Read the King-Crane Commission Report of Mandates in Turkey (1919) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 8 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 27/05/96

Athens Press Review (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 27/05/1996


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Αλβανία - εκλογές
  • [3] Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [4] Κυπριακό
  • [5] ΗΠΑ - Ελλάδα - Βαλκάνια

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 27/05/1996 (ΑΠΕ)

    Οι εκλογές στην Αλβανία και στην Κύπρο, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και οι εσωκομματικές εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ και στη Νέα Δημοκρατία αποτελούν τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Νοθεία στα τρόφιμα. Ενα στα πέντε είναι δηλητήριο".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Δάνεια χωρίς... επιστροφή. Χρωστάει το 80% των Ελλήνων. 100.000 μηνύσεις από τις Τράπεζες."

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Σε εκλογική τροχιά η χώρα. Ετοιμος ο ψηλός για τη μεγάλη απόφαση".

    ΕΘΝΟΣ: "Που πέφτει το μαχαίρι. Το νομοσχέδιο για τις φοροαπαλλαγές. Παπαδόπουλος: καμιά αλλαγή στα κριτήρια".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Τον στρίμωξε στα Τρίκαλα στα δύο στενά. Ο Κων. Μητσοτάκης χθες το Μιλτιάδη Εβερτ".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Συμψηφισμό με τις γερμανικές αποζημιώσεις ζητεί η κυβέρνηση από τη Βόννη για το σκάνδαλο Κόκκαλη".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Οδηγός σωτηρίας από τα κριτήρια. Πως και πόσα θα γλιτώσετε με την προσφυγή".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Θα σας κοπεί το χέρι, αν... Ξεσπάθωμα Μητσοτακικών με απειλές".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Διάλεξαν 2 περιοχές για τα σκουπίδια".

    ΝΙΚΗ: "Προς συμφωνία για το Συνέδριο από Σημίτη-Ακη-Αρσένη. Τα βρίσκουν στο ΠΑΣΟΚ".

    [2] Αλβανία - εκλογές

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ με τίτλο "Εκλογές-φάρσα στην Αλβανία" γράφει ότι "σε πολιτική κρίση μπήκε χθες η Αλβανία καθώς το σύνολο σχεδόν της αντιπολίτευσης ανακοίνωσε ότι το όργιο της βίας και νοθείας που ασκήθηκε από το καθεστώς Μπερίσα υπήρξε τόσο εκτεταμένο ώστε οι εκλογές ν'αποτελούν φάρσα. Από την Ελλάδα μετέβησαν για να ψηφίσουν στην Αλβανία περίπου 30.000 Βορειοηπειρώτες, οι οποίοι υπήρξαν μάρτυρες σωρείας σοβαρών εκλογικών παραβάσεων".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει ότι υπήρξε τις τρεις τελευταίες εβδομάδες "πρωτοφανής βία και τρομοκρατία. Υπό ομαλές συνθήκες η Ενωση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα λόγω της μαζικής προσέλευσης των ελληνικής καταγωγής ψηφοφόρων θα μπορούσε να εκλέξει ως και 8 βουλευτές από τις μονοεδρικές περιφέρειες συγκεντρώνοντας ποσοστό ως και 8% που θα τους έδινε δύο ακόμη βουλευτές από τη λίστα και θα την αναδείκνυε σε τρίτο κόμμα της αλβανικής βουλής".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ έχει τίτλο "Εκλογική φάρσα στην Αλβανία".

    [3] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ με τίτλο "Πρόκληση-κόντρα από την Αγκυρα" γράφει ότι "η Αγκυρα με νέες ανθελληνικές τοποθετήσεις της υπονομεύει την προσπάθεια που καταβάλλεται για την προσέγγιση μεταξύ των δύο χωρών. Ενώ αύριο στη Γενεύη αρχίζει η συνάντηση των Ελλήνων και Τούρκων διπλωματών που θα προετοιμάσουν τη συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών Πάγκαλου και Γκιονενσάι ο αρχηγός της τουρκικής διπλωματίας αιφνιδίασε την Αθήνα απαιτώντας από την Ελλάδα να προσφύγει πρώτη στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για την αποστρατιωτικοποίηση των νήσων του Αιγαίου και μετά η Τουρκία θα προσφύγει για το θέμα των Ιμιων. Η τοποθέτηση αυτή του κ. Γκιονενσάι πείθει τους Ελληνες ότι ο διάλογος 'βήμα προς βήμα' που άρχισε στο Βουκουρέστι τον περασμένο μήνα δεν πρόκειται να προχωρήσει. Καθώς μάλιστα η Αγκυρα και λόγω των τεράστιων πολιτικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει λόγω της κατάρρευσης του κυβερνητικού συνασπισμού εμφανίζεται υποχρεωμένη να σκληρύνει τη στάση της έναντι της χώρας της".

