Read the Joint Statement of the Heads of State & Government of Southeastern European Nations (Crete, 4 November 1997) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 31/05/96

Athens Press Review (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 31/05/1996


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [3] Αλβανία - Εκλογές - μειονότητα
  • [4] Εξοπλισμοί
  • [5] Διαβαλκανική Διάσκεψη
  • [6] 7 προς 10
  • [7] Κυπριακό

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 31/05/1996 (ΑΠΕ)

    Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, το νέο μισθολόγιο για τους δημοσίους υπαλλήλους και οι περικοπές των δαπανών στο δημόσιο τομέα είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Ισοπέδωση μισθών-επιδομάτων. Δημόσιο: Τι και πως αλλάζει".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Μωρά στις φυλακές. Πληρώνουν τις αμαρτίες των γονέων".

    Η ΑΥΓΗ: "Ψαλίδι" σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο. Περικοπή στις κρατικές δαπάνες αποφασίζει η κυβέρνηση".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Πεθαίνουν ασθενείς στα άθλια ράντζα. Χωρίς εντατικές τα νοσοκομεία της Αθήνας".

    ΕΘΝΟΣ: "Οι νέοι μισθοί στο δημόσιο. Που φτάνει ο βασικός. Ποιά επιδόματα κόβονται και ποιά παραμένουν. Τι κερδίζουν οι συνταξιούχοι".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Ευλόγησαν πάτερ τα τέκνα σου. Μετά το προεδρείο της ΚΟ και η ΓΓ της Νεολαίας στον Ανδρέα".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Σκάνδαλο πέντε υπουργών. Χάρισαν εκατομμύρια στους συνεργάτες του Κόκκαλη στον ΟΤΕ".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Εκρηξη ανθρωπιάς για τη μάνα. Ο Ερ. Σταυρός πλήρωσε για την ελευθερία της. Ευθύνες στους δικαστές ρίχνει ο Βενιζέλος".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Οι νέοι μισθοί στο Δημόσιο. Πίνακες για όλες τις κατηγορίες των δημοσίων υπαλλήλων".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Επί τα ίχνη των ενόχων οι εφέτες. Ασκήθηκε ποινική δίωξη για την υπόθεση του ΟΤΕ".

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Πιο δίκαιο μισθολόγιο θα ισχύσει από 1.1.1997 με ενσωμάτωση όλων των επιδομάτων. Σταθεροί οι μισθοί - ενισχύονται σημαντικά οι συντάξεις".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Αυξήσεις 33.000 έως 130.000 στο Δημόσιο".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Πολιτική εξόντωσης της μικρομεσαίας αγροτιάς. Επερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή για την αγροτική οικονομία".

