Read the US State Department's Country Reports on Human Rights Practices Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 8 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 24/04/96

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

Athens Press Review (ELOT 928) Directory

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 24/04/1996


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

  • [2] Λονδίνο - Επίσκεψη Σημίτη

  • [3] Πόρισμα

  • [4] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

  • [5] Επίσκεψη Κόρνμπλουμ

  • [6] Τουρκία - Επίσκεψη Βάν ντε Μπρούκ

  • [7] Αίγυπτος - τρομοκρατία

  • [8] Ελλάδα - Αλβανία

  • [9] Κοζλοντούι

  • [10] ΠΓΔΜ

  • [11] Τουρκία - Ευρωπαϊκό δικαστήριο

  • [12] Τουρκία - εξοπλισμοί


  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 24/04/1996 (ΑΠΕ)

    Τα αποτελέσματα της επίσκεψης του πρωθυπουργού στο Λονδίνο, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, η περιοδεία του αμερικανού βοηθού υπουργού εξωτερικών Τζον Κορνμπλουμ και το πόρισμα για τα αίτια της πτώσης του ελικοπτέρου του Π.Ν. το βράδυ της κρίσης στα Ιμια είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "132.000 υποψήφιοι νεκροί. Ωρολογιακή βόμβα για την Ελλάδα το γειτονικό ετοιμόρροπο πυρηνικό Κοζλοντούι. Ανακοίνωση-σόκ της "Γκρίνπις".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Ασεβούν στη μνήμη των νεκρών. Διάτρητο το πόρισμα για το ελικόπτερο".

    Η ΑΥΓΗ: "Κοζλοντούι, ένα Τσερνομπίλ στην πόρτα μας. Διαρκής η απειλή από το βουλγαρικό πυρηνικό εργοστάσιο".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Εκλογική συνεργασία Σημίτη-Αριστεράς. Η Ιταλία δείχνει το δρόμο".

    ΕΘΝΟΣ: "Πριμ για προσλήψεις σε επιχειρήσεις. Αύριο στο υπουργικό συμβούλιο συζήτηση για την ανεργία".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Στο Πολιτικό Συμβούλιο ο Ψηλός προς Εβερτ και τανάπαλιν: Υποκρίνεσαι το ξέρω, υποκρίνεσαι".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ:"Επεσαν στην παγίδα της τουρκικής διπλωματίας. Επικίνδυνος ο Πάγκαλος - Ενισχύει τα επιχειρήματα της Αγκυρας".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Παίζουν στην πλάτη των υποψηφίων. Μισόλογα Γιωργάκη για την κατοχύρωση βαθμολογίας".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Πρόβλημα και για φέτος στις Γενικές. Αν η Ολομέλεια του Σ.τ.Ε συμφωνήσει με το 6ο Τμήμα".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Επιβολή οικονομικού ελέγχου από Βρυξέλλες στην Ελλάδα και τις άλλες εκτός ενιαίου νομίσματος χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης".

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Βαρόμετρο το Συνέδριο. Ο Σημίτης δεν ανοίγει ακόμα τα χαρτιά του".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Τίναξε στον αέρα τη βαθμολογία. Ενας μαθητής "κατάργησε" την κατοχύρωση βαθμών".

    ΝΙΚΗ: "Παρέμβαση Ανδρέα για τη διαρχία στη Σύνοδο της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ:"Πρωτοβουλίες για την καλπάζουσα ανεργία".

    [2] Λονδίνο - Επίσκεψη Σημίτη

    "Στην ξεκάθαρη στήριξη των ελληνικών θέσεων για το θέμα της Ιμιας προχώρησε χθες ο Βρετανός Πρωθυπουργός Τζόν Μέιτζορ ο οποίος ωστόσο παρότρυνε την Αθήνα να προχωρήσει σε διάλογο με την Τουρκία για την αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο", γράφουν ΤΑ ΝΕΑ.

