Write to us with Feedback for the HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 15/07/96

Athens Press Review (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 15/07/1996


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Αφθώδης πυρετός
  • [3] Κυπριακό
  • [4] Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [5] Συνέντευξη Αρσένη
  • [6] Συνέντευξη Παπαντωνίου

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 15/07/1996 (ΑΠΕ)

    Οι πυρκαγιές σε δασικές εκτάσεις στην Αττική και σε άλλες περιοχές της χώρας, τα νέα κρούσματα αφθώδους πυρετού στον Εβρο, το σημερινό συμβούλιο γενικών υποθέσεων της ΕΕ για το πρόγραμμα MEDA και την τελωνειακή σύνδεση με την Τουρκία, η στάση του Συνασπισμού στις προτάσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ για διάλογο και οι εσωκομματικές εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ, είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Κοινωνία ζούγκλα. Η Ολυμπιακή 'απαγόρευσε' σε γονείς να θάψουν το γιο τους. Η τραγωδία ενός παιδιού που εκτέλεσε τον πατριό του".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Τορπίλες κατά Σημίτη. Βαθαίνει το ρήγμα στο ΠΑΣΟΚ. 'Σύντροφοι' αμφισβητούν ψηφοφορίες".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Με το Σημίτη και η φωτισμένη Δεξιά. Απέμειναν στον Εβερτ οι κρατιστές και τα φαντάσματα του Καραμανλισμού".

    ΕΘΝΟΣ: "Πως θέλω το νέο ΠΑΣΟΚ. Ο Γεράσιμος Αρσένης μιλάει στο ΕΘΝΟΣ".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Ψαροκασέλα" εκτεθειμένη στον ήλιο. Ο Εβερτ "βλέπει" χάνους, δράκαινες και χταπόδια στην Αθήνα".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Γκρίζοι λύκοι καίνε την Ελλάδα. Η Τουρκία πίσω από την πύρινη κόλαση".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Εκλογές χωρίς τον Ακη. Ανασχηματισμός την πρώτη εβδομάδα Σεπτεμβρίου. Εισηγήσεις στον Σημίτη για αναλογικότερο σύστημα".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Κτηνωδία δουλεμπόρων. Οργιάζουν τα οργανωμένα κυκλώματα σε στεριά-θάλασσες".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό το 1997. Ο Γιάννος Παπαντωνίου μιλάει στα ΝΕΑ".

    ΝΙΚΗ: "Βήμα-βήμα για εκλογές. Στρατηγική 'διολίσθησης' προς τις κάλπες. Πιέζεται ο Σημίτης από εθνικά θέματα και οικονομία".

    [2] Αφθώδης πυρετός

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "με παράταση του 'εμπάργκο' στις εξαγωγές ζώων, κρεάτων και γαλακτοκομικών προϊόντων απειλείται πλέον η Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ενωση μετά τον εντοπισμός μιας νέας εστίας αφθώδους πυρετού στο Δέλτα του ποταμού Εβρου όπου υπολογίζεται ότι βόσκουν ελεύθερα περί τα 7.000 βοοειδή και αιγοπρόβατα. Η προσωρινή απαγόρευση των εξαγωγών ελληνικών κτηνοτροφικών προϊόντων ισχύει μέχρι το προσεχές Σάββατο και αφορά σε εξαγωγές ζώων, κρεάτων και γαλακτοκομικών προϊόντων που δεν έχουν υποστεί θερμική επεξεργασία και έχουν παρασκευασθεί μετά την 1η Ιουνίου. Κοινοτικοί εμπειρογνώμονες της Μόνιμης Κτηνιατρικής Επιτροπής των Βρυξελλών φθάνουν σήμερα στη χώρα μας και αναμένεται να επισκεφθούν όλα τα σημεία στο νομό Εβρου όπου την περασμένη εβδομάδα εμφανίσθηκαν κρούσματα αφθώδους πυρετού για να εξετάσουν την κατάσταση καθώς και το εάν τα μέτρα απομόνωσης των κτηνοτροφικών προϊόντων των περιοχών αυτών που ελήφθησαν από τις ελληνικές αρχές έφεραν αποτελέσματα και απέτρεψαν τον κίνδυνο επέκτασης της αρρώστιας και σε άλλες περιοχές της χώρας".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ έχει τίτλο "Οι Τούρκοι διέλυσαν την κτηνοτροφία του Εβρου. Νέα εισαγόμενα κρούσματα αφθώδους πυρετού λίγο πριν από την επίσκεψη επιτροπής της ΕΕ. Ολη η περιοχή στο Δέλτα του Εβρου μπήκε σε καραντίνα. Σε σφαγή οδηγούνται 8.000 ζώα της περιοχής".