    [2] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Ο ΛΟΓΟΣ επισημαίνει ότι "σε κατάσταση πλήρους ετοιμότητας βρίσκονται τα υπουργεία Εθνικής Αμύνης και Εξωτερικών, προκειμένου να απαντήσουν με άμεσο και δυναμικό τρόπο σε οποιαδήποτε μονομερή προσπάθεια της Αγκυρας να προκαλέσει και πάλι τεχνητή ένταση στο Αιγαίο ως "αντίποινα" στην απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να ματαιώσει τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα στο Βερολίνο. Η ελληνική κυβέρνηση εκτιμά ότι η "ψυχρολουσία" που υπέστη η Αγκυρα κατόπιν της άρνησης του Θ. Πάγκαλου να συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του Ε. Γκιονενσάι είναι πολύ πιθανό να έχει ως συνέπεια την πρόκληση αλλεπάλληλων "θερμών" επεισοδίων στο Αιγαίο που εντάσσονται στην εκβιαστική τακτική της Αγκυρας με στόχο την έναρξη "εφ'όλης της ύλης" ελληνοτουρκικού διαλόγου".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ προσθέτει ότι "φόβους για ιδιαίτερα θερμό καλοκαίρι στις ελληνοτουρκικές σχέσεις εκφράζουν στρατιωτικοί και διπλωματικοί κύκλοι, συνεκτιμώντας τη συνεχιζόμενη προκλητικότητα της Αγκυρας στο Αιγαίο και την κυβερνητική αστάθεια που εξακολουθεί να υπάρχει στη γείτονα χώρα. Το ενδεχόμενο πρόκλησης σοβαρού επεισοδίου που θα οξύνει ακόμα περισσότερο τις ήδη τεταμένες σχέσεις των δύο χωρών δεν αποκλείεται από κανέναν πλέον. Στο ανατολικό Αιγαίο βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη η αεροναυτική άσκηση της Τουρκίας "Εφές '96" η οποία από την ερχόμενη βδομάδα θα διεξάγεται παράλληλα με την άλλη μεγάλη διακλαδική άσκηση της γείτονος το "θαλασσόλυκο '96" που προβλέπει τη χρήση πραγματικών πυρών και αποβατική ενέργεια στον κόλπο Ντουγκάμπεϊ απέναντι από τη Σάμο".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ υπογραμμίζει τη χθεσινή δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Ρέππα ότι "η ελληνική κυβέρνηση 'δεν αντιμετωπίζει θέμα συναντήσεως των ΥΠΕΞ Ελλάδας και Τουρκίας' ο οποίος διευκρίνισε ότι δεν έχει προγραμματισθεί συνάντηση των κ Θ Πάγκαλου και Ε Γκιονεσαι στο Συνέδριο της λέσχης Μπίλτεμπεργκ που πραγματοποιείται στο Τορόντο του Καναδά".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ σημειώνει και αυτή ότι "οι Τούρκοι δημιουργούν ένταση και κρίση για να... υπογραμμίζουν την 'ανάγκη διαλόγου' και να προωθούν τις αυθαίρετες διεκδικήσεις τους. Επίσης, άρχισε εκ νέου άσκηση πιέσεων προς την Ελλάδα από ορισμένους εταίρους μας, που συνδέονται με τη ματαίωση εκ μέρους των Αθηνών της συνάντησης του υπουργού Εξωτερικών κ. Πάγκαλου με τον Τούρκο ομόλογό του κ. Γκιονενσάι".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ με τίτλο "Μπαμπεσιά των Εταίρων μας που αρχίζουν διάλογο με το Γιλμάζ" γράφει ότι "πρόσκληση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για συναντήσεις με τα ηγετικά της στελέχη την ερχόμενη Δευτέρα, εξασφάλισε ο Τούρκος πρωθυπουργός την επομένη της αναστολής του ελληνοτουρκικού διαλόγου. Οι επαφές του Γιλμάζ στις Βρυξέλλες είχαν ανακοινωθεί καταρχήν από τον ίδιο ήδη απο τις 6 Μαϊου".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει ότι "η ιταλική προεδρία, η Γαλλία και ορισμένοι άλλοι εταίροι, συνεχίζουν το "μπαράζ" πιέσεων προς την κυβέρνηση για τη χρηματοδότηση της Τουρκίας στο πλαίσιο της τελωνειακής ένωσης. Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές στις Βρυξέλλες η ιταλική προεδρία έκανε γνωστό στα κράτη-μέλη ότι προγραμματίζει τη σύγκλιση Συμβουλίου Σύνδεσης με την Τουρκία για τις 10 Ιουνίου στο Λουξεμβούργο. Παράλληλα, την ίδια μέρα και στο πλαίσιο του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών, θα γίνει συζήτηση για το κοινοτικό πρόγραμμα ευρωμεσογειακής συνεργασίας MEDA από το οποίο χρηματοδοτείται και η Αγκυρα. Η διμέτωπη αυτή άσκηση πίεσης προς την Αθήνα αγγίζει τα όρια "πολέμου νεύρων" στην κυβέρνηση και στον υπουργό Εξωτερικών Θεόδωρο Πάγκαλο δεδομένου ότι εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να αποφέρει κανένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Κι αυτό διότι στις 10 Ιουνίου, αφενός μεν η κυβέρνηση Γιλμάζ θα είναι μεταβατική (τη Δευτέρα η τουρκική βουλή θεωρείται βέβαιο ότι θα ψηφίσει την πρόταση μομφής), ενώ από την άλλη πλευρά η εξέλιξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων τις τελευταίες ημέρες δεν επιτρέπει αλλαγή πλεύσης της ελληνικής".

