Browse through our Interesting Nodes of Greek News Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 25/06/96

Athens Press Review (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 25/06/1996


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Ανδρέας Παπανδρέου
  • [3] ΠΑΣΟΚ-Εξελίξεις
  • [4] Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [5] Αλβανία-ΠΓΔΜ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Aθήνα, Ελλάδα, 25/06/1996 (ΑΠΕ):

    Οι πολιτικές εξελίξεις, που σηματοδοτεί ο θάνατος του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Παπανδρέου, κυριαρχούν στην ειδησεογραφία του σημερινού τύπου που δημοσιεύει πολυσέλιδα ρεπορτάζ για τη βαθιά οδύνη που έχει προκαλέσει σε όλη τη χώρα καθώς και εκτενή αφιερώματα για τον άνθρωπο και πολιτικό Ανδρέα Παπανδρέου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Τον θέλει δικό της και στον τάφο! Με αξίωση της Μιμής δεν θα ταφεί ο Ανδρέας δίπλα στο μνήμα του πατέρα του!".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Μοιράζουν τα ... ιμάτιά του. Σταλινικές ραδιουργίες στο ΠΑΣΟΚ".

    Η ΑΥΓΗ: "Συνωστισμός γενεών για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Κ. Λαλιώτης και Β. Παπανδρέου ορέγονται αντιπροεδρία. Ο Κ. Σημίτης επιμένει στη μονοπρόσωπη ηγεσία. Τσοχατζόπουλος-Αρσένης προτείνουν διευθυντήριο".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Σφαγή πάνω απ'τον τάφο. Θύελλα στο Εκτελεστικό Γραφείο και άγρια σύγκρουση Μιμής, οικογένειας Παπανδρέου".

    ΕΘΝΟΣ: "5 θέσεις για τη διαδοχή. Ολοι βλέπουν στα μέτρα τους το μέλλον του ΠΑΣΟΚ".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: " Χωρίς Ανδρέα .... "γυμνοί στον ήλιο". Ο θάνατός του προβληματίζει τους Συνέδρους".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Αρπάχτηκαν Μιμή-Οικογένεια. Αγριος καυγάς και για το που θα ταφεί ο Ανδρέας".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Σφάζονται πάνω από τη σορό του Ανδρέα. Σημίτης-Τσοχατζόπουλος τραβάνε στα άκρα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Ωδίνες τοκετού στη σκιά του νεκρού ηγέτη. 3 προτάσεις στο τραπέζι".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Αγωνία στο ΠΑΣΟΚ. 48 ώρες πριν από την έναρξη του Συνεδρίου δεν έχει διαμορφωθεί πρόταση διαδοχής του Ανδρέα Παπανδρέου και διασφάλισης της ενότητας".

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Θρηνούμε-αγρυπνούμε".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Ο Γιώργος Παπανδρέου αφηγείται: Ο πατέρας μου ο Ανδρέας".

    ΝΙΚΗ: "Ζήτημα 1ον: Ασυμβίβαστο προέδρου-πρωθυπουργού. Πρόταση για συλλογικό ΠΑΣΟΚ από το ΕΓ".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Πυρετός σεναρίων και διαβουλεύσεων στην κυβέρνηση. Επανέρχονται οι σκέψεις για πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο".

    [2] Ανδρέας Παπανδρέου

    Ο ΛΟΓΟΣ αναφέρει ότι "στο φέρετρο του μεγάλου ηγέτη θα ακουμπάει ως αύριο το μεσημέρι όλη η Ελλάδα. Οσοι πίστεψαν στο δικό του όραμα για ελευθερία, δημοκρατία, κοινωνική δικαιοσύνης, πρόνοια, ανθρωπιά, σοσιαλισμό. Αυτός κόσμος, ο μικρός, ο μέγας που θα συνοδεύσει σε λίγες ώρες τον Ανδρέα στην τελευταία του κατοικία θρηνεί αλλά και επαγρυπνεί".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ σημειώνει ότι "με τη ΔΥΣΗ του αιώνα κλείνει και το μεταπολιτευτικό κεφάλαιο της Ελλάδας. Η αττική γη υποδέχεται αύριο τον τελευταίο ηγέτη της. ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ... δύο λέξεις που τα λένε όλα ... δύο λέξεις, ένα όνομα. Το όραμα ενός λαού "έδυσε" το ξημέρωμα της Κυριακής και η ιστορία έχει πια το λόγο. Τρεις μέρες μετά, από την είδηση που ήχησε ξαφνικά και άπλωσε τη χώρα σε βαρύ πένθος, κανείς δεν μπορεί να συνειδητοποιήσει και να δεχθεί ότι ο μεγάλος οραματιστής και αγωνιστής Ανδρέας δεν ζει πια. Η απώλεια της τελευταίας ηγέτης φυσιογνωμίας, όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης, άλλαξε το τοπίο του πολιτικού γίγνεσθαι της χώρας μας απλώνοντας την γκρίζα σκιά της αβεβαιότητας".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει ότι "η βαθιά θλίψη και συγκίνηση κυριαρχούσαν και χθες στο πλήθος που περίμενε υπομονετικά να αποτίσει φόρο τιμής στον πολιτικό άνδρα που τα ξημερώματα της Κυριακής έχασε τη μάχη με τον θάνατο. Χθες συνεχίστηκαν σε παγκόσμια κλίμακα οι διεθνείς αντιδράσεις και τα σχετικά δημοσιεύματα του Τύπου για το θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου".

