Find out about The HR-Net Group Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 03/05/96

Athens Press Review (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 03/05/1996


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Περιοδεία πρωθυπουργού σε Ανατ. Μακεδονία-Θράκη
  • [3] Κυπριακό
  • [4] Σύνοδος Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος
  • [5] Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [6] ΗΠΑ - Επίσκεψη Πατριάρχη

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 03/05/1996 (ΑΠΕ)

    Η περιοδεία του πρωθυπουργού στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και οι εξαγγελίες για την ανάπτυξη της περιοχής, το Κυπριακό, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και η ίδρυση οικονομικής αστυνομίας είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Κιβώτια με λίρες ζητούν... παραλήπτες. Οργώνουν την Ελλάδα οι... χρυσοθήρες".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Το μεγάλο έγκλημα εις βάρος χιλιάδων υποψηφίων του διαγωνισμού για το Δημόσιο".

    Η ΑΥΓΗ: "Οχι μόνο λόγια για τη Θράκη. Εξαγγελίες για ένα νέο τύπο ανάπτυξης από τον κ. Σημίτη στην Κομοτηνή".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Τορπίλη Ανδρέα διασπά το ΠΑΣΟΚ. Κατ' απαίτηση της Μιμής και του Λιβάνη δεν παραιτείται από πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ".

    ΕΘΝΟΣ: "2.000 ράμπο κατά των φοροφυγάδων. Οι σκληροί της Καραγεώργη Σερβίας".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Μητσοτάκης: θα σου φύγω στόχα πει. Ναρκοπέδιο η Ρηγίλλης όπου κάνει θραύση από χθες το γνωστό ρεφρέν".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Ξεκαθάρισμα λογαριασμών. Στην τελική ευθεία η μάχη χαρακωμάτων στο ΠΑΣΟΚ".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Οι ράμπο της εφορίας πιάνουν δουλειά. Συλλήψεις και κατ' οίκον έρευνες από 2.000 ενόπλους".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Φορο-απαλλαγές. Ποιες κόβει το πόρισμα".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Σημίτης: Εμένα ή κανένα. Σε ανοικτό πόλεμο εξελίσσεται η διαμάχη κορυφής στο ΠΑΣΟΚ".

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Προκαλούν οι μουσουλμάνοι. Τα όργανα της Αγκυρας αυτοαποκαλούνται "Τούρκοι".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Εξορμούν 2.000 αστυνόμοι της Εφορίας ολόκληρο το 24ωρο με υπερεξουσίες".

    ΝΙΚΗ: "Στο στόχαστρο των σημιτικών ο Ανδρέας. Εκβιάζουν να παραιτηθεί".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Θα" και σκουπίδια πνίγουν την Αττική. Κλείνει το Σάββατο η χωματερή των Ανω Λιοσίων".

    [2] Περιοδεία πρωθυπουργού σε Ανατ. Μακεδονία-Θράκη

    "Την προώθηση ενός νέου προτύπου ανάπτυξης που δεν θα βασίζεται στην παραδοσιακή λογική των ευκαιριακών υποσχέσεων και των ευκαιριακών παροχών εξήγγειλε χθες για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, στο πλαίσιο τριήμερης περιοδείας του στην περιοχή, επικεφαλής κυβερνητικού κλιμακίου", γράφει η ΑΥΡΙΑΝΗ.

    Το ΕΘΝΟΣ προσθέτει τη δήλωση του πρωθυπουργού ότι "η ελαχιστοποίηση των ανισοτήτων και των εντάσεων, η αναπτυξιακή ώθηση, η αμυντική θωράκιση και ο διεθνής οικονομικός προσανατολισμός της περιοχής συνιστούν τους θεμελιώδεις στόχους του Σχεδίου Δράσης για τη Θράκη. Αν δεν υπάρξει μια ισχυρή Ελλάδα οικονομικά ενιαία και κοινωνικά συνεκτική απ'ακρο σε άκρο της χώρας, δεν μπορεί να υπάρξει ισχυρή ακριτική γραμμή" δήλωσε με έμφαση ο κ. Σημίτης για να τονίσει πως πολιτική της ισχυρής Ελλάδας. Και τμήμα αυτής της ισχύος όπως είπε είναι η οικονομική ανάπτυξη της ακριτικής γραμμής στο πλαίσιο ακριβώς της συνολικής ανασύνταξης της χώρας".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει ότι "ο Σημίτης ανέπτυξε στην ακριτική περιοχή ένα σχέδιο μακροχρόνιο με άμβλυνση των κοινωνικών, θρησκευτικών και πολιτισμικών εντάσεων και με βάση την οικονομική άνθηση. Η ένταξη των Ελλήνων Μουσουλμάνων τόνισε, στη διαδικασία της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης στο πλαίσιο της ισονομίας και ισοπολιτείας όλων των πολιτών ανεξαρτήτως θρησκεύματος αποτελεί τον πλέον αξιόπιστο δρόμο για να περάσουμε σε μια νέα εποχή ευημερίας για όλους".