    ΤΑ ΝΕΑ αναφέρουν ότι "σαφή προειδοποίηση για την ανάγκη αλλαγής της στάσης της Τουρκίας στο θέμα της Ιμιας πριν από τη συνάντηση Πάγκαλου-Γκιονενσάι στο Βερολίνο, στις αρχές Ιουνίου απηύθυνε προς την Αγκυρα ο υπουργός Εξωτερικών Θ. Πάγκαλος ζητώντας να υπάρξει για το ζήτημα αυτό προσφυγή της Τουρκίας στο Διεθνές Δικαστήριο. Ο κ. Πάγκαλος ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η συνάντηση του Βερολίνου να μην πραγματοποιηθεί λόγω της πολιτικής κρίσης στην Τουρκία, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να συνεργαστεί εάν υπάρξει ειλικρινής διάθεση από την πλευρά της Αγκυρας. Κάτι που θα καταδειχθεί με την αποδοχή των αρχών του διεθνούς δικαίου και της διαιτησίας από την πλευρά της Αγκυρας".

    Η ΝΙΚΗ υπογραμμίζει ότι ο κ. Πάγκαλος χαρακτήρισε "πρωτόγονους τους όρους της τουρκικής πλευράς για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων μιλώντας στο συνέδριο "Εξωτερική πολιτική και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Επισήμανε ότι πρέπει να ξεκαθαριστεί ποια αρχή διέπει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις αυτή της ισχύος ή του σεβασμού του διεθνούς δικαίου και των διεθνών κανόνων. Εξέφρασε μάλιστα την έκπληξή του για τις δηλώσεις του Τούρκου ομολόγου του ότι η χώρα του προσφεύγει για πρώτη φορά στη Χάγη παραδεχόμενος ουσιαστικά ότι μέχρι τώρα η Τουρκία ασκούσε την αρχή της βίας".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ σημειώνει ότι αρχίζει "κρίσιμη εβδομάδα για τις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας καθώς διπλωμάτες των δύο χωρών συναντώνται αύριο στη Γενεύη για να προετοιμάσουν τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών κ.κ. Θ. Πάγκαλου και Ε. Γκιονενσάι την προσεχή Κυριακή στο Βερολίνο. Παρασκηνιακά ο υπουργός εξωτερικών έχει δεχθεί ήδη το πρώτο βήμα της μεσολάβησης του Γ.Γ. του ΝΑΤΟ Χ. Σολάνα για ταπεινωτικό ελληνοτουρκικό συμβιβασμό. Ο κ. Πάγκαλος χειρίστηκε προσωπικά τη διαπραγμάτευση για την εγκατάσταση τηλεφωνικής 'κόκκινης γραμμής' Αθήνας-Αγκυρας και φρόντισε να μη διαρρεύσει τίποτα ούτε ακόμα και μεταξύ των αρμοδίων χειριστών της διπλωματικής υπηρεσίας".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει ότι "σκληρή απάντηση στον τουρκικό επεκτατισμό έδωσε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κ. Στεφανόπουλος μιλώντας στις εκδηλώσεις για την επέτειο της Μάχης της Κρήτης. Ο κ. Στεφανόπουλος είπε: ότι η Αγκυρα επιχειρεί να αποτρέψει το καθεστώς στο Αιγαίο αμφισβητώντας την ελληνική κυριαρχία στις βραχονησίδες. "Δεν περιορίζονται, τόνισε ο κ. Στεφανόπουλος, οι διεκδικήσεις και οι διατυπώσεις αξιώσεων σε μια μόνο βραχονησίδα. Μέσω της βραχονησίδας αυτής επιχειρούν να αμφισβητήσουν το καθεστώς του Αιγαίου. Αρχίζοντας από τα Δωδεκάνησα και καταλήγοντας στις βραχονησίδες τάχα του Αιγαίου αμφισβητούμενο κυριαρχικό καθεστώς".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ τονίζει ότι "σκοτεινό Αιγαίο βλέπει ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ συμπλέοντας κατά παράξενο τρόπο με τους ισχυρισμούς των Τούρκων περί 'γκρίζων περιοχών'. Λίγες μέρες πριν τη συνάντηση Πάγκαλου-Γκιονενσάι το θέμα των δήθεν 'γκρίζων περιοχών' βρίσκεται στο προσκήνιο μετά τη μελετημένη τακτική των Τούρκων. Μάλιστα την προσπάθεια αυτή φαίνεται να συνεπικουρεί και ο αμερικανικός παράγοντας γεγονός που δημιουργεί ερωτηματικά για το ταξίδι του πρωθυπουργού και τις δεσμεύσεις που ανέλαβε ενώπιον του αμερικανού προέδρου. Την ίδια στιγμή η κοινοτική 'τρόικα' προωθεί νέο κείμενο θέσεων το οποίο θα προσπαθεί να συμβιβάσει τις απόψεις της Ελλάδος και της Τουρκίας προκειμένου να αρθούν οι ελληνικές επιφυλάξεις για τη χρηματοδότηση της γείτονος".