    Η ΑΥΓΗ σημειώνει ότι "λίγες εβδομάδες πριν παραδώσει τη σκυτάλη, στην Ιρλανδία, η ιταλική προεδρία επιχειρεί με τη συμπαράσταση των μεγάλων εταίρων να ασκήσει πίεση στην Ελλάδα, γνωρίζοντας όμως ότι αυτή εκτός απροόπτου θα απορρίψει κάθε συζήτηση σχετικά με το ζήτημα αυτό. Ο απώτερος στόχος της Ιταλίας είναι αυτή η ελληνική άρνηση να αποτελέσει το πρόσχημα για να τεθεί προς συζήτηση ολόκληρο το πλέγμα των τουρκοκοινοτικών σχέσεων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κορυφής που θα γίνει στη Φλωρεντία στις 20 και 21 Ιουνίου όπου ακριβώς λόγω της φύσης του συμβουλίου αυτού, η Ελλάδα θα βρεθεί σε πάρα πολύ δύσκολη θέση".

    Το ΕΘΝΟΣ έχει τίτλο "Πακέτο " στην Φλωρεντία οι σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας".

    ΤΑ ΝΕΑ τονίζουν ότι είναι "αποφασισμένη να συνεχίσει το 'πάγωμα' της εφαρμογής της τελωνειακής σύνδεσης Τουρκίας-ΕΕ είναι η Αθήνα στη νέα αυτή περίοδο όξυνσης στην οποία εισέρχονται οι ελληνοτουρκικές σχέσεις σε μια προσπάθεια να κάνει σαφές τόσο στην Αγκυρα όσο και στους "14" ότι δεν είναι δυνατόν η Ευρώπη να χρηματοδοτεί μια χώρα η οποία έχει εδαφικές βλέψεις σε ένα κράτος- μέλος της".

    Σύμφωνα με το ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ, "οι εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις αναμένεται να προσλάβουν ιδιαίτερα μεγάλη ταχύτητα μετά τις αμερικανικές εκλογές τον προσεχή Νοέμβρη. Μέχρι τότε όπως υποστηρίζουν πηγές του υπουργείου Εξωτερικών, οι προσπάθειες για τη διευθέτηση των προβλημάτων στο Αιγαίο θα εξελιχθούν στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, το οποίο ήδη έχει προκαλέσει μια συζήτηση για την εγκατάσταση ΜΟΕ στο Αιγαίο. Τα πλεονεκτήματα αυτής της συζήτησης είναι πως δεν απαιτεί απευθείας επαφές σε υψηλό πολιτικό επίπεδο, οι οποίες δημιουργούν τεράστιο πολιτικό κόστος στην Αθήνα. Η συζήτηση για τα ΜΟΕ όπως υπογραμμίζουν διπλωματικές πηγές δεν είναι τίποτε περισσότερο από τον καθορισμό μιας επιτηρούμενης ζώνης στο Αιγαίο, γεγονός που εδραιώνει την άποψη της Αγκυρας για την ύπαρξη "γκρίζων περιοχών" στο Αιγαίο.

