Visit our archive of News, Documents, Maps & Position Papers on the Imia Issue (1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 8 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 07/05/96

Athens Press Review (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 07/05/1996


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [3] Συζήτηση στη Βουλή
  • [4] ΗΠΑ - Επίσκεψη Προέδρου Δημοκρατίας
  • [5] Κυπριακό
  • [6] Ελλάδα - ΠΓΔΜ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 07/05/1996 (ΑΠΕ)

    Η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τα εθνικά μας θέματα, η επίσκεψη του προέδρου της Δημοκρατίας στις ΗΠΑ, οι εσωκομματικές εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ και οι κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία από τη συσσώρευση των απορριμμάτων στους δρόμους του Λεκανοπεδίου λόγω του κλεισίματος της χωματερής των Ανω Λιοσίων είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Εμπόριο φαντάρων. Δεν έχουν ιερό και όσιο. Εισήγαγαν και στο Στρατό τις... τηλεκομπίνες".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Απέτυχε ο Σημίτης. Η κυβέρνηση απογοήτευσε τους Ελληνες. Συνεχής διαρροή ψήφων προς τη ΝΔ".

    Η ΑΥΓΗ: "Αντιπολίτευση για τα σκουπίδια. Οι Δήμαρχοι της ΝΔ ανατρέπουν τον προγραμματισμό της ανακύκλωσης".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Με δύο αρχηγούς η Νέα Δημοκρατία. Ο Ψηλός άδειασε τον Εβερτ στη Βουλή".

    ΕΘΝΟΣ: "Διακοπές δώρο για χαμηλόμισθους. Πρόγραμμα ΕΟΤ για 16.000 άτομα".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Ο Α. Σαμαράς τους ρίχνει το σωσίβιο. 'Η καταλαβαίνουν και προδίδουν, ή δεν καταλαβαίνουν λόγω... βλακείας".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Σφάζονται οι φατρίες στο πτώμα της Ελλάδος".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Οι ντομάτες της οργής. Θεατής η κυβέρνηση στηρίζει τις ελπίδες της τον ουρανό".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Αδειασαν με γέλια τον Εβερτ. Σημίτης-Μητσοτάκης συνέπραξαν χθες στη βουλή".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Παίζουν κρυφτούλι... Σκόπιμες διαρροές και υφέρπουσα εκλογολογία δημιουργούν κλίμα κυβερνητικής αστάθειας με επιπτώσεις στην οικονομία".

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Βρόμα και αδιαλλαξία. Αμεσος ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία από λόφους σκουπιδιών".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Καίνε οι λύσεις για τα σκουπίδια. Πέντε προτάσεις μελετά το Πολυτεχνείο".

    ΝΙΚΗ: "Απο το 'ΟΛΑ' στο... ΤΙΠΟΤΑ. Συνέδριο χωρίς εκλογή αντιπροέδρου προτείνει ο Σημίτης. Ακης: όσα αποφασίσαμε θα γίνουν".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Για τον κίνδυνο δημιουργίας καθεστώτος διχοτόμησης στο Αιγαίο προειδοποίησε η Αλ. Παπαρήγα".

    [2] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ αναφέρει ότι "σε νέο διπλωματικό ελιγμό προχώρησε χθες ο Τούρκος πρωθυπουργός Μεσούτ Γιλμαζ ο οποίος μην εγκαταλείποντας την πάγια επιδίωξη της Αγκυρας για απευθείας διάλογο με την Αθήνα, τάχθηκε υπέρ της ανάμειξης τρίτων για την επίλυση των προβλημάτων στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Παράλληλα ο Γιλμάζ υποστήριξε πως η επικράτηση της κοινής λογικής στις διαδικασίες ομαλοποίησης των ελληνοτουρκικών σχέσεων θα έχει θετικές επιπτώσεις και στο Κυπριακό".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει ότι "με συντονισμένες κινήσεις και έχοντας εξασφαλίσει τη συμπαράσταση των ΗΠΑ η τουρκική διπλωματία συνεχίζει τις προσπάθειες για την επανεξέταση του καθεστώτος του Αιγαίου μέσα από έναν διμερή ελληνοτουρκικό διάλογο. Η Αγκυρα, δίχως καμιά διάθεση συμβιβασμού επαναλαμβάνει, με έγγραφό της στη συνεδρίαση των Μονίμων Αντιπροσώπων των "15" της ΕΕ, τις απαιτήσεις της σε βάρος της Ελλάδας υπογραμμίζοντας ότι για την αποκατάσταση μιας θετικής ατμόσφαιρας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις απαιτείται συζήτηση για τη διευκρίνιση του καθεστώτος νησίδων και βράχων του Αιγαίου καθώς επίσης και για την αποστρατικοποίηση των ελληνικών νησιών στα μικρασιατικά παράλια. Στο έγγραφο αυτό γίνεται ιδιαίτερος λόγος για το 'θετικό κλίμα' της συνάντησης Πάγκαλο -Γκιονενσάι στο Βουκουρέστι και για την ανάγκη προετοιμασίας σε τεχνικό επίπεδο της επόμενης συνάντησης των υπουργών εξωτερικών των δύο χωρών".

