Visit the The Cyprus Homepage Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 13/05/96

Athens Press Review (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 13/05/1996


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων
  • [3] Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [4] ΗΠΑ - Επίσκεψη Κουρή
  • [5] Κυπριακό
  • [6] ΗΠΑ - Επίσκεψη Στεφανόπουλου

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 13/05/1996 (ΑΠΕ)

    Οι εσωκομματικές εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ και η συνάντηση το βράδυ του προέδρου του Κινήματος Ανδρέα Παπανδρέου με τον Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής Κώστα Σκανδαλίδη, το σημερινό συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Εταιρία εκτελεστών. Τους πλήρωναν με το... "κομμάτι".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Σπείρα θανάτου. Εκτελούσαν επ' αμοιβή, με 'συμβόλαια'."

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Πόλεμος συμφερόντων για 9 τρισεκατομμύρια. Εχασε ο Κόκκαλης τη δίκη με τον ΟΤΕ και επιστρέφει 11 δισεκατομμύρια".

    ΕΘΝΟΣ: "Συνδικάτο με 7 εκτελεστές. Αποκάλυψη-σόκ: τουλάχιστον 10 δολοφονίες με συμβόλαια μέσα σε 2,5 χρόνια. Πρόσωπο-μυστήριο ένας αστυνομικός".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Ο Ανδρέας συναντά τον Σκανδαλίδη για να του πει ότι... Εχει τον ήλιο ακόμη στα χέρια του".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Ετσι έπεσε η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ντοκουμέντο-φωτιά του 'Ελεύθερου'."

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Θρίλερ με το λείψανο του οσίου Σάββα. Απάτη, λένε τα Ιεροσόλυμα - 'Γνήσιο' απαντάει ο μητροπολίτης. Ισχυρίζονται ότι θεραπεύει τον καρκίνο και τη στειρότητα".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Παρούσα δηλώνει η Εκάλη. Ραντεβού Ανδρέα-Σκανδαλίδη εν όψει συνεδρίου".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Κατηγορώ μαθητών για τα σχολεία".

    ΝΙΚΗ: "Στάζουν οι μίζες του ΟΤΕ. Ο Κόκκαλης σε ρόλο Κοσκωτά".

    [2] Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων

    Η ΝΙΚΗ γράφει ότι "οι εκατέρωθεν αλλά ανισομερείς πιέσεις μεταξύ της Ελλάδας και των 14 εταίρων της θα είναι το χαρακτηριστικό του σημερινού Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, στο οποίο αν και η Διακυβερνητική αποτελεί το βασικό ζήτημα στην ατζέντα των προς συζήτηση θεμάτων, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις θα είναι ο βέβαιος πρωταγωνιστής. Η απόφαση της Αθήνας να μπλοκάρει (βέτο) - οποιαδήποτε κοινοτική χρηματοδότηση προς την Αγκυρα - σήμερα συζητείται το πρόγραμμα MEDA - προσκρούει στη θέληση των υπόλοιπων εταίρων να εξασφαλίσουν την απρόσκοπτη ροή κονδυλίων στην Τουρκία και τελικά την ολοκλήρωση της τελωνειακής σύνδεσης".

    Το ΕΘΝΟΣ αναφέρει ότι "οι κοινοτικοί εταίροι διαπιστώνοντας οτι η Αθήνα δεν πρόκειται προς το παρόν να κάνει πίσω από την πλήρη άρνησή της αναφορικά με το πρόγραμμα MEDA - από το οποίο να σημειωθεί ότι αναμένουν χρηματοδότηση όχι μόνο η Τουρκία αλλά και άλλες 11 χώρες της Μεσογείου - θα προσπαθήσουν να καταγραφεί στην κοινή θέση για την Κύπρο, ο άμεσος συσχετισμός του πακέτου των αποφάσεων που είχαν πάρει οι ΥΠΕΞ πριν από ένα χρόνο. Σύμφωνα με αυτές οι διαπραγματεύσεις ένταξης της Κύπρου στην Κοινότητα θα αρχίσουν έξι μήνες μετά τη λήξη των εργασιών της Διακυβερνητικής Διάσκεψης για την αναθεώρηση του Μάαστριχτ, ενώ υπενθυμίζεται ταυτόχρονα η δέσμευση όλων - και τις Ελλάδας - για την έγκριση της Τελωνειακής Σύνδεσης ΕΕ-Τουρκίας. Προς αυτή την κατεύθυνση είναι ενδεικτικές οι δηλώσεις του εκπροσώπου της ιταλικής προεδρίας ο οποίος έκανε λόγο για 'ενιαίο πακέτο' που θα πρέπει να επαναβεβαιωθεί με την κυπριακή πλευρά. Η Αθήνα και η Λευκωσία δεν δέχονται βεβαίως σε καμία περίπτωση την αλληλεξάρτηση αυτή. Ετσι, το πιθανότερο είναι το όλο ζήτημα να παραπεμφθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Κορυφής που θα γίνει στη Φλωρεντία".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ προσθέτει ότι "ο κ Πάγκαλος θα έχει να αντιμετωπίσει το σύνολο των Ευρωπαίων ομολόγων του οι οποίο εν χορώ θα απαιτούν την άρση του ελληνικού βέτο και την απελευθέρωση των διαδικασιών εγκρίσεως του χρηματοδοτικού κανονισμού".