    Το ΕΘΝΟΣ προσθέτει ότι ο κ. Χόλμπρουκ "εξέφρασε την ανησυχία του για την πολιτική κατάσταση στην Τουρκία και για τις αρνητικές συνέπειες που θα έχει για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Η Τουρκία θα σκληρύνει τις θέσεις της στα ελληνοτουρκικά γενικότερα και ειδικότερα στα θέματα του Αιγαίου και του Κυπριακού".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει ότι "σημαντικές χαρακτήρισε τις προσπάθειες που καταβάλλει η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να εκτονωθεί η ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο Αμερικανός πρώην βοηθός υπουργός Εξωτερικών Ρ. Χόλμπρουκ, ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα για να συμμετάσχει στο ίδιο διεθνές συνέδριο".

    [4] Κυπριακό

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει ότι "την πρώτη θέση καταλαμβάνει στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές στην Κύπρο ο κυβερνητικός συνασπισμός ΔΗΣΥ-Φιλελευθέρων όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα που είχαν εκδοθεί ως αργά χθες το βράδυ".

    "Την άποψη ότι τώρα είναι η σωστή ώρα για επίλυση του Κυπριακού, εξέφρασε ο γενικός γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης Ντανιέλ Ταρσί σε δηλώσεις του κατά την άφιξή του στη Θεσσαλονίκη όπου αρχίζουν σήμερα οι εργασίες της Εαρινής Συνόδου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης" σημειώνει ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ.

    [5] ΗΠΑ - Ελλάδα - Βαλκάνια

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ αναφέρεται στο πρόσφατο συνέδριο με θέμα "Ελληνοαμερικανικές σχέσεις και το μέλλον της Νοτιοανατολικής Ευρώπης" που έγινε πρόσφατα στην Ουάσιγκτον, όπου αξιωματούχοι από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το Αμερικανικό Πεντάγωνο υπογράμμισαν στις τοποθετήσεις τους τον ηγετικό ρόλο που έχει η Ελλάδα στα Βαλκάνια. Οι ΗΠΑ επιζητούν τη στήριξη των 'δεδομένων' φίλων και συμμάχων της περιοχής, της Ελλάδας και της Τουρκίας, στους ειδικούς 'ρόλους' που έχουν να παίξουν, ένα είδος δηλαδή 'τοπικών ατζέντηδων'. Οπως είπε ο αμερικανός υφυπουργός εξωτερικών Τζόν Κόρνμπλουμ αυτό προϋποθέτει ότι οι δύο χώρες θα ξεπεράσουν τις διαφορές που τους χωρίζουν, θα προχωρήσουν σε διευθέτηση του Κυπριακού και θα αντιμετωπίσουν παραλλήλων διεθνή προβλήματα-κλειδιά. Ο ειδικός διαπραγματευτής των ΗΠΑ στο Σκοπιανό Μάθιου Νίμιτς εμφανίστηκε υπέρμαχος του βαλκανικού ρόλου της Ελλάδος και επέμενε στην ανάγκη να αρθρώσει την πολιτική της προς το βορρά, 'είναι εξωτερική πολιτική με μακροπρόθεσμη στρατηγική προσέγγισης' και επισημαίνοντας ότι "οι Ελληνες θα πρέπει να ξέρουν ότι θα συναντούν κατά διαστήματα μικρές κρίσεις με τους γείτονές τους, αν και το μεγάλο πρόβλημα για τα επόμενα 10 χρόνια θα είναι αυτό με την Τουρκία. Κατά τον αμερικανό αξιωματούχο η Ελλάδα θα πρέπει να αναλάβει ηγετικό ρόλο με πρωτοβουλίες για τον σεβασμό των υφιστάμενων συνόρων, το σεβασμό των εθνικών μειονοτήτων και την επίλυση των τοπικών διαφορών. Ακόμα ευρύτερη αντίληψη για το ρόλο της Ελλάδας σε ολόκληρη την περιοχή παρουσίασε ο Τζέιμς Στάϊνμπεκ διευθυντής της επιτροπής πολιτικού σχεδιασμού στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο οποίος επέμεινε ότι η Ελλάδα έχει ειδικό ρόλο κατά την εφαρμογή της συμφωνίας του Ντέιτον. Η Ελλάδα, είπε αποτελεί την τέλεια γέφυρα και προανήγγειλε ότι στους επόμενους μήνες θα παρουσιασθούν σχέδια κοινής δράσης ΗΠΑ-Ελλάδας στους τομείς αυτούς. Ακόμη αναφέρθηκε στο ρόλο της Ελλάδας στη Μέση Ανατολή λέγοντας ότι η μακρά ανάμιξη της Αθήνας με τους Παλαιστινίους κάνει τη χώρα αυτή έναν καλό διαμεσολαβητή. Ο υπουργός Αμυνας Ζάν Λόνταλ τόνισε ότι "τα συμφέροντα των ΗΠΑ και της Ελλάδας στα Βαλκάνια ταυτίζονται. Οι ΗΠΑ και η Ελλάδα αποτελούν το ισχυρό ΝΑΤΟ στην περιοχή, ενώ η ειρήνη στη Βοσνία είναι το τεστ για τη συμμαχία".
    Athens Press Review (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.00 run on Saturday, 1 June 1996 - 21:39:23