Browse through our Interesting Nodes on Religion in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 11/06/96

Athens Press Review (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 11/06/1996


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [3] Ελλάδα - ΕΕ
  • [4] Γερμανία - Επίσκεψη Προέδρου Δημοκρατίας
  • [5] Κυπριακό

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 11/06/1996 (ΑΠΕ)

    Οι χθεσινές αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ για την αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων, η επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου στη Γερμανία και οι προσυνεδριακές διαδικασίες στο ΠΑΣΟΚ είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Οι μίζες του ΠΑΣΟΚ στη γερμανική Βουλή. Με ερωτήσεις βουλευτών για το 2% της ΣΤΑΖΙ".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Κλειστόν" λόγω φτώχειας και κακής κυβερνητικής πολιτικής. Λουκέτο σε πάνω από 350.000 επιχειρήσεις μέχρι το 2.000".

    Η ΑΥΓΗ: "Βήμα-βήμα στη λογική των εξοπλισμών. Μαχητική γραμμή στο ΚΥΣΕΑ για τα ελληνοτουρκικά".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Ετοιμοι για πόλεμο με την Τουρκία. Η κυβέρνηση αποφάσισε να δώσει δυναμική απάντηση σε ενδεχόμενες νέες προκλήσεις της Αγκυρας".

    ΕΘΝΟΣ: "Συναγερμός 100 ωρών στο Αιγαίο και αυξημένες αρμοδιότητες στο Γεράσιμο Αρσένη".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Αλλάζουν θρήσκευμα στην Θράκη Ελληνόπουλα για να πετύχουν χωρίς εξετάσεις στο Πανεπιστήμιο".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Τελεσίγραφο στην Τουρκία. Σε πλήρη ετοιμότητα το Ελληνικό Πεντάγωνο".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Ποιά μαγαζιά βάζουν λουκέτο. Σβήνουν 100.000 επιχειρήσεις κάθε χρόνο".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Μας σέρνουν σε εξοπλισμούς-διαιτησία ΗΠΑ. Αυτονομία Αρσένη σε θερμά επεισόδια. Δεν θα ξανάχουμε Ιμια φέρεται να δηλώνει".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Λιτότητα" με ισχνά αποτελέσματα. Διαπιστώσεις και επισημάνσεις του Ινστιτούτου Διεθνούς Οικονομίας".

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Ερχονται τα 'έξυπνα' όπλα. Τηλεκατευθυνόμενοι πύραυλοι θωρακίζουν την άμυνα του Αιγαίου".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Στο πόδι για τουρκικό αιφνιδιασμό. Απάντηση με εξοπλισμούς 3 τρισεκατομμυρίων".

    ΝΙΚΗ: "Φαιδρότητες από... Μαξίμου. Πρωτοφανής ανάμιξη του πρωθυπουργικού γραφείου".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Εγκλωβισμένοι στην αμερικανοκίνητη ένταση αρνείται η κυβέρνηση να δει τους πραγματικούς αίτιους της κρίσης".

    [2] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει ότι "συναγερμός στο κεντρικό Αιγαίο για τα επόμενα 24ωρα όπου ισχυρές ναυτικές και αεροπορικές δυνάμεις της Τουρκίας διεξάγουν από χτες και μέχρι το βράδυ της ερχόμενης Παρασκευής, 14 Ιουνίου, τη δεύτερη και ουσιαστικότερη φάση της άσκησης "Θαλασσόλυκος 96". Η ελληνική κυβέρνηση συνεκτιμώντας τις πληροφορίες που έχει στη διάθεσή της για 'πονηρές' κινήσεις των τουρκικών ναυτικών αλλά και αεροπορικών δυνάμεων που συμμετέχουν στην άσκηση σε συνδυασμό με την εκφρασμένη ανησυχία των ΗΠΑ για νέο θερμό επεισόδιο στην περιοχή καθώς και την πολιτική αστάθεια που επικρατεί στη γειτονική χώρα αποφάσισε χτες τη λήψη επιπρόσθετων στρατιωτικών μέτρων στο Αιγαίο για να αποτραπεί ένα νέο επεισόδιο τύπου Ιμια. Ανοικτό αφήνει η Αγκυρα το καθεστώς της νήσου Γαύδου".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ τονίζει ότι "στην επόμενη έμπρακτη αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας η Τουρκία θα έρθει αντιμέτωπη με τις πανέτοιμες Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας. Δεν πρόκειται πλέον να δεχθούμε τη συνέχιση των απαράδεκτων αμφισβητήσεων και θα υπερασπισθούμε αποφασιστικά και με κάθε μέσο την εθνική μας ακεραιότητα ήταν το χθεσινό μήνυμα προς τους Τούρκους".

