Browse through our Interesting Nodes on the Environment Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 04/07/96

Athens Press Review (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 04/07/1996


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Συνάντηση Πάγκαλου - Ταρνόφ
  • [3] ΗΠΑ - Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [4] Κυπριακό
  • [5] Επίσκεψη Ολμπράϊτ
  • [6] Τουρκικές παραβιάσεις

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 04/07/1996 (ΑΠΕ)

    Το πόθεν έσχες των πολιτικών αρχηγών, η επιστολή του Αμερικανού Προέδρου, Μπιλ Κλίντον προς τον Κώστα Σημίτη, ο αναμενόμενος καύσωνας και η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών, Θεόδωρου Πάγκαλου με τον Αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών Πήτερ Ταρνόφ κυριαρχούν στην ειδησεογραφία των σημερινών εφημερίδων.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Οι βάσεις που πέφτουν - αναλυτικοί πίνακες".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Πλούσιες και φτωχοί... Πόθεν εσχες: Οι σύζυγοι των πολιτικών έχουν τα λεφτά".

    Η ΑΥΓΗ: "Προς εκτόνωση στο Αιγαίο με επιστροφή στο 1988; Αμερικανική παρέμβαση μετά την ισχυροποίηση Σημίτη. Συζητείται πάλι το Μνημόνιο Παπούλια-Γιλμάζ".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Ψεύτικη η δήλωση του Ανδρέα. Τα άρπαξε όλα η Μιμή και τα κρύβει".

    ΕΘΝΟΣ: "Βουλευτές με προίκα και μη... προνομιούχοι. Πόθεν έσχες: οι δηλώσεις των τριακοσίων για το 1995".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Νέα βουτιά της ΕΥΔΑΠ στις τσέπες μας. Χρυσά θα πληρώσουμε τα νέα ρολόγια της ".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Τα φτωχαδάκια και οι λεφτάδες. Από τους πιο πλούσιους ο πρωθυπουργός Κων. Σημίτης".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Στο χακί από τα 19 και από τα 18 αν χρειαστεί. Στο φως ολόκληρο το νέο στρατολογικό νομοσχέδιο".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Αυτά έσχον πλούσιοι-φτωχοί. Τι δήλωσαν οι 300 της Βουλής ως εισόδημα για το '95".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας. Ενεργοποίηση της συμφωνίας Παπούλια-Γιλμάζ του 1988".

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Οι επιστολές Σημίτη-Κλίντον. Να τεθεί σε εφαρμογή η συμφωνία Παπούλια-Γιλμάζ του 1988".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Ενίσχυση από Κλίντον στο Αιγαίο με την επιστολή προς Σημίτη".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Τα θέλουν όλα οι μεγαλοβιομήχανοι. Ικανοποιημένος ο ΣΕΒ από το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, διατυπώνει "εντολές".

