Browse through our Interesting Nodes on the Baltic States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 17/07/96

Athens Press Review (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 17/07/1996


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Επίσκεψη Ολμπράϊτ
  • [3] Ελλάδα - Τουρκία - ΕΕ
  • [4] Αλβανία - Ελληνική μειονότητα

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    ΑΘήνα, Ελλάδα, 17/07/1996 (ΑΠΕ)

    Η επίσκεψη της πρέσβειρας των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Μαντλίν Ολμπράϊτ σε Αθήνα-Λευκωσία-Αγκυρα, η απόφαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων για τις προϋποθέσεις χρηματοδότησης της Τουρκίας μέσω του προγράμματος MEDA και η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Πλυντήριο βρόμικου χρήματος η Ελλάδα! Εγγραφα-σόκ για τα παρακλάδια της μαφίας".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Κομπίνες με τις προσλήψεις. Ανάπηροι-μαϊμούδες στο Δημόσιο και όργιο ρουσφετιού στον Ο.Α.Ε.Δ.".

    Η ΑΥΓΗ: "Τηλεμπάτσοι!" Ζωντανή σύλληψη συνταξιούχου με συνεργασία κάμερας και κλομπ".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Χτύπημα στην τοκογλυφία. Να επιστρέψουν τα κλεμμένα οι τράπεζες".

    ΕΘΝΟΣ: "Μισθοί με μπόνους. Βάσει του πληθωρισμού συν το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν οι αυξήσεις για το '97".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "ΗΠΑ-ΜΕ: το Αιγαίο μισό-μισό. Για το μοίρασμα του Αρχιπελάγους μας, ήλθε η Αμερικανίδα".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Πυρηνικά ζώνουν την Ελλάδα".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Γιατί πήρα το όπλο μου. Αποκλειστική συνέντευξη του τραγικού Βογιατζή και έρευνα -σοκ: 10 άτομα το χρόνο σκοτώνουν οι τοκογλύφοι".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Τηλε-μπάτσοι! Δούρειος ίππος: δημοσιογράφοι στην επιδρομή της Αργυρούπολης. Τον έπιασαν την ώρα της συνέντευξης".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Μείωση τόκων υπερημερίας αλλά για τα νέα δάνεια. Για τα παλιά θα αποφασίσουν οι ενδιαφερόμενες τράπεζες".

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Μικρόφωνα-χειροπέδες. Αστυνομικοί με... κάμερες συνέλαβαν τον 70χρονο Βογιατζή".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Μαχαίρι στους τόκους υπερημερίας. Ανάσα για καταναλωτές και αγορά".

    ΝΙΚΗ: "Η Οικονομία στήνει κάλπες. Προεκλογικό κλίμα από τις εξαγγελίες Παπαντωνίου".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Κοροϊδεύουν εργαζόμενους και συνταξιούχους. Και νέες δηλώσεις εμπαιγμού από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας".

    [2] Επίσκεψη Ολμπράϊτ

    "Την πλήρη κατανόησή τους τόσο για τις ελληνικές ανησυχίες από την τουρκική προκλητικότητα με τις συνεχείς παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου όσο και για τη 'φιλοσοφία' του ενιαίου αμυντικού χώρου Ελλάδας-Κύπρου εξέφρασαν χθες στη συνάντησή τους με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Γεράσιμο Αρσένη η μόνιμη αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Μαντλίν Ολμπράϊτ και ο ειδικός απεσταλμένος για το Κυπριακό κ. Μπίτι", αναφέρει ο ΛΟΓΟΣ.

    Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ "πιέσεις προς την Αγκυρα να σταματήσει τις προκλητικές παραβιάσεις στο Αιγαίο έχουν σύμφωνα με πληροφορίες ασκήσει οι ΗΠΑ ενώ χθες η πρέσβειρα των ΗΠΑ Μαντλιν Ολμπραιτ που επισκέπτεται τη χώρα μας για να ενημερωθεί για τα όσα διαδραματίζονται καθημερινά στο Αιγαίο δεν κόμισε προτάσεις ή θέσεις της αμερικανικής κυβέρνησης. Η κυπριακή κυβέρνηση διαμήνυσε στις ΗΠΑ ότι απορρίπτεται αναστολή του δόγματος του ενιαίου αμυντικού χώρου απορρίπτει αναστολή ή πάγωμα του εξοπλιστικού προγράμματος της Εθνικής Φρουράς απορρίπτει επαναφορά των ΜΟΕ και επιμένει σε συζήτηση της ουσίας του Κυπριακού. Επίσης τη μερική απαγκίστρωση".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "δέσμευση της Αθήνας οτι θα αποφύγει ενέργειες που θα αυξήσουν την ένταση στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας επιζητεί να αποσπάσει η Αμερικανίδα πρεσβευτής στον ΟΗΕ Μαντλίν Ολμπράϊτ η οποία σήμερα θα έχει συναντήσεις με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ σημειώνει ότι "το Αιγαίο και πάλι στο στόχαστρο των Αμερικανών που επιθυμούν να εξυπηρετήσουν την Τουρκία. Το σχέδιο του πλανητάρχη Κλίντον είναι σαφές: το Αιγαίο να χωρισθεί στα δύο και μέχρι να ολοκληρωθεί το μοίρασμα οι ΗΠΑ θα παίξουν το ρόλο του επιδιαιτητή. Με λίγα λόγια, ΗΠΑ - με το Αιγαίο μισό-μισό. Η προσωπική απεσταλμένη του Μπίλ Κλίντον Μαντλίν Ολμπράϊτ μεταφέρει την πρόταση αυτή στον πρωθυπουργό κ. Κ. Σημίτη".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ έχει τίτλο "Παγίδα των Αμερικανών. Μεθοδεύουν βοσνιοποίηση του Κυπριακού. Αξιώνουν να σταματήσουν τα εξοπλιστικά προγράμματα στην Κύπρο με αντάλλαγμα την αποχώρηση ελαχίστων στρατιωτικών δυνάμεων του Αττίλα".