    ΤΑ ΝΕΑ γράφουν ότι ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε ένα "νέο μοντέλο ανάπτυξης" ώστε να καταστεί η περιοχή "Ορμητήριο του Ελληνισμού".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ υπογραμμίζει την επισήμανση του πρωθυπουργού "οι θέσεις μας για τη Θράκη, όπως και για το Αιγαίο είναι αποτυπωμένες σε ακλόνητες διεθνείς συνθήκες, που κατοχυρώνουν πλήρως τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Και αυτό πρέπει να το συνειδητοποιήσει καλά η Τουρκία. Θα είναι μάλιστα προς το συμφέρον της να το κατανοήσει γρήγορα γιατί ματαιοπονεί σε άγονους και στείρους δρόμους" είπε ο πρωθυπουργός τονίζοντας ότι "η Ελλάς θα παραμείνει αμετακίνητη στην υπεράσπιση των δικαίων της".

    "Ορμητήριο του κεφαλαίου η Θράκη. Το "όραμα" της κυβέρνησης" έχει τίτλο ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ "γέμισε και τη Θράκη με υποσχέσεις και "θα", ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ "Κατ'εικόνα και καθ'ομοίωσιν του Ανδρέα ο Σημίτης που είπε τριανταπέντε "θα" στην προεκλογικού χαρακτήρα ομιλία του στο Πανεπιστήμιο Κομοτηνής".

    Ο ΛΟΓΟΣ αναφέρει ότι "σε ιταμή πρόκληση σε βάρος της Ελλάδας προχώρησαν χθες ενώπιον του πρωθυπουργού της χώρας κ. Σημίτη που πραγματοποιεί επίσκεψη στη Θράκη, είκοσι δύο φανατικοί μουσουλμάνοι, δημοτικοί και νομαρχιακοί σύμβουλοι. Με υπόμνημά τους ζήτησαν να "αυτοπροσδιορίζονται ελεύθερα ως προς την εθνική τους ταυτότητα" ισχυριζόμενοι μάλιστα ότι στη Δυτική Θράκη υπάρχει μόνο μια μειονότητα, η δική τους... Κύριο αίτημα του υπομνήματός τους ήταν να επανέλθει ο όρος "τουρκική" σε δύο σωματεία που λειτουργούν στην περιοχή από το 1927. Οι τοπικοί μουσουλμάνοι παράγοντες - όργανα της Αγκυρας δεν παρέλειψαν (επανειλημμένως) στο υπόμνημά τους να αναφερθούν στη συνθήκη της Λοζάννης και στη σύμβαση της ΔΑΣΕ".

    Η ΑΥΓΗ σημειώνει ότι "η Θράκη χρειάζεται ένα συνολικό σχέδιο και πολιτικές εγγυήσεις για την υλοποίησή του. Ανάπτυξη για τους μισούς κατοίκους της, τους ορθόδοξους, δεν μπορεί να υπάρξει. Επενδύσεις, με ένταση και καχυποψία μεταξύ των σύνοικων στοιχείων, δεν πρόκειται να γίνουν. Εμπιστοσύνη με 'εποικισμούς' δεν δημιουργείται. Γι αυτό η αντιμετώπιση του πολυσύνθετου προβλήματος της Θράκης απαιτεί μια νέα αντίληψη για την αντιμετώπιση της μειονότητας, στη βάση των νέων διεθνών απόψεων και συνθηκών που επιτρέπουν τον αυτοπροσδιορισμό των μειονοτήτων και τη συμβίωση χωρίς εθνικιστική μισαλλοδοξία. Αυτός είναι ο μόνος δρόμος για την εξουδετέρωση οιασδήποτε τουρκικής διείσδυσης. Η υπεροχή της δημοκρατίας και της καλύτερης διαβίωσης".