    Το ΕΘΝΟΣ προσθέτει ότι "η ελληνική πλευρά σύμφωνα με πληροφορίες, είναι ευχαριστημένη από την εξέλιξη των συνομιλιών και κυρίως απο τη δημόσια θέση που έλαβε ο κ. Μέιτζορ για προσφυγή της Τουρκίας στη Χάγη για την Ιμια, καθώς η δήλωση αυτή έρχεται μετά τις αντίστοιχες τοποθετήσεις του Μπίλ Κλίντον, καθώς και Ευρωπαίων ηγετών γεγονός που εκτιμάται ότι περιορίζει τις δυνατότητες ελιγμού της Αγκυρας. Ωστόσο ο Τζ. Μέιτζορ επανέλαβε τη θέση της χώρας του για απευθείας και συνολικό διάλογο Ελλάδας-Τουρκίας καθώς είναι γνωστές οι προωθημένες οικονομικές σχέσεις Λονδίνου-Αγκυρας. Ασαφής υπήρξε επίσης η θέση της βρετανικής πλευράς για το Κυπριακό. Το Λονδίνο δεσμεύτηκε ότι θα βοηθήσει οποιαδήποτε πρωτοβουλία για το θέμα (ουσιαστικά δηλαδή των ΗΠΑ) αφήνοντας να εννοηθεί ότι το ίδιο δεν πρόκειται να κινηθεί σε μια τέτοια κατεύθυνση".

    "Για το Κυπριακό, επισημαίνει η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, οι κύριοι Σημίτης και Μέιτζορ βρέθηκαν κάπως πιο κοντά. Ο Βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε ότι οι διαδικασίες για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ θα αρχίσουν σύντομα και θα πρέπει για να διευκολυνθεί η ένταξη να υπάρξουν πρωτοβουλίες για τη λύση του Κυπριακού. Η Βρετανία είπε ο Ελληνας πρωθυπουργός πιστεύει ότι οι δύο διαδικασίες πρέπει να προχωρήσουν ταυτόχρονα η δική μας θέση, συμπλήρωσε, είναι ότι η ένταξη της Κύπρου είναι ανεξάρτητη υπόθεση από τη λύση του Κυπριακού".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει ότι "η Ελλάδα και η Κύπρος πάντως στη θέση τους αυτή βρήκαν συμμάχους στα πρόσωπα του αρχηγού των Εργατικών Τονι Μπλέρ και του σκιώδους υπουργού εξωτερικών κ. Χούκ".

    Η ΑΥΓΗ έχει τίτλο "Αλληλοκατανόηση" Σημίτη-Μέιτζορ", η ΝΙΚΗ "επιτυχίες στο Λονδίνο για τον Πρωθυπουργό".

    [3] Πόρισμα

    ΤΑ ΝΕΑ γράφουν ότι "φωτογραφίζει " αλλά δεν τεκμηριώνει τα αίτια της πτώσης του ελικοπτέρου στις βραχονησίδες Ιμια το πόρισμα της επιτροπής, ενώ η δημοσιοποίηση μόνο μέρους του χθες άνοιξε νέο κύκλο ερωτημάτων. Στο πόρισμα αφήνεται σαφώς να εννοηθεί ότι το "πολεμικό" κλίμα και οι συγκεκριμένες επιχειρησιακές συνθήκες που είχαν διαμορφωθεί την κρίσιμη εκείνη νύχτα και η κακοκαιρία επέδρασαν στην ψυχολογία του πληρώματος".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υποστηρίζει ότι "κρυμμένο πίσω από τις αράδες μια απαράδεκτης ανακοίνωσης και υπό την προστασία του απορρήτου, δεν ανακοινώθηκε τελικά χθες το πόρισμα της πτώσης του ελικοπτέρου στα Ιμια που στοίχισε τη ζωή στους τρεις αξιωματικούς του Πολεμικού Ναυτικού. Το μόνο που ανακοινώθηκε ήταν το για ποιους λόγους δεν έπεσε το ελικόπτερα, ενώ οι ευθύνες της πτώσης επιρρίπτονται στον ανθρώπινο παράγοντα".

