΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 22/04/1996ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ[1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ[2] Ελλάδα - ΠΓΔΜ[3] Περιοδεία Πρωθυπουργού[4] Τρομοκρατική επίθεση[5] ΗΠΑ - Δυτική Θράκη[6] Ελληνοτουρκικές σχέσεις[7] Ελλάδα - αμυντικές συνεργασίες[8] ΕΕ - Τουρκία - Ελληνικό βέτο[9] Συνέντευξη Ισραηλινού πρέσβη[10] Συμφωνία Τουρκίας-Ισραήλ - αντιδράσεις[11] Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα[12] Επίσκεψη Κόρνμπλουμ[13] Συνέντευξη Σολάνα[1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝΑθήνα, Ελλάδα, 22/04/1996 (ΑΠΕ)Η σημερινή συνεδρίαση του συμβουλίου γενικών υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι οργανωτικές αλλαγές στη δομή της Νέας Δημοκρατίας, η αντιπαράθεση κυβέρνησης-αντιπολιτευσης για την συζήτηση σε επιτροπή του κογκρέσου για την κατάσταση στη Δυτική Θράκη, οι εσωκομματικές εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και οι έρευνες από την αιγυπτιακή αστυνομία για τον εντοπισμό των δραστών της πολύνεκρης τρομοκρατικής επίθεσης με θύματα Ελληνες τουρίστες στο Κάιρο είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου. ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Ντόρος στη Ν. Δημοκρατία. Η αναδόμηση φέρνει σύγκρουση. Μπακογιάννη, Κούβελας, Χατζηγάκης κ.α. ρίχνουν το γάντι στην ηγεσία". ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Γυρίζει το κλιμακωτό ωράριο. Μονά-ζυγά και το καλοκαίρι". ΑΥΡΙΑΝΗ: "Τελεσίγραφο στον Εβερτ έστειλε απ'τα Χανιά ο Μητσοτάκης". ΕΘΝΟΣ: "Δηλώσεις τέλος για τους μισθωτούς. Πέντε φορολογικές τομές από τον Ιούνιο". ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Ο Ανδρέας θα τους λύσει την... εξίσωση. Κρίσιμη συνεδρίαση του ΕΓ του ΠΑΣΟΚ για την 'διαρχία'." ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Τούρκος Πράκτορας προεδρεύει στην ψευτο-δίκη της Θράκης". ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Τηλεκλοπή. 58 δραχμές μας στοιχίζει η μονάδα. Υπουλο χαράτσι με τους καταλόγους". ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Μπροστά η Αριστερά στις ιταλικές εκλογές: Χάνει ο Μπερλουσκόνι". ΤΑ ΝΕΑ: "Πέσανε κάτω απ'τη βάση τα Λύκεια. Για πρώτη φορά τα αποτελέσματα σε όλα τα σχολεία". ΝΙΚΗ: "Διαγραφή για 4. Ο Εβερτ κλιμακώνει την αντιπαράθεση".
[2] Ελλάδα - ΠΓΔΜΗ ΝΙΚΗ γράφει ότι "ο νέος κύκλος των συναντήσεων των εκπροσώπων Ελλάδας και ΠΓΔΜ στη Νέα Υόρκη, όπως αυτές προβλέπεται να γίνονται από την ενδιάμεση συμφωνία που υπογράφηκε μεταξύ των δύο χωρών ορίστηκε για τον Ιούνιο. Στόχος των συνομιλιών αυτών είναι να καταλήξουν τα δύο μέρη σε οριστική συμφωνία για το όνομα, πράγμα που θα σημάνει την πλήρη ομαλοποίηση των σχέσεων Αθηνών-Σκοπίων και την ανεμπόδιστη, πλέον, εξέλιξή τους. Η συνάντηση, που πραγματοποίησαν οι εκπρόσωποι των δύο χωρών διαπραγματευτές Χρ. Ζαχαράκης και Β. Τοσέφσκι παρουσία του συντονιστή Σάιρους Βάνς, ήταν μια 'ευκαιρία' να δοθούν από τον εκπρόσωπο των Σκοπίων, στον Ελληνα διαπραγματευτή, εξηγήσεις για τη διαφαινόμενη σκλήρυνση των θέσεων της χώρας του". Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει ότι "με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας των Σκοπίων κ. Κίρο Γκλιγκόροφ θα συναντηθεί σήμερα το μεσημέρι η αντιπροσωπεία της ΓΣΕΕ με επικεφαλής τον πρόεδρό της Χρ. Πρωτόπαπα".