    [3] Κυπριακό

    "Πρόθεση να αναλάβει πρωτοβουλία για το Κυπριακό μέσα στο 1996 εξέφρασε και πάλι ο Αμερικανός πρόεδρος Μπίλ Κλίντον", γράφει ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ και προσθέτει ότι "στην επιστολή που συνοδεύει τη δίμηνη έκθεσή του για το Κυπριακό προς το Κογκρέσο ο Αμερικανός πρόεδρος ανέφερε ότι αν οι δύο κοινότητες έχουν την πολιτική βούληση να κάνουν τις αμοιβαίες υποχωρήσεις που απαιτούνται για μια συμφωνία τότε είναι δυνατό να βρεθεί δίκαιη και ισορροπημένη λύση και προσθέτει οτι για να επιτευχθεί ο σκοπός αυτός θα είναι αναγκαία η ενεργή συμμετοχή της Ελλάδας και της Τουρκίας".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υπογραμμίζει τη δήλωση του υπουργού εξωτερικών που χαρακτήρισε " καλοδεχούμενη την ιδέα της αμερικανικής πρωτοβουλίας για το Κυπριακό".

    Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ, "Αθήνα και Λευκωσία αναμένεται να ζητήσουν και τη συμβολή της ΕΕ στις πρωτοβουλίες για το Κυπριακό με συγκεκριμένο ρόλο στις προσπάθειες που θα αρχίσουν προσεχώς από τις ΗΠΑ. Αυτό ήταν ένα από τα βασικά θέματα της χθεσινής πολύωρης συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Κύπρου Θεόδωρου Πάγκαλου και Αλέκου Μιχαηλίδη στη Λευκωσία. Σύμφωνα με πληροφορίες ο υφυπουργός Εξωτερικών Τζόν Κόρνμπλουμ που επέστρεψε στην Ουάσιγκτον από την περιοδεία του στην Αθήνα, την Αγκυρα και τη Λευκωσία αισθάνθηκε ότι στην Τουρκία υπάρχει επιθυμία για λύση του προβλήματος. Παρ'όλα αυτά οι Τούρκοι αξιωματούχοι νοιάζονται περισσότερο για τα Βαλκάνια, τη Μέση Ανατολή, τον Καύκασο και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ενώ για το Κυπριακό φαίνεται να πιστεύουν ότι "είναι τελειωμένη υπόθεση".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει ότι "διήμερη επίσκεψη στην Κύπρο πραγματοποιεί από χθες ο ΥΠΕΞ Θ. Πάγκαλος. Σε δηλώσεις του αμέσως μετά την άφιξή του στο αεροδρόμιο της Λάρνακας, ο κ Πάγκαλος είπε ότι εν όσω υπάρχει τουρκική κατοχή και η παρουσία τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο δεν θα υπάρχει κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ της Ελλάδος και της Τουρκίας".

    Η ΝΙΚΗ προσθέτει ότι ο κ Πάγκαλος τόνισε "την αναγκαιότητα επιτάχυνσης της συνεργασίας Αθηνών-Λευκωσίας στον αμυντικό τομέα ώστε η Κύπρος να αντέχει σε οποιοδήποτε επιθετικό σχεδιασμό καθώς και την ανυπαρξία κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας όσο διαρκεί η τουρκική κατοχή στην Κύπρο".

    [4] Σύνοδος Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ όπως και οι άλλες εφημερίδες υπογραμμίζει τη δήλωση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Βίλφριντ Μαρτένς που επανέλαβε πως "τα σύνορα της Ελλάδος είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τάχθηκε υπέρ της χάραξης μιας ενιαίας εξωτερικής πολιτικής η οποία θα εξασφαλίζει και την αυτόματη υποστήριξη της Ελλάδας".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ αναφέρεται στη δυσαρέσκεια που εξέφρασε ο κ. Μαρτένς "γιατί ούτε η ΚΟΜΙΣΙΟΝ, ούτε το συμβούλιο υπουργών της ΕΕ ανέλαβαν καμία πρωτοβουλία στην τελευταία ελληνοτουρκική κρίση στα Ιμια".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ έχει τίτλο "Στηρίζει τις ελληνικές θέσεις ο Μαρτένς".