    "Στο ελληνικό υπόμνημα, σύμφωνα με ΤΑ ΝΕΑ, γίνεται σαφές στους Ευρωπαίους εταίρους ότι η Ελλάδα δεν προτίθεται να άρει τις επιφυλάξεις της για τη χρηματοδότηση της Τουρκίας όσο η Αγκυρα δεν αποδέχεται να προσφύγει στη Χάγη για την υπόθεση της Ιμιας. Το υπόμνημα του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρει ακόμη ότι οι ελληνοτουρκικές συναντήσεις δεν αποτελούν έναρξη οργανωμένου διαλόγου ή διαπραγμάτευσης. Σημειώνει ακόμη ότι το νομικό καθεστώς του Αιγαίου δεν επιδέχεται αμφισβήτηση το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών δεν μπορεί να είναι προϊόν διαπραγμάτευσης και οτι η επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στα 12 μίλια είναι κυριαρχικό δικαίωμά της".

    Σύμφωνα με το ΛΟΓΟ "πληροφορίες από την Αγκυρα αναφέρουν πως οι Αμερικανοί μελετούν σοβαρά το ενδεχόμενο να καλέσουν τους πρωθυπουργούς των δύο χωρών για συνάντηση κορυφής στις Ηνωμένες Πολιτείες".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναδημοσιεύει πληροφορίες από την τουρκική εφημερίδα ΧΟΥΡΙΕΤ σύμφωνα με τις οποίες "κυοφορείται η ιδέα ενός ελληνοτουρκικού "Κάμπ Ντέιβιντ". Η εφημερίδα "επικαλείται κύκλους προσκείμενους στον Τούρκο πρωθυπουργό για κάποιες πρωτοβουλίες που θα υλοποιήσουν το σχέδιο του Αμερικανού Προέδρου Μπίλ Κλίντον που προβλέπει συνάντηση των πρωθυπουργών της Ελλάδας και της Τουρκίας τον ερχόμενο Οκτώβριο στο Λευκό Οίκο. Και οι δύο πρωθυπουργοί θα βρίσκονται τον Οκτώβριο στη Ν. Υόρκη για τη γενική συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών και με αυτή την ευκαιρία θα μπορούσαν να μεταβούν στην Ουάσιγκτον και να συναντηθούν στο Λευκό Οίκο".

    Η ΑΥΓΗ υπογραμμίζει τη δήλωση του εκπροσώπου του τουρκικού υπουργείου εξωτερικών Ομερ Ακμπέλ, ο οποίος είπε οτι "δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει τις παραπάνω πληροφορίες της ΧΟΥΡΙΕΤ ".

    Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ, "έμμεση απειλή ότι θα υπάρξουν και νέες κρίσεις όπως στα Ιμια εξαπέλυσε ο Τούρκος πρωθυπουργός Μεσούτ Γιλμάζ προτείνοντας συγχρόνως να επιλυθεί η ελληνοτουρκική 'διαφορά' μέσω διαμεσολάβησης τρίτου μέρους. Ο κ Γιλμάζ τόνισε ουσιαστικά ότι η Ελλάδα πρέπει να προσέλθει στο διάλογο γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρξουν προβλήματα".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ με τίτλο "Ο Κλίντον στήνει 'Νταβός' με Σημίτη-Γιλμάζ" αναφέρεται "στη συνάντηση κορυφής των πρωθυπουργών Ελλάδας-Τουρκίας που προγραμματίζει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπίλ Κλίντον με κύριο στόχο την εξασφάλιση της υποστήριξης των Ελληνοαμερικανών ψηφοφόρων".

    [3] Συζήτηση στη Βουλή

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει ότι "τη διεκδίκηση του ρόλου του φερέγγυου μεσίτη των αμερικανικών συμφερόντων στα Βαλκάνια του πειθήνιου εταίρου της ΕΕ διεκδικεί η Ελλάδα. Αυτό είναι το συμπέρασμα από τη χτεσινή ομιλία του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη, στη βουλή κατά την προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση για τα εθνικά θέματα. Ρόλο που αποδέχονται, έστω και αν, για λόγους αντιπολίτευσης, άσκησαν κριτική στους κυβερνητικούς χειρισμούς, τόσο ο αρχηγός της ΝΔ Μ. Εβερτ, όσο και ο πρόεδρος της Πολιτικής Ανοιξης Αν. Σαμαράς".

