Read the Documents from the Ministries of Foreign Affairs of Greece & Turkey on the Imia Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 19/07/96

Athens Press Review (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 19/07/1996


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Πτώση αεροσκάφους της TWA
  • [3] Τουρκία - MEDA
  • [4] Επίσκεψη Ολμπράϊτ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 19/07/1996 (ΑΠΕ)

    Η πτώση του Μπόινγκ 747 της TWA και ο συσχετισμός του με το αεροδρόμιο του Ελληνικού που επιχείρησαν ορισμένα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, η επιδείνωση της υγείας της Αλίκης Βουγιουκλάκη, το πρόγραμμα MEDA και η επίσκεψη της μονίμου αντιπροσώπου των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Μαντλίν Ολμπράϊτ στην Κύπρο είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Τραγωδία η τελευταία παράσταση της Αλίκης. Δεν πρόλαβε να γιορτάσει τα γενέθλιά της".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Δάκρυα για την Αλίκη. Δραματική επιδείνωση της υγείας της".

    Η ΑΥΓΗ: "229 ερωτηματικά για το 'τζάμπο'. Ενδείξεις για τρομοκρατική ενέργεια".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Ξετίναξε ο Χάλακ το ταμείο του ΠΑΣΟΚ. Ελεγε πως πλήρωνε ο ίδιος τα νοσήλια του Ανδρέα, εισέπραττε όμως τα χρήματα από το ΠΑΣΟΚ".

    ΕΘΝΟΣ: "Δάκρυα για την Αλίκη. Σε κώμα από χθες. Σήκωσαν τα χέρια ψηλά οι γιατροί".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Τζάμπα μάγκες οι γιάνκηδες με το Τζάμπο. Μας χρεώνουν δικές τους αμαρτίες για την αεροπορική τραγωδία".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Εγκλημα εκ προμελέτης".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Μόνο ο Θεός. Τραγικές διαπιστώσεις από την ίδια την Αλίκη για τη μάχη ζωής".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Φόροι: ποιες εκπτώσεις κόβονται. Τέρμα σχεδόν 250 φοροαπαλλαγές και βουλευτών. Αυξάνεται το αφορολόγητο όριο για το 1996".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Μειώνονται οι τόκοι υπερημερίας για κάρτες και δάνεια που έχουν ήδη χορηγηθεί".

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Ιπτάμενο φέρετρο. Το γερασμένο Μπόινγκ της TWA πήρε μαζί του 229 στον Ατλαντικό. Κλίντον: είναι εσωτερική μας υπόθεση. Αθήνα: έγιναν 3 έλεγχοι".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Βρόμικο παιχνίδι με την τραγωδία. Γιατί θέλουν να μπλέξουν το Ελληνικό. Η TWA αναμειγνύει την Ελλάδα για να γλιτώσει τις τεράστιες αποζημιώσεις για τα θύματα".

    ΝΙΚΗ: "Υποπτα παιχνίδια με το Ελληνικό..."

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Αντίπαλο δέος το μέτωπο του λαού. Από την ΕΥΔΑΠ ξεκίνησε χθες η εξόρμηση του ΚΚΕ στις ΔΕΚΟ".