    Η ΑΥΓΗ προσθέτει ότι "αναπάντητα θα παραμείνουν τα αίτια που προκάλεσαν τη συντριβή του ελικοπτέρου του Πολεμικού Ναυτικού στην Ιμια τη νύχτα της 30ης προς την 31η Ιανουαρίου και το θάνατο των τριών μελών του πληρώματός του καθώς "δεν τεκμηριώθηκαν τα αίτια που προκάλεσαν την απώλειά του και του πληρώματός του".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ έχει τίτλο "διάτρητο με... λάσπη το πόρισμα". "Διάτρητο από κάθε πλευρά είναι το πόρισμα", γράφουν η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ και ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ.

    [4] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει ότι "ανοικτό αφήνει το ενδεχόμενο ενός ελληνοτουρκικού διαλόγου ο οποίος μπορεί να ξεκινήσει στο Βουκουρέστι, ο Ελληνας πρωθυπουργός Κ. Σημίτης. Από το Λονδίνο όπου βρίσκεται δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί μια ουσιαστική συζήτηση μεταξύ Πάγκαλου-Γκιονενσάι το Σάββατο στη ρουμανική πρωτεύουσα. Την ίδια ώρα στη Βόννη ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Εμρέ Γκιονενσάι δήλωνε στη Βόννη όπου συναντήθηκε με τον Κλάους Κίνκελ ότι θα "έχει την ευκαιρία με τον Θ. Πάγκαλο να συζητήσει στο Βουκουρέστι την προσφυγή στη Χάγη" αλλά και όλα τα άλλα ζητήματα. Ο κ. Γκιονενσάι δήλωσε ότι η Τουρκία είναι έτοιμη "να αρχίσει διάλογο επί όλων των προβλημάτων του Αιγαίου" με όλους τους τρόπους συμπεριλαμβανομένης και της διαμεσολάβησης "τρίτου μέρους".

    Η ΝΙΚΗ προσθέτει ότι "μυστικό φάκελο" με παλιούς χάρτες, διπλωματική αλληλογραφία Ελλάδας-Τουρκίας και νομικά επιχειρήματα διεθνούς κύρους έχει ετοιμάσει η τουρκική κυβέρνηση. Ο φάκελος αναφέρεται στο καθεστώς του Αιγαίου και στη διαμάχη για τις βραχονησίδες Ιμια και πρόκειται να χρησιμοποιηθεί - σύμφωνα με πληροφορίες - ως ισχυρό ατού στη συνάντηση του Θεόδωρου Πάγκαλου με τον Τούρκο ομόλογό του, Εμρε Γκιουνενσάι. Τα παραπάνω αναφέρει αγγλόφωνη εφημερίδα της Αγκυρας η οποία σε άρθρο του εκδότης της επικαλείται υψηλά ιστάμενη κυβερνητική πηγή της Αγκυρας".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι απ' ότι φαίνεται "με τις ευλογίες του κ. Σημίτη αρχίζει το Σάββατο ο διάλογος άνευ όρων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας σε επίπεδο υπουργών εξωτερικών".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ υποστηρίζει ότι "η Αγκυρα χρησιμοποιεί το ζήτημα της μουσουλμανικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη ως μοχλό πίεσης προς την Ελλάδα, κυρίως προς την κατεύθυνση άρσης του ελληνικού "βέτο" στην τελωνειακή σύνδεση".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ σημειώνει ότι "το νέο θερμό επεισόδιο στο Καστελόριζο έγινε την ώρα που ο Αμερικανός βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ κομίζει προτάσεις για τα ελληνοτουρκικά. Με μπλόφες επιδιώκει η Αγκυρα να σύρει την Ελλάδα σε διάλογο. Προτείνουν παραπομπή -πακέτο στη Χάγη για να βρουν δίκιο, εκεί που έχουν άδικο. Ο Πάγκαλος δηλώνει ότι αρκεί μια δήλωση της Αγκυρας ώστε να αρθούν οι ελληνικές επιφυλάξεις στην ΕΕ για την τελωνειακή ένωση της Τουρκίας. Πως ο Ελληνας υπουργός εξωτερικών ενισχύει τα επιχειρήματα της Αγκυρας και τη βοηθά να θέσει συνολικό πακέτο προβλημάτων για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις".

