Browse through our Interesting Nodes for Legal Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 15/05/96

Athens Press Review (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 15/05/1996


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [3] ΕΕ - Ελληνοτουρκικές σχέσεις - Κύπρος
  • [4] Ελληνική Φρεγάτα
  • [5] Ελληνογερμανικές σχέσεις
  • [6] Ελληνική Οικονομία - Εκτιμήσεις ΕΕ
  • [7] Μόσχα - Επίσκεψη Κακλαμάνη
  • [8] Κατασκευή Μεγάλων Εργων

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 15/05/1996 (ΑΠΕ)

    Η υπόθεση των ψηφιακών παροχών του ΟΤΕ, η απόφαση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ να προτείνει στην Κεντρική Επιτροπή την εκλογή αντιπροέδρου από το συνέδριο, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και τα αποτελέσματα του συμβουλίου σύνδεσης ΕΕ-Κύπρου, είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Εμπρός Ανδρέα.... για μια Ελλάδα νέα".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Γενικός πολιτικο-οικονομικός πόλεμος με αφορμή τον ΟΤΕ. Στην αντεπίθεση πέρασε ο Κόκκαλης".

    Η ΑΥΓΗ: "Η κυβέρνηση αναμένει στο ακουστικό της, ενώ μένουν εκκρεμή τα θεσμικά μέτρα για τη διαφάνεια στις προμήθειες".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Οι μίζες γκρεμίζουν όλα τα κόμματα. Η μετωπική σύγκρουση γιγαντιαίων οικονομικών συμφερόντων αλλάζει το σάπιο και ετοιμόρροπο πολιτικό σκηνικό".

    ΕΘΝΟΣ: "Σφαγή Κόκκαλη Μητσοτάκη. Χοντραίνει το παιχνίδι για τα ψηφιακά. Τζανακάκης: αν μιλήσω, θα χάσουν τον ύπνο τους πολλοί. Θύελλα στη Νέα Δημοκρατία".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Με Ανδρέα η... μετα-Ανδρέα εποχή. Το ΕΓ του ΠΑΣΟΚ υιοθέτησε τις προτάσεις του προέδρου".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Μισθοί Σκάνδαλο σε γενικούς διευθυντές του ΟΤΕ".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Μπούκ το κράτος. Στοίχημα τώρα για αθλητικά και πολιτικά γεγονότα".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ:"Σκιτσάρουν αντιπροεδρ-Ακη. Εκτελεστικό: Ποιοί τον θέλουν με περιορισμένο ρόλο".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Απερίσπαστη η Δικαιοσύνη στο έργο της. Η ΝΔ δεν θα υποβάλει πρόταση για Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής".

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Να λάμψει η αλήθεια. Η Δικαιοσύνη απερίσπαστη να ρίξει άπλετο φως στα ψηφιακά. Εκανε πίσω ο Εβερτ για την Εξεταστική Επιτροπή".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Μαχαίρια βγήκαν για τα ψηφιακά με μπαράζ αλληλοκατηγοριών".

    ΝΙΚΗ: "2ος γύρος για πρωθυπουργό. Ξαφνικά, νέο σενάριο από το Εκτελεστικό Γραφείο. Πρόταση Σουλαδάκη για εκλογή υποψηφίου από το συνέδριο".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Δημοψήφισμα για το Μάαστριχτ θέλουν τρεις στους τέσσερις Ελληνες".

    [2] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει ότι " βανδαλισμούς διέπραξαν στο ελληνικό νεκροταφείο της Χάλκης, στα Πριγκιπόνησα, άγνωστοι καταστρέφοντας τους τάφους σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας "Γιενί Γιουζγίλ". Οπως γράφει η εφημερίδα τις τελευταίες ημέρες άγνωστοι κατέστρεψαν τους σταυρούς και τις φωτογραφίες των τάφων. Στο δημοσίευμα που πλαισιώνεται από φωτογραφία αποκεφαλισμένου επιτύμβιου αγάλματος εκφράζονται υποψίες ότι τις καταστροφές προκάλεσαν μέλη του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης του Αλπασλάν Τουρκές".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει ότι "τον όρο του... 'κλαψιάρικου επεκτατισμού' εισήγαγε στην ελληνοτουρκική διένεξη ο Τούρκος υπουργός Αμυνας Ολτάν Σουγκουρλού αποδίδοντάς τον μάλιστα στην πολιτική της Αθήνας έναντι της χώρας του. Σε μια συνέντευξη-χείμαρρο στην τουρκική εφημερίδα 'Τζουμχουριέτ' ο Σουγκουρλού τόνισε ότι οι 'Ελληνες πρέπει να αποβάλλουν αυτή τη νοοτροπία γιατί ακόμη και αν παραχωρήσουμε όλη την Τουρκία τότε αυτοί θα ζητήσουν την Κεντρική Ασία'. Ιδιαίτερα προκλητικός ο Τούρκος υπουργός Αμυνας εξέφρασε τη δυσφορία του, γιατί 'οι Ελληνες έφθασαν μέχρι το Καρντάκ' και επισήμανε ότι από το 1827 'κλαίγονται στην Ευρώπη, αλλά τελικά πετυχαίνουν να αποσπάσουν εδάφη από την Τουρκία'. Τέλος, ο Σουγκουρλού προειδοποίησε ότι η 'ΕΕ διέπραξε λάθος που άνοιξε τις πύλες στην Ελλάδα και δεν το έχει κάνει για την Τουρκία, γεγονός το οποίο οι εταίροι έχουν μετανιώσει χίλιες φορές'."