    [2] Πτώση αεροσκάφους της TWA

    ΤΑ ΝΕΑ αναφέρουν ότι "βρώμικο παιχνίδι με την τραγωδία του τζάμπο της TWA παίχτηκε από πολλές πλευρές. Στόχος: να εμπλακούν το αεροδρόμιο του Ελληνικού και τα λαμβανόμενα μέτρα ασφαλείας στην Αθήνα αν και το μοιραίο αεροπλάνο έπεσε μετά την απογείωσή του από τη Νέα Υόρκη. Με την ίδια ευκολία που πριν απο μερικούς μήνες το αμερικανικό υπουργείο Μεταφορών είχε εκδώσει ταξιδιωτική οδηγία προειδοποιώντας τους Αμερικανούς ότι το αεροδρόμιο του Ελληνικού "δεν πληρούσε τους κανόνες ασφαλείας" τα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα δημιούργησαν σενάρια επειδή το τζάμπο προερχόταν από Αθήνα πριν αναχωρήσει για το Παρίσι απο το αεροδρόμιο Κέννεντυ. Το βρώμικο παιχνίδι εις βάρος του αεροδρομίου του Ελληνικού παίχτηκε χωρίς να έχουν ακόμα διευκρινιστεί τα αίτια της αεροπορικής τραγωδίας για να καλυφθούν τυχόν κενά ασφαλείας του αεροδρομίου Κέννεντυ. 'Η ακόμα για να μην υποχρεωθεί η TWA να πληρώσει υπέρογκες αποζημιώσεις όπως στην περίπτωση που διαπιστωθεί ότι το ατύχημα οφειλόταν σε πλημμελή συντήρηση, ή λόγω παλαιότητας του αεροσκάφους".

    Σύμφωνα με την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ που επικαλείται "ασφαλείς πληροφορίες το μοιραίο αεροσκάφος δεν ελέγχθηκε καθόλου στο αεροδρόμιο Κέννεντυ της Ν. Υόρκης απ'όπου απογειώθηκε πριν συντριβεί".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ στο σχόλιό του προσθέτει ότι "αποδεικνύεται οτι οι ΗΠΑ έχουν μεγαλύτερο πρόβλημα ασφάλειας από τη χώρα μας. Το ζήτημα λοιπόν είναι να αναπτυχθεί η αντιτρομοκρατική συνεργασία και όχι να κατασκευάζονται αποδιοπομπαίοι τράγοι όποτε αυτό βολεύει κάποιους ανίκανους τμηματάρχες της Ουάσιγκτον. Δεύτερον από τη στιγμή που οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν την ύπαρξη ισλαμικού κινδύνου καλά θα κάνουν να αλλάξουν τις προτεραιότητές τους στα Βαλκάνια, όπου υποστηρίζουν σταθερά τις δυνάμεις του Ισλάμ εις βάρος των Ορθοδόξων".

    Η ΑΥΓΗ τονίζει ότι "οι πολλαπλοί έλεγχοι που γίνονται στο αεροδρόμιο του Ελληνικού ειδικά στα αεροσκάφη με προορισμό τις ΗΠΑ αποκλείουν κάθε πιθανότητα εμπλοκής της Αθήνας στο αεροπορικό ατύχημα του Τζάμπο της TWA. Ο διοικητής της ΥΠΑ κ. Διονύσης Καλόφωνος έκανε σχετικές δηλώσεις και υπογράμμισε ότι είναι απαράδεκτες οι φημολογίες που προσπαθούν να συνδέσουν το δυστύχημα με το αεροδρόμιο του Ελληνικού και πρόσθεσε ότι οι πραγματικές αιτίες πρέπει να αναζητηθούν στη χώρα που έγινε το ατύχημα".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει ότι "τζάμπα βιάσθηκαν οι Αμερικανοί να... πουλήσουν μαγκιά, εις βάρος της Ελλάδος. Βάλθηκαν να αποδώσουν στα ελλιπή μέτρα ασφαλείας του αεροδρομίου του Ελληνικού, το πολύνεκρο αεροπορικό δυστύχημα. Στην Αθήνα γίνεται λεπτομερέστατος έλεγχος τόσο στους επιβάτες όσο και στις αποσκευές".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ έχει τίτλο "Ανθελληνικές αερολογίες για την πτώση του αεροπλάνου. Η αμερικανική ΥΠΑ κατήγγειλε αμέσως την ανευθυνότητα αεροπορικών εταιριών στις ΗΠΑ. Απαράδεκτο κάθε κακόβουλο σενάριο που προσπαθεί να εμπλέξει τη χώρα μας".