    Το ΕΘΝΟΣ τονίζει ότι "στο πόδι έχει ξεσηκωθεί όλη η Ελλάδα για να αποχαιρετήσει το μεγάλο της ηγέτη. Από ολόκληρη τη χώρα εκατοντάδες χιλιάδες λαού συρρέουν στην πρωτεύουσα για το τελευταίο αντίο. Η κηδεία του Ανδρέα Παπανδρέου αύριο το απόγευμα, αναμένεται να εξελιχθεί σε πανεθνική τιμητική συνοδεία ως την τελευταία του κατοικία".

    [3] ΠΑΣΟΚ-Εξελίξεις

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ αναφέρει ότι "επιταχύνονται οι εσωκομματικές εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ μετά το θάνατο του Α Παπανδρέου ενώ επανέρχονται με νέα ένταση - από ορισμένες πλευρές - τα σενάρια για πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο. Οι εξελίξεις αυτές και με πρόσχημα τη δήθεν "ανανέωση της λαϊκής εντολής" αποτελούν τα βασικά επιχειρήματα στελεχών του κυβερνητικού κόμματος για πρόωρες εκλογές. Στην πραγματικότητα στοχεύουν στην εφαρμογή μιας ακόμη σκληρότερης αντιλαϊκής πολιτικής, στη βάση και των νέων κατευθύνσεων της Συνόδου της Φλωρεντίας".

    Η ΑΥΓΗ γράφει ότι "παρ'ότι αναμενόταν το μοιραίο αιφνιδίασε. Ολες οι πλευρές της εσωκομματικής αναμέτρησης επανακαθορίζουν τακτικές, ενώ στο προσκήνιο εμφανίζονται νέοι διεκδικητές μέρους της επίζηλης κομματικής εξουσίας. Οι κύριοι Σημίτης και Τσοχατζόπουλος έχουν αποφασίσει την αναμέτρησή τους για την προεδρία του κόμματος και επιζητούν συμμαχίες. Ομως νεότερα στελέχη διαπιστώνουν ότι σ'αυτό και όχι πλέον στο επόμενο συνέδριο θα κριθεί η μάχη της διαδοχής και επεξεργάζονται προσωπικές τακτικές. Πιο χαρακτηριστική η περίπτωση της Βάσως Παπανδρέου, που διεκδικεί αντιπροεδρία, εάν τελικώς γίνει δεκτή η καταστατική τροποποίηση. Η κίνηση αυτή αιφνιδίασε τον κ. Σημίτη ο οποίος επιμένει στην εκλογή μόνο προέδρου, αισιοδοξώντας για το αποτέλεσμα. Αντιθέτως, ο κ. Λαλιώτης πρότεινε τη "μέση λύση" των τριών αντιπροέδρων, φωτογραφίζοντας και τον εαυτό του".

