Visit the Philhellenic Perspective Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 23/07/96

Athens Press Review (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 23/07/1996


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Μόνιμη Κτηνιατρική Επιτροπή
  • [3] Κυπριακό
  • [4] Ελληνοτουρκικές σχέσεις - ΕΕ - ΗΠΑ
  • [5] Αλίκη Βουγιουκλάκη
  • [6] Πτώση αεροσκάφους TWA
  • [7] Αγωγός φυσικού αερίου

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 23/07/1996 (ΑΠΕ)

    Η κατάσταση της υγείας της Αλίκης Βουγιουκλάκη, η κατάκτηση και δεύτερου ασημένιου μεταλλίου - αυτή τη φορά από το Βαλέριο Λεωνίδη - στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα, η στάση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στα κρούσματα του αφθώδους πυρετού στον Εβρο και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι τα βασικά θέματα του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Χαρές και δάκρυα. Για τα παιδιά μας στην Ατλάντα για την Αλίκη που χάνουμε".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Φινάλε του δράματος. Σβήνει από ώρα σε ώρα η Αλίκη".

    Η ΑΥΓΗ: "Η μισή μας καρδιά στην Τουρκία βρίσκεται. Σε θάνατο καταδικάζει η τουρκική κυβέρνηση τους φυλακισμένους απεργούς πείνας".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Επανάσταση στο ΠΑΣΟΚ. Ιδεολογική και πολιτική ανασυγκρότηση για την αναγέννηση της Ελλάδας".

    ΕΘΝΟΣ: "Δραματική μάχη μέχρι το τέλος. Σαν το κερί λιώνει σιγά-σιγά η Αλίκη".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Πλαστική" στο πρόσωπο του ΠΑΣΟΚ προχωρεί την Πέμπτη στην Κεντρική Επιτροπή ο Κώστας Σημίτης".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Μαγειρεία ηγετών. Αμερικανικές συνταγές στην Ελλάδα για να καθορίσουν τις εξελίξεις".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Νύχτα σιωπής για την Αλίκη. Πανελλήνια συγκίνηση για τη νεράιδα της τέχνης".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Κόβονται απαλλαγές για σπίτια και ΙΧ, κληρονομιές ακινήτων και κατοικιών, δωρεές και ΑΜΟ".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Αποκλείονται για φέτος οι εκλογές. Αναμένεται την Πέμπτη σχετική δήλωση του πρωθυπουργού".

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Η μελωδία της θλίψης. Αργοσβήνει σαν κερί το πιο λαμπρό αστέρι".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Εθνική ελπίδων στην Ατλάντα. Ολη η Ελλάδα θαύμασε τον 'αργυρό' Λεωνίδη. Μεγάλη νίκη και στο μπάσκετ".

    ΝΙΚΗ: "Πουλάνε 'τρέλα' στις Βρυξέλλες. Βρόμικο παιχνίδι με τον αφθώδη. 'Ανακαλύπτουν' τη νόσο των αγελάδων στα αιγοπρόβατα".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Συλλαλητήριο εργαζομένων στην Αθήνα με αίτημα την απόσυρση του νομοσχεδίου για την ανεργία".

    [2] Μόνιμη Κτηνιατρική Επιτροπή

    Η ΝΙΚΗ τονίζει ότι "στόχαστρο των κοινοτικών παιχνιδιών ανταγωνισμού φαίνεται πως αποτελεί η Ελλάδα, η κτηνοτροφία της οποίας μετά την καραντίνα απειλείται πλέον με αφανισμό. Σε χθεσινή του συνεδρίαση το 'διευθυντήριο των Βρυξελλών' σε μια έκρηξη στρατηγικής αυστηρότητας που υπηρετεί στρατηγικά συμφέροντα ανακίνησε το θέμα του περιορισμού κατανάλωσης κρέατος από αιγοπρόβατα συνδέοντας το με την ασθένεια των 'τρελών' αγελάδων και τις παρενέργειές της στον ανθρώπινο οργανισμό. Το ύποπτο παιχνίδι της ΕΕ σε βάρος της χώρας μας όμως δεν σταματά εδώ. Σήμερα αναμένεται η τελική απόφαση για τη παράταση ή μη της καραντίνας που έχει επιβληθεί στη χώρα μας με αφορμή την εμφάνιση της νόσου του αφθώδους πυρετού και όλα δείχνουν πως το εμπάργκο στις εξαγωγές μας θα συνεχιστεί. Η Κοινότητα με το πακέτο μέτρων που προωθεί οδηγεί σε απομόνωση τη βαλκανική κτηνοτροφία και τη χώρα μας σε οικονομικό κατρακύλισμα".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει ότι "η μόνιμη Κτηνιατρική Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ενωσης αποφασίζει σήμερα, Τρίτη, για τη συνέχιση ή μη της κοινοτικής καραντίνας που έχει επιβληθεί από 12.07.1996 σε όλες τις ελληνικές εξαγωγές δίχηλων ζώων και μη παστεριωμένων γαλακτοκομικών προϊόντων εξαιτίας του αφθώδους πυρετού. Η ελληνική πλευρά ζήτησε χτες να περιοριστεί η κοινοτική καραντίνα μόνο στην περιοχή του Εβρου και να μην αφορά το σύνολο της ελληνικής επικράτειας αλλά το αίτημα είναι πολύ δύσκολο να γίνει αποδεκτό εξαιτίας της αρνητικής εισήγησης της ομάδας εμπειρογνωμόνων της Κομισιόν".