    [2] Συνάντηση Πάγκαλου - Ταρνόφ

    Η ΑΥΓΗ με τίτλο "Συζητείται πάλι το μνημόνιο Παπούλια-Γιλμάζ" αναφέρει ότι "παράθυρο" στην αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο άνοιξε χθες με την αλληλοκαλυπτόμενη διαβεβαίωση Αθήνας και Ουάσιγκτον ως προς τη σκοπιμότητα εφαρμογής της συμφωνίας του '88 Παπούλια-Γιλμάζ εν όλω ή εν μέρει. Ειδικότερα, ο υπουργός Εξωτερικών Θ. Πάγκαλος μετά τη συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό υφυπουργό Π Ταρνόφ υπογράμμισε πως η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη "να εφαρμόσει άμεσα και χωρίς καμιά επιφύλαξη - ολόκληρη ή κάποια σημεία - τη συμφωνία Παπούλια-Γιλμάζ", ενώ ο κ Ταρνόφ χαρακτήρισε "πολύ θετική" αυτή τη στάση της Αθήνας".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει ότι "βήμα βήμα στην κατεύθυνση της αποδοχής της αμερικανικής έμπνευσης ΜΟΕ στο Αιγαίο με τα οποία ουσιαστικά αμφισβητείται η ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο και νομιμοποιείται ο επικυριαρχικός ρόλος των ΗΠΑ κινείται η κυβέρνηση Σημίτη. Υποκύπτοντας στις αμερικανικές και ΝΑΤΟϊκές πιέσεις αποδέχεται ως πρώτο βήμα σε αυτή την κατεύθυνση την ενεργοποίηση ορισμένων μέτρων της συμφωνίας Παπούλια-Γιλμάζ, γνωστό και ως Μνημόνιο της Βουλιαγμένης, που υπογράφηκε το 1988. Οπως προκύπτει από τις επιστολές που αντάλλαξαν την περασμένη Δευτέρα και Τρίτη ο Κ. Σημίτης με τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπ. Κλίντον, αλλά και από τις συνομιλίες που είχαν χτες στην Αθήνα οι Αμερικανοί υφυπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας Π. Ταρνόφ και Ιαν Λόνταλ αντίστοιχα, η αμερικανική πλευρά στην παρούσα φάση προωθεί την εφαρμογή των ΜΟΕ με τη μέθοδο του σαλαμιού αφού η προσπάθεια για αποδοχή των ΜΟΕ ως πακέτο δεν φάνηκε να απέδωσε τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται ειδικά αυτή την περίοδο για την αποτροπή "θερμών επεισοδίων" στο Αιγαίο κυρίως στο διάστημα του καλοκαιριού γιατί κάτι τέτοιο δε θα βοηθούσε καθόλου την προεκλογική εκστρατεία του Μπ. Κλίντον".

    Σύμφωνα με το ΛΟΓΟ, "ο υπουργός Εξωτερικών Θ. Πάγκαλος δήλωσε ότι φοβάται νέο επεισόδιο στο Αιγαίο επισημαίνοντας οτι οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις είναι αρκετά ισχυρές για να απαντήσουν, αν χρειασθεί, στην οποιαδήποτε τουρκική πρόκληση. Ο Γ. Αρσένης δήλωσε εξάλλου ότι βλέπει τάσεις υποχώρησης της τουρκικής ηγεσίας".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ αναφέρει ότι κατά τη χθεσινή συνάντηση Πάγκαλου-Ταρνόφ " διεφάνη ότι το πακέτο Παπούλια-Γιλμάζ δεν πρόκειται να ενεργοποιηθεί ολόκληρο καθώς οι Τούρκοι αρνούνται να δεσμευθούν συνολικά σε μέτρα εγκατάλειψης της προκλητικής τους συμπεριφοράς αλλά βήμα-βήμα ξεκινώντας από δύο σημεία. Η εφαρμογή των μέτρων μπορεί να δημιουργεί ελπίδες ότι το καλοκαίρι στο Αιγαίο τελικώς δεν θα είναι "θερμό" ωστόσο δεν παύει να δίνει άλλον αέρα στον αμερικανικό παράγοντα ο οποίος καθίσταται απόλυτος κυρίαρχος και επιτηρητής της περιοχής. Τα σημεία της συμφωνίας που εκκρεμούν δημιουργούν ερωτηματικά ως προς τη συνέχιση του διαλόγου μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας καθώς επίκειται μάλιστα η Διαβαλκανική Διάσκεψη κατά την οποία θα συναντηθούν για πρώτη φορά ο Θ. Πάγκαλος με τη νέα υπουργό Εξωτερικών της γείτονος Τανσού Τσιλέρ".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει ότι "ασφυκτικές πιέσεις προς την ελληνική κυβέρνηση να αποδεχτεί τις ΗΠΑ ως διαμεσολαβητή στο Αιγαίο άσκησαν χθες οι Αμερικανοί υφυπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας Π Ταρνόφ και Γιάν Λόνταλ στις επαφές που είχαν με τον πρωθυπουργό και στελέχη της κυβέρνησης. Η ελληνική πλευρά διεμήνυσε ότι δεν χρειάζεται αμερικανική επιδιαιτησία στις ελληνοτουρκικές διενέξεις και κάλεσε τους Αμερικανούς αξιωματούχους να στρέψουν τις πιέσεις τους προς την Αγκυρα ώστε η τελευταία να αποδεχθεί τις διεθνείς συμφωνίες αλλά κυρίως τη συμφωνία Παπούλια-Γιλμάζ του '88 για το Αιγαίο".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ υπογραμμίζει ότι "ο υπουργός Εξωτερικών Θ. Πάγκαλος δήλωσε επίσης ότι εξέθεσε στον Ταρνόφ "την ενόχληση της Ελλάδας από τις συστηματικές παραβιάσεις και διέψευσε ότι υπήρξαν παραβιάσεις από την ελληνική πλευρά". Σε ερώτηση αν φοβάται νέο επεισόδιο στο Αιγαίο ο κ. Πάγκαλος δήλωσε "δεν φοβόμαστε επεισόδιο στο Αιγαίο σε βαθμό που μπορούμε να ελέγχουμε την κατάσταση". Είναι εμφανές ότι τουλάχιστον μέχρι τις αμερικανικές εκλογές οι ΗΠΑ επιθυμούν ηρεμία στο Αιγαίο και αποκλιμάκωση της έντασης".

