Visit our Archive of Documents from US Government Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 30/04/96

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

Athens Press Review (ELOT 928) Directory

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 30/04/1996


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

  • [2] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

  • [3] Σύνοδος Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος

  • [4] Οικονομία

  • [5] Κυπριακό

  • [6] Ελλάδα - Λουξεμβούργο


  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 30/04/1996 (ΑΠΕ)

    Η ετήσια έκθεση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Λουκά Παπαδήμου, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και οι εσωκομματικές εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "SOS από την Τράπεζα της Ελλάδος βουλιάζει η οικονομία".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Θρήνος στο Χρηματιστήριο. Χάθηκαν 500 δις σ' ένα μήνα".

    Η ΑΥΓΗ: "Πρωτομαγιά της ανεργίας. Αύριο συγκέντρωση της ΓΣΕΕ και συναυλία στο Πεδίον του Αρεως".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Τσάκισε ο Σημίτης τους συνωμότες. Απέτυχε το πραξικόπημα της Μιμής και των κομματικών".

    ΕΘΝΟΣ: "Γέφυρα για το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. Αναζητείται τώρα φόρμουλα για συμβιβασμό. Τι είπαν Σημίτης-Σκανδαλίδης. Θέμα Ρέππα το βράδυ".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Και ο Διοικητής της Τραπέζης Ελλάδος ομιλεί για: Λιτότητα και το λουρί της μάνας".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Χάσαμε το τρένο της σύγκλισης με την Ευρώπη".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Γερμανική δίαιτα. Τράπεζα Ελλάδος: νέα μέτρα για μπάλωμα της αποτυχίας".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Το σχέδιο των ΗΠΑ για 'ήρεμο Αιγαίο'. Τι προβλέπει για 'γκρίζες περιοχές' και ασκήσεις".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Λιτότητα επ' αόριστον. Η πολιτική σταθεροποίηση της οικονομίας θα απαιτήσει πολυετή και συνεπή προσπάθεια, τονίζει ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος".

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Σε σχοινί τεντωμένο κρίσιμα μεγέθη: ανεργία, πληθωρισμός και ισοζύγιο πληρωμών. Ο Λουκάς Παπαδήμος χτυπάει 'καμπανάκι' στην κυβέρνηση".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Η Τράπεζα της Ελλάδος ανάβει 'κόκκινο' για αυξήσεις μισθών και δάνεια".

    ΝΙΚΗ: "Το Εκτελεστικό απαντά στη Βάσω για Σημίτη: Οχι άλλοι εκβιασμοί".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Ταξικό παρών. Την Τετάρτη οι συγκεντρώσεις για την Εργατική Πρωτομαγιά".

    [2] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Το ΕΘΝΟΣ τονίζει ότι "οι ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν αλλάζουν όσο η Τουρκία διατυπώνει τις γνωστές θέσεις. Οι δηλώσεις Γκιονενσάι μετά την συνάντησή του με τον Θεόδωρο Πάγκαλο δεν ικανοποιούν την ελληνική κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει πρόθεση να διακοπεί η διαδικασία η οποία ξεκίνησε με τη συνάντηση του Βουκουρεστίου. Ο κ. Γκιονενσάι είπε στον κ. Πάγκαλο ότι θα προβεί σε δηλώσεις για την εδαφική κυριαρχία, την μη χρήση βίας και το Δικαστήριο της Χάγης. Με τις δηλώσεις του όμως επαναλαμβάνει τις ίδιες σκληρές θέσεις της Αγκυρας, αν και με κομψό και προσεκτικό τρόπο. Χθες ο υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό για την συνάντησή του με τον κ. Γκιονενσάι στο Βουκουρέστι".

    Σύμφωνα με ΤΑ ΝΕΑ "και οι δύο πλευρές παίζουν ένα 'παιχνίδι εντυπώσεων'. Η Αγκυρα προβάλλοντας την ψευδεπίγραφη διαλλακτικότητά της προσπαθεί να δείξει στις Βρυξέλλες ότι δεν είναι αυτή που έχει φέρει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις σε αδιέξοδο. Την ίδια στιγμή ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μ. Γιλμάζ χαρακτηρίζει σημαντική εξέλιξη 'το γεγονός ότι η Ελλάδα απάντησε θετικά στις εκκλήσεις της Τουρκίας για διάλογο', θέλοντας να δείξει ότι η Αθήνα 'σύρθηκε' στις θέσεις της Αγκυρας. Από την πλευρά της η Αθήνα αποδεχόμενη και νέα συνάντηση των δύο ΥΠΕΞ επιθυμεί να δείξει στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ ότι εκείνη θέλει την επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών και γι αυτό δεν απορρίπτει το διάλογο. Επιθυμεί όμως ακόμη τα ελληνοτουρκικά προβλήματα να αντιμετωπισθούν στη βάση των αρχών του Διεθνούς Δικαίου και όχι μιας διμερούς διαπραγμάτευσης".

