Browse through our Interesting Nodes for Industrial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 23/05/96

Athens Press Review (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 23/05/1996


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [3] Συνάντηση Σημίτη - Μαριάνοβιτς
  • [4] Οικονομία
  • [5] Τουρκία - Βαλκάνια
  • [6] Κυπριακό

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 23/05/1996 (ΑΠΕ)

    Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι εσωκομματικές εξελίξεις σε ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία και η υπόθεση των ψηφιακών παροχών είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Χαστούκια της Δικαιοσύνης στους πολιτικούς. Ρίχνουν τη μια απόφαση μετά την άλλη ως παράνομες".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Χιλιάδες προσφυγές ελευθέρων επαγγελματιών για τα αντικειμενικά κριτήρια".

    Η ΑΥΓΗ: "Δισεκατομμύρια στα διυλιστήρια πεντοχίλιαρο στους συνταξιούχους. Χαρίζονται οι τόκοι υπερημερίας για την αποθήκευση των καυσίμων".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Πόλεμος Εβερτ και εκδοτών. Ο πρόεδρος της ΝΔ ζητάει να φύγουν οι εργολάβοι και οι μεσάζοντες απ' τον Τύπο".

    ΕΘΝΟΣ: "Βούλιαξε ο Εβερτ στα 'διαπλεκόμενα'. Δριμύ κατηγορώ από την Ενωση Εκδοτών. Απολογείται και τα παίρνει πίσω τώρα ο αρχηγός της "Νέας Δημοκρατίας".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Χθες, στο 'Προπέλερ κλάμπ', η Ντόρα επετέθη στον Εβερτ και: του γύρισε την... προπέλα ανάποδα...".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Κατασκοπεία σε βάρος της Ελλάδος. Πως η ΣΤΑΖΙ βραχυκύκλωνε τον ΟΤΕ και μετέδιδε μυστικά της χώρας και του ΝΑΤΟ σε αντίπαλα στρατόπεδα".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Αντικειμενικά κριτήρια: Πληρώστε τα μισά με αγωγές και ασφαλιστικά μέτρα".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Μετασεισμοί στη δίκη Βαγιωνή. Επιστροφή στην 'περιύβριση αρχής' ζητούν στον Αρ. Πάγο".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Εβερτ: δεν δέχομαι απειλές. Απάντηση του αρχηγού της ΝΔ σε ανακοίνωση μερίδος ιδιοκτητών ΜΜΕ".

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Θύελλα με τα αντικειμενικά. Βροχή προσφυγών μικρομεσαίων κατά της εφορίας".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Αγωνία για μια θέση σε εντατική. Πρόβλημα και χθες σε όλα τα νοσοκομεία".

    ΝΙΚΗ: "Κατά Κόκκαλη εφέτες και οι φίλαθλοι του θρύλου. Θρήνος για τον Ιωαννίδη".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Οι κομμουνιστές συζητούν συνειδητά, ελεύθερα, υπεύθυνα".