    Η ΑΥΓΗ αναφέρει ότι "το φαινόμενο της εξ Ανατολών λαθρομετανάστευσης προς τη χώρα μας αποτελεί ένα επιπλέον 'αγκάθι' στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Με αφορμή το πρόσφατο επεισόδιο της καταδίωξης Τούρκου δουλεμπόρου από ελληνική ακταιωρό στο Καστελόριζο, το υπουργείο Δημόσιας Τάξης έδωσε χθες στη δημοσιότητα σημαντικά στοιχεία. Από αυτά προκύπτει ότι το σύγχρονο δουλεμπόριο βρίσκεται σε έξαρση, καθώς κυκλώματα δρουν εκτός ελέγχου στη γείτονα. Ο αριθμός των λαθρομεταναστών που έχουν περάσει στην ελληνική επικράτεια κυμαίνεται γύρω στους 70.000 την τετραετία '92-'95 δηλαδή περίπου οι τριπλάσιοι από τους 22.906 που έχουν συλληφθεί το ίδιο διάστημα".

    "Η Τουρκία προτιμά τη διμερή διαπραγμάτευση για τη λύση των διαφορών της με την Ελλάδα. Δεν θα απέκλειε ωστόσο αναζήτηση λύσεων με τη συμμετοχή 'τρίτου μέρους' εξήγησε χθες μετά τη συνάντησή του στη Βόννη με τον Γερμανό ομόλογό του Κλάους Κίνκελ ο υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας. Ο κ. Κινκελ διαβεβαίωσε τον Τούρκο ομόλογό του ότι "οι εταίροι της Ελλάδας στην ΕΕ την 'στρίμωξαν' προκειμένου να απελευθερώσει το χρηματοδοτικό πρωτόκολλο" διευκρίνισε ωστόσο προς την Αγκυρα ότι η "βία μεταξύ εταίρων είναι απαράδεκτη". Σύμφωνα με πληροφορίες η γερμανική πλευρά κατέστησε σαφές προς τον κ. Γκενενσαι ότι θα πρέπει κάτι να "δώσει" στο πολιτικό επίπεδο προκειμένου η Αθήνα να μετακινηθεί από τη θέση της στο ζήτημα του χρηματοδοτικού πρωτοκόλλου".

    [5] Επίσκεψη Κόρνμπλουμ

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ τονίζει ότι "σημαντική ώθηση προς το τραπέζι του ελληνοτουρκικού διαλόγου αναμένεται να δώσει η επίσκεψη του υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Τ. Κόρνμπλουμ σε Αγκυρα και Αθήνα".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ υποστηρίζει ότι "ο Αμερικανός αξιωματούχος "εμφανίστηκε αισιόδοξος για την επίλυση του κυπριακού και την εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων μετά τις επαφές του στην Αγκυρα".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει ότι "μια πρώτη "γεύση" από την ποιότητα και το βαθμό της "κατανόησης" των ΗΠΑ στις ελληνοτουρκικές σχέσεις των οποίων αιχμή του δόρατος ανεδείχθη πρόσφατα το ζήτημα (ιδιοκτησιακό καθεστώς) των βραχονησίδων Ιμια θα πάρουμε αύριο στη συνάντηση του Ελληνα πρωθυπουργού κ. Σημιτη με τον κ. Τζον Κορνμπλουμ".

