Read the Protocol to the North Atlantic Treaty on the Accession of Greece and Turkey (October 22, 1951) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 8 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 28/06/96

Athens Press Review (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 28/06/1996


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Συνέδριο ΠΑΣΟΚ
  • [3] Ελλάδα - Βουλγαρία
  • [4] Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [5] Κυπριακό

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 28/06/1996 (ΑΠΕ)

    Το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ και οι αντιδράσεις που προκάλεσε η ομιλία του πρωθυπουργού κυριαρχεί στην ειδησεογραφία του σημερινού τύπου που αφιερώνει τα πρωτοσέλιδά του και πολλές από τις άλλες σελίδες του.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Μισό-μισό το ΠΑΣΟΚ. 'Εγώ ή ο Ακης' δηλώνει ο Σημίτης και γίνεται έκρηξη".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Βαράνε διάλυση. Οριστικός ο διχασμός. Ο Σημίτης προχώρησε σε ρήξη. Οι μισοί σύνεδροι γιουχάρισαν τον πρωθυπουργό".

    Η ΑΥΓΗ: "Η σύγκρουση άρχισε... Πολεμική ατμόσφαιρα για τη διαδοχή στο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Ποιοί έστησαν την άθλια προβοκάτσια. Πληρωμένοι τραμπούκοι επιχείρησαν να διαλύσουν το συνέδριο".

    ΕΘΝΟΣ: "Σεισμός στο συνέδριο. Η πόλωση πάγωσε τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ. Σημίτης: ρήξη με το παρελθόν για το νέο ΠΑΣΟΚ".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Ενότ-ητα(ν) μια φορά κι ένα καιρό... Μάχες Σημιτικών - Τσοχατζοπουλικών από την πρώτη μέρα".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Εφτυσε το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα. Ανεμόμυλος, υποκριτής και τσαρλατάνος ο Κώστας Σημίτης".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Παπούτσι Νο 36. Αγριο ξέσπασμα προεδρικών στους λεονταρισμούς Σημίτη που εκβιάζει με παραίτηση".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Εκανε ρήξη με το παρελθόν. Ο Σημίτης έριξε το γάντι και ξεσηκώθηκε θύελλα. Πρωτόγνωρο σκηνικό, αγωνία για την ενότητα".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Ενα ΠΑΣΟΚ, δύο κόμματα. Οι υψηλοί τόνοι του κ. Κ. Σημίτη και οι σκληρές διατυπώσεις του για την περίοδο Παπανδρέου προκάλεσαν εντονότατες αντιδράσεις στο Συνέδριο, αν και η πλειοψηφία δείχνει να τον ακολουθεί".

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Σώστε την ενότητα. Θλιβερή η εικόνα των δύο στρατοπέδων στο Συνέδριο".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Εκρηκτικό ξεκίνημα στο Συνέδριο".

    ΝΙΚΗ: "Το ΠΑΣΟΚ δεν παραδίδεται. Καθαρή διά-λυση πρότεινε ο Σημίτης".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Κλοτσοσκούφι στις πλάτες του λαού. Επεισοδιακά ξεκίνησε το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ".

    [2] Συνέδριο ΠΑΣΟΚ

    ΤΑ ΝΕΑ στο σχόλιό τους επισημαίνουν ότι κατά τη χθεσινή πρώτη μέρα του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ "περίσσεψε η αμετροέπεια που πυροδότησε την υφέρπουσα εχθρότητα. Αυτήν που ένα ενωτικό Συνέδριο - υπό τη φόρτιση μάλιστα της μεγάλης απώλειας - θα έπρεπε να αμβλύνει. Πολύ περισσότερο που οι δημοκρατικές διαδικασίες του μαζί με τη συναίσθηση της ευθύνης. δίδουν τη μοναδική ευκαιρία της δυναμικής σύγκλισης τάσεων και ρευμάτων. Δίχως να επιθυμεί κανείς να γίνει μάντης κακών το Συνέδριο - αν έτσι συνεχισθεί - κινδυνεύει να εγκλωβισθεί. Σε αντιπαραθέσεις διαλυτικές αλλά και εν πολλοίς αδιάφορες για όσους προσβλέπουν στη συνέχεια της παράταξης που κληρονόμησε το Συνέδριο και από την οποία κανένας δεν αποκλείεται και στην οποία όλοι μπορούν - και πρέπει - να έχουν θέση και ρόλο".