    [3] Κυπριακό

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει ότι "την κατάργηση ή την ουσιαστική αχρήστευση του αμυντικού δόγματος επιχείρησαν να πετύχουν οι Τούρκοι κατά την επίσκεψη της κ. Μαντλίν Ολμπραιτ στην Κύπρο. Συγκεκριμένα ζήτησαν από την αμερικανίδα διπλωμάτη και αυτή δέχθηκε να διαβιβάσει στον πρόεδρο Κληριδη 'πρότασή' τους να εγκαταλείψει η ελληνική πλευρά το δόγμα με 'αντάλλαγμα' τον τερματισμό των παραβιάσεων από την τουρκική πολεμική αεροπορία του εναέριου χώρου της Κύπρου. Εχουν αξιώσει επίσης την αναστολή των εργασιών κατασκευής αεροπορικής βάσης στην Πάφο. Σύμφωνα με πληροφορίες η κ. Ολμπράιτ κατα την επίσκεψή της στην Αγκυρα συζήτησε το ενδεχόμενο με αντάλλαγμα τον τερματισμό ασκήσεων στο πλαίσιο του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος να μην πραγματοποιηθούν πτήσεις τουρκικών και ισραηλινών αεροσκαφών σε εναέριους χώρους της Κύπρου καθώς οι δυο χώρες υπέγραψαν πρόσφατα στρατιωτική συμφωνία που προβλέπει και την πραγματοποίηση ασκήσεων. Ο πρόεδρος Κληριδης ύστερα και από συνεννόηση και με την ελληνική κυβέρνηση απέρριψε τις τουρκικές αξιώσεις που οδηγούν στην ακύρωση του Δόγματος. Εικοσιτέσσερις ώρες μετά τουρκικά μαχητικά παραβίασαν τον εναέριο χώρο της Κύπρου στο πλαίσιο άσκησης με το Ισραήλ".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει ότι "τη δραστική μείωση της αμυντικής ικανότητας των κυπριακών ενόπλων δυνάμεων επιβάλλουν οι ΗΠΑ με το πρόσχημα της ανάγκης αποστρατιωτικοποίησης στην περιοχή. Ηδη πηγές του ΟΗΕ ανακοίνωσαν χθες ότι θα υπάρξουν συναντήσεις στρατιωτικών αξιωματούχων των δύο πλευρών στην Κύπρο (υπό την αιγίδα των ΗΠΑ και της ΟΥΝΦΙΚΥΠ) προκειμένου να αρχίσει 'σταδιακός αφοπλισμός'. Η Αγκυρα όπως ήταν φυσικό, έσπευσε να χαρακτηρίσει 'κατάλληλο ξεκίνημα' την αμερικανική πρόταση για συναντήσεις μεταξύ αξιωματούχων της κυπριακής εθνοφρουράς και του τουρκικού κατοχικού στρατού προσθέτοντας ότι μια τέτοια εξέλιξη επιβεβαιώνει το διμερή χαρακτήρα του Κυπριακού προβλήματος. Σύμφωνα εξάλλου με το μεσολαβητή του ΟΗΕ Γκούσταβ Φεϊσέλ η πρώτη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί εντός του Ιουλίου όπως άλλωστε είχε προαναγγείλει και η απεσταλμένη των ΗΠΑ Μαντλίν Ολμπράϊτ".