    Ο ΛΟΓΟΣ γράφει ότι "τρόπους εκτόνωσης της ελληνοτουρκικής κρίσης στο Αιγαίο θα αποζητήσει ο Αμερικανός βοηθός υπουργός Εξωτερικών Τζ. Κόρνμπλουμ ο οποίος ξεκίνησε από χθες την περιοδεία του στο 'τρίγωνο' Αγκυρας-Αθηνών-Λευκωσίας. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Κόνρμπλουμ κατά τη διάρκεια των επαφών του θα επαναλάβει τη γνωστή αμερικανική θέση περί παραπομπής του θέματος της Ιμιας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ενώ είναι βέβαιο πως θα καλέσει τις δυο πλευρές να αποφύγουν ενέργειες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν αναζωπύρωση της έντασης στο Αιγαίο. Παράλληλα θα εξετάσει τις θέσεις των ενδιαφερομένων μερών αναφορικά με το Κυπριακό, εν όψει της φημολογούμενης νέας πρωτοβουλίας που θα αναλάβουν οι ΗΠΑ για επίλυση του προβλήματος. Ο κ. Κόρνμπλουμ μετέφερε στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο με τον οποίο συναντήθηκε το ιδιαίτερο ενδιαφέρον των ΗΠΑ για τη θέση και την αποστολή του Οικουμενικού πατριαρχείου".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ με τίτλο "Πίεση ΗΠΑ στον Γιλμάζ για Κυπριακό" γράφει ότι "οι ΗΠΑ επιθυμούν πρόοδο στο Κυπριακό σύμφωνα με τον Αμερικανό βοηθό υπουργό Εξωτερικών Τζόν Κόρνμπλουμ ο οποίος συναντήθηκε χθες στην Αγκυρα με τον πρωθυπουργό Γιλμάζ αλλά και την Τσιλέρ. Ο Τούρκος πρωθυπουργός είχε πει ότι θα συζητηθούν διμερή και διεθνή θέματα, μεταξύ των οποίων και αυτά που αφορούν την πολυεθνική δύναμη "Ετοιμο Σφυρί". Ο Αμερικανός όμως έδωσε βάρος στο Κυπριακό, πράγμα που έδειξε και αργότερα στη συνέντευξη Τύπου: "το '97 θα είναι έτος προόδου για το Κυπριακό", είπε ο Κόρνμπλουμ και έκανε λόγο για "ευκαιρίες" και "ευνοϊκή συγκυρία". Σήμερα συναντάται με τον υπουργό Εξωτερικών Γκιονενσάι και στη συνέχεια αναχωρεί για την Αθήνα".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ υποστηρίζει ότι "ακέραια διατηρούν την ταξιδιωτική οδηγία εις βάρος των ελληνικών αεροδρομίων οι αμερικανικές αρχές παρά τις ψευτοϋποσχεσεις για δήθεν απόσυρσή της και την... επιτυχημένη επίσκεψη Σημίτη στο Λευκό Οίκο. Χαρακτηριστικό είναι ότι και μετά τη συνάντηση Σημίτη-Κλίντον οι ειδικές υπηρεσίες του Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξακολουθούσαν να 'πληροφορούν' τα κατά τόπους αμερικανικά ταξιδιωτικά γραφεία για τον υψηλό βαθμό κινδύνου του αεροδρομίου του Ελληνικού παραθέτοντας μάλιστα αυτούσια την κατάπτυστη οδηγία του αμερικανικού υπουργείου Μεταφορών".