    Το ΕΘΝΟΣ προσθέτει ότι "σε αναπόφευκτη σύγκρουση Κώστα Σημίτη και Ακη Τσοχατζόπουλου οδηγείται το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ ενώ χθες το ΕΓ συνεδρίασε μέσα σε κλίμα αβεβαιότητας. Ολοι προσβλέπουν προς ένα κόμμα με την ηγεσία ραμμένη στα μέτρα τους ανάλογα πως πιστεύουν ότι συμφέρει κάθε πλευρά. Κυριαρχούν ως τώρα πέντε τάσεις: του πρωθυπουργού, η πλευρά του οποίου προωθεί την εκλογή προέδρου-πρωθυπουργού στο ίδιο πρόσωπο, σε αντίθεση με του Ακη Τσοχατζόπουλου που επιμένει στη διαρχία με διακριτούς ρόλους. Η πλευρά Αρσένη προωθεί την άποψη του διευθυντηρίου, ενώ ο Κώστας Λαλιώτης θέλει τρεις αντιπροέδρους. Από την πλευρά τους, οι κεντρογενείς φέρονται να συγκλίνουν με τις θέσεις του υπερυπουργού. Η σύγχυση επιτείνεται και από το γεγονός ότι χθεσινή προσπάθεια στο Εκτελεστικό για συνάντηση συμβιβασμού αντιπροσωπείας του με τον πρωθυπουργό έπεσε στο κενό".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ επισημαίνει ότι "η μάχη των επιγόνων εξελίσσεται άγρια στο ΠΑΣΟΚ", ενώ ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει "πριν ακόμα γίνει η κηδεία του Α. Παπανδρέου, οι εσωκομματικές σφαγές στο ΠΑΣΟΚ, έχουν πάρει επικίνδυνες διαστάσεις και, με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, η μετωπική αναμέτρηση των κ.κ. Σημίτη και Τσοχατζόπουλου ενώπιον των 5.092 συνέδρων φαίνεται αναπόφευκτη. Και οι δύο δεν δείχνουν διατεθειμένοι να κάνουν πίσω από τη διεκδίκηση της προεδρίας του ΠΑΣΟΚ αν και μέχρι το Σαββατοκύριακο είναι βέβαιο ότι θα ενταθούν οι παρασκηνιακές διεργασίες".

    Στο σχόλιό της η ΝΙΚΗ ισχυρίζεται ότι "το Συνέδριο δεν αποκλείεται να αποδειχθεί ως η καταστροφικότερη δοκιμασία για το Κίνημα. Ισως, μάλιστα, να εξελιχθεί σε αφετηρία της αποσάθρωσής του. Η μεγάλη δημοκρατική παράταξη που είδε στο ΠΑΣΟΚ τον εκφραστή της, μπορεί κατά τη διάρκεια των εργασιών του Συνεδρίου και μετά από αυτό να βρεθεί προ εκπλήξεων. Μπορεί να βρεθεί μπροστά σε ένα άγνωστο κόμμα (και όχι Κίνημα) που κρυβόταν και μασκαρευόταν για χρόνια. Ισως μπροστά σε νομείς που ουδείς υποψιαζότανε το εύρος της λαθροχειρίας τους. Σήμερα και αύριο θα ζήσουμε το θέατρο της συγκίνησης και των υποκριτικών δακρύων. Τα μαχαίρια έχουν βγει από τα θηκάκια. Η συγκυρία έχει θαμπώσει απλώς τη στιλπνότητά τους. Μεθαύριο το ζωντανό φιλμ νουάρ".

    ΤΑ ΝΕΑ στο σχόλιό τους σημειώνουν, μεταξύ άλλων ότι "για τους απλούς πολίτες που σταθμίζουν το μεγάλο κενό και αγωνιούν για το μέλλον της παράταξής τους. Η έγνοια για τη συνέχειά της συμπορεύεται με το αίτημα της ενότητας ... που επαναλαμβανόμενο ακούγεται από τα συρρέοντα στη Μητρόπολη πλήθη για τον τελευταίο αποχαιρετισμό. Αυτό το αίτημα έχουν υποχρέωση ν'ακούσουν όλα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που για πρώτη φορά έρχονται τόσο οδυνηρά αντιμέτωπα με το βάρος της ευθύνης τους. Ως την τελευταία στιγμή του ο Ανδρέας Παπανδρέου νοιαζόταν για τη συνέχεια και τη συνέπεια της παράταξης. Ας είναι η απόδοση τιμής σε αυτή την υποθήκη ... να πρυτανεύει τώρα στη σκέψη και τη συνείδηση των συνεχιστών της".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ προσθέτει στο σχόλιό της ότι "είναι ο απλός λαός που ενστερνίστηκε και θυμάται τις υποθήκες του Ανδρέα Παπανδρέου για τη διατήρηση της ενότητας και τη διασφάλιση της προοπτικής του ΠΑΣΟΚ. Στο ενωμένο, ενιαίο ΠΑΣΟΚ όλοι μπορούν να έχουν ρόλους προσφοράς στη νέα πορεία της παράταξης και της κυβέρνησης. Χωρίς ενωμένο το ΠΑΣΟΚ δεν θα έχει κανείς κανένα ρόλο. Αν χαθεί το κεκτημένο, θα χαθούν όλα. Και ο κόσμος της δημοκρατικής παράταξης δεν θα τους το συγχωρήσει".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στο δικό της σχόλιο προειδοποιεί ότι "πρέπει να αντιληφθούν οι άνθρωποι του ΠΑΣΟΚ ότι αυτή η λατρεία που εκδηλώνεται από τον απλό οπαδό του κόμματος προς τον Ανδρέα Παπανδρέου "δεν μεταβιβάζεται, ούτε κληροδοτείται" Αντίθετα μάλιστα μπορεί να μετατραπεί σε λαϊκή οργή εναντίον όλων εκείνων που την ίδια στιγμή σφαδάζουν υποτίθεται από οδύνη για την απώλεια του ηγέτης τους κάνουν φαρισαϊκές δηλώσεις και οργανώνουν κρεμλινικές τελετές από τη μια αλλά και έχουν αποδυθεί σε ένα χονδροειδέστατο πολιτικό παζάρι για να μοιράσουν τα ... ιμάτια του Ανδρέα Παπανδρέου ...".