[3] Περιοδεία ΠρωθυπουργούΤο ΕΘΝΟΣ αναφέρει ότι "'διόρθωση' της βρετανικής πολιτικής στα εθνικά μας θέματα και ειδικότερα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις θα επιδιώξουν ο πρωθυπουργός κ. Σημίτης και ο αναπληρωτής υπουργός των Εξωτερικών κ. Γ. Ρωμαίος στις συνομιλίες τους αύριο με τον Βρετανό πρωθυπουργό Τζόν Μέιτζορ τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και 'υπερυπουργό' Μάικλ Χεσελτάιν και τον υπουργό των εξωτερικών Μάικλ Ρίφκιντ. Φαίνεται δε σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες από διπλωματικές πηγές ότι θα βρουν σ' αυτή την προσπάθεια ευνοϊκό κλίμα και θα διαπιστώσουν την πρόθεση της βρετανικής κυβέρνησης να δρομολογηθούν οι διμερείς σχέσεις σε νέο θετικό πλαίσιο που θα ικανοποιεί και τις δύο πλευρές. Ενα ενδεικτικό μήνυμα που στέλνει διακριτικά η βρετανική κυβέρνηση για τις νέες προθέσεις της στις σχέσεις και με την Ελλάδα είναι η επιλογή του νέου πρεσβευτή της στην Αθήνα, του Σέρ Λιονέλ Σμίθ. Πρόκειται για γνωστό ελληνιστή και μελετητή της σύγχρονης Ελλάδας και στα βιβλία και κείμενα που έχει γράψει δεν κρύβει τα ρομαντικά και φιλικά του αισθήματα προς τη Ελλάδα. Η βρετανική κυβέρνηση θέλει τώρα να δώσει μεγάλη προτεραιότητα στις οικονομικές σχέσεις της με την Ελλάδα και βασικά να προωθήσει μεγάλες βρετανικές εταιρίες να πάρουν δουλειές στην Ελλάδα εν όψει της υλοποίησης του νέου πακέτου Ντελόρ". Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "Οι συνομιλίες δεν αναμένεται να έχουν ουσιαστική επίδραση στην εξέλιξη των εθνικών μας θεμάτων. Στην καλύτερη περίπτωση θα βελτιώσουν την ατμόσφαιρα που τελευταία δεν ήταν ιδιαίτερα θερμή ανάμεσα στις δύο χώρες αφού η Βρετανία ήταν εκείνη που 'έσπρωχνε' επίμονα την Τελωνειακή Ενωση της Τουρκίας με την ΕΕ. Η Βρετανία υποστηρίζει τις προσπάθειες της Τουρκίας για αναγνώρισή της σα μιας μεγάλης δύναμης ανάμεσα στην Ευρώπη και στο Ισλάμ. Στις αυριανές συνομιλίες εκεί που θα υπάρξει σύμπτωση απόψεων θα είναι η ανάγκη για να επιλυθεί το Κυπριακό, προτού γίνει η ένταξη της Μεγαλονήσου στην Ευρωπαϊκή Ενωση". Η ΝΙΚΗ σημειώνει ότι "ο απολογισμός της ευρωπαϊκής περιοδείας αλλά και της επίσκεψης στις ΗΠΑ μπορεί να χαρακτηρισθεί θετικός, καθώς τόσο οι Ευρωπαίοι ηγέτες όσο και ο Αμερικανός πρόεδρος αποδέχτηκαν ως αυτονόητη την εφαρμογή των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και ως αδιανόητη οποιαδήποτε αλλαγή συνόρων για τις χώρες της ΕΕ. Τάχθηκαν δε υπέρ της παραπομπής του θέματος της Ιμιας στο Διεθνές Δικαστήριο από την Αγκυρα εφόσον συνεχίζει να αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία επί της βραχονησίδας".