    Η ΝΙΚΗ γράφει ότι "αυτό δεν έχει ξαναγίνει: για πρώτη φορά στα πολιτικά χρονικά ο πρωθυπουργός της χώρας αποδοκιμάζεται με τον πιο έντονο τρόπο στο Συνέδριο του κόμματός του. Λίγες ώρες μετά το τελευταίο ΑΝΤΙΟ στον Ανδρέα Παπανδρέου, ο Κώστας Σημίτης λοιδόρησε το έργο του μεγάλου ηγέτη, προκαλώντας ομοβροντία αντιδράσεων από τους συνέδρους αλλά και απο όλα τα κορυφαία στελέχη. Το διχαστικό κήρυγμα του πρωθυπουργού σηματοδοτεί ουσιαστικά την έξοδό του απο το ΠΑΣΟΚ".

    Το ΕΘΝΟΣ τονίζει ότι "τη λογική του 'όλα ή τίποτα' υποστήριξε χθες στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ ο πρωθυπουργός Κ. Σημιτης πραγματοποιώντας ομιλια-πλατφόρμα για ένα νέο ουσιαστικά κόμμα και επιχειρώντας μια τομή με το παρελθόν και την πολιτική πρακτική του Α. Παπανδρέου. Ο Κ. Σημιτης η ομιλία του οποίου προκάλεσε έντονες αντιδράσεις σε τμήμα συνέδρων εκτιμάται ότι αφενός βελτίωσε το ηγετικό του προφίλ (έως χθες τον εμφάνιζαν ως "άτολμο') αφετέρου όμως προβλημάτισε μια 'ενδιάμεση ζώνη' στελεχών του κόμματος".

    Ο ΛΟΓΟΣ αναφέρει ότι "θύελλα ξεσήκωσε η 'καθαρή' τοποθέτηση του Κώστα Σημίτη ότι θα παραιτηθεί από πρωθυπουργός αν δεν εκλεγεί και πρόεδρος του Κινήματος. Ενα μόλις 24ωρο από την κηδεία του Ανδρέα Παπανδρέου και απο τη μυριόστομη φωνή του λαού: "Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ ενωμένο δυνατό", αλλά και τις δημόσιες δεσμεύσεις κορυφαίων στελεχών για ενότητα, η χθεσινή εικόνα της πρώτης ημέρας του 4ου Συνεδρίου ήταν θλιβερή και άκρως ανησυχητική για το μέλλον του Κινήματος και της κυβέρνησης. Η ενότητα κρέμεται πλέον σε μια κλωστή και επαφίεται στην ψυχραιμία, στην ωριμότητα και αποφασιστικότητα των συνέδρων, να δώσουν με την ψήφο τους βιώσιμη λύση για το Κίνημα και προοπτική για τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη. Οσο μιλούσε στο βήμα ο Γραμματέας της ΚΕ Κώστας Σκανδαλίδης τα πνεύματα ήταν ήρεμα και το κλίμα ενωτικό, αφού οι σύνεδροι με ολοφάνερη συγκίνηση παρακολουθούσαν την, πραγματικά, εμπνευσμένη ομιλία του. Το κλίμα όμως άλλαξε άρδην όταν ο Κ. Σημίτης έθεσε τελεσιγραφικά το δίλημμα: Ολες οι εξουσίες σε μένα ή παραιτούμαι από πρωθυπουργός. Τότε συνέβη το πρωτοφανές σε Συνέδριο μεγάλου κόμματος (και δη σοσιαλιστικού) να αποδοκιμάζεται και ταυτόχρονα να χειροκροτείται ένας πρωθυπουργός και έτσι το Συνέδριο μοιάζει με αρένα".