    Κατά τον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ, "επικίνδυνο αδιέξοδο στις σχέσεις της Ελλάδας με την ΕΕ έχουν προκαλέσει οι αλληλοσυγκρουόμενες δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών κ. Θ. Πάγκαλου καθώς οι εταίροι μας έχουν εξοργιστεί από το - προ ημερών - φιλοαμερικανικό του παραλήρημα και δηλώνουν πως αδυνατούν να κατανοήσουν την κυβερνητική γραμμή για τις σχέσεις με την Αγκυρα. Κατά το σημερινό συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες ο κ. Πάγκαλος αναμένεται να χρησιμοποιήσει δικαιολογημένους οξείς τόνους για την εμμονή ορισμένων εταίρων μας στη χρηματοδότηση της Τουρκίας από το πρόγραμμα MEDA".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ σημειώνει ότι "ανησυχία και αμηχανία έχουν προκαλέσει στην Αγκυρα οι πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Θ. Πάγκαλου για κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων με ενδεχόμενη στρατιωτική επιχείρηση στα νησιά του Αιγαίου. Κι αυτό διότι δυσχεραίνουν τις προσπάθειές τους να εμφανιστούν προς τη διεθνή κοινότητα ως θιασώτες του διαλόγου. Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις του εκπροσώπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Ομέρ Ακμπέλ ο οποίος μίλησε για κίνδυνο 'υπονόμευσης' των ελληνοτουρκικών σχέσεων από τα εσωτερικά γεγονότα στην Ελλάδα".

    [3] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    ΤΑ ΝΕΑ γράφουν ότι "βαρύ κλίμα έχει δημιουργηθεί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις με αποκλειστική ευθύνη της Αγκυρας, λόγω της επανάληψης των τουρκικών προκλήσεων και απειλών στο Αιγαίο αλλά και της προσπάθειας της τουρκικής πλευράς να παρουσιάσει με τον δικό της τρόπο τη συνάντηση Πάγκαλου -Γκιονενσάι στο Βουκουρέστι".

    Σε συνέντευξή του στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ο σύμβουλος του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Χρήστος Ιακώβου αναφέρει μεταξύ άλλων ότι "η κρίση στην Ιμια πιστεύω ότι ήταν μια κρίση που δεν προέκυψε τυχαία. Ηταν μια προμελετημένη κίνηση από την πλευρά της Αγκυρας, η οποία μας οδήγησε στη σημερινή διπλωματική κινητικότητα στα Ελληνοτουρκικά. Η πολιτική και η διπλωματική στάση της κυβέρνησης εκείνη τη νύχτα επέτρεψε στην τουρκική κυβέρνηση να επιβάλλει τους όρους πάνω στους οποίους 'συμμορφωθήκαμε' για να καταλήξουμε σήμερα σε ένα διάλογο εφ'όλης της ύλης. Ο διάλογος αυτός έχει ήδη αρχίσει να μεθοδεύεται. Και πρόκειται για διάλογο εφ'όλης της ύλης και όχι βήμα-βήμα όπως ισχυρίζεται ο κ. Σημίτης".