    [2] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ όπως και οι άλλες εφημερίδες αναφέρουν ότι "λίγο πριν την προπαρασκευαστική συνάντηση διπλωματών Ελλάδας-Τουρκίας αποθρασύνθηκε ο Τούρκος πρωθυπουργός Μεσούτ Γιλμάζ και αμφισβητεί το καθεστώς του Αιγαίου μιλώντας για 'γκρίζες' περιοχές ενώ ταυτόχρονα απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο σε περίπτωση που επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό κανάλι MEGA ο Τούρκος πρωθυπουργός Μεσούτ Γιλμάζ υπήρξε εξαιρετικά προκλητικός αμφισβητώντας το καθεστώς του Αιγαίου. Ο κ. Γιλμάζ όχι μόνο αναφέρθηκε στις γνωστές "γκρίζες" περιοχές αλλά δικαιολόγησε την τουρκική θέση λέγοντας ότι σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λοζάννης υπάρχει ένα σύμπλεγμα βραχονησίδων με αδιευκρίνιστο καθεστώς. Ο κ. Γιλμάζ κάλεσε την Ελλάδα να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων υπό τη διαιτησία μιας τρίτης δύναμης και σε περίπτωση που δεν βρεθεί λύση να πάμε στη Χάγη. Η απροκάλυπτη κυνικότητα του κ. Γιλμάζ κορυφώθηκε όταν ο Τούρκος πρωθυπουργός απείλησε ανοιχτά τονίζοντας ότι η χώρα του δεν θα επιτρέψει το Αιγαίο να γίνει ελληνική θάλασσα και να μην τολμήσει καμία ελληνική κυβέρνηση να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ τονίζει ότι "η Τουρκία επιθυμεί την συνολική αντιμετώπιση όλων των ελληνοτουρκικών ζητημάτων γιατί συνδέονται μεταξύ τους, δήλωσε χθες στην Αγκυρα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών κ. Εμρέ Γκιονενσάι. Ο κ. Γκιονενσάι ερωτηθείς για πληροφορίες περί μεσολαβήσεως του ΓΓ του ΝΑΤΟ κ. Σολάνα στις ελληνοτουρκικές διαφορές υπενθύμισε ότι υπήρχε πρόταση του ΝΑΤΟ για μέτρα οικοδομήσεως εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) πριν την έκκληση του κ. Μεσούτ Γιλμάζ για την έναρξη ελληνοτουρκικού διαλόγου. "Πιστεύαμε ότι μετά το άνοιγμα αυτό δεν θα χρειαζόταν τα ΜΟΕ τα οποία όμως απόκτησαν και πάλι σημασία επειδή η Ελλάδα δεν απάντησε ακόμη στο άνοιγμά μας και επειδή αυξάνεται συνεχώς η ένταση στο Αιγαίο", είπε ο Τούρκος υπουργός και κατέληξε ότι "θα ακούσει τι έχει να πει ο κ. Σολάνα".

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ βρίσκεται στην Αγκυρα "και θα έχει συνομιλίες με την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της Τουρκίας". Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ, "το ΝΑΤΟ δεν φαίνεται να έχει περιθώρια για διαμεσολάβηση μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας αυτή την περίοδο. Αυτό φάνηκε και από την επίσκεψη του κ. Σολάνα στην Αθήνα στην αρχή της εβδομάδας".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ επισημαίνει ότι η Αγκυρα παραμένει "αμετακίνητη στη θέση περί διαλόγου για το σύνολο των ελληνοτουρκικών διαφορών και αναμένει τα αποτελέσματα των συναντήσεων Πάγκαλου-Γκιονενσάι".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ αναφέρεται σε δηλώσεις ανωτάτου αξιωματικού του Λευκού Οίκου, ο οποίος "εξεδήλωσε ικανοποίηση για τις συναντήσεις των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας Πάγκαλου και Γκιονενσάι και παράλληλα εξέφρασε την ελπίδα πως οι δύο πλευρές θα βρουν τον τρόπο για να στείλουν την υπόθεση της Ιμιας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ώστε στη συνέχεια να προχωρήσουν και να ασχοληθούν με τη διευθέτηση των άλλων προβλημάτων τους. Η εκφρασθείσα αυτή άποψη σε ελληνοαμερικανικό ακροατήρια αν και δεν περιγράφει ξεκάθαρα το αμερικανικό σκεπτικό για τη διαδικασία διευθέτησης των ελληνοτουρκικών διαφορών εντούτοις εμφανίζει την Ουάσιγκτον να μην υιοθετεί την τουρκική άποψη που υποστηρίζει τη συνολική επίλυση των ζητημάτων του Αιγαίου με διεθνή διαιτησία ή μεσολάβηση τρίτου υπό μορφήν πακέτου".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει ότι "ανιχνευτικού και όχι προπαρασκευαστικού χαρακτήρα θα είναι η συνάντηση στελεχών των υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, που θα γίνει στη Γενεύη στις 28 του μηνός εν όψει της συναντήσεως Πάγκαλου-Γκιονενσάι στο Βερολίνο στις αρχές Ιουνίου".