    Η ΑΥΓΗ σημειώνει ότι "στην κατεύθυνση της διπλής ένωσης φαίνεται να κινείται ο προβληματισμός της Αγκυρας ως προς το Κυπριακό δεδομένου ότι όπως κατέγραψε χθες ο τουρκικός τύπος, ο Ν. Ερμπακάν σε δηλώσεις του απέφυγε να θίξει την προοπτική της ομοσπονδίας ενώ ο Μ. Σοϊσάλ εισηγήθηκε την άμεση σύναψη συμφωνίας ενοποίησης Τουρκίας και κατεχομένων. Η Αγκυρα έκανε εξάλλου γνωστό χθες ότι αναθεωρεί την οικονομική πολιτική της χώρας επαναφέροντας τους δασμούς στις εισαγωγές της λόγω της βλάβης που υφίσταται η οικονομία από το πάγωμα των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων εξαιτίας του ελληνικού βέτο. Η κ. Τσιλέρ στις σχετικές δηλώσεις της περιορίστηκε να τονίσει ότι θα θιγεί η συμφωνία της Τελωνειακής Ενωσης χωρίς όμως να διευκρινίσει ποιες κατηγορίες εισαγομένων αγαθών θα δασμολογηθούν".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει ότι "σε νέες προκλήσεις προχώρησε χθες η Αγκυρα με τον Τούρκο πρόεδρο Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ να δηλώνει σε μήνυμά του για την τουρκική εισβολή στην Κύπρο ότι αποτέλεσμα αυτής ήταν η 'διασφάλιση της ηρεμίας, της σταθερότητας και της ασφάλειας' στη Μεγαλόνησο αλλά και στην ευρύτερη περιοχή. Σύμφωνα με πληροφορίες του Κυπριακού ραδιοτηλεοπτικού σταθμού 'ο Λόγος' η επίσημη επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού Κώστα Σημιτη στη Μεγαλόνησο θα πραγματοποιηθεί από τις 28 Σεπτεμβρίου έως την 1η Οκτωβρίου. Οι πληροφορίες προσθέτουν ότι τον κ. Σημίτη θα συνοδεύουν οι υπουργοί Εξωτερικών και Εθ. Αμύνης και ότι ο πρωθυπουργός και οι κ.κ. Πάγκαλος και Αρσένης θα παρακολουθήσουν την τελική φάση της μεγάλης ετήσιας ασκήσεως της Εθνικής Φρουράς 'Νικηφόρος'. Στην άσκηση όπως αναφέρεται θα πάρουν μέρος και μονάδες των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων στο πλαίσιο του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου. Οι πληροφορίες του 'Λόγου' προσθέτουν ότι ο κ. Σημιτης θα παρακολουθήσει την παρέλαση της Εθνικής Φρουράς την 1η Οκτωβρίου με την ευκαιρία της ημέρας της ανεξαρτησίας της Κύπρου και θα δεχθεί τον χαιρετισμό της παρελάσεως με τον Πρόεδρο Κληρίδη".

    [4] Ελληνοτουρκικές σχέσεις - ΕΕ - ΗΠΑ

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει ότι "εποπτικό ρόλο επιθυμούν να αποκτήσουν στο Αιγαίο οι ΗΠΑ προκειμένου να αποφευχθεί θερμό επεισόδιο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Τη δήλωση περί εποπτικών υποθέσεων της Ουάσιγκτον έκανε χθες βράδυ στην αμερικανική πρωτεύουσα η προσωπική απεσταλμένη του προέδρου Κλίντον σε Αθήνα, Αγκυρα και Λευκωσία πρέσβειρα στον ΟΗΕ Μαντλιν Ολμπράιτ. Πάντως η κυρία Ολμπραιτ διατήρησε κάποια επιφύλαξη τονίζοντας ότι πριν από την ανάληψη αμερικανικής πρωτοβουλίας στο θέμα της εποπτείας στο Αιγαίο πρέπει να εξετασθούν ορισμένοι παράμετροι. Η κ. Ολμπράιτ που είχε επισκεφθεί προ ημερών τις τρεις πρωτεύουσες δήλωσε επίσης ότι η συνάντηση του αρχηγού της Εθνοφρουράς στρατηγού Βορβολακου με τον διοικητή