    [3] ΗΠΑ - Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Η ΑΥΓΗ γράφει ότι "σε μια επανάληψη με σαφείς διατυπώσεις των θέσεών του για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις επανήλθε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπίλ Κλίντον στην επιστολή που απηύθυνε την 1/7 προς τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα. Ειδικότερα, ο Αμερικανός πρόεδρος επαναλαμβάνει ότι "μια βελτίωση στις (διμερείς)σχέσεις πρέπει να βασίζεται σε σεβασμό του διεθνούς δικαίου και συνθηκών ,τον αμοιβαία σεβασμό της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας και τη δέσμευση για την επίλυση των διαφορών χωρίς την προσφυγή στη βία ή την απειλή χρήσης βίας".

    "Η εμμονή της κυβέρνησης των ΗΠΑ να διαδραματίσουν επιδιαιτητικό ρόλο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μέσω και της προώθησης των ΜΟΕ, σύμφωνα με το ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ, διατυπώνεται με σαφήνεια στην επιστολή που έστειλε ο αμερικανός πρόεδρος Μπίλ Κλίντον στον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη την περασμένη Δευτέρα".

    Ο ΛΟΓΟΣ τονίζει ότι "μερική στροφή των ΗΠΑ για εφαρμογή τμήματος της συμφωνίας Παπούλια-Γιλμάζ του '88 για τη μη διεξαγωγή στρατιωτικών γυμνασίων στο Αιγαίο τους θερινούς μήνες, αποκαλύπτει η επιστολή Μπίλ Κλίντον προς Κώστα Σημίτη με ημερομηνία 1 Ιουλίου 1996. Παράλληλα, όμως ασκούνται ισχυρότατες πιέσεις για να προχωρήσουν τα ΜΟΕ μεταξύ Ελλάδας -Τουρκίας μέτρα που είναι "Δούρειος Ιππος" για την απεμπόληση κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στο Αιγαίο".

    "Η πρόταση σταδιακής εφαρμογής της συμφωνίας Παπούλια-Γιλμάζ το 1988, σύμφωνα με την ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ, μοιάζει με πρόφαση ή ηθελημένη αφέλεια αφού, μόλις χθες ο Τούρκος πρωθυπουργός Ν Ερμπακάν αμφισβήτησε για μια ακόμα φορά ελληνικά εδάφη δηλώνοντας προκλητικά ότι "η Ελλάδα πρέπει να πάψει να υποστηρίζει ότι είναι δικά της εδάφη που δεν της ανήκουν παραβιάζοντας διεθνείς συμφωνίες. Ο κ. Ταρνόφ πριν από την Αθήνα επισκέφθηκε την Αγκυρα αλλά χθες δεν... γνώριζε σύμφωνα με δήλωσή του ποιες είναι οι σημερινές τουρκικές προθέσεις για την έστω επί μέρους εφαρμογή των ΜΟΕ που έχουν συμφωνηθεί το '88 και τα οποία η Αγκυρα ουδέποτε εφάρμοσε".