    Κατά την ΑΥΓΗ, "η προώθηση της ιδέας αποκρατικοποίησης της Κύπρου - που περιλαμβάνει και τη συνεπαγόμενη πρόταση για άρση του ενιαίου αμυντικού δόγματος - σε συνδυασμό με μια απευθείας συνάντηση Κληρίδη-Ντενκτάς για συζήτηση της ουσίας του Κυπριακού είναι οι στόχοι της περιοδείας Ολμπράιτ-Μπίτι σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις. Πληροφορίες από την Ουάσιγκτον αναφέρουν ότι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι κομίζουν ιδέες και για το Αιγαίο, τις οποίες θα παρουσιάσουν σε Αθήνα και Αγκυρα".

    Σύμφωνα με τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ "μια πρώτη γεύση από τις 'ιδέες' της Αμερικανίδας απεσταλμένης Μαντλίν Ολμπράιτ έλαβε χθες η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Αμυνας στην Αθήνα. Σύμφωνα με άριστα ενημερωμένες πηγές, η κυρία Ολμπράιτ προτείνει τώρα ως... προϋπόθεση για τη μείωση των κατοχικών στρατευμάτων στη Β. Κύπρο τον ουσιαστικό αφοπλισμό της κυπριακής εθνοφρουράς. Η απαράδεκτη αυτή αξίωση έχει προκαλέσει πανικό τόσο στη Λευκωσία όσο και στην Αθήνα αλλά φυσικά μέχρι χθες δεν υπήρξε επίσημη αντίδραση".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφέρει ότι "ικανοποιημένη εμφανίζεται η κυπριακή κυβέρνηση με την πορεία της αμερικανικής πρωτοβουλίας στο Κυπριακό αν και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις πολιτικών κύκλων η έμφαση που δίδεται από την Ουάσιγκτον στο θέμα της ασφάλειας περιορίζει σε δεύτερο πλάνο τη θέση για συνολική προσέγγιση με στόχο πάντα τη συνολική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος. Η κυβέρνηση δια του εκπροσώπου της απέρριψε πάντως την πρόταση που σύμφωνα με πληροφορίες κομίζει η Μαντλίν Ολμπράϊτ για μείωση των δυνάμεων κατοχής με αντίστοιχη μείωση των εξοπλισμών της Εθνικής Φρουράς".

    Η ΝΙΚΗ γράφει ότι "τις προθέσεις των ενδιαφερομένων πλευρών όσον αφορά λύση τύπου Ντέιτον για το Κυπριακό και ελληνικό μορατόριουμ μη επέκτασης των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, θα διερευνήσει η Αμερικανίδα αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ Μαντλίν Ολμπράϊτ που άρχισε από χθες περιοδεία στο τρίγωνο Αθήνα-Λευκωσία-Αγκυρα".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ υποστηρίζει ότι "αν και είναι γνωστό οτι αιχμή του δόρατος για την Ουάσιγκτον είναι το Κυπριακό και τα ελληνοτουρκικά η κα Ολμπράϊτ δεν κομίζει νέες προτάσεις. Από τις χθεσινές συναντήσεις της διαφάνηκε ότι ο χαρακτήρας της περιοδείας είναι διερευνητικός στο πλαίσιο της γνωστής πολιτικής Κλίντον για επίλυση του Κυπριακού και μείωσης της έντασης στο Αιγαίο".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ προσθέτει ότι "η κα Ολμπράιτ 'αφουγκράζεται' κατ'αρχήν τις εκατέρωθεν διαθέσεις και προθέσεις στο 'μέτωπο' των ελληνοτουρκικών σχέσεων συμπεριλαμβανομένου του χρόνιου ζητήματος του Κυπριακού. Σε ένα δεύτερο επίπεδο όμως διαφαίνεται η πρόθεση της πρέσβειρας των ΗΠΑ στον ΟΗΕ που συν τοις άλλοις είναι μέλος του υπουργικού συμβουλίου των ΗΠΑ και εποφθαλμιά τη θέση του υπουργού Εξωτερικών στη νέα ενδεχόμενη κυβέρνηση του Μπίλ Κλίντον η περιοδεία της στο 'καυτό τρίγωνο' μετά τις πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία να αποτελέσει τη 'γέφυρα' σε μια μελλοντική αποκατάσταση εν τινί μέτρω των ελληνοτουρκικών σχέσεων".