    "Σύμφωνα με μια εκδοχή που επικαλείται η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, ο πρωθυπουργός έκανε μια προωθημένη ομιλία για να έχει τις επόμενες μέρες περιθώρια κάποιων υποχωρήσεων. Στις υποχωρήσεις δεν συμπεριλαμβάνεται μη υποβολή υποψηφιότητας για την πρωθυπουργία αλλά ενδεχομένως αποδοχή της θεσμοθέτησης ενός διευθυντηρίου στο κόμμα με αντιπροέδρους ή όχι. Το τελευταίο αυτό ενδεχόμενο συνδέεται και με την στάση του κ. Κ Λαλιώτη αλλά και του κ. Κ. Σκανδαλίδη".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υποστηρίζει ότι "σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Τσοχατζόπουλος θα επιχειρήσει να φανεί ενωτικός ώστε να γίνει η αντιδιαστολή με τη 'διχαστική' κατά τους αντιπάλους του - ομιλία Σημιτη. Το κλίμα που επικράτησε χθες προκάλεσε ανησυχία σε ορισμένα ηγετικά στελέχη του κόμματος για τη συνέχεια. Και από σήμερα αναμένονται κατευναστικές παρεμβάσεις των Απ. Κακλαμάνη Κ. Λαλιώτη και Κ. Σκανδαλιδη αν και όλοι θεωρούν ότι τα περιθώρια συνεννόησης στην κορυφή είναι περιορισμένα. Ο κ. Λαλιώτης αναμένεται να επαναφέρει την πρόταση του για εκλογή τριών αντιπροέδρων (ο ηττημένος στην εκλογή προέδρου και άλλοι δυο που θα εκλεγούν) αλλά δεν γίνεται αποδεκτή πλήρως ή μερικώς από τις άλλες πλευρές. Ο κ. Σημίτης δεν συμφωνεί με την εκλογή αντιπροέδρων ο κ. Τσοχατζοπουλος θέλει δυο ενώ ο σύμμαχος του Γερ. Αρσένης εμφανίζεται να μη θέλει κανέναν ή το πολύ έναν".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ τονίζει ότι "δεν θυμήθηκαν την φράση του Ανδρέα Παπανδρέου 'το ΠΑΣΟΚ δεν τεμαχίζεται'. Δεν θυμήθηκαν τα συνθήματα του λαού στην κηδεία του Ανδρέα Παπανδρέου: 'ο λαός σας θέλει ενωμένους'. Ξέχασαν γρήγορα και χθες η αίθουσα του ΟΑΚΑ, μετετράπη σε άθλια αρένα με τους επιγόνους να αλληλοσφάζονται. Ο Κώστας Σημίτης ανεκοίνωσε την υποψηφιότητά του για την διεκδίκηση της προεδρίας του κόμματος τονίζοντας παράλληλα ότι εάν δεν εκλεγεί θα παραιτηθεί από τη θέση του Πρωθυπουργού. Για εκβιασμό μίλησαν αρκετοί και φώναξαν "ΑΙΣΧΟΣ". Στο 4ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ όλα τα ενδεχόμενα είναι πιθανά. Ολες οι προβλέψεις πιθανές. Κάποιοι μίλησαν για διάσπαση ενώ κάποιοι άλλοι για πρόσκαιρη κομματική κακοκαιρία. Κάποιοι άλλοι μίλησαν για πρόωρες εκλογές. Η ενότητα πέρασε στο περιθώριο. Αρκετοί ήταν εκείνοι που την χαρακτήρισαν 'έξω από τα δόντια' αλλά ατυχή την αποστροφή του περί 'συγκεντρωτισμού'. Την Κυριακή θα λυθεί το... πάζλ".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ επισημαίνει ότι "σε "κύκνειο άσμα" για τον κ. Σημίτη εξελίσσεται η χθεσινή αμετροεπής ομιλία του στην πρώτη μέρα του Συνεδρίου. Κι ενώ προχθές προσκυνούσε τη σορό του Ανδρέα, χθες τον αμφισβητούσε πλήρως και τον κατηγορούσε για αδιαφάνεια και συγκεντρωτισμό. Οριστική και αμετάκλητη η συμφωνία Ακη-Αρσένη. Με ενδιαφέρον αναμένεται η σημερινή απάντηση του πρώτου τη τάξει υπουργού, κλειδί στην σκλήρυνση της στάσης του πρωθυπουργού, η αλλαγή στρατοπέδου εκ μέρους του κ. Λαλιώτη και του ρεύματος των 40άρηδων".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ ισχυρίζεται ότι "το ΠΑΣΟΚ μπήκε οριστικά σε τροχιά διάσπασης" ενώ στο σχόλιό της με τίτλο "Ξέχασαν τον Ανδρέα σε 24 ώρες" γράφει "ο κομματικός φαρισαϊσμός έφθασε χθες σε πρωτοφανή ύψη - ή μάλλον βάθη - με την πρώτη κιόλας μέρα των εργασιών του Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ. Ακραίο δείγμα αυτής της χαρακτηριστικής του παλαιοκομματισμού πολιτικής συμπεριφοράς ήλθε από την πλευρά εκείνη του ΠΑΣΟΚ που αυτοπροσδιορίζεται ως 'εκσυγχρονιστική'. Η αρχή μάλιστα έγινε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Ηταν ο ίδιος ο Κώστας Σημίτης που προχθές εξεθείαζε την προσωπικότητα αλλά και τις πολιτικές επιλογές του νεκρού ηγέτη του στη Μητρόπολη και που χθες στο Ολυμπιακό Στάδιο αμφισβήτησε την πολιτική του Ανδρέα Παπανδρέου".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ στο σχόλιό του με τίτλο "Ενα πολιτικός νάνος.." γράφει ότι "ανεξαρτήτως του αν διασπασθεί και επισήμως ή όχι το ΠΑΣΟΚ το βέβαιο είναι ότι ήδη από χθες επιβεβαιώθηκε ότι είναι δυο κόμματα με το ίδιο επί του παρόντος όνομα. Δύο σε συσκευασία ενός. Και το 'αστείο' είναι ότι ο κ. Σημίτης που εκόπτετο υπέρ της συλλογικής ηγεσίας τώρα εμφανίζεται ενώπιον του συνεδρίου να τα ζητά όλα δηλαδή "φεουδάρχης στη θέση του φεουδάρχη". Απείλησε μάλιστα ότι αν δεν τον εκλέξουν πρόεδρο του κόμματος θα παραιτηθεί γεγονός που σημαίνει ότι μάλλον πηγαίνουμε σε εκλογές στις οποίες βεβαίως το ΠΑΣΟΚ θα ηττηθεί από τη Νέα Δημοκρατία κι έτσι θα στερηθούν το 'μέλι' της εξουσίας. Η εφημερίδα μας έχει κατ επανάληψη τονίσει ότι το ΠΑΣΟΚ ήταν Ανδρέας Παπανδρέου και τίποτα άλλο. Ηταν δικό του προσωπικό εργαλείο για την κατάληψη και απόλαυση της εξουσίας. Ηρθε η ώρα της αλήθειας".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ προσθέτει ότι "τη θέση του Α. Παπανδρέου στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ επιχείρησε να καταλάβει χθες ο κ. Σημίτης. Με μια αρχηγικού τύπου ομιλία του, ο πρωθυπουργός αιφνιδίασε τους εσωκομματικούς του αντιπάλους καλώντας τους ουσιαστικά να του δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης, απαντώντας στο ερώτημα 'Σημίτης ή Τσοχατζόπουλος πρωθυπουργό'. Η σκληρή κριτική του προς του 'κομματικούς' αλλά και προς τον Α. Παπανδρέου προκάλεσε 'ηλεκτροσόκ' που οδήγησε σε χειροκροτήματα αλλά και αποδοκιμασίες. Τη 'σπίθα' στο πετρέλαιο έβαλε η αναφορά του Κ. Σημίτη στο παρελθόν".