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφέρεται στις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών ότι "πρόκειται να συναντηθεί με τον Θ. Πάγκαλο στο Τορόντο του Καναδά στο περιθώριο της συνόδου του ομίλου "Μπίλντενμπεργκ" πριν από την επίσημη συνάντηση του Βερολίνου. Ο κ. Γκιονενσάι τόνισε στην "Τζουμχουριέτ" ότι η Τουρκία εμμένει στη μη επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο πέραν των 6 μιλίων στην αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου και στην εύρυθμη επίλυση του ζητήματος των νησίδων και των βραχονησίδων για την κυριότητα των οποίων υπάρχει ασάφεια στη Συνθήκη της Λοζάννης και τις μετέπειτα συμφωνίες. Αναφερόμενος στο θέμα της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ είπε υπαινικτικά "η Τουρκία δεν θα αφήσει αχρησιμοποίητα τα πλεονεκτήματα των συμφωνιών του Λονδίνου της Ζυρίχης θα τα χρησιμοποιήσει όμως προς θετική κατεύθυνση".

    [3] ΕΕ - Ελληνοτουρκικές σχέσεις - Κύπρος

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει ότι "σε θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε χτες στις Βρυξέλλες το 17ο Συμβούλιο Σύνδεσης Ευρωπαϊκής Ενωσης-Κύπρου του οποίου οι εργασίες αφορούν την 'εναρμόνιση' της Νήσου ενόψει της μελλοντικής ένταξης στην Κοινότητα. Στην πραγματικότητα το Συμβούλιο Σύνδεσης με την Κύπρο κατέστη δυνατόν να πραγματοποιηθεί ομαλά μόνο μετά την υποχώρηση της ελληνικής πλευράς, στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Δευτέρας, κατά τη διάρκεια του οποίου ο Θ. Πάγκαλος ενέδωσε στους ωμούς εκβιασμούς των δεκατεσσάρων 'εταίρων' και ψηφίζοντας 'αποχή' επέτρεψε την απεμπλοκή του προγράμματος ευρω-μεσογειακής συνεργασίας (MEDA) για κοινοτικές χρηματοδοτήσεις προς την Τουρκία και άλλες ένδεκα μεσογειακές χώρες".

    Ο ΛΟΓΟΣ αναφέρει ότι "ικανοποίηση επικρατεί στην Αθήνα και τη Λευκωσία καθώς κατόπιν συντονισμένων ενεργειών των δύο κυβερνήσεων επετεύχθη η σύγκλιση του Συμβουλίου Σύνδεσης Κύπρου-ΕΕ ενώ παρά τις εκβιαστικές απειλές των ισχυρών εταιριών το όλο ζήτημα αποσυνδέθηκα από το 'βέτο' που ασκεί η Ελλάδα στη χορήγηση οικονομικής βοήθειας προς την Αγκυρα".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ σημειώνει ότι "η Κύπρος και η Μάλτα συνεχίζουν με ταχύ ρυθμό την ευρωπαϊκή τους πορεία για την πλήρη ένταξή τους στην Ενωμένη Ευρώπη. Και με την αισιόδοξη προοπτική για λύση του Κυπριακού. Αυτή είναι η γενική διαπίστωση από τα χθεσινά Συμβούλιο Σύνδεσης των 15 με την Κύπρο και τη Μάλτα".