    Η ΑΥΓΗ τονίζει ότι "θέμα δημιουργήθηκε στην Αγκυρα εξαιτίας της διπλωματικής άρνησης εξαιτίας της διπλωματικής άρνησης των Ευρωπαίων πρέσβεων να λάβουν μέρος σε ενημερωτική συνάντηση που είχε προγραμματιστεί από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών. Κατά τις σχετικές ερμηνείες (ΑΠΕ) με τον τρόπο αυτό οι διπλωμάτες της Ενωσης θέλησαν αφενός να υποδείξουν τη δυσφορία τους από το γεγονός ότι η Ελλάδα συστηματικά εξαιρείται από παρόμοιες προσκλήσεις και αφετέρου να διαμηνύσουν εμμέσως τη δυσαρέσκειά τους για τη μεθόδευση της κρουαζιέρας των ξένων ανταποκριτών που διοργανώθηκε εκ των ενόντων απο το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σε απάντηση της αντίστοιχης ελληνικής πρωτοβουλίας. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες ο ένας από τους δύο χάρτες που διανεμήθηκαν απο το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών στους ξένους ανταποκριτές είναι εμφανώς παραχαραγμένος (ΑΠΕ) καθώς η διεθνής γραμμή οριοθέτησης περνά δυτικότερα από σειρά ελληνικών νησιών (Αγαθονήσι, Φαρμακονήσι, Κανδηλιούσα) ενώ ο δεύτερος χάρτης παρουσιάζει την παραπλανητική ένδειξη κατά την οποία "βασίζεται σε ελληνικούς χάρτες εγκεκριμένους από την ελληνική υδρογραφική υπηρεσία".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ προσθέτει ότι "ευρωπαϊκές πηγές αναφέρουν ότι η ΕΕ έχει αποφασίσει να αποδοκιμάσει την τακτική της Αγκυρας, να εξαιρεί την Ελλάδα από τα διαβήματα που κάνει προς την ΕΕ και οι χώρες-μέλη αρνήθηκαν να ανταποκριθούν σε πρόσκληση που δεν απευθύνεται σε όλα τα μέλη της Ενωσης".

    Η ΝΙΚΗ επισημαίνει ότι "παρά την προκλητική στάση της Αγκυρας, ο Κλίντον ανέτρεψε με διοικητική απόφασή του τροπολογία που περιλαμβανόταν στον τρέχοντα ομοσπονδιακό προϋπολογισμό και προέβλεπε τον τερματισμό παροχής βοήθειας στην Τουρκία όσο αυτή δεν επιτρέπει τη διέλευση ανθρωπιστικής βοήθειας προς την Αρμενία. Ο Αμερικανός πρόεδρος στηριζόμενος σε σημείο της τροπολογίας που ανέφερε ότι η εφαρμογής της θα μπορούσε να αρθεί για λόγους εθνικής ασφάλειας, υποστήριξε ότι "η παροχή κονδυλίων στην Τουρκία είναι προς το συμφέρον της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ". Η κίνηση του Κλίντον προκάλεσε την έντονη δυσφορία ηγετικών στελεχών της ελληνοαμερικανικής κοινότητας οι οποίοι τόνιζαν ότι θα θέσουν το θέμα στο Λευκό Οίκο".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "ο ελληνοτουρκικός διάλογος συνεχίζεται εν Αθήναις υπό το πρόσχημα διεθνούς συνεδρίου, τη έγκριση του υπουργείου Εξωτερικών και με ομπρέλα made in USA. Στο συνέδριο που θα γίνει Κυριακή και Δευτέρα μεταξύ των άλλων θα συμμετάσχουν ο τέως υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, πρέσβης κ. Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, ο κ. Ρίτσαρντ Σίφτερ, ειδικός σύμβουλος του Προέδρου των ΗΠΑ και μέλος του συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, οι πρώην υπουργοί Εξωτερικών της Τουρκίας κ.κ. Χικμέτ Τσετίν και Ιλτέρ Τουρκμέν, ο κ. Ναζμί Ακιμάν πρώην πρέσβης της Τουρκίας στην Ελλάδα ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Θεόδωρος Πάγκαλος ο αντιπρόεδρος της ΝΔ και πρώην υπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Ιωάννης Βαρβιτσιώτης καθώς και οι πρώην υπουργοί Εξωτερικών κ.κ. Μιχάλης Παπακωνσταντίνου, Κάρολος Παπούλιας και Γεώργιος Παπούλιας".