    "Ξένες διπλωματικές πηγές, που επικαλείται ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ, υποβαθμίζουν την πρόκληση της Αγκυρας να διεκδικήσει και άλλα νησιά και βραχονησίδες πέραν των Ιμια, συμβουλεύουν την Αθήνα 'να ξεπεράσει και τις τελευταίες επιφυλάξεις της'. Πρωταγωνιστικό ρόλο στο νέο γύρο πιέσεων έχει αναλάβει το Λονδίνο".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ επισημαίνει ότι "η διαδικασία διαλόγου που δρομολογήθηκε κατά την συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδος και Τουρκίας κ. Θεόδωρου Πάγκαλου και Εμρέ Γκιονενσάι το Σάββατο στο Βουκουρέστι, υπήρξε από μια άποψη επιβεβλημένη αλλά είναι σαφές ότι απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή και προετοιμασία έως τη νέα υπουργική συνάντηση στις αρχές Ιουνίου, στο Βερολίνο".

    Η ΑΥΓΗ προσθέτει ότι "με πολύ προσεκτικά και επιφυλακτικά βήματα η Αθήνα και η Αγκυρα εγκαινιάζουν αυτή την 'κάποια μορφή διαλόγου' που φορτικά ζητούσε η Ουάσιγκτον".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει ότι "σε 'ανοικτή' γραμμή επικοινωνίας με την Αγκυρα βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση απορρίπτοντας όμως κατηγορηματικά οποιαδήποτε πιθανότητα έναρξης απευθείας διαλόγου".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ υποστηρίζει ότι "η κυβέρνηση πέφτει στην παγίδα της Αγκυρας, η οποία αφού έθεσε το απαράδεκτο θέμα δημιουργίας 'ουδέτερων ζωνών' στο Αιγαίο στο επίκεντρο του διαλόγου σπεύδει με πανηγυρικές δηλώσεις να εκθέσει την Ελλάδα ότι έχει αποδεχθεί το διάλογο. Είναι χαρακτηριστική της προσπάθειας αυτής της Αγκυρας η χθεσινή δήλωση του Τούρκου πρωθυπουργού Μεσούτ Γιλμάζ: 'Το γεγονός ότι η Ελλάς απάντησε θετικά στις εκκλήσεις της Τουρκίας για διάλογο μεταξύ των δύο χωρών είναι μια σημαντική εξέλιξη'.