    Κατά τον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ "είναι προφανές ότι οι Αμερικανοί προσπαθούν να διασκεδάσουν τους φόβους οτι η τραγωδία συνδέεται με την Ολυμπιάδα της Ατλάντα και οφείλεται σε δική τους αμέλεια. Εάν αποδειχθεί ότι πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια και πως ο εκρηκτικός μηχανισμός τοποθετήθηκε στη Νέα Υόρκη, κινδυνεύει να τιναχθεί στον αέρα η Ολυμπιάδα δεδομένου ότι πολλές χώρες θα ζητήσουν πρόσθετα μέτρα και δεν αποκλείεται να εμφανισθούν και τάσεις αποχώρησης ολόκληρων ολυμπιακών ομάδων. Οπως επίσης και να ανακοπεί η προσέλευση τουριστών στην Ολυμπιάδα κυρίως από την Ευρώπη. Ετσι, λοιπόν "τα ρίχνουν" στην Ελλάδα, έναν εύκολο στόχο, δεδομένου ότι η χώρα μας και στο παρελθόν είχε κατηγορηθεί αδίκως ως "άντρο τρομοκρατών".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ κάνει λόγο για "σενάρια για... αγρίους" από ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία που μετέδιδαν χωρίς να υπάρχει κανένα επίσημο πόρισμα ότι υπάρχει πιθανότητα να είχε τοποθετηθεί βόμβα στο αεροδρόμιο των Αθηνών".

    [3] Τουρκία - MEDA

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ τονίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι "αποφασισμένη να μην επιτρέψει την εισροή κοινοτικού χρήματος στην Τουρκία, εάν η ίδια δεν αλλάξει τακτική πλεύσης σε ο,τι αφορά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις οι παρεμβατικές δυνατότητες της οποίας παραμένουν ιδιαιτέρως ισχυρές παρά το γεγονός ότι ήρε τις επιφυλάξεις της στην πρόσφατη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ. Η ελληνική διπλωματία συνεχίζεται να έχει τον πρώτο ρόλο στην ενεργοποίηση του προγράμματος ευρωμεσογειακής συνεργασίας MEDA καθώς της παρέχεται η δυνατότητα ως χώρας-μέλους της ΕΕ να καθορίσει σε υπηρεσιακό πλέον και όχι σε πολιτικό επίπεδο τη χρονική στιγμή που ουσιαστικά θα μπορέσει ν'αρχίσει η εισροή χρημάτων της Κοινότητας στη γειτονική Αγκυρα".