    [5] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει ότι "η αμερικανική κυβέρνηση συνεργάζεται παρασκηνιακά με την ΕΕ για την άρση του ελληνικού βέτο στο χρηματοδοτικό πρωτόκολλο ΕΕ-Τουρκιας καθώς και την προώθηση λύσης του Κυπριακού. Στην Ουάσιγκτον βρίσκεται από χθες ο εκπρόσωπος της ΕΕ Χάνς βάν ντε Μπρουκ για επαφές με αμερικανούς αξιωματούχους γύρω από τα θέματα αυτά. Χθες συναντήθηκε με τον αρμόδιο υφυπουργό εξωτερικών για ευρωπαϊκές υποθέσεις Τζόν Κόρνμπλουμ. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες οι δύο αξιωματούχοι θεωρούν ότι είναι πολύ πιθανή η εξεύρεση φόρμουλας που θα επιτρέψει την προώθηση της διαδικασίας για την άρση των ελληνικών αντιρρήσεων. Χθες εξάλλου ο Ολλανδός αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε στο Ινστιτούτο Κάρνεγκι ότι προβλέπει τη λύση του Κυπριακού έως το τέλος του 1997, χωρίς να δώσει περισσότερες εξηγήσεις".

    Η ΑΥΓΗ αναφέρεται στις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Θεόδωρου Πάγκαλου ο οποίος προειδοποίησε την Τουρκία ότι "η Ελλάδα θα σκληρύνει τη θέση της στις σχέσεις Ευρώπης-Τουρκίας που αυτή τη στιγμή είναι η μετριοπαθέστερη δυνατή, εάν η Αγκυρα χρησιμοποιήσει την πορεία προσέγγισης ένωσης ΕΕ-Κύπρου προκειμένου να καμφθεί η Αθήνα έναντι των απαιτήσεών της".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ υπογραμμίζει τη δήλωση του προέδρου της ΝΔ Μιλτιάδη Εβερτ ότι "η Τουρκία οφείλει να σεβαστεί τους διεθνείς κανόνες δικαίου και αν το πράξει αυτό η Ελλάδα δεν έχει κανένα λόγο να επιμείνει στην άσκηση βέτο". Στη χθεσινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου της ΝΔ "υπήρξε κοινή διαπίστωση ότι η Τουρκία παραμένει αμετακίνητη στις πάγιες αυθαίρετες και νομικώς αστήρικτες θέσεις της σε ο,τι αφορά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Διαπιστώθηκε επίσης -κάτι που χαρακτηρίσθηκε δηλωτικό των προθέσεων της Τουρκίας και ιδιαίτερα ανησυχητικό- ότι η Τουρκία προβάλλει και νέες απαιτήσεις αυτή τη φορά σχετικά με την εφαρμογή της Συνθήκης της Λοζάννης κάτι που φάνηκε καθαρά από τις δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ όταν μίλησε για 'γκρίζες περιοχές' στο Αιγαίο".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ προσθέτει τη δήλωση του κ. Εβερτ στη σύνοδο της Εκτελεστικής Επιτροπής της Διεθνούς Δημοκρατικής Ενωσης και της Ευρωπαϊκής Δημοκρατικής Ενωσης στη Θεσσαλονίκη ότι "η Τουρκία οφείλει να συμμορφωθεί προς τις ευρωπαϊκές αντιλήψεις και τις επιταγές της διεθνούς νομιμότητας. Να συμμορφωθεί προς το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συμβάσεις και να βοηθήσει στην εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει ότι "συγκεκριμένες απειλές εκτοξεύει κατά της Ελλάδας ο Τούρκος πρόεδρος Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ την ίδια στιγμή που ο πρωθυπουργός του Μεσούτ Γιλμάζ έχει φορέσει το προσωπείο του... ειρηνιστή. "Κανείς δεν πρέπει να αποπειραθεί να δοκιμάσει την ισχύ της Τουρκίας", δήλωσε ο κ. Ντεμιρέλ στην ΤΖΟΥΜΧΟΥΡΙΕΤ προσθέτοντας όμως ότι δεν "απειλεί κανέναν" και επισημαίνοντας "όμως και η συμπεριφορά της Ελλάδας δεν συμβιβάζεται με τις σχέσεις καλής γειτονίας".

    [6] ΗΠΑ - Επίσκεψη Πατριάρχη

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει ότι "ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος πρόκειται να επισκεφθεί τις ΗΠΑ το φθινόπωρο του 1997 προκειμένου να συμμετάσχει στους εορτασμούς της 75ης επετείου της ιδρύσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Βορείου και Νοτίου Αμερικής".
    Athens Press Review (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.00 run on Saturday, 1 June 1996 - 21:38:59