    Σύμφωνα με την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ "ο αμερικανός πρόεδρος Μπίλ Κλίντον επαναλαμβάνει την πρότασή του για παραπομπή του θέματος της Ιμιας στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης ή σε κάποιο άλλο συναινετικό δικαστικό όργανο, ενώ για το θέμα της Γαύδου ο αμερικανός πρόεδρος αναφέρεται στην άμεση παρέμβασή του προς την Αγκυρα και στη διαβεβαίωση της Τουρκίας ότι δεν θέτει θέμα κυριότητας της νήσου. Επί του συγκεκριμένου θέματος ο κ. Κ. Σημίτης εκφράζει την ικανοποίησή του για τις ενέργειες της Ουάσιγκτον αλλά επισημαίνει ότι "εξακολουθεί το γεγονός ότι η Αγκυρα δεν έχει αποσύρει την αρχική της δήλωση στο ΝΑΤΟ για τη Γαύδο".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "ρόλο "χωροφύλακα του Αιγαίου" με περιορισμό των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, αναλαμβάνει επίσημα το ΝΑΤΟ μετά την άτακτη υποχώρηση της κυβέρνησης Σημίτη στις προτάσεις των ΗΠΑ για την εφαρμογή ΜΟΕ. Πρόκειται για τη δεύτερη μεγάλη υποχώρηση των κ.κ. Σημίτη και Πάγκαλου μετά την εδραίωση των "γκρίζων ζωνών", αφού όλες οι μεταπολιτευτικές κυβερνήσεις απέρριπταν κάθε αμερικανική ή νατοϊκή πρόταση για επιδιαιτησία τους στο Αιγαίο. Η άτακτη υποχώρηση για τα ΜΟΕ επιχειρείται να συγκαλυφθεί από την κυβέρνηση με το πρόσχημα ότι αποτελούν ούτως ή άλλως τμήμα του Μνημονίου Παπούλια-Γιλμάζ του 1988. Παράλληλα, ανώτατος παράγοντας της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Αμυνας παραδέχθηκε χθες την προ μηνός αποκάλυψη του ΑΤ για λειτουργία "κόκκινης γραμμής" μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας".

    Το ΕΘΝΟΣ επισημαίνει ότι "οι αμερικανοί πιέζουν για να καθίσουν και τα δύο μέρη στο τραπέζι υπό τη διαιτησία Σολάνα και Αμερικανών για να συζητήσουν την εφαρμογή και άλλων όρων της συμφωνίας Παπούλια-Γιλμάζ".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "καλοκαίρι... άπνοιας και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις αναλαμβάνουν να εξασφαλίσουν οι ΗΠΑ έχοντας αποσπάσει όμως τη δέσμευση του Κώστα Σημιτη ότι θα προχωρήσει σε εφόλης της ύλης ελληνοτουρκικό διάλογο με απαρχή τη θέσπιση ΜΟΕ στο Αιγαίο".

    ΤΑ ΝΕΑ με τίτλο "Ενίσχυση από Κλίντον στο Αιγαίο" σημειώνουν ότι "τις ελληνικές θέσεις για την αντιμετώπιση των επικίνδυνων προκλήσεων της Αγκυρας στο Αιγαίο υιοθετεί ουσιαστικά ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό Κ. Σημιτη. Ο πρόεδρος Κλίντον τάσσεται υπέρ της επίλυσης του προβλήματος των βραχονησίδων που εγείρει η Αγκυρα μέσω του διεθνούς δικαστηρίου της Χάγης υιοθετεί τις (εύλογες) ελληνικές απόψεις για την Γαύδο και συμφωνεί για την εφαρμογή του Μνημονίου Παπούλια-Γιλμάζ του 1988 για την αποφυγή πραγματοποίησης ασκήσεων στο Αιγαίο κατά τη θερινή περίοδο".