    [3] Αλβανία - Εκλογές - μειονότητα

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "ρυθμιστικό ρόλο στην πολυτάραχη πολιτική σκηνή της Αλβανίας διεκδικεί τώρα η ελληνική μειονότητα και το κόμμα της "Ενωσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα" που έθεσε χθες σειρά από σκληρούς όρους στο καθεστώς Μπερίσα, προκειμένου να πάρει μέρος στην ψηφοφορία του δεύτερου γύρου, διεκδικώντας, παρά την εκτεταμένη επιχείρηση νοθείας άλλες τέσσερις έδρες στο νέο αλβανικό κοινοβούλιο. Οι τρεις όροι που θέτει τώρα η μειονότητα είναι: Επανάληψη των εκλογών σε 15 περιφέρειες στις οποίες οι υποψήφιοι της ΕΑΔ έχουν πέσει θύματα εκτεταμένης νοθείας. Επίσημη παραδοχή από την κυβέρνηση ότι έγιναν εκλογικές ατασθαλίες και παρατυπίες. Εντοπισμός και παραδειγματική τιμωρία των ενόχων για το ξέσπασμα βίας εις βάρος αθώων πολιτών την περασμένη Δευτέρα στο κέντρο των Τιράνων, που στοίχισε τη ζωή σε έναν οπαδό του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Και σε διεθνές επίπεδο όμως με την κραυγαλέα εξαίρεση της κυβέρνησης Σημίτη πυκνώνουν οι αντιδράσεις για τις αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις στον Μπερίσα".

    [4] Εξοπλισμοί

    ΤΑ ΝΕΑ γράφουν ότι "με αρκετή καθυστέρηση προχωρά το πρόγραμμα ναυπήγησης των 5 αρματαγωγών που σχεδιάστηκαν και ναυπηγούνται εξ ολοκλήρου στην Ελλάδα για το Πολεμικό Ναυτικό. Χθες στα Ναυπηγεία Ελευσίνας έγινε η παράδοση και η ύψωση σημαίας στο δεύτερο από τα αρματαγωγά. Το νέο αρματαγωγό "ΧΙΟΣ" είναι ένα υπερσύγχρονο πλοίο εκτοπίσματος 4.300 τόνων ολικού μήκους 115,9 μέτρων με 9 καταστρώματα, ικανό να μεταφέρει 4 μικρά αποβατικά πλοιάρια, ελικόπτερο, ταχύπλοο φουσκωτό σκάφος και μεγάλο αριθμό αρμάτων μάχης και οχημάτων είναι δε εξοπλισμένο με τα πιο σύγχρονα τηλεπικοινωνιακά μέσα και οπλικά συστήματα".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει ότι "σειρά εξοπλιστικών προγραμμάτων χωρίς τη λήψη οριστικών αποφάσεων συζήτησε χθες το Συμβούλιο Αμυνας (ΣΑΜ) έχοντας ως στόχο την αντιμετώπιση της τουρκικής υπεροχής στον ευαίσθητο χώρο του Αιγαίου. Στη συνεδρίαση τέθηκαν οι άξονες πάνω στους οποίους θα καταρτισθεί το ενιαίο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα ανάπτυξης και εκσυγχρονισμού (ΕΜΠΑΕ) για την πενταετία 1996-2000. Τα σημαντικότερα εξοπλιστικά προγράμματα είναι:πρόσκτηση για το Στρατό Ξηράς νέων επιθετικών APACHE-64D και μεταφορικών ελικοπτέρων γενικής χρήσης VH-60 BLACKHAWK, οχημάτων διαφόρων τύπων, συστημάτων ελέγχου πυρός, αρμάτων μάχης πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων MLRS και τακτικών πυραύλων ATACMS καθώς και ραντάρ. Συνέχιση του προγράμματος για το Πολεμικό Ναυτικό ναυπήγησης των φρεγατών MEKO-200HN και των οχηματαγωγών, πρόσκτηση κατευθυνόμενων βλημάτων αέρος εδάφους για ελικόπτερα, κατευθυνόμενων βλημάτων HARPOYN και τέσσερα τουλάχιστον υποβρύχια. Εκσυγχρονισμό των ΦΑΝΤΟΜ, αξιοποίηση των Α-7Ε και RF-4E, αγορά νέων μαχητικών τρίτης γενιάς, ιπτάμενων τάνκερ και ίσως AWACS".