    Κατά την ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ "χωρίς τον Ανδρέα Παπανδρέου είναι "γυμνοί στον ήλιο" όλοι όσοι θα παραστούν και θα πρωταγωνιστήσουν στο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ οι εργασίες του οποίου ξεκινούν την Πέμπτη 24 ώρες μετά την κηδεία του. Ολοι μιλούν για ενότητα αλλά ουδείς γνωρίζει πόσο αυτό είναι εφικτό αφού ο κ. Σημίτης θέτει υποψηφιότητα για Πρόεδρος και θεωρεί περιττό τον αντιπρόεδρο σε αντίθεση με τον Ακη Τσοχατζόπουλο που θέλει και Πρόεδρο και Αντιπρόεδρο. Υπάρχει και η τρίτη λύση: να υπάρχουν δύο ή τρεις αντιπρόεδροι".

    [4] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει ότι "η παράκαμψη των ελληνικών αντιρρήσεων για την προώθηση των τουρκοκοινοτικών σχέσεων αποτελεί άμεσο στόχο των εταίρων της ΕΕ οι οποίοι κατά τη σύνοδο κορυφής στη Φλωρεντία με κάθε τρόπο υπογράμμισαν τη δυσφορία τους για την προσπάθεια της Αθήνας να μετατρέψει τα ελληνοτουρκικά σε τουρκοκοινοτικά προβλήματα".

    [5] Αλβανία-ΠΓΔΜ

    Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ"θέμα "αποκατάστασης των προσφύγων" που, όπως υποστήριξε, "έφυγαν από την Ελλάδα και ζουν σήμερα στα Σκόπια" έθεσε χθες ο Σκοπιανός πρόεδρος Κίρο Γκλιγκόροφ στη διάρκεια ομιλίας του ενώπιον του Ε. Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο. Σ' αυτή σύμφωνα με τα σκοπιανά μέσα ενημέρωσης, επανέλαβε για μια ακόμα φορά ότι δεν διαφαίνεται καμία λύση στην ελληνοσκοπιανή διένεξη για το θέμα του ονόματος. "Εχουμε φτάσει σε ένα σημείο -είπε ακόμα- που η Ελλάδα επιμένει εμείς δε σας βεβαιώνω όχι ότι δεν θέλουμε αλλά δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό. Ούτε στη σημερινή εξουσία αλλά ούτε και στην αντιπολίτευση θα βρεθεί πολιτικός ηγέτης που θα υπογράψει μια συνθηκολόγηση δηλαδή την αλλαγή του ονόματος του λαού και της χώρας που σημαίνει μια συνθηκολόγηση που θίγει την αξιοπρέπειά μας. Γι αυτό και οι συνομιλίες που διεξάγονται δεν είναι δυνατό να είναι καρποφόρες".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "αλβανοσκοπιανές στρατιωτικές ασκήσεις αρχίζουν στις 13 Ιουλίου στην Αλβανία και το φθινόπωρο στα Σκόπια. Ο Αλβανός πρόεδρος Σαλί Μπερίσα και ο Σκοπιανός πρωθυπουργός Μπράνκο Τσερβενκόφσκι που συναντήθηκαν στο Φόρουμ Γκράντ Μοντάνα, με δηλώσεις τους διαπιστώνουν ότι οι σχέσεις των δύο χωρών βελτιώνονται συνεχώς και υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω βελτίωση. Οπως μεταδίδει το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι Σκοπιανοί έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για το λιμάνι του Δυρραχίου".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει ότι "επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία θα πραγματοποιήσει από αύριο μέχρι την Κυριακή ο πρόεδρος των Σκοπίων Κίρο Γκλιγκόροφ ύστερα από πρόσκληση του Τούρκου ομολόγου του Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών κατά την επίσκεψη του κ. Γκλιγκόροφ θα συζητηθούν "διάφορα περιφερειακά και διεθνή θέματα" αλλά και οι δυνατότητες ανάπτυξης των διμερών σχέσεων, πολιτικών και οικονομικών-εμπορικών".


    Athens Press Review (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.00 run on Tuesday, 25 June 1996 - 13:00:38