    [6] Τουρκία - Επίσκεψη Βάν ντε Μπρούκ

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει ότι "επίσημη διήμερη επίσκεψη στην Αγκυρα πραγματοποιεί από σήμερα ο επίτροπος Χάνς βαν ντε Μπρουκ, την πρώτη, μετά την ανάληψη καθηκόντων από τη νέα τουρκική κυβέρνηση. Ο Ολλανδός επίτροπος, υπεύθυνος για τις εξωτερικές σχέσεις της ΕΕ θα συναντηθεί με τον Τούρκο πρόεδρο Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, τον πρωθυπουργό Μεσούτ Γιλμάζ, τον υπουργό Εξωτερικών Εμρε Γκιονενσάι και πληθώρα αξιωματούχων της τουρκικής κυβέρνησης, των πολιτικών κομμάτων και του βιομηχανικού και εμπορικού κόσμου. Το κύριο βάρος των συνομιλιών θα αφορά την τελωνειακή ένωση με την Τουρκία".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει ότι "οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό θα είναι δυο από τα βασικά θέματα που θα συζητήσει αυτό το διήμερο στην Αγκυρα ο επίτροπος κ. Χανς Βαν ντεν Μπρουκ. Θα συζητηθεί και το 'εμπόδιο' που υπάρχει στις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ εξαιτίας των επιφυλάξεων που έχει προβάλει η Αθήνα στο θέμα των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων. Ο κ. Βαν ντε Μπρούκ ενημέρωσε προχθές κατ' ιδίαν τον κ. Πάγκαλο για το αντικείμενο του ταξιδιού του το οποίο σύμφωνα με το περιβάλλον του επιτρόπου έχει "τεχνικό χαρακτήρα" για να διαπιστώσει την πρόοδο της συμφωνίας της τελωνειακής ένωσης που άρχισε να εφαρμόζεται από την 1/1/1996".

    [7] Αίγυπτος - τρομοκρατία

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει ότι "με επαγγελματική ψυχραιμία έδρασαν οι τρομοκράτες, σύμφωνα με όσα είπε ο αρχηγός της αιγυπτιακής Αστυνομίας στους δύο Ελληνες αξιωματικούς, που τον επισκέφθηκαν χτες στο Κάιρο. Σύμφωνα με την αιγυπτιακή Αστυνομία, οι άγνωστοι τρομοκράτες ήταν αποφασισμένοι να σκοτώσουν όσο μπορούσαν περισσότερους τουρίστες για να πλήξουν τον τουρισμό της χώρας".

    [8] Ελλάδα - Αλβανία

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει ότι "σε συνέντευξή του προς το τηλεοπτικό κανάλι "EURO NEWS" ο Αλβανός πρόεδρος Σαλί Μπερίσα απέφυγε να απαντήσει στο ερώτημα αν η Ελλάδα αποτελεί πύλη προς την Ευρώπη για την Αλβανία. Πάντως, όπως είπε οι πρόσφατες διαφωνίες μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδος οφείλονται στα συσσωρευμένα προβλήματα των τελευταίων δεκαετιών. "Τώρα, ανέφερε ο Σαλί Μπερίσα, νομίζω ότι υπάρχει μια ρεαλιστική βάση για φιλία και συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών", την οποία θεωρεί πολύ σημαντική όχι μόνο για την Ελλάδα και την Αλβανία αλλά για όλη την περιοχή".

    [9] Κοζλοντούι

    Η ΑΥΓΗ γράφει ότι "σήμα κινδύνου 'εξέπεμψαν' χθες οι υπεύθυνοι της 'Γκρίνπις' στη χώρα μας για τις βαρύτατες επιπτώσεις ενός ενδεχόμενου ατυχήματος στον πυρηνικό σταθμό του Κοζλοντούι στη γειτονική μας Βουλγαρία. Ισχυρά οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα κρύβονται πίσω από την εμμονή κυβερνήσεων και οργανισμών στην υποστήριξη του πυρηνικού προγράμματος της Βουλγαρίας, καταγγέλλει η 'Γκρίνπις'. Μόνος τρόπος αντιμετώπισης της διαρκούς απειλής είναι να κλείσει το Κοζλοντούι και η Ευρωπαϊκή Ενωση να βοηθήσει τη Βουλγαρία με την προσφορά ενέργειας και την παροχή τεχνογνωσίας και οικονομικής ενίσχυσης".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ προβάλλει την έκθεση της Γκρινπις στην οποία τονίζεται ότι "θα πεθάνουν 132.000 άνθρωποι από καρκίνο αν συμβεί ατύχημα στον πυρηνικό σταθμό".