[4] Τρομοκρατική επίθεσηΗ ΝΙΚΗ γράφει ότι "κανένα σοβαρό κίνδυνο, που να απειλεί τη ζωή τους, δεν διατρέχουν οι Ελληνες τραυματίες-θύματα της τρομοκρατικής ενέργειας, που νοσηλεύονται στα αιγυπτιακά νοσοκομεία. Οι τέσσερις Ελληνες αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα την Πέμπτη. Να σημειώσουμε ότι η αιγυπτιακή κυβέρνηση παρήσχε δωρεάν αεροπορικά εισιτήρια στους συγγενείς των θυμάτων ,προκειμένου να τους συμπαρασταθούν στη δοκιμασία τους". Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει ότι "ανθρωποκυνηγητό και σαρωτικές επιδρομές έχει εξαπολύσει η αιγυπτιακή αστυνομία σε ολόκληρη τη χώρα και ειδικότερα σε τρεις φτωχογειτονιές του Καϊρου, κοντά στις Πυραμίδες, στις συνοικίες Μουλάκ Ελ Ντακρούρ, Μπίρκα και Ταλιμπίγια, προβαίνοντας σε μαζικές συλλήψεις μουσουλμάνων φονταμενταλιστών υπόπτων για την σφαγή των Ελλήνων τουριστών στην καρδιά του Καϊρου την περασμένη Πέμπτη".
[5] ΗΠΑ - Δυτική ΘράκηΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ τονίζει ότι "επιθετικά προσέρχεται η ελληνική πλευρά στη δημόσια συζήτηση για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Δυτική Θράκη η οποία θα γίνει εντός των ημερών στην Επιτροπή από μέλη της Γερουσίας και της Βουλής των ΗΠΑ". "Εξαιρετικά επικίνδυνο κεφάλαιο για τη σταθερότητα στην περιοχή της Δυτικής Θράκης" θεωρεί ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ "τη συζήτηση στην επιτροπή του Κογκρέσου". Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει ότι "ο διευθυντής της επιτροπής που έστησε έντεχνα τη συζήτηση της Παρασκευής στη Δυτική Θράκη είχε διατελέσει έμμισθος υπάλληλος του τουρκικού λόμπι στην Ουάσιγκτον, δηλαδή ουσιαστικά της Αγκυρας. Η ψευτοδίκη για τη Θράκη μάλιστα έγινε κατόπιν παραγγελίας από τους ίδιους τους Τούρκους, μέσω του πρεσβευτή τους στην Ουάσιγκτον προς τον διευθυντή της επιτροπής. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση προσπαθεί να υποβαθμίσει το θέμα και ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχει λόγος να επιδιώξει τη ματαίωσή της, ενώ η αντιπολίτευση αντιδρά, υπογραμμίζοντας την κυβερνητική ολιγωρία". Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφέρει ότι "την οξύτατη αντίδραση του Προέδρου της Δημοκρατίας και τον έντονο προβληματισμό της αντιπολίτευσης αλλά και των διπλωματικών κύκλων της Αθήνας προκαλεί η αδυναμία της ελληνικής κυβέρνησης να εμποδίσει τη συζήτηση στο αμερικανικό Κογκρέσο της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη ή τουλάχιστον να ενημερώσει εγκαίρως την ελληνική κοινή γνώμη για την ανοίκεια τουλάχιστον αυτή συμπεριφορά των Αμερικανών".
[6] Ελληνοτουρκικές σχέσειςΟ ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει ότι "ενορχηστρωμένη επίθεση διαλόγου εξαπέλυσαν ΝΑΤΟ και Αγκυρα, με υποκίνηση των ΗΠΑ και με μοναδικό στόχο να καταδείξουν ότι η Αθήνα είναι εκείνη που τον απορρίπτει, ενώ ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών κ. Εμρέ Γκιονενσάι συγκατατέθηκε στην προσφυγή στο Διεθνές δικαστήριο της Χάγης. Τις καλές του υπηρεσίες προσφέρει ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ κ. Ξ. Σολάνα για την επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών, ενώ ο κ. Γκιονενσάι ζήτησε την προσέγγιση βήμα προς βήμα ,όπως είχαν συμφωνήσει οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Τουρκίας κ. Μπ. Κλίντον και Σ. Ντεμιρέλ κατά την πρόσφατη συνάντησή τους". Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει ότι "οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδος και Τουρκίας θα συναντηθούν κατά πάσα πιθανότητα στο τέλος του μήνα στο Βουκουρέστι στο περιθώριο της Διάσκεψης των Παρευξείνιων χωρών".