    Σύμφωνα με την ΑΥΓΗ, "η επιλογή του Κ. Σημίτης να ανοίξει τα χαρτιά του από την πρώτη ημέρα και με σαφήνεια που δεν επιδέχεται αμφισβητήσεις ούτε υποχωρήσεις ή αξιόλογα περιθώρια ελιγμών, ερμηνεύεται με δύο τρόπους. Οι περί τον πρωθυπουργό υποστηρίζουν ότι ελέγχει το συνέδριο και είχε τη δυνατότητα να δώσει το δικό του ρυθμό στις διαδικασίες χωρίς να μετατραπεί το σώμα σε ένα διαρκές πολιτικό μνημόσυνο του εκλιπόντος προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Οι προσκείμενοι στον κ. Τσοχατζόπουλο ωστόσο υποστηρίζουν ότι ο Κ. Σημίτης θέλησε να δώσει έμφαση στην 'εκβιαστική' θέση του και να αποκτήσει έτσι τη δυναμική που του λείπει μεταξύ των συνέδρων. Σε κάθε περίπτωση εμφανίστηκαν στο συνέδριο 'τα δύο ΠΑΣΟΚ' άνευ προσχημάτων και άνευ ανατολών. Η εισηγητική ομιλία του Κ. Σημίτη περιελάμβανε πέραν της δηλώσεως των φιλοδοξιών του, όλα τα βασικά στοιχεία του 'μετά ΠΑΣΟΚ' ενώ ο Γραμματέας του Κινήματος που προηγήθηκε κινήθηκε με επιμέλεια στο πολιτικοϊδεολογικό πλαίσιο του μέχρι τώρα ΠΑΣΟΚ".