    [10] ΠΓΔΜ

    Η ΝΙΚΗ αναφέρει ότι στη συνάντηση του προέδρου Γκλιγκόροφ με τη Γ.Σ.Ε.Ε. ο ηγέτης της ΠΓΔΜ επανέλαβε ότι "στο θέμα του ονόματος δεν πρόκειται να γίνει καμία υποχώρηση".

    Η ΑΥΓΗ γράφει ότι "εμπλοκή στις σχέσεις Βουλγαρίας-ΠΓΔΜ εκδηλώθηκε χθες με τη ματαίωση της επίσκεψης του Βούλγαρου υπουργού Εξωτερικών Γ. Πιρίνσκι στα Σκόπια. Η επίσκεψη του Βούλγαρου αξιωματούχου επρόκειτο να πραγματοποιηθεί αύριο. Χθες το υπουργείο εξωτερικών της ΠΓΔΜ ανακοίνωσε ότι "με πρωτοβουλία της βουλγαρικής πλευράς ματαιώθηκε η επίσκεψη Πιρίνσκι". Κατά το σχετικό δημοσίευμα της "Νόβα Ματσεντόνια" που επικαλείται την αιτιολογία που αναφέρθηκε από τη Σόφια, "η κλιμακούμενη αντιβουλγαρική εκστρατεία στα μακεδονικά μέσα ενημέρωσης δεν ευνοεί μια υπουργική επίσκεψη".

    [11] Τουρκία - Ευρωπαϊκό δικαστήριο

    Η ΝΙΚΗ γράφει ότι "για πρώτη φορά το ευρωπαϊκό δικαστήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα θα εξετάσει τις καταγγελίες εναντίον της Αγκυρας για ωμή παραβίαση των δικαιωμάτων των Κούρδων στη νοτιοανατολική Τουρκία. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα που εισηγείται την υπόθεση έχει δεχθεί περισσότερες από 400 καταγγελίες κατά της Αγκυρας. Η πρώτη υπόθεση που θα εξετάσει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αφορά την καταγγελία ότι τουρκικές δυνάμεις εισέβαλαν σε χωριό της επαρχίας Ντιγιαρμπακίρ το Νοέμβριο του 1992 και έκαψαν περιουσίες, ενώ τον Απρίλιο του 1993 κατέστρεψαν ολόκληρο το χωριό Κελεκτσί".

    [12] Τουρκία - εξοπλισμοί

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "αρνητική απάντηση δίνουν οι ΗΠΑ στο ελληνικό αίτημα για τη ματαίωση πώλησης δέκα ελικοπτέρων "Σούπερ Κόμπρα" στην Τουρκία, ενώ ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών κ. Τζ. Κόρνμπλουμ θα υποβάλει αύριο στην κυβέρνηση συνολικό πακέτο ως προς τη διαδικασία προσέγγισης Αθήνας-Αγκυρας. Μόνο στο τελευταίο οκτάμηνο η Ουάσιγκτον έχει προχωρήσει ήδη σε δύο κινήσεις ανατροπής του συσχετισμού οπλικών συστημάτων των δύο χωρών παραχωρώντας στην Τουρκία τα "αεροπλάνα-τάνκερ" KC 135 και τους πυραύλους "ATACMS". Οι Αμερικανοί διπλωμάτες "ένιψαν τας χείρας των" προσθέτοντας ότι ενδιαφέρονται για μια συμφέρουσα οικονομικά πώληση αφού η Τουρκίας ούτως ή άλλως θα αγοράσει ελικόπτερα αν όχι από τις ΗΠΑ σίγουρα από τη Γαλλία".

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    news2html v2.20 run on Wednesday, 24 April 1996 - 10:42:43