    ΤΑ ΝΕΑ τονίζουν ότι "διαλύθηκαν οριστικά χθες οι ανησυχίες Αθήνας και Λευκωσίας για τα εμπόδια που επιχείρησαν να θέσουν στην ενταξιακή πορεία της Κύπρου στην ΕΕ οι 14 κοινοτικοί εταίροι εκβιάζοντας ότι εξαρτάται από την πρόοδο της τελωνειακής ένωσης με την Τουρκία. Θέση που στόχευε να πιέσει την Ελλάδα να άρει τις επιφυλάξεις τις οποίες διατυπώνει στην εξέλιξη των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων προς την Τουρκία λόγω των εδαφικών διεκδικήσεων που διατηρεί εις βάρος της χώρας μας η Αγκυρα".

    Το ΕΘΝΟΣ υπογραμμίζει ότι "η διαδικασία ένταξης της Κύπρου στην Ε. Κοινότητα αποσυνδέεται σταδιακά από τις εξελίξεις στο θέμα της τελωνειακής ένωσης της Τουρκίας με την ΕΕ".

    "Με τη διαβεβαίωση της ιταλικής προεδρίας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι στηρίζουν την αναμενόμενη αμερικανική πρωτοβουλία για την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος έκλεισε χθες τις εργασίες του Συμβουλίου Συνδέσεως ΕΕ με την Κύπρο", γράφει Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ.

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ προσθέτει ότι "τόσο η προεδρεύουσα του Συμβουλίου Ιταλίδα υπουργός Εξωτερικών Σ. Ανιέλι όσο και ο αρμόδιος κοινοτικός επίτροπος Χ. Βαν ντε Μπρούκ επιβεβαίωσαν την πολιτική βούληση της ΕΕ να προωθηθούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Κύπρο. Η Ιταλίδα ΥΠΕΞ δήλωσε ότι στο διάστημα που μεσολάβησε από το τελευταίο Συμβούλιο Σύνδεσης, η Κύπρος βρέθηκε πιο κοντά στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα, ενώ ο Ολλανδός επίτροπος σημείωσε ότι η Κύπρος έχει ανάγκη την πολιτική προσοχή της ΕΕ".

    Η ΝΙΚΗ επισημαίνει ότι "όσο και αν στους κόλπους της ΕΕ η ελληνική στάση έναντι της Τουρκίας θεωρείται ως η τροχοπέδη στην ευρωπαϊκή πορεία της γείτονος, ο Μεσούτ Γιλμάζ δίνει το ρόλο στη Γερμανία. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα 'Ντι Τσάιτ' ο Τούρκος υπουργός δηλώνει ότι η Βόννη ανησυχεί ιδιαίτερα για την ελεύθερη κυκλοφορία των Τούρκων εργατών τη οποία θα φέρει η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ επομένως η γερμανική αντίθεση είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο στα σχέδια της Αγκυρας να γίνει πλήρες μέλος της Κοινότητας. Η επίσκεψή του από την Πέμπτη στη Βόννη έχει σαν τυπικό στόχο να εξασφαλίσει δέσμευση του καγκελάριου Κόλ ότι η Γερμανία δεν θα βάζει εμπόδια στη θέληση της Αγκυρας να ενταχθεί πλήρως στην ΕΕ το αργότερο στις αρχές του 2000".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ αναδημοσιεύει τηλεγράφημα του ΑΠΕ από τη Βόννη στο οποίο αναφέρεται ότι "ο Γιλμάζ μιλώντας σε Γερμανούς δημοσιογράφους είπε ότι θα ζητήσει τη δραστική υποστήριξη της Γερμανίας έναντι της πολιτικής της Ελλάδας που παρεμποδίζει την υλοποίηση της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας".

    [4] Ελληνική Φρεγάτα

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει ότι "το παρθενικό της ταξίδι στη θάλασσα πραγματοποίησε χθες η φρεγάτα "ΣΠΕΤΣΑΙ" η πρώτη από τις τρεις φρεγάτες παρόμοιου τύπου που κατασκευάζονται στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά για λογαριασμό Πολεμικού Ναυτικού. Η φρεγάτα "ΣΠΕΤΣΑΙ" εκτοπίσματος 3000 τόνων εξοπλισμένη με τα πλέον σύγχρονα οπλικά και ηλεκτρονικά συστήματα αποτελεί την πρώτη μονάδα κρούσεως που έχει κατασκευαστεί για λογαριασμό του Πολεμικού Ναυτικού στην Ελλάδα. Η παράδοση των άλλων δύο φρεγατών προβλέπεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος 1998".