    Κατά την ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ, "στο κλίμα πολέμου που καλλιεργούν οι Τούρκοι στο Αιγαίο η Ελλάδα είναι έτοιμη να απαντήσει άμεσα και αποτελεσματικά. Οι αποφάσεις που πάρθηκαν στη χθεσινή συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Αμυνας (ΚΥΣΕΑ) που συνήλθε υπό πλήρη σύνθεση υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη, σηματοδοτούν 'νέα δεδομένα' στην περιοχή του Αιγαίου καθώς διαπιστώνεται ότι πλέον οι προκλήσεις και οι λεονταρισμοί των Τούρκων δεν θα μείνουν αναπάντητα. Οι τελευταίες εξελίξεις με τις διεκδικήσεις των Τούρκων οι πληροφορίες που θέλουν τους γείτονές μας σε σύντομο χρονικό διάστημα να θέτουν θέμα κυριαρχίας και για άλλα ελληνικά νησιά καθώς επίσης και η στάση των ΗΠΑ ενίσχυσαν τις ελληνικές ανησυχίες καθώς πλέον είναι ορατό περισσότερο από ποτέ το ενδεχόμενο για τη δημιουργία κάποιου ιδιαίτερα θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ υπογραμμίζει ότι "η Ελλάδα θα αντισταθεί με κάθε μέσο στην αυξανόμενη τουρκική επιθετικότητα".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει ότι "οι ελληνοτουρκικές σχέσεις οδεύουν σε επικίνδυνο αδιέξοδο ενώ το ΚΥΣΕΑ που συνεδρίασε χθες ανέλυσε τους λόγους της τουρκικής επιθετικότητας και εξέτασε τα μέτρα αντιμετωπίσεως των προθέσεων της Τουρκίας".

    Ο ΛΟΓΟΣ γράφει ότι "σε πλήρη ετοιμότητα οι Ενοπλες Δυνάμεις με το δόγμα 'ποτέ πια Ιμια'. Στις 19 Ιουνίου οι αποφάσεις για τα σύγχρονα οπλικά συστήματα της πενταετίας. Οι θερμοκέφαλοι της Αγκυρας σχεδιάζουν ακόμα και περιορισμένης έκτασης πολεμική σύρραξη. Συσπειρωμένος μέσα κι έξω από την Ελλάδα. Κριτική από τα κόμματα της αντιπολίτευσης στους κυβερνητικούς χειρισμούς".

    Η ΑΥΓΗ επισημαίνει ότι "σκληραίνει τη στάση της έναντι της Αγκυρας η ελληνική κυβέρνηση με αφορμή την υπόθεση της Γαύδου. Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ κρίθηκε ότι η κατάσταση στην Τουρκία ευνοεί τη μεθόδευση και την ένταση των διεκδικήσεων εις βάρος της χώρας μας και απαιτείται η ενίσχυση κατά κύριο λόγο των ενόπλων δυνάμεων και η θεσμική διευκόλυνση της αποστολής τους. Οι αποφάσεις αυτές, που βρίσκονται σε κλίμα τελείως διαφορετικά από τη 'βήμα προς βήμα προσέγγιση', σηματοδοτούν την αναβάθμιση της επιρροής των απόψεων που εκφράζει ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Γ. Αρσένης. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός στις δηλώσεις του χρησιμοποίησε λεξιλόγιο περιόδου Ιμίων".