    [4] Κυπριακό

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει ότι "οι αγνοούμενοι της Κύπρου είναι νεκροί, υποστηρίζει η Αγκυρα, θέση που αποδέχονται οι ΗΠΑ δια του κ. Κόρνμπλουμ, ενώ στην Αθήνα η Πολιτική Ανοιξη χαρακτηρίζει απαράδεκτη τη δήλωση του Αμερικανού - ο οποίος υιοθέτησε τη θέση της Τουρκίας και θέτει δύο σημαντικά ερωτήματα. Βάσει ποιών στοιχείων και ύστερα από ποιες έρευνες ο κ. Κόρνμπλουμ κατέληξε στο "συμπέρασμα" ότι οι αγνοούμενοι της Κύπρου είναι νεκροί; Αν πράγματι αυτό αληθεύει τότε πως συμβιβάζεται να συνδιαλέγεται η κυβέρνησή του με ένα εγκληματία πολέμου όπως ο Ντενκτάς και να πιέζει την Κύπρο να κάνει διάλογο μαζί του; Οι σημερινές"διαπιστώσεις" του κ. Κόρνμπλουμ κάθε άλλο παρά μειώνουν τους φόβους και τις ανησυχίες μας για το είδος της διαμεσολαβήσεως που ανέλαβε να εκτελέσει".

    [5] Επίσκεψη Ολμπράϊτ

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει ότι "η εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και η αλλαγή του κλίματος έντασης θα αποτελέσουν τον κύριο στόχο της επίσκεψης που θα πραγματοποιήσει σε Αθήνα και Αγκυρα στις 15 Ιουλίου η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Μάντλιν Ολμπράιτ".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ αναφέρει ότι "ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Νίκολας Μπέρνς σε χθεσινή του τακτική ενημέρωση υπογράμμισε ότι ο κ. Ταρνόφ δεν κόμισε κάποιες νέες προτάσεις στις δυο κυβερνήσεις για την επίλυση των μεταξύ τους προβλημάτων αλλά άφησε να εννοηθεί ότι αυτό μπορεί να συμβεί όταν επισκεφθούν την περιοχή σε δύο περίπου εβδομάδες η Μαντλίν Ολμπράιτ η πρέσβης της Ουάσιγκτον στον ΟΗΕ και ο Ρ Μπίτι ο προεδρικός εκπρόσωπος στο κυπριακό ζήτημα".

    [6] Τουρκικές παραβιάσεις

    Το ΕΘΝΟΣ υπογραμμίζει τη δήλωση του Γεράσιμου Αρσένη προς τον αμερικανό υφυπουργό Αμυνας Ιαν Λόνταλ "αν όντως ενδιαφέρεστε για την ειρήνη στο Αιγαίο ανατρέξτε στην πηγή του κακού που είναι η τουρκική Πολεμική Αεροπορία μαχητικά αεροσκάφη της οποία παραβιάζουν καθημερινά τον ελληνικό εναέριο χώρο ανεβάζοντας έτσι το θερμόμετρο της έντασης. Οι κ. Αρσένης και Κουρής παρέθεσαν στον αμερικανό υφυπουργό Αμυνας συγκεκριμένα στοιχεία βάσει των οποίων οι τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο έχουν αυξηθεί περίπου κατά 600% σε σχέση με πέρυσι. Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε ότι το Μάιο του 95 οι τουρκικές παραβιάσεις ήταν 59, ενώ φέτος το Μάιο οι τουρκικές παραβιάσεις ανήλθαν στις 222. Επίσης επισημάνθηκε στον αμερικανό αξιωματούχο ότι η τουρκική αεροπορική παρουσία στο Αιγαίο εμφανίζει φέτος ποιοτική διαφορά σε σχέση με πέρυσι".
    Athens Press Review (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.00 run on Thursday, 4 July 1996 - 10:19:32