[7] Ελλάδα - αμυντικές συνεργασίεςΗ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει ότι "η Ελλάδα αναπτύσσει τη δικτύωσή της σε μια σειρά από αμυντικές συνεργασίες με χώρες που αντιμετωπίζουν κι αυτές προβλήματα ίδια με μας, δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Γεράσιμος Αρσένης. Στην ερώτηση του πόσο επίκαιρη είναι αυτή η πρόταση έπειτα από τη συμφωνία και τον άξονα Ισραήλ-Τουρκίας, ο κ. Αρσένης είπε ότι ήδη βρίσκονται στο στάδιο της υλοποίησής τους συμφωνίες με την Αρμενία, τη Συρία, τη Βουλγαρία και το Ισραήλ. "Στη συμφωνία με το Ισραήλ - τόνισε - προβλέπεται πραγματικά συνεργασία σε επίπεδο ανταλλαγής επισκέψεων και κοινών αεροναυτικών ασκήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο. Εχουμε υπογράψει συμφωνίες συνεργασίας και με την Αίγυπτο".
[8] ΕΕ - Τουρκία - Ελληνικό βέτοΤΑ ΝΕΑ αναφέρουν ότι "το διαχωρισμό των κονδυλίων χρηματοδότησης της Τουρκίας από τα κονδύλια που προορίζονται για τη χρηματοδότηση τρίτων μεσογειακών κρατών με βάση το κοινοτικό πρόγραμμα MEDA, ενδέχεται να προτείνει στο σημερινό συμβούλιο υπουργών εξωτερικών ο Θ. Πάγκαλος. Την ίδια στιγμή η ιταλική προεδρία συνεχίζει τις προσπάθειές της μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας για τη διατύπωση ενός κειμένου που θα είναι αποδεκτό από την ελληνική πλευρά και θα δείχνει ότι η τουρκική σέβεται το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες". Η ΑΥΡΙΑΝΗ τονίζει ότι "αποφασισμένη να διατηρήσει το 'βέτο' στη χορήγηση κοινοτικής οικονομικής βοήθειας προς την Τουρκία - παρά τις πιέσεις των 'ισχυρών' της ΕΕ- είναι η ελληνική κυβέρνηση ενόσω η Αγκυρα δεν εγκαταλείπει την επεκτατική της πολιτική στο Αιγαίο". Το ΕΘΝΟΣ γράφει ότι "Με κάποιο λογικό-λεκτικό τέχνασμα φαίνεται να σχεδιάζει να αποφύγει η Ελλάδα να δώσει την τελική συγκατάθεσή της στην έγκριση του κανονισμού MEDA για τη χρηματοδότηση συνεργασίας της Κοινότητας με τις τρίτες μεσογειακές χώρες μεταξύ των οποίων την σημαντικότερη θέση κατέχει η Τουρκία. Σύμφωνα με μια άποψη ο Ελληνας ΥΠΕΞ για να αποφύγει τις έντονες πιέσεις των 14 εταίρων της χώρας του δεν αποκλείει να αποδεχθεί να συζητήσει και να γνωμοδοτήσει σχετικά με αυτόν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεδομένου ότι η γνωμοδότηση αυτή δεν αφαιρεί από την Αθήνα τη δυνατότητα να συνεχίσει να προβάλει το βέτο της στην εφαρμογή του".
[9] Συνέντευξη Ισραηλινού πρέσβη"Στην έλλειψη εκτεταμένου εναερίου χώρου στο Ισραήλ για την πραγματοποίηση αεροπορικών ασκήσεων αποδίδει ο Ισραηλινός πρέσβης στην Αθήνα Ντέιβιντ Σασόν τη συμφωνία της χώρας του με την Τουρκία για την πραγματοποίηση κοινών στρατιωτικών ασκήσεων στον τουρκικό εναέριο χώρο, με αποκλειστική συνέντευξή του στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ. Η συμφωνία, τονίζει, δεν διαφέρει από μια αντίστοιχη που έχει υπογραφεί την περίοδο 1993-1994 μεταξύ Ελλάδος και Ισραήλ. Δεν είναι κάτι τελείως διαφορετικό. Γνωρίζετε ότι έχουν γίνει επαφές ανάμεσα στις δύο χώρες μας σε θέματα στρατιωτικής συνεργασίας σε διάφορους τομείς. Ο ισραηλινός πρέσβης επαναλαμβάνει ότι η συμφωνία Ισραήλ -Τουρκίας δεν στρέφεται εναντίον καμιάς τρίτης χώρας, ακόμα και αραβικής".