    "Σύμφωνα με πληροφορίες, που επικαλείται η ΝΙΚΗ, στο υπουργείο Αμυνας - πολιτική και στρατιωτική ηγεσία - δίνεται πλέον η άμεση ευθύνη χειρισμού οποιασδήποτε προκλητικής ενέργειας της Τουρκίας, συζητήθηκε δε και η απελευθέρωση των κανόνων εμπλοκής. Αποφασίστηκε συγχρόνως η αγορά 80 αεροσκαφών, 40 F-16 από τις ΗΠΑ και 40 τρίτης γενιάς μεταξύ των οποίων και Μιράζ 2000-S καθώς και 40 πυραύλων Atamcs. Αναμένεται επίσης να εγκριθεί- το θέμα θα συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ - ο εκσυγχρονισμός των αεροσκαφών Φάντομ η ανανέωση του στόλου των ελικοπτέρων, η αγορά 10 συστημάτων πυροβολικού MLRS- υπάρχουν ήδη οκτώ- η αγορά ιπτάμενων τάνκερ και συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης - αναγνώρισης (EWS) πυροβολαρχιών 'Patriot' τεσσάρων νέων υποβρυχίων και εννέα φρεγατών, εξοπλισμός στο πλαίσιο του μεσοπρόθεσμου προγράμματος ενίσχυσης και εκσυγχρονισμού των Ενόπλων Δυνάμεων".

    ΤΑ ΝΕΑ γράφουν ότι το "γιγαντιαίο εξοπλιστικό πρόγραμμα που καταρτίζουν το υπουργείο Εθνικής Αμυνας και τα Γενικά Επιτελεία ανέρχεται σε 3 τρις δραχμές και περιλαμβάνει την αγορά άλλων 40 αεροσκαφών τρίτης γενιάς, εκσυγχρονισμό των αεροσκαφών δεύτερης γενιάς, αγορά ιπτάμενων τάνκερ, μέσα ηλεκτρονικού πολέμου, πυραύλους 'εξοσέτ' και 'αντιραντάρ', πυραύλους εδάφους-αέρος μεγάλου και μικρού βεληνεκούς, πολλαπλούς εκτοξευτές ρουκετών, αγορά σύγχρονων τάνκς, νέα υποβρύχια, ολοκλήρωση του προγράμματος των φρεγατών και αρματαγωγών, ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα κ.α.".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ υποστηρίζει ότι "την ελληνική κυβέρνηση αφύπνισε η διογκούμενη ανησυχία της Δύσης και ιδιαιτέρως της Ουάσιγκτον για επικείμενη κλιμάκωση της κρίσης στο Αιγαίο. Το πρόσφατο δημοσίευμα της "Γουόλ Στρίτ Τζέρναλ" σύμφωνα με το οποίο "το επόμενο μεγάλο ναρκοπέδιο στην Ευρώπη μετά τη Βοσνία είναι το Αιγαίο και η Κύπρος", και οι εμπιστευτικές εκθέσεις του αμερικανικού Πενταγώνου και της CIA καταδεικνύουν τις ανεξέλεγκτες διαστάσεις που προσλαμβάνουν οι τουρκικές προκλήσεις. Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν οι εκθέσεις, το Αιγαίο είναι μια από τις πλέον εύφλεκτες περιοχές του κόσμου".

    Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, "δέσμιοι της έντασης σερνόμαστε σε ένα χορό εξοπλιστικών προγραμμάτων εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων. Ενα εκρηκτικό κοκτέιλ που αποτελείται από την προκλητικότητα της Τουρκίας τον αμερικανικό παράγοντα και τους εμπόρους και μεσάζοντες όπλων απειλεί από χθες τις τσέπες του Ελληνα φορολογούμενου πολίτη".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ σημειώνει ότι "στην αδιέξοδη πολιτική της παγίδευσης της χώρας στα αμερικανονατοϊκά σχέδια στην περιοχή που στηρίζουν και υποκινούν την τουρκική επιθετικότητα και στον ανταγωνισμό στους εξοπλισμούς μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, εμμένει η κυβέρνηση, όπως προκύπτει και από τη χτεσινή συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Αμυνας (ΚΥΣΕΑ)".