    [3] Κυπριακό

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει ότι "ανταγωνισμό λόγω διαφορετικών προσεγγίσεων στο Κυπριακό διαπιστώνουν οι αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών, Σούγκ Γιου Χάν και Γκουστάβ Φεϊσέλ στη διπλωματική δραστηριότητα που αναπτύσσει ο Βρετανός επίσημος Σέρ Ντέιβιντ Χάνι και οι Αμερικανοί. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΡΙΚ αναφορικά με τα αποτελέσματα της περιοδείας τους, οι κ Χάν και Φεϊσέλ έφυγαν απογοητευμένοι από την Αγκυρα, όπου διαπίστωσαν ότι οι Τούρκοι προβαίνουν σε γενικόλογες και άνευ πρακτικού περιεχομένου διακηρύξεις για την υποστήριξη της αποστολής του Γενικού Γραμματέα χωρίς ουσιαστική αλλαγή στις θέσεις τους. Στη Μόσχα τέθηκαν ενώπιον των αντιδράσεων της Ρωσίας για τον αποκλεισμό της από τις πρωτοβουλίες που αναπτύσσονται στο Κυπριακό, ενώ στο Δουβλίνο διαπίστωσαν ότι η υπόθεση του Κυπριακού από την ιρλανδική προεδρία περιορίζεται στα αναγκαία και μόνο".

    [4] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει ότι "εβδομάδα έντονων πιέσεων στα εθνικά μας θέματα με αφορμή τις ελληνοτουρκικές σχέσεις αρχίζει σήμερα στις Βρυξέλλες όπου οι 14 της ΕΕ κατά τη σύγκληση του συμβουλίου των υπουργών εξωτερικών φέρονται αποφασισμένοι να εξαναγκάσουν τον κ. Πάγκαλο να άρει το ελληνικό βέτο στην υιοθέτηση του κοινοτικού κανονισμού ευρωμεσογειακής συνεργασίας (MEDA) ώστε να χρηματοδοτηθεί η Τουρκία (και μαζί μ' αυτήν άλλες 11 μεσογειακές χώρες). Οι άλλες πιέσεις που αναμένεται ότι θα αναφέρονται στο Κυπριακό και στα ελληνοτουρκικά με επίκεντρο το Αιγαίο εκτιμάται οτι θα ασκηθούν από την προσωπική απεσταλμένη του προέδρου Κλίντον σε Αθήνα, Λευκωσία και Αγκυρα, αντιπρόσωπο των ΗΠΑ στον ΟΗΕ κ. Ολμπράιτ της οποίας πρώτος σταθμός θα είναι η ελληνική πρωτεύουσα. Για την αποστολή πάντως της κ. Ολμπραιτ ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας δήλωσε ότι "δεν μας έχει διαμηνυθεί πως έχει κάποιον ειδικότερο σκοπό να εκπληρώσει" (η Αμερικανίδα αξιωματούχος)".

    Η ΝΙΚΗ τονίζει ότι "η περιοδεία της Μ. Ολμπραιτ 'η οποία θεωρείται ότι έχει σημαντική επιρροή στο Λ. Οίκο' και είναι ισχυρή υποψήφια - μαζί με τον τέως υφυπουργό Εξωτερικών Ριτσαρντ Χολμπρουκ - για την αντικατάσταση του ΥΠΕΞ Γουώρεν Κρίστοφερ σαφώς και εντάσσεται στο προεκλογικό κλίμα των ΗΠΑ. Αν και το αμερικανικό ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στην περιοχή είναι δεδομένο διπλωματικοί κύκλοι δεν αναμένουν εντυπωσιακά αποτελέσματα από την περιοδεία της Ολμπραιτ. Επισημαίνουν μάλιστα ότι το επί 22 χρόνια άλυτο κυπριακό δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί 'από τη μια στιγμή στην άλλη'. Ωστόσο εξίσου δεδομένο είναι το ενδιαφέρον για τις αμερικανικές προτάσεις καθώς οι ΗΠΑ προωθούν μια λύση τύπου Ντέιτον ειδικά όσον αφορά το σχηματισμό μιας ισχυρής ειρηνευτικής δύναμης όπως η IFOR που βρίσκεται στη Βοσνία".

    Σύμφωνα με ΤΑ ΝΕΑ "οργανωμένο μέτωπο πιέσεων θα αντιμετωπίσει σήμερα η ελληνική πλευρά στο Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών των Βρυξελλών από τους 'μεγάλους' της ΕΕ οι οποίοι θέλουν πάση θυσία την απελευθέρωση των κοινοτικών κονδυλίων για τη χρηματοδότηση της Τουρκίας".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ όπως και οι άλλες εφημερίδες αναφέρουν ότι "η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να προχωρήσει στην άρση του βέτο στο πρόγραμμα MEDA που προβλέπει μεταξύ άλλων την χρηματοδότηση της Τουρκίας παρά τις ασφυκτικές πιέσεις που αναμένεται να ασκήσουν οι Ευρωπαίοι εταίροι μας στην αυριανή σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών. Η Ελλάδα θέτει ως προϋπόθεση για αλλαγή στη στάση της κοινή δήλωση των "15" για σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του διεθνούς δικαίου και των εξωτερικών συνόρων της κοινότητας την ανάληψη πρωτοβουλίας από την ΕΕ για τα ελληνοτουρκικά και τη θετική ανταπόκριση από την Αγκυρα ενδεχομένως με τη μορφή κάποιας δήλωσης".