    Σύμφωνα με τη ΝΙΚΗ, "ο πρωθυπουργός εκτίμησε κατά τη χθεσινή συζήτηση στη βουλή ότι ήταν θετικά τα αποτελέσματα της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης στους τελευταίους τρεις μήνες, ενώ κατηγόρησε την Τουρκία ότι ακολουθεί αντιφατική πολιτική αφού οι συμφιλιωτικές διαθέσεις του κ. Γιλμάζ αναιρούνται από τις συνεχείς προκλήσεις".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ τονίζει τη δήλωση του πρωθυπουργού ότι "η Ελλάδα θα επιμείνει στην ανάγκη μιας βήμα προς βήμα επίλυσης των προβλημάτων. Και δεν πρόκειται να άρει τις επιφυλάξεις της για τη χρηματοδότηση της Τουρκίας από την Ενωση όσο δεν πραγματοποιούνται βήματα σε αυτή την κατεύθυνση".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ αναφέρεται στην ομιλία του κ Εβερτ ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με την "ενωτική της πολιτική έδωσε την ευκαιρία στην Τουρκία να ομιλεί περί "γκρίζων ζωνών" στο Αιγαίο".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ στο σχόλιό του τονίζει μεταξύ άλλων ότι "η χθεσινή συζήτηση στη Βουλή έδειξε πως ο πρωθυπουργός κ. Σημίτης έχει εμπλακεί σε μια διαδικασία διαρκούς μειοδοσίας. Προσπαθεί να καλύψει τα προηγούμενα λάθη με νέες λάθος κινήσεις και καταλήγει να εξυπηρετεί - άθελά του - τον τουρκικό επεκτατισμό εις βάρος των εθνικών συμφερόντων μας. Ο κ Σημίτης επιμένει να παίζει το 'καμένο' αμερικανικό χαρτί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και να προσποιείται ότι δεν βλέπει την απειλή που μεγαλώνει με την υποχωρητικότητα του".

    [4] ΗΠΑ - Επίσκεψη Προέδρου Δημοκρατίας

    Η ΝΙΚΗ αναφερόμενη στη συνάντηση του προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπίλ Κλίντον την Πέμπτη γράφει ότι "ο κ. Στεφανόπουλος θεωρείται βέβαιο ότι μεταφέρει προς την αμερικανική πλευρά μήνυμα εκ μέρους του Ελληνα πρωθυπουργού. Στο μήνυμα αυτό γίνεται σαφές ότι η Ελλάδα διάκειται θετικά απέναντι σε ένα ελληνοτουρκικό διάλογο όχι όμως χωρίς αρχές, με την αγνόηση των διεθνών συμφωνιών και συμβάσεων και κάτω από εκβιασμούς".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "η πρόσκληση του Ελληνα προέδρου στην Ουάσιγκτον εντάσσεται σύμφωνα με πολιτικούς παρατηρητές στις 'προεκλογικές σκοπιμότητες' του κ. Κλίντον αφού ο Αμερικανός ηγέτης έχει άμεση ανάγκη από τη στήριξη της ομογένειας στην επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση του Νοεμβρίου".

    [5] Κυπριακό

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει ότι "το αυξημένο ενδιαφέρον που παρατηρείται διεθνώς για την επίλυση του Κυπριακού χωρίς ωστόσο το γεγονός αυτό να σημαίνει ότι έχει ανοίξει ο δρόμος για τη λύση, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Γλ. Κληρίδης ο οποίος συναντήθηκε χθες με τον Ελληνα ομόλογό του Κ. Στεφανόπουλο στην Αθήνα. Οι κ.κ. Στεφανόπουλος και Κληρίδης συζήτησαν όλες τις πτυχές του κυπριακού προβλήματος και συμφώνησαν για τις απόψεις που θα αναπτύξουν στον Αμερικανό Πρόεδρο Μπίλ Κλίντον και τους εκπροσώπους της αμερικανικής κυβέρνησης κατά τις επισκέψεις που θα πραγματοποιήσουν και οι δύο στις ΗΠΑ".

    ΔΕΕ

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει ότι "θέμα πλήρους ένταξης της Τουρκίας στη Δυτικοευρωπαϊκή Ενωση αναμένεται να θέσει σήμερα κατά τη σύνοδο των υπουργών Αμυνας και Εξωτερικών της ΔΕΕ ο Τούρκος υπουργός Εμρέ Γκιονενσάι".

    [6] Ελλάδα - ΠΓΔΜ

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει ότι "συνάντηση με τον Σκοπιανό πρωθυπουργό Μπράνκο Τσερβενκόφσκι είχε χθες ο επικεφαλής του ελληνικού γραφείου σύνδεσης στα Σκόπια Αλέξανδρος Μαλλιάς και συζήτησε μαζί του θέματα διμερούς οικονομικής συνεργασίας. Συμφωνήθηκε ότι πρέπει να ενεργοποιηθεί περισσότερο η ελληνική πλευρά στον τομέα των δημοσίων έργων των Σκοπίων. Για το τέλος αυτού του μήνα προγραμματίζεται με τη συμμετοχή της αρμόδιας υπηρεσίας του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών επίσκεψη στα Σκόπια μιας αντιπροσωπείας από τις 10 περίπου μεγαλύτερες ελληνικές κατασκευαστικές εταιρίες".
    Athens Press Review (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.00 run on Saturday, 1 June 1996 - 21:39:02