    Αντίθετα, η ΑΥΡΙΑΝΗ τονίζει ότι ο πρωθυπουργός είναι "αποφασισμένος να ξεκαθαρίσει την κατάσταση και γι αυτό επέλεξε στην ομιλία του στο 4ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ να πει τα πράγματα με το όνομά τους. Η ομιλία του 'καταπέλτης' τάραξε τα λιμνάζοντα νερά σε ενδοκομματικό τοπίο και αν μη τι άλλο συνέβαλε τα μέγιστα στο να ειπωθούν τα επόμενα 24ωρα τα πράγματα με τ όνομά τους. Η ομιλία του Κ. Σημίτης και η παρρησία των λόγων του κατέστησε αυτομάτως ανενεργό κάθε προσπάθεια ή μεθόδευση που θα οδηγούσε την κυβερνητική παράταξη στο να αναδιατυπωθεί ή να επαναβεβαιώσει παλαιότερες θέσεις της , αρνούμενη ν αγγίξει τα πραγματικά προβλήματα που την ταλανίζουν".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ σημειώνει ότι "στη δίνη μιας κρίσης με απρόβλεπτες συνέπειες για τη συνοχή του έχει εισέλθει το ΠΑΣΟΚ όπως φάνηκε καθαρά από τη χτεσινή πρώτη μέρα των εργασιών του συνεδρίου, την επομένη της κηδείας του Α. Παπανδρέου. Η αδυσώπητη και χωρίς αρχές διαμάχη για τη μοιρασιά της εξουσίας έχει φτάσει σε οριακό σημείο, απειλώντας με ρήξη και διάσπαση το κυβερνών κόμμα. Η πρώτη μέρα του συνεδρίου επιβεβαίωσε το κλίμα σύγκρουσης και αναμέτρησης που υπάρχει στο ΠΑΣΟΚ και χαρακτηρίστηκε από την επιτηδευμένα 'εμπρηστική' ομιλία του Κ. Σημίτη καθώς και τις πρωτοφανείς αποδοκιμασίες του συνάντησε".

    [3] Ελλάδα - Βουλγαρία

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει ότι "η έκδοση δύο λεξικών της Πομακικής γλώσσας από 'ιδιωτικούς φορείς' στην Ελλάδα προκάλεσε την ανησυχία της βουλγαρικής κυβέρνησης, η οποία ζήτησε από την Αθήνα να ξεκαθαρίσει τη θέση της σχετικά με το καθεστώς της 'βουλγαρόφωνης μουσουλμανικής μειονότητας' στην Ελλάδα. Η Σόφια ανησυχεί για το ενδεχόμενο 'αφύπνισης' της εθνικής συνείδησης των περίπου 350.000 Πομάκων που ζουν στη βουλγαρική επικράτεια κοντά στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Το μέγεθος αυτού του πληθυσμού που είναι μουσουλμάνοι, είναι δυνατό να επιβαρύνει το μεγάλο πρόβλημα που ήταν αντιμετωπίζει η Βουλγαρία με την τουρκική μειονότητα, η οποία αποτελεί το 10% του βουλγαρικού πληθυσμού".