    [5] Διαβαλκανική Διάσκεψη

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει ότι "αναβάλλεται σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η Διαβαλκανική Διάσκεψη που είχε προγραμματιστεί για τις 8-9 Ιουνίου στη Σόφια, με πρωτοβουλία της βουλγαρικής κυβέρνησης. Η αναβολή είναι πλέον αναγκαία και θα ανακοινωθεί επισήμως τις επόμενες μέρες από την ώρα που αρκετές χώρες δηλώνουν ότι ο Ιούνιος δεν είναι ο κατάλληλος χρόνος για την πραγματοποίηση της Διάσκεψης. Η Ελλάδα δεν έχει αντιρρήσεις για την πραγματοποίηση της Διαβαλκανικής αν και εγκαίρως είχε δηλώσει ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος για την κατάλληλη προετοιμασία της Διαβαλκανικής. Η Τουρκία πρώτα και μετά η Αλβανία, η Βοσνία και τώρα τελευταία τα Σκόπια προέβαλαν εντάσεις για τον χρόνο πραγματοποίησης της Διάσκεψης. Η πραγματική αιτία είναι η απομόνωση στην οποία κινδυνεύει να βρεθεί η Αγκυρα, λόγω των θέσεών της στη Διαβαλκανική".

    [6] 7 προς 10

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει ότι "τη διατήρηση και για το ερχόμενο έτος της αναλογίας 7 προς 10 στην αμυντική βοήθεια των Ηνωμένων Πολιτειών σε Ελλάδα και Τουρκία πρότεινε η επιτροπή κατανομής κονδυλίων της Βουλής των Αντιπροσώπων που εισηγείται την παροχή βοήθειας ύψους 103,77 εκατομμυρίων δολαρίων και 147,82 εκατομμυρίων δολαρίων αντίστοιχα. Στην έκθεση, η οποία ακολουθεί την πρόταση της επιτροπής αναφέρεται ότι η αμυντική βοήθεια προς τις δύο χώρες δεν θα έχει ως στόχο την αγορά νέων οπλικών συστημάτων, αλλά δίνεται για τη βελτίωση ήδη υφισταμένων οπλικών συστημάτων αμερικανικής κατασκευής ή για την αγορά ανταλλακτικών. Ταυτόχρονα η επιτροπή τάσσεται υπέρ της μείωσης της οικονομικής βοήθειας προς την Τουρκία κατά 50 τοις εκατό".

    [7] Κυπριακό

    "Κινητικότητα στο Κυπριακό τον Ιούνιο με στόχο να σπάσει το αδιέξοδο και να τροχοδρομηθούν κάποιες εξελίξεις", γράφει η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ. "Στο πλαίσιο των προσπαθειών αυτών ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπούτρος Γκάλι θα έχει στην Τουρκία επαφές με την κυβέρνηση και στις 5 Ιουνίου θα έχει συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη με το Ντενκτάς. ΣΤις 11 Ιουνίου θα συναντηθεί στη Γενεύη με τον πρόεδρο Κληρίδη. Οι Αγγλοι επίσης ενεργοποιούνται στο Κυπριακό και αναβαθμίζουν το ενδιαφέρον τους με το διορισμό του έμπειρου διπλωμάτη Σέρ Ντέιβιντ Χάνι ως ειδικού αντιπροσώπου της Βρετανίας στο Κυπριακό. Ο Χάνι έρχεται τη Δευτέρα στη Λευκωσία και την επομένη θα έχει χωριστές συναντήσεις με τους Κληρίδη και Ντενκτάς. Στις 18 Ιουνίου ο Κληρίδης θα συναντηθεί στο Λευκό Οίκο με τον πρόεδρο Κλίντον, ενώ την επομένη θα συναντηθεί στο Λονδίνο με το Βρετανό πρωθυπουργό Τζόν Μέιτζορ. Πρόκειται για σημαντικές επαφές του Κύπριου προέδρου αλλά είναι νωρίς να λεχθεί τι θα προκύψει από τις επαφές αυτές. Στη Λευκωσία δεν υπάρχει μεγάλη αισιοδοξία ότι οι επαφές Κληρίδη με Γκάλι, Κλίντον, Μέιτζορ θα οδηγήσουν σε θεαματικές εξελίξεις".
    Athens Press Review (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.00 run on Saturday, 1 June 1996 - 21:39:28