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ τονίζει ότι "σε πλαίσιο καθορισμένο από την αμερικανική διπλωματία και με ατζέντα προορισμένη να αντιμετωπίσει το σύνολο των τουρκικών διεκδικήσεων σε βάρος της Ελλάδας, η Αθήνα ρυμουλκείται στο τραπέζι του ελληνοτουρκικού διαλόγου".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα αμερικανικό σχέδιο "για τη δημιουργία ενός 'ήρεμου Αιγαίου'. Το σχέδιο είχε παρουσιασθεί πριν από ένα χρόνο στην ελληνική κυβέρνηση η οποία τότε το απέρριψε αμέσως, αλλά το επανέφερε ο αμερικανός υφυπουργός εξωτερικών Τζον Κόρνμπλουμ κατά την πρόσφατη επίσκεψή του. Το σχέδιο επιχειρεί να κατοχυρώσει τον όρο 'αμφισβητούμενες περιοχές' στο Αιγαίο, λόγος και μόνο αυτός σοβαρότατος για να έχει την αρνητική στάση της Αθήνας. Επιχειρεί ακόμα να αποδυναμώσει τελείως το νόμιμο δικαίωμα και καθήκον της ελληνικής πλευράς να αναχαιτίζει στον εθνικό εναέριο χώρο και στο FIR Αθηνών 'άγνωστα αεροσκάφη' δηλαδή προσπαθεί να ελαχιστοποιήσει τις ελληνικές αντιδράσεις στις συνεχείς και προκλητικές παραβάσεις και παραβιάσεις των τουρκικών αεροσκαφών στο Αιγαίο. Περιορίζει ακόμα ή αποτρέπει, τις ναυτικές και αεροναυτικές ασκήσεις στο Αιγαίο, πράγμα που δεν εμποδίζει την Τουρκία να κάνει ασκήσεις σε άλλες περιοχές εκτός Αιγαίου, εξαναγκάζει όμως την Ελλάδα σε επανεξέταση της αμυντικής διάταξής της. Το αμερικανικό σχέδιο έχει όμως και θετικά σημεία, αφού: δηλώνει σαφώς και κατηγορηματικώς ότι δεσμεύεται και αποτελεί συνέχεια του Μνημονίου της Βουλιαγμένης του 1988 και των 'Κανόνων για τις ασκήσεις' της Κωνσταντινούπολης του 1988 δύο κείμενα δηλαδή τα οποία η τουρκική πλευρά κάνει ο,τι μπορεί για να τα 'ξεχάσει'. Θεσπίζει αυστηρούς ελέγχους για την τήρηση της συμφωνίας αυτής κάτι που δεν αφήνει πολλά περιθώρια στην Αγκυρα να λειτουργεί κάθε λίγο και λιγάκι 'αυθορμήτως' και εκτός των συμφωνημένων. Το αμερικανικό αυτό σχέδιο εν ολίγοις στη νέα περίοδο των ελληνοτουρκικών σχέσεων μετά τα επεισόδια στην Ιμια, ίσως αποτελέσει ένα κείμενο προβληματισμού, εν όψει και ενδεχόμενης διαπραγμάτευσης με σταθερό γνώμονα την απάλειψη θεμάτων που υποθηκεύουν την εθνική κυριαρχία".

    [3] Σύνοδος Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος

    Ο ΛΟΓΟΣ αναφέρεται στην ομιλία του Προέδρου της ΝΔ Μιλτιάδη Εβερτ στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που πραγματοποιείται στην Αθήνα, όπου τόνισε ότι "ο κίνδυνος στα Ανατολικά της Ελλάδας είναι υπαρκτός" και εξέφρασε την ελπίδα "η Ελλάδα να μην κληθεί να παίξει το ρόλο του προμαχώνα".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ υπογραμμίζει τη δήλωση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Βίλφριντ Μαρτένς ότι "τα σύνορα της Ελλάδας αποτελούν τα σύνορα της Ευρώπης".

    [4] Οικονομία

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει ότι "την ανάγκη συνέχισης με αυστηρότητα της ίδιας οικονομικής πολιτικής χωρίς επηρεασμό από βραχυπρόθεσμες σκοπιμότητες οποιασδήποτε μορφής επισημαίνει στην ετήσια έκθεσή του για την οικονομία ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Λουκάς Παπαδήμος. Επισήμανε επίσης ότι παρά την πρόοδο που συντελέστηκε στην οικονομία τα τελευταία 2 χρόνια ο δρόμος για την επίτευξη των στόχων της οικονομικής πολιτικής εξακολουθεί να είναι μακρύς και δύσβατος ενώ τόνισε ότι η χρονική διάρκεια που θα απαιτηθεί για τη σταθεροποίηση και τη σύγκλιση της οικονομίας με τις άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες δεν μπορεί να προσδιοριστεί επακριβώς".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ τονίζει ότι "σαφές μήνυμα προς την κυβέρνηση και τις κομματικές ηγεσίες απέστειλε χθες ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Λ. Παπαδήμος, τονίζοντας κατά την παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης για την πορεία της οικονομίας ότι η οικονομική πολιτική θα πρέπει απαραιτήτως για να έχει αποτελέσματα να εφαρμόζεται με συνέχεια και αξιοπιστία χωρίς παλινδρομήσεις και επηρεασμούς από βραχυπρόθεσμες πολιτικές σκοπιμότητες προφανώς εκλογικές ή άλλες κομματικές".