    Κατά την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, "σε μια ύσταση προσπάθεια η Αθήνα θα μπορούσε να απελευθερώσει όλο το πρόγραμμα MEDA με την παράλληλη δέσμευση της Επιτροπής ότι οι πόροι για την Τουρκία θα απελευθερωθούν μόνο όταν η Αγκυρα δεχτεί τις ελληνικές θέσεις. Οι παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις, πάντως συνεχίζονται μέχρι και σήμερα καθώς η ιρλανδική προεδρία επιθυμεί να βρεθεί τελική συμβιβαστική λύση".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ κάνει λόγο για "προαναγγελθείσα υποχώρηση Πάγκαλου στη χρηματοδότηση της Τουρκίας μέσω του προγράμματος MEDA". "Σε κοινή στρατιωτική άσκηση με την Αλβανία, τα Σκόπια και την Τουρκία συμμετέχει η χώρα μας. Η άσκηση που αρχίζει αύριο κοντά στα Τίρανα είναι η πρώτη στην οποία συμμετέχουν και οι τρεις χώρες μαζί και είναι ενδεικτική των ελληνικών προθέσεων. Η άσκηση την έναρξη της οποίας θα παρακολουθήσει και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Γ. Αρσένης φέρει την ονομασία "Peaceful Eagle 96" και πραγματοποιείται στα πλαίσια της συνεργασίας για την ειρήνη αφού η Ελλάδα θα λάβει μέρος σε άσκηση για πρώτη φορά μαζί με την Αλβανία και τα Σκόπια. Στην άσκηση "Peaceful Eagle 96" συμμετέχουν εκτός από τη χώρα μας τα Σκόπια και την Αλβανία, οι ΗΠΑ, η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Ιταλία και η Σλοβενία".

    [5] Συνέντευξη Αρσένη

    Ανοικτό αφήνει το ενδεχόμενο να διεκδικήσει εκ νέου ηγετικό ρόλο στο μέλλον ο Γεράσιμος Αρσένης, ενώ χαρακτηρίζει ευθέως αποκλεισμό το γεγονός ότι δεν περιελήφθη στην Πολιτική Γραμματεία του ΠΑΣΟΚ. Σε συνέντευξή του στο ΕΘΝΟΣ αναφέρεται στα μείζονα θέματα διαφοροποιούμενος από τις αντίστοιχες κυβερνητικές επιλογές. Τονίζει με νόημα πως το ζήτημα της διαδοχής στο κυβερνών κόμμα έχει μεν λυθεί οργανωτικά αλλά ο υπέρτατος κριτής παραμένει η κοινωνία και προσθέτει "πολιτικοί με κερδισμένη μάχη στο παρελθόν μπορεί να είναι οι χαμένοι του αύριο, και οι χαμένοι του χθες οι κερδισμένοι του αύριο". Παράλληλα προειδοποιεί ότι η νοοτροπία του αποκλεισμού "θα υπονόμευε την ενότητα του ΠΑΣΟΚ" παραδέχεται ότι επί του παρόντος "η ατμόσφαιρα είναι θολή" και καλεί τον Κώστα Σημίτη να μην πέσει σε μια τέτοια παγίδα. Ο Γεράσιμος Αρσένης τάσσεται κατά των πρόωρων εκλογών, επισημαίνει ασκώντας κριτική σε οικονομικούς χειρισμούς ότι "πρέπει να αποβάλουμε τον νεοσυντηρητισμό που έχει περάσει και στο δικό μας πετσί", ενώ τονίζει ταυτόχρονα ότι το ΠΑΣΟΚ "έχει αποξενωθεί από τα λαϊκά στρώματα που το έφεραν στην εξουσία".

    [6] Συνέντευξη Παπαντωνίου

    Πραγματικές αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις που θα είναι μεγαλύτερες από τον πληθωρισμό συγκρατημένες αυξήσεις στα τιμολόγια των Δημοσίων Επιχειρήσεων, ένταση των ελέγχων για τη φοροδιαφυγή, δραστικές περικοπές στις δαπάνες και ιδιωτικοποιήσεις θα είναι το "μίγμα" της οικονομικής πολιτικής που θα εφαρμόσει η κυβέρνηση το 1997. Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γιάννος Παπαντωνίου σε συνέντευξή του στα ΝΕΑ αναφέρεται στην πολιτική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση. Εμφανίζεται μάλιστα κατηγορηματικός για τον χρόνο διενέργειας των εκλογών καθώς τονίζει ότι "η τετραετία θα εξαντληθεί διότι η αγορά και η κοινή γνώμη δεν θέλουν εκλογές".
    Athens Press Review (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.00 run on Monday, 15 July 1996 - 9:55:37