[10] Συμφωνία Τουρκίας-Ισραήλ - αντιδράσειςΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "επιστολή με την οποία θα ζητούνται διευκρινήσεις θα στείλει η κυπριακή κυβέρνηση στο Ισραήλ καλώντας το να δώσει λεπτομέρειες της συμφωνίας. Σύμφωνα με το ΡΙΚ η κυβέρνηση του Ισραήλ ερωτάται εάν θα πραγματοποιούνται ισραηλινοτουρκικές ασκήσεις υπεράνω της νότιας Κύπρου, εάν θα επηρεάζεται ο κυπριακός εναέριος χώρος από τις ασκήσεις που θα διεξάγονται υπεράνω του κατεχομένου τμήματος της νήσου εάν η ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των δύο χωρών που έχει συμφωνηθεί έχει επιδράσεις στην ασφάλεια της Μεγαλονήσου και σε ποιο βαθμό θα χρησιμοποιηθεί το FIR Λευκωσίας στο πλαίσιο της συμφωνίας. Επί του παρόντος η κυβερνητική θέση είναι ότι θα δίδεται άδεια διέλευσης στα ισραηλινά πολεμικά εφόσον αυτά δεν συμμετέχουν σε ασκήσεις με τουρκικά".
[11] Ενιαίο Αμυντικό ΔόγμαΤο ΕΘΝΟΣ υπογραμμίζει τις δηλώσεις του προέδρου της Κύπρου Γλαύκου Κληρίδη ότι "τα έργα για την κατασκευή στρατιωτικής βάσης στο αεροδρόμιο Πάφου έχουν ήδη αρχίσει και προχωρούν σύμφωνα με τα σχέδια και μέσα στα καθορισμένα πλαίσια της υλοποίησης του ενιαίου αμυντικού δόγματος Ελλάδας-Κύπρου. Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Κύπριος πρόεδρος πολύ σύντομα το αεροδρόμιο Πάφου θα χρησιμοποιείται για στρατιωτικές ασκήσεις στις οποίες θα συμμετέχουν η Ελλάδα, η Κύπρος, αλλά "και άλλες χώρες" τις οποίες ωστόσο δεν κατονόμασε".
[12] Επίσκεψη ΚόρνμπλουμΤΑ ΝΕΑ γράφουν ότι "ο αμερικανός υφυπουργός εξωτερικών Τζόν Κόρνμπλουμ πραγματοποιεί επίσκεψη εργασίας στην περιοχή. Ο κ. Κόρνμπλουμ (αντικαταστάτης στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ) που αρχίζει σήμερα επαφές με την τουρκική ηγεσία στην Αγκυρα και στη συνέχεια θα έρθει στην Αθήνα (και στη Λευκωσία) επιδιώκει την εξεύρεση κοινού εδάφους μεταξύ των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο ώστε να προωθηθεί μια αμερικανική πρωτοβουλία για το Κυπριακό. Ο αμερικανός αξιωματούχος όμως αναμένεται να συζητήσει και τα ελληνοτουρκικά".
[13] Συνέντευξη ΣολάναΟ ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρεται στη συνέντευξη του ΓΓ του ΝΑΤΟ Χαβιέ Σολάνα, που δημοσιεύθηκε χθες στον "Τύπο της Κυριακής". Ο κ. Σολάνα επανέλαβε την πρότασή του να μεσολαβήσει για την εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων υπογράμμισε ότι τα οποιαδήποτε προβλήματα πρέπει να επιλυθούν με βάση τον καταστατικό χάρτη του ΟΗΕ και τήρησε ίσες αποστάσεις έναντι των δύο χωρών. Ο "Α.Τ." γράφει ότι "το μόνο θετικό ήταν οτι χαρακτήρισε την Ελλάδα κλειδί της Συμμαχίας για το ρόλο που θα διαδραματίσει στα Βαλκάνια με την παγίωση της νέας τάξης στη Γιουγκοσλαβία αμφισβήτησε όμως το ενιαίο αμυντικό δόγμα Ελλάδας-Κύπρου επισημαίνονται ότι "οι οποιεσδήποτε συμφωνίες που συνάπτει η Ελλάδα δεν αφορούν τη Συμμαχία καθώς τα αμυντικά σχέδια του ΝΑΤΟ δεν εμπεριέχουν την Κύπρο". |