    "Διπλωματικοί κύκλοι ,που επικαλούνται ΤΑ ΝΕΑ, εκτιμούν ότι η Αγκυρα - παρά τα όσα λέει δημοσίως - δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να απορρίψει το κείμενο της ΕΕ ενώ υπογράμμιζαν ότι θα σκεφθεί σοβαρά την περαιτέρω στάση της καθώς αισθάνεται πάνω της πίεση της Κοινότητας. Οι ίδιοι κύκλοι έλεγαν οτι σε περίπτωση που η Αγκυρα κρατήσει μια στάση αρνητική προς τη διακήρυξη των "15" και η Κομισιόν επιτρέψει τη χρηματοδότησή της (παρά τη δέσμευση περί του αντιθέτου που έχει αναλάβει απέναντι στην Αθήνα η Κομισιόν) η ελληνική πλευρά έχει και άλλους τρόπους αντιμετώπισης του ζητήματος: να μην επιτρέψει την εφαρμογή της Τελωνειακής Ενωσης Τουρκίας-ΕΕ (ύψους 650 εκατομμυρίων ECU και πλέον) για την οποί απαιτείται ομοφωνία. Να δείξει την αγανάκτησή της προς την Κομισιόν μπλοκάροντας διάφορα άλλα προγράμματα της Κοινότητας που θα αποτελούν προτεραιότητα άλλων χωρών-μελών".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ τονίζει ότι "η κυβέρνηση αποσαφήνισε χθες ότι η Τουρκία δεν δεσμεύεται εξ αρχής να αποδειχθεί το κείμενο του Συμβουλίου υπουργών για να χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα MEDA αλλά άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι υπάρχουν πολλά περιθώρια από εδώ και πέρα για την αντιμετώπιση της Τουρκίας. Η απόφαση του συμβουλίου υπουργών είναι προφανές ότι αποτελεί θέση και δεσμεύει την ΕΕ σε ο,τι αφορά τις σχέσεις της με την Τουρκία. Το κείμενο αυτό είχε ως αποτέλεσμα την άρση του ελληνικού βέτο στον Κανονισμό για τη χρηματοδότηση των μεσογειακών κρατών από το πρόγραμμα MEDA και είναι θέμα διαλόγου της προεδρίας με την Αγκυρα, ο οποίος θα συνεχιστεί μέχρι το Σεπτέμβριο όταν θα κριθεί 'διαδικαστικώς' αν η Αγκυρα θα χρηματοδοτηθεί από το MEDA αυτό το οικονομικό έτος".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ αναφέρει ότι "η Κομισιόν ανακοίνωσε επίσημα και οριστικά χτες στις Βρυξέλλες ότι από τα μέσα Σεπτέμβρη θα εγκρίνει τις χρηματοδοτήσεις του προγράμματος MEDA από τις οποίες ένα σημαντικό κοινοτικό κονδύλι προορίζεται για την Τουρκία. Παράλληλα η Κομισιόν διαχώρισε την 'οριστική' έγκριση του MEDA από τη 'δήλωση' των '15' του Συμβουλίου υπουργών εξωτερικών για τα ελληνοτουρκικά της προηγούμενης Δευτέρας, αναγνωρίζοντας έμμεσα ότι η Αγκυρα θα εισπράξει κανονικά και αμετάκλητα τα κοινοτικά κονδύλια από το MEDA ανεξάρτητα από το αν 'δεσμευτεί' ή όχι στις διακηρύξεις 'αρχών' της 'δήλωσης'."

    Το ΕΘΝΟΣ επισημαίνει ότι "η υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Τανσού Τσιλέρ εμφανίζεται συγκρατημένη στις δηλώσεις της γιατί όπως δηλώνουν αρμόδιοι κοινοτικοί το κείμενο του κανονισμού MEDA μεταφράζεται τώρα σ'όλες τις κοινοτικές γλώσσες και στη συνέχεια θα περάσει σ'ενα οποιοδήποτε Συμβούλιο υπουργών της κοινότητας πριν από τα τέλη Ιουλίου, οι οποίοι θα το εγκρίνουν όπως απαιτούν οι Συνθήκες τυπικά και χωρίς καμία συζήτηση. Η Τανσού Τσιλέρα φοβάται, έλεγαν οι ίδιοι κύκλοι, να κάνει προκλητικές δηλώσεις σχετικά με το ζήτημα αυτό διότι η Ελλάδα έχει πάντα τη δυνατότητα να μπλοκάρει την τυπική πλέον έγκριση του MEDA. Η Αγκυρα περιμένει να γίνει και αυτή η τυπική και οριστική έγκριση του προγράμματος MEDA για να αποκαλύψει κατόπιν τις πραγματικές σκέψεις της σχετικά με την Κοινή Δήλωση των 15 ΥΠΕΞ που την αφορά".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ υποστηρίζει ότι είναι "άνευ σημασίας και μάλλον για ελληνική εσωτερική χρήση η διακήρυξη των '15' βάσει της οποίας η Αθήνα ήρε το βέτο για τη χρηματοδότηση της Τουρκίας από το πρόγραμμα MEDA. Το δήλωσε θρασύτατα η Τσιλέρ και το επιβεβαίωσε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Ρέππας. Η διακήρυξη δεν δεσμεύει επ'ουδενί την Αγκυρα και αποτελεί απλώς ένα ευχολόγιο που συντάχθηκε για να διευκολύνει την ελληνική υποχώρηση".