    [3] Συνάντηση Σημίτη - Μαριάνοβιτς

    Οπως γράφει η ΑΥΡΙΑΝΗ "στη χθεσινή συνάντηση των πρωθυπουργών Ελλάδος και Νέας Γιουγκοσλαβίας τα θέματα που κυριάρχησαν ήταν η περαιτέρω σύσφιγξη των διμερών οικονομικών σχέσεων, η ειρηνευτική διαδικασία στη Βοσνία και ζητήματα που συνδέονται με τις σχέσεις των δύο χωρών. Κοινή διαπίστωση ήταν ότι μεταξύ των δύο χωρών δεν υπάρχουν ανεπίλυτα προβλήματα ώστε να δημιουργούν προσκόμματα στην ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας. Ο Σέρβος πρωθυπουργός σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση υπογράμμισε ότι από την πλευρά του θα κάνει "το πάν για να εντατικοποιηθούν οι ελληνοσερβικές σχέσεις και να οδηγηθούν σε υψηλότερα επίπεδα διότι όπως είπε, τα συμφέροντά μας είναι αλληλοσυμπληρώμενα".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφέρει ότι η χθεσινή συνάντηση των δύο πρωθυπουργών έληξε "χωρίς χειροπιαστά αποτελέσματα".

    [4] Οικονομία

    "Τη λήψη πρόσθετων διορθωτικών μέτρων εφόσον καταστεί αναγκαίο για την πιστή εφαρμογή του Προγράμματος Σύγκλισης, προανήγγειλε χτες από το Παρίσι ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γιάννος Παπαντωνίου, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι το Πρόγραμμα Σύγκλισης θα τηρηθεί με ευλάβεια. Ο κ. Παπαντωνίου υποστήριξε ότι η Ελλάδα έχει καλύψει ήδη τα δύο τρίτα της απόστασης που τη χώριζε πριν από τρία χρόνια απο τα κριτήρια του Μάαστριχτ και μάλιστα εν μέσω κοινωνικής ειρήνης και συνοχής", γράφει ο ΛΟΓΟΣ.

    [5] Τουρκία - Βαλκάνια

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "απέχει η Τουρκία από τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών απο τις βαλκανικές χώρες που θα διεξαχθεί στη Σόφια στις 8 και 9 Ιουνίου συμπαρασύροντας και την Αλβανία. Αυτό δήλωσε χθες ο πρεσβευτής της Τουρκίας στη Σόφια Μεχμέτ Αλί Ιρτεμσελίκ εκβιάζοντας τη Βουλγαρία να μεταβάλει το πρόγραμμα ώστε να μην επισκιάσει η σύνοδος τη διάσκεψη κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για τη διατροφή που θα διεξαχθεί μεταξύ 3-4 Ιουνίου στην Κωνσταντινούπολη. Δυτικοί διπλωμάτες θεωρούσαν πως η πίεση για την αναβολή υποκρύπτει τη δυσφορία της Τουρκίας για την προσέγγιση μεταξύ Ελλάδας, Βουλγαρίας και Σερβίας".

    [6] Κυπριακό

    ΤΑ ΝΕΑ γράφουν ότι "έχει αναβαθμιστεί το ενδιαφέρον του διεθνούς παράγοντα (ΗΠΑ, Βρετανίας, Ρωσίας, Ευρωπαϊκής Ενωσης) για την εξεύρεση μιας λύσης του Κυπριακού τόνισε ο πρόεδρος της Κύπρου Γλαύκος Κληρίδης, μιλώντας στα εγκαίνια της 21ης Διεθνούς Εκθεσης Κύπρου στη Λευκωσία".
    Athens Press Review (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.00 run on Saturday, 1 June 1996 - 21:39:19