    [4] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, "ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Τουρκίας Μεσούτ Γιλμάζ δήλωσε αισιόδοξος για την ομαλοποίηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και την άρση των εμποδίων που υπάρχουν ως προς την ανάπτυξη των σχέσεων της χώρας του με την ΕΕ. Ο Γιλμαζ μιλώντας χθες στην κοινοβουλευτική ομάδα του Κόμματος της Μητέρας Πατρίδας έκανε έναν απολογισμό των επαφών που είχε στη Φλωρεντία. Αναφέρθηκε στην πρόταση ελληνοτουρκικού διαλόγου που είχε απευθύνει στις 24 Μαρτίου τονίζοντας ότι η απάντηση της Αθήνας "έχει καθυστερήσει εξαιτίας της εσωτερικής πολιτικής κατάστασης στην Ελλάδα". Είπε πως "έστω και καθυστερημένα θα υπάρξει απάντηση και θα ομαλοποιηθούν οι σχέσεις με την Ελλάδα ενώ θα αρθούν και τα εμπόδια στις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει ότι "απαράδεκτες και προκλητικές δηλώσεις έκανε χθες ο Τούρκος υπουργός Πολιτισμού Αγκιάχ Γκιουνέρ λέγοντας ότι 'πρέπει να γίνουν το συντομότερο δυνατό ενέργειες για μετατροπή της Αγίας Σοφίας Τραπεζούντος σε τζαμί'. Ο κ. Γκιουνέρ που ανήκει στο 'κλίμα Γιλμαζ' είπε ότι "το μουσείο θα μεταφερθεί σε νέο κτίριο και η Αγία Σοφία Τραπεζούντος θα λειτουργήσει και πάλι ως τζαμί".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει ότι "θέματα που αφορούν και στην Ελλάδα ετοιμάζεται να συζητήσει στην Αγκυρα ο αφιχθείς χθες εκεί πρόεδρος των Σκοπίων Κίρο Γκλιγκόροφ όσο οι τουρκικές δυνάμεις σφυροκοπούν το βόρειο Ιράκ και η τουρκική πολιτική τάξη αδυνατεί να καταλήξει στο σχηματισμό μιας βιώσιμης κυβέρνησης. Ο κ. Γκλιγκόροφ θα ακούσει τις τουρκικές προτροπές για την 'αύξηση της συνεργασίας στα Βαλκάνια' και άλλες που άπτονται των τουρκικών συμφερόντων για τη δημιουργία μουσουλμανικού τόξου γύρω από την Ελλάδα".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει ότι "τη θεαματική διάψευση όλων των θέσεων που οδήγησαν πριν από μερικούς μήνες στην πρωτοφανή κινητοποίηση για την υποστήριξη της τελωνειακής ένωσης της Τουρκίας διαπιστώνει η μεικτή κοινοβουλευτική επιτροπή που συνήλθε - χωρίς καμία δημοσιότητα σχεδόν κρυφά - αυτή την εβδομάδα στην Αγκυρα. Η συνάντηση η πρώτη μετά το '1994 βρέθηκε και πάλι ενώπιον του θέματος των φυλακισμένων βουλευτών του Κουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος και όλων των θεσμικών και πολιτικών αλλαγών που είχε υποσχεθεί η Τουρκία στη διάρκεια της πρωτοφανούς επιχειρήσεως για την επικύρωσης της τελωνειακής ένωσης. Ακόμα πιο οδυνηρή για τα μέλη της μεικτής επιτροπής ήταν η διάψευση των πολιτικών αναλύσεων που ήθελαν την επικύρωση της τελωνειακής ένωσης για να στηριχθεί η κυβέρνηση της κ. Τσιλέρ έναντι του ισλαμικού κινδύνου".

    [5] Κυπριακό

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει ότι "τηρώντας κι αυτή τη φορά ίσες αποστάσεις στον καταλογισμού ευθυνών για το αδιέξοδο στο Κυπριακό ο ΓΓ του ΟΗΕ κατάφερε με την έκθεσή του προς το ΣΑ που καλύπτει τις εξελίξεις στους τελευταίους 18 μήνες να αφήσει τουλάχιστον ικανοποιημένες και τις "δυο πλευρές". Θετική και σημαντική χαρακτήρισε η κυπριακή κυβέρνηση την έκθεση Γκαλι δια στόματος του ΥΠΕΞ Α. Μιχαηλίδη παρά το γεγονός ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ αναφέρεται σε "ελληνοκυπριακη πλευρά" αντί σε κυπριακή κυβέρνηση και μεταξύ άλλων ξαναφέρνει στο προσκήνιο τη Δέσμη Ιδεών και τα ΜΟΕ επικαλείται κατ επανάληψη τις άτυπες συνομιλίες του Οκτωβρίου 1994 και εισηγείται για άρση του αδιεξόδου την τακτική του "πάρε-δώσε' συστήνοντας στους "δύο ηγέτες" όπως πείσουν τις κοινότητες τους ότι τα συμφέροντα τους "θα εξυπηρετηθούν καλύτερη με την επίδειξη πνεύματος ευελιξίας και συμβιβασμού".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ όμως τονίζει πως "η Αγκυρα χθες επέκρινε το ΓΓ του ΟΗΕ Μπούτρος Γκαλι επειδή στην πρόσφατη έκθεση του για το Κυπριακό δεν κατονομάζει την αδιάλλακτη πλευρά που σύμφωνα με την Αγκυρα είναι η 'ελληνοκυπριακή' ενώ υποστηρίζει ότι η ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ θα συμβάλει στην επίλυση του προβλήματος".


    Athens Press Review (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.00 run on Friday, 28 June 1996 - 9:50:01