    Η ΑΥΓΗ σημειώνει ότι "αυστηρή προειδοποίηση προς την κυβέρνηση να ακολουθήσει μια πιο αποφασιστική και συνεπή πολιτική για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της οικονομίας, προκειμένου να αποτραπεί η γενικότερη επιδείνωση που απειλείται, συνιστά η φετινή έκθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει ότι "έκθεση-κόλαφο για την κυβέρνηση, με άκρως δυσοίωνες προβλέψεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας αλλά και με συστάσεις για συνέχιση της σφικτής οικονομικής πολιτικής επ'αόριστον έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Λουκάς Παπαδήμος".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει ότι "ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος προτείνει "νέα μέτρα - γερμανικού τύπου - εντός του 1996- μετά από την αποτυχία της κυβέρνησης".

    Σύμφωνα με τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ, "μακρύ και δύσβατο βλέπει τον δρόμο για την επίτευξη των στόχων της ελληνικής οικονομίας ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Λουκάς Παπαδήμος, στην ετήσια έκθεσή του. Επισημαίνει ότι τα βασικά προβλήματα δεν έχουν αντιμετωπιστεί ακόμη. Εισηγείται τη λήψη σκληρών μέτρων για μια ακόμη δεκαετία. Τα κυριότερα σημεία της έκθεσης".

    Κατά τον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος "εισηγήθηκε νέα αντιλαϊκά μέτρα και συνέχιση της μονόπλευρης λιτότητας στο διηνεκές".

    Η ΝΙΚΗ έχει τίτλο "Παράταση της λιτότητας στο βωμό της σύγκλισης".

    [5] Κυπριακό

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει ότι "σε πλήρη επανεκτίμηση του ρόλου τους στο Κυπριακό προβαίνουν οι ΗΠΑ ανησυχώντας σοβαρά μήπως η συνεχής αναφορά σε αμερικανική πρωτοβουλία στο Κυπριακό δημιουργεί προσδοκίες, στις οποίες - με τα σημερινά δεδομένα _εν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν".

    Η ΝΙΚΗ αναφέρει ότι "για "χαμηλή πτήση" πάνω από το κυπριακό πρόβλημα ετοιμάζεται η αμερικανική διπλωματία κάνοντας πλήρη επανεκτίμηση του ρόλου των ΗΠΑ. Μετά την επιστροφή του υφυπουργού Εξωτερικών Τζόν Κόρνμπλουμ στην Ουάσιγκτον από την περιοδεία του στο τρίγωνο Αγκυρας-Αθήνας-Λευκωσίας, οι ΗΠΑ ανησυχούν σοβαρά μήπως η συνεχής αναφορά σε αμερικανική πρωτοβουλία στο Κυπριακό, δημιουργεί προσδοκίες στις οποίες δεν μπορούν οι ίδιες να ανταποκριθούν".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ προσθέτει ότι "στην επανεκτίμηση που θα γίνει στην Ουάσιγκτον θα αναζητηθούν απαντήσεις σε τρία ερωτήματα: μπορούν οι ΗΠΑ να διαδραματίσουν ρόλο στο Κυπριακό; Ποιός μπορεί να είναι ο ρόλος αυτός; Και πότε πρέπει να αναληφθεί ο ρόλος αυτός; Αμερικανοί και Βρετανοί συμπίπτουν στην εκτίμηση ότι υπάρχει βούληση στην Αγκυρα για συμβιβασμούς στο Κυπριακό, η οποία σχετίζεται με τη συνειδητοποίηση ότι τα στρατηγικά πλεονεκτήματα για την Τουρκία από ανεμπόδιστη πορεία ένταξής της στην Ευρώπη, θα είναι πολύ μεγαλύτερα απο τα μειονεκτήματα οποιουδήποτε συμβιβασμού στο Κυπριακό. Το ερώτημα ωστόσο που τους απασχολεί είναι κατά πόσο η βούληση αυτή έχει ωριμάσει στον ίδιο βαθμό και στους πολιτικούς και στους στρατιωτικούς και κατά πόσο συνειδητοποιείται ότι πρέπει τώρα να εκδηλωθεί βούληση για συμβιβασμό".

    [6] Ελλάδα - Λουξεμβούργο

    "Σύμπτωση θέσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και το Λουξεμβούργο στα ελληνοτουρκικά και στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ενωση διαπιστώθηκε στη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης με τον ομόλογό του Ζαν Κλόντ Ζανκέρ χθες στο Μέγαρο Μαξίμου", γράφει η ΝΙΚΗ.

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    news2html v2.20 run on Tuesday, 30 April 1996 - 11:10:23