    "Σύμφωνα με τις επικρατέστερες εκτιμήσεις στο ελληνικό υπουργείο εξωτερικών, που επικαλείται ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, κύριος στόχος της επίσκεψη Ολμπραιτ στην περιοχή είναι η συντήρηση στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας του αμερικανικού ενδιαφέροντος. Το ενδιαφέρον αυτό όπως υπογραμμίζουν πηγές της ελληνικής διπλωματίας έχει τώρα και προεκλογικό χαρακτήρα, καθώς ο πρόεδρος Κλίντον θέλει να δείξει στο ελληνικό λόμπι την προσωπική του 'φροντίδα' για το Κυπριακό".

    [3] Ελλάδα - Τουρκία - ΕΕ

    Το ΕΘΝΟΣ στο σχόλιό του τονίζει μεταξύ άλλων πως "δεν λύνει ασφαλώς οριστικά και τελεσίδικα τα προβλήματά μας με την Τουρκία η δήλωση των 15 υπουργών εξωτερικών της ΕΕ. Και δεν τα λύνει διότι σε καμία περίπτωση δεν δεσμεύει την Τουρκία που είναι μάλιστα εξαιρετικά αμφίβολο αν θα προσαρμόσει τη στάση της προς το περιεχόμενό της. Ωστόσο, η δήλωση των "15" αποτελεί σημαντικό όπλο για την ελληνική εξωτερική πολιτική διότι δεσμεύει πολιτικά την ίδια την ΕΕ σ'ένα συγκεκριμένο πλαίσιο κανόνων που η Τουρκία θα τους βρίσκει συνεχώς μπροστά της - είτε το θέλει είτε όχι - σ' όλες τις επόμενες φάσεις της προσπάθειάς της να προωθήσει τις σχέσεις της με την ΕΕ. Οπως θα βρίσκει μπροστά της και τα ελληνικά βέτο που θα είναι πλέον ισχυρότερα αφού θα βασίζονται στην ενδεχόμενη άρνηση της Αγκυρας να συμμορφωθεί προς την εκφρασμένη πολιτική βούληση των "15".

    "Εάν και εφόσον οι χώρες-αποδέκτες του προγράμματος MEDA δείξουν ότι σέβονται το διεθνές δίκαιο μόνο τότε θα πάρουν τα χρήματα από το πρόγραμμα. Αυτή τη δήλωση-προειδοποίηση, γράφει ο ΛΟΓΟΣ, έκανε χθες ο πρόεδρος του Ε. Κοινοβουλίου Κλάους Χενς απαντώντας σε ερωτήσεις εκπροσώπων του Τύπου σχετικά με την άρση του ελληνικού 'βέτο' και την ικανοποίηση των ελληνικών αιτημάτων στην κοινή δήλωση των 15 υπουργών Εξωτερικών των χωρών -μελών της ΕΕ".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ έχει τίτλο "Μετά την άρση του βέτο και τους όρους στην Αγκυρα για το MEDA ενισχύονται οι ελληνικές θέσεις στην ΕΕ".

    ΤΑ ΝΕΑ γράφουν ότι "σήμερα αναμένεται να μεταβεί στο Δουβλίνο για διαβουλεύσεις με τον υπουργό εξωτερικών της προεδρεύουσας στην ΕΕ Ιρλανδίας κ Ντίκ Σπρίγκ η υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας κ. Τανσού Τσιλέρ. Η κυρία Τσιλέρ αναμένεται να προχωρήσει στην αποσαφήνιση της τουρκικής θέσης".

    [4] Αλβανία - Ελληνική μειονότητα

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει ότι "διαστάσεις προπαγανδιστικής εκστρατείας παίρνουν οι ισχυρισμοί που διατυπώθηκαν πρόσφατα από Αλβανούς επίσημους και σύμφωνα με τους οποίους για το μποϊκοτάζ στις πρόσφατες αλβανικές εκλογές εκ μέρους της αντιπολίτευσης αλλά και για τη στάση που τήρησε ο αμερικανικός παράγοντας στη συνέχεια την ευθύνη φέρει αποκλειστικά το... ελληνικό 'λόμπι' στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας 'Πόλος του Κέντρου' όργανο του Δημοκρατικού Κόμματος, βουλευτές του αρχίζουν περιοδείες σε όλη την αλβανική επαρχία για να πεισθούν οι Αλβανοί πολίτες ότι "η στάση της αμερικανικής κυβέρνησης είναι αποτέλεσμα της δραστηριότητας του ελληνικού λόμπι στην Αμερική".
    Athens Press Review (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.00 run on Wednesday, 17 July 1996 - 10:17:45