    [4] ΗΠΑ - Επίσκεψη Κουρή

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει ότι "καθοριστικής σημασίας για τις εξελίξεις στο Αιγαίο θεωρούνται οι επαφές που θα έχει στις ΗΠΑ ο υφυπουργός Αμυνας Νίκος Κουρής που αναχωρεί αύριο για την αμερικανική πρωτεύουσα. Ο κ. Κουρής θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην ετήσια σύνοδο της υψηλόβαθμης Συμβουλευτικής Επιτροπής (HLCC) και θα συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογό του κ. Λόνταλ ο οποίος θα του θέσει εκ νέου το 'πακέτο' των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης για το Αιγαίο (μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας) που είχε τεθεί και πέρυσι τον Απρίλιο στη Ρόδο, από τον προκάτοχό του Τζόζεφ Νάι και είχε απορριφθεί. Πάντως πέραν των πιέσεων για αποδοχή ΜΟΕ στο Αιγαίο στην HLCC θα συζητηθούν και τα εξής: τα γνωστά FMF (πρώην FMS) και τοκοχρεολύσια που αφορούν τη στρατιωτική βοήθεια των Αμερικανών στη χώρα μας. Την πιθανή αγορά νέων F-16 του BLOCK-50 την προσεχή διετία καθώς και τον εκσυγχρονισμό των ελληνικών φάντομ (F-4) στις ΗΠΑ. Τέλος θέματα πυρηνικής ασφαλείας αφού η χώρα μας συμμετέχει στον πυρηνικό σχεδιασμό του ΝΑΤΟ και η αεροπορική βάση του Αράξου έχει ενταχθεί εδώ και χρόνια σε αυτό και άλλα".

    [5] Κυπριακό

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει ότι "ρόλο γέφυρα μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ευρωπαϊκής Ενωσης επιδιώκει η Βρετανία για να επιτύχει την εκδήλωση πρωτοβουλίας στο Κυπριακό. Εξάλλου, για το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων η ιδέα που προωθείται είναι η στάθμευση μιας πολυεθνικής δύναμης με εντολή του Συμβουλίου Ασφαλείας και όχι δύναμης του ΝΑΤΟ με μανδύα της δυτικοευρωπαϊκής Ενωσης. Ο Ραούφ Ντενκτάς εμμένει στη διατήρηση του επεμβατικού δικαιώματος της Τουρκίας και κατά τη συνάντησή του με τον Βρετανό αξιωματούχο επέμεινε ότι η συνθήκη εγγυήσεως δεν είναι διαπραγματευτή".

    Αντίθετα, η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υποστηρίζει ότι "απογοητευμένοι είναι σύμφωνα με πληροφορίες από διπλωματικές πηγές οι Αγγλοαμερικανοί από τη νέα στάση των Τούρκων στο Κυπριακό. Οι πληροφορίες προσθέτουν ότι τόσο ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Τζόν Κόρνμπλουμ όσο και ο διευθυντής πολιτικών υποθέσεων στο βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών Τζέρεμι Γκρίνστοκ διαπίστωσαν στις πρόσφατες επαφές τους στην Αγκυρα καθώς και με το Ραούφ Ντενκτάς στα κατεχόμενα, κλιμάκωση της τουρκικής αδιαλλαξίας. Ξένος διπλωμάτης δήλωσε σε αξιωματούχο της κυπριακής κυβέρνησης ότι ουδέποτε προηγουμένως οι Τούρκοι διατύπωσαν με τόση αδιαλλαξία και προκλητικότητα τις θέσεις τους πάνω σε όλες τις βασικές πτυχές του Κυπριακού που είναι η ασφάλεια, οι εγγυήσεις, η κυριαρχία, η πολιτική ισότητα και η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ".

    [6] ΗΠΑ - Επίσκεψη Στεφανόπουλου

    ΤΑ ΝΕΑ γράφουν ότι "η ενεργοποίηση της ομογένειας στην κατεύθυνση της στήριξης των ελληνικών θέσεων, αλλά και η ευαισθητοποίηση ισχυρών αμερικανικών παραγόντων αποτελούν τους κύριους στόχους της περιοδείας του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κ. Στεφανόπουλου, στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο κ. Στεφανόπουλος - ο οποίος θα μεταβεί επίσης στο Λος Αντζελες, το Σακραμέντο και το Σικάγο - επιθυμεί να 'ξεσηκώσει' τους Ελληνες ομογενείς ώστε να βοηθήσουν ακόμη περισσότερο την πατρίδα τους. Για το λόγο αυτό συναντά προέδρους και εκπροσώπους των σωματείων τους, συνοδευόμενος και από τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών κ. Γ. Ρωμαίο ενώ οι ομιλίες του έχουν έντονο το συγκινησιακό στοιχείο".
    Athens Press Review (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.00 run on Saturday, 1 June 1996 - 21:39:09