    [5] Ελληνογερμανικές σχέσεις

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει ότι "η "Ντέμλερ Μπέντς Αεροσπέις" μια από τις δύο εταιρίες που διεκδικούν την ανάθεση του εκσυγχρονισμού των αεροσκαφών "Φάντομ" της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας είναι έτοιμη να αναθέσει στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία ένα μέρος της διαδικασίας παραγωγής των αεροσκαφών Αιρ Μπάς. Τη διαβεβαίωση αυτή έδωσε ο αντιπρόεδρος της εταιρίας Αλοϊσιους Ράουεν μιλώντας χθες στο περιθώριο της διεθνούς εκθέσεως αεροναυπηγικής ILA. Σε ο,τι αφορά το αμυντικό υλικό, αύριο αναμένεται να ανακοινωθεί από το υπουργείο Αμύνης η πώληση στην Ελλάδα 78 αρμάτων Λέοπαρντ 1Α, όπως είχε ζητήσει ο υπουργός Εθνικής Αμύνης Γεράσιμος Αρσένης. Την Παρασκευή το γερμανικό υπουργείο των Εξωτερικών είχε διαβεβαιώσει ότι δεν έχει αντιρρήσεις για την πώληση των αρμάτων "στη σύμμαχο του ΝΑΤΟ, Ελλάδα".

    [6] Ελληνική Οικονομία - Εκτιμήσεις ΕΕ

    Η ΑΥΓΗ γράφει ότι "η ελληνική οικονομία αναμένεται να κινηθεί την προσεχή διετία με ρυθμούς ανάπτυξης ελαφρώς καλύτερους από τον αντίστοιχο μέσο όρο των 15 κοινοτικών χώρων σύμφωνα με τις εαρινές προβλέψεις της Ε. Επιτροπής που θα τις υποβάλει στο Συμβούλιο Κορυφής της Φλωρεντίας στο τέλος του Ιουνίου. Τα δύο τελευταία χρόνια η Αθήνα εφάρμοσε, λέει, η Επιτροπή, συνετή νομισματική πολιτική αλλά οφείλει να συνεχίσει τις προσπάθειες για τον περιορισμό των δημοσίων ελλειμμάτων ρίχνοντας το βάρος της κυρίως στον περιορισμό των δημοσίων δαπανών και στην εφαρμογή ενός συνεπούς προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων. Το επενδυτικό πρόγραμμα της Ελλάδας χαρακτηρίσθηκε στις κατ'ιδίαν συνεδριάσεις των οικονομικών εμπειρογνωμόνων της Κομισιόν ως 'αξιόλογο' αλλά πρέπει να συνεχισθεί η προσπάθεια διόρθωσης των βασικών μακροοικονομικών μεγεθών από τα οποία εξαρτάται η επιτυχία ή όχι του προγράμματος σύγκλισης της οικονομίας της".

    [7] Μόσχα - Επίσκεψη Κακλαμάνη

    Η ΝΙΚΗ υπογραμμίζει τη δήλωση του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Γεβγκένι Πριμακόφ, στη χθεσινή του συνάντηση με τον πρόεδρο της βουλής κ. Κακλαμάνη στη Μόσχα ότι "είναι ανάγκη να δραστηριοποιηθεί ο ΟΗΕ για το Κυπριακό". Ο Ρώσος υπουργός εξωτερικών ανέφερε ακόμη ότι την ανάγκη της ενεργοποίησης του διεθνούς οργανισμού για το Κυπριακό την εκθέτει με επιστολή του στο Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπ. Γκάλι".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ αναφέρει ότι "ο Ρώσος υπουργός εξωτερικών τάχθηκε επίσης υπέρ των ελληνικών θέσεων στην πρόσφατη κρίση στο Αιγαίο και επεσήμανε ότι η Τουρκία προσπαθώντας να καταστεί περιφερειακή δύναμη κατευθύνει σήμερα την προσοχή της προς τα εδάφη της πρώην ΕΣΣΔ".

    [8] Κατασκευή Μεγάλων Εργων

    Σύμφωνα με τον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ, η κυβέρνηση "θέτει στόχο ως το τέλος του χρόνου την απορρόφηση 80-120% των κονδυλίων που προβλέπονται από τον προϋπολογισμό και την ΕΕ. Στη χθεσινή συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής εξετάστηκε η πορεία των έργων στις 13 διοικητικές περιφέρειες της χώρας ύψους 2 τρισεκατομμυρίων δραχμών. Το ποσό αυτό αντιπροσωπεύει το 14% του δεύτερου πακέτου Ντελόρ".
    Athens Press Review (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.00 run on Saturday, 1 June 1996 - 21:39:11