    [4] Επίσκεψη Ολμπράϊτ

    Ο ΛΟΓΟΣ γράφει ότι "την απόφαση πραγματοποίησης συνάντησης 'το ταχύτερο δυνατόν' μεταξύ του αρχηγού της Εθνικής Φρουράς αντιστράτηγου Νικόλαου Βαρβολάκου και του διοικητή του τουρκικού στρατού στην Κύπρο υπό την αιγίδα του διοικητή της ειρηνευτικής δύναμης ανακοίνωσε χθες σε συνέντευξη τύπου στη Λευκωσία η μόνιμη αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Μαντλίν Ολμπράϊτ τονίζοντας ότι ήρθε πλέον η ώρα για 'πρακτικές λύσεις' και μια συνολική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ προσθέτει ότι "η κ. Ολμπράιτ δίνοντας το μήνυμα ότι η στρατιωτική συνάντηση αποτελεί απλά την αρχή ενός ευρύτερου σχεδίου δήλωσε πως με τον τρόπο αυτό 'θα μειωθούν οι εντάσεις και θα βελτιωθεί το κλίμα για επιτυχείς διαπραγματεύσεις'. Υπογράμμισε εξάλλου πως 'μια τέτοια συνάντηση μπορεί να βοηθήσει στο να αποφευχθούν παρεξηγήσεις' επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες διπλωματικών πηγών για την εμμονή σε αυτή την ορολογία που παραπέμπει σε μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Το αμερικανικό σχέδιο είχε παρουσιαστεί νωρίτερα στον Κύπριο πρόεδρο κ. Γλ. Κληρίδη και σε εκπροσώπους του τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους ενώ θεωρείται αυτονόητη η συναίνεση της Αθήνας και της Αγκυρας".

    Σύμφωνα με την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ "η κ. Ολμπράϊτ ζήτησε κατά τη συνάντησή της με τον πρόεδρο Κληρίδη να πληροφορηθεί με κάθε λεπτομέρεια πως αντιλαμβάνεται ο κ. Κληρίδης το κοινό έδαφος. Ζήτησε επίσης τις απόψεις του για το θέμα της δημιουργίας και του ρόλου της πολυεθνικής δύναμης και των εγγυήσεων. Εξέφρασε επίσης τις αμερικανικές ανησυχίες για την κούρσαν των εξοπλισμών και το ενδεχόμενο κρίσεων και στο τέλος ρώτησε κατά πόσο η ελληνοκυπριακή πλευρά θα ήταν πρόθυμη να προσέλθει σε στρατιωτικό διάλογο για τεχνικά θέματα σχετικά με τη γραμμή αντιπαράθεσης. Η απάντηση ήταν θετική. Η κ. Ολμπραϊτ απέφυγε να αποκαλύψει το περιεχόμενο των κινήσεών της μέχρι τέλους".

    Η ΝΙΚΗ προσθέτει ότι "η Μαντλίν Ολμπράιτ σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες επανέλαβε και στη Λευκωσία την άποψη ότι Αιγαίο και Κυπριακό πρέπει να αντιμετωπιστούν ως πακέτο, διερεύνησε δε τις διαπραγματευτικές αποδοχές της κυπριακής κυβέρνησης. Επόμενος σταθμός της η Αγκυρα όπου θα συζητήσει με την τουρκική ηγεσία τόσο το Κυπριακό όσο και την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Η Ολμπράιτ αναμένεται εκτός της παρουσίασης των αμερικανικών προτάσεων για αντιμετώπιση των θεμάτων να ασκήσει πιέσεις στην τουρκική πλευρά για τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις του ελληνικού εθνικού εναέριου χώρου ισχύοντος του δίμηνου μορατόριουμ στο Αιγαίο".


    Athens Press Review (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.00 run on Friday, 19 July 1996 - 10:29:06