    Σύμφωνα με τον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ, "κλιμακώνει τους εκβιασμούς της η Τουρκία προς τους Δεκαπέντε και απειλεί με πάγωμα τις σχέσεις της με την ΕΕ. Στην απόφαση αυτή κατέληξε σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, σύσκεψη που έγινε στο Προεδρικό Μέγαρο υπό την προεδρία του προέδρου κ. Σ. Ντεμιρέλ και με τη συμμετοχή των υπουργών Αμύνης και Εξωτερικών κ.κ. Αλ. Σουγκουρλού και Ε. Γκιονενσάι και ο αρχηγός του Επιτελείου στρατηγός Ισμ. Καράνταγι. Ιδιαίτερα συζητήθηκε το θέμα της επίσκεψης του Ελληνα πρωθυπουργού κ. Κ. Σημίτη στη Γαύδο, μετά το ελληνικό βέτο στο ΝΑΤΟ και το θέμα της χρηματοδότησης από την ΕΕ. Πάντως ο κ. Γκιονενσάι δήλωσε ότι δεν 'έχουμε ξεκινήσει συζήτηση για το καθεστώς' της Γαύδου".

    [3] Ελλάδα - ΕΕ

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει ότι "έντονες πιέσεις προς την Ελλάδα εξαιτίας της Τουρκίας ασκήθηκαν στο χτεσινό Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο τόσο από την ιταλική προεδρία, όσο και απο την πλειοψηφία των 'εταίρων' ενώ το ζήτημα του κανονισμού ευρω-μεσογειακής συνεργασίας (MEDA) παραπέμπεται προς πολιτική επίλυση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Φλωρεντίας (21-22 Ιούνη). Παράλληλα η ιταλική προεδρία έχει προσκαλέσει εκτάκτως 'για ενημέρωση' τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Ε. Γκιονενσάι".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ προσθέτει ότι "οι Ευρωπαίοι εταίροι 'χοντραίνουν' επικίνδυνα το παιχνίδι γύρω από τα ελληνοτουρκικά στηρίζοντας τον τουρκικό επεκτατισμό και κλιμακώνοντας τις πιέσεις προς την Αθήνα για να άρει το 'βέτο' της στο πρόγραμμα ευρω-μεσογειακής συνεργασίας MEDA. Στη χθεσινή σύνοδο του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών στο Λουξεμβούργο, το ευρωπαϊκό 'διευθυντήριο' αγνόησε επιδεικτικά την επίκληση της Ελλάδας για εκδήλωση κοινοτικής αλληλεγγύης μετά την τελευταία τουρκική πρόκληση στη Γαύδο".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ έχει τίτλο "Χαϊδεύουν" την Αγκυρα οι εταίροι. Ενθαρρύνουν την τουρκική πρόκληση με την στάση τους".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει ότι "την ξεκάθαρη αντίθεση της ελληνικής κυβέρνησης στις μεθοδεύσεις των 'ισχυρών' της ΕΕ που στοχεύουν στην αναβάθμιση των "15" με την Τουρκία - παρά τις συνεχιζόμενες προκλήσεις της τελευταίας κατά της χώρας μας - καταδεικνύει η απόφαση του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη να μην παρακαθίσει σε γεύμα που θα παραθέσει η ιταλική προεδρία προς τιμήν του Τούρκου υπηρεσιακού πρωθυπουργού Μ. Γιλμάζ στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Φλωρεντίας. Εν τω μεταξύ, την έκφραση κοινοτικής αλληλεγγύης έναντι της τουρκικής επιθετικότητας κατά της Ελλάδας, ζήτησε από το Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ Γ. Ρωμαίος. Ο κ. Ρωμαίος τόνισε ότι το μόνο που ζητεί η Ελλάδα είναι να ενισχυθεί η ευρωπαϊκή αξιοπιστία μέσω της επίδειξης μιας σταθερής και συνεκτικής πολιτικής και να εκφραστεί η αλληλεγγύη αυτή με μια κοινή δήλωση των "15". Διευκρίνισε δε ότι έως ότου συμβεί αυτό είναι αδύνατο στην Ελλάδα να επιτρέψει την επιβράβευση της τουρκικής επιθετικότητας μέσω μιας κοινοτικής χρηματοδότησης".

    [4] Γερμανία - Επίσκεψη Προέδρου Δημοκρατίας

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει ότι "στην πρώτη επίσημη επίσκεψη Ελληνα εκλεγμένου ανωτάτου άρχοντος στη Γερμανία - τελευταίος επίσημος επισκέπτης στη Βόννη ήταν το 1956 ο τέως βασιλιάς Παύλος - ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κωστής Στεφανόπουλος έθεσε τις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας-Κύπρου-Ευρώπης στο κέντρο της επιχειρηματολογίας του. Με τον τρόπο αυτό ο κ. Στεφανόπουλος 'πρόλαβε' κατά κάποιον τρόπο τη γερμανική επιχειρηματολογία που θα αναπτυχθεί σήμερα στην κατεύθυνση της προσπάθειας να πεισθεί η Ελλάδα να άρει τις αντιρρήσεις σε ο,τι αφορά τη χρηματοδότηση της Τουρκίας από τα ευρωπαϊκά ταμεία".

    Σύμφωνα με ΤΑ ΝΕΑ, "κλίμα για διάλογο με την Τουρκία αλλά και για "υποχώρηση της Ελλάδας στο θέμα της οικονομικής βοήθειας της ΕΕ προς την Τουρκία" προσπάθησαν να καλλιεργήσουν οι Χριστιανοδημοκράτες που κυβερνούν τη Γερμανία, λίγες μόλις ώρες πριν πραγματοποιηθεί η συνάντηση του Ελληνα προέδρου Κωστή Στεφανόπουλου και του Γερμανού Προέδρου Ρόμαν Χέρτζοκ. Στη συνάντηση των δύο προέδρων - είναι η πρώτη επίσκεψη αρχηγού του ελληνικού κράτους μετά την ενοποίηση της Γερμανίας - που έγινε σε "πολύ καλό, φιλικό και θερμό κλίμα" όπως δήλωσε ο κ. Στεφανόπουλος συνεζητήθησαν: τα ελληνοτουρκικά, τα γεγονότα των τελευταίων χρόνων στα Βαλκάνια και στην ΕΕ ενώ η γερμανική πλευρά εξέφρασε την ανησυχία της για τις εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις".

    [5] Κυπριακό

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει ότι "χωρίς απαισιοδοξία για οποιεσδήποτε προοπτικές εξελίξεων στο Κυπριακό, ο πρόεδρος Κληρίδης άρχισε σήμερα τη δεκαπενθήμερη περιοδεία του στο εξωτερικό. Ο πρόεδρος Κληρίδης θα έχει απόψε στη Γενεύη δείπνο εργασίας με τον ΓΓ. Συνομιλίες θα έχουν αύριο. Στη Γενεύη βρίσκεται επίσης ο Βρετανός ειδικός αντιπρόσωπος για το Κυπριακό σέρ Ντέιβιντ Χάνεϊ ο οποίος θα έχει επαφές με τον Χάν Τζουγκ Γιού, με σκοπό το συντονισμό των ενεργειών τους. Στις 17 Ιουνίου ο πρόεδρος Κληρίδης θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο Κλίντον και στις 18 θα βρίσκεται στο Λονδίνο για συνάντηση με τον Βρετανό πρωθυπουργό Τζόν Μέιτζορ. Στη συνέχεια θα μεταβεί στη Φλωρεντία προσκεκλημένος της ιταλικής προεδρίας στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ".
    Athens Press Review (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.00 run on Tuesday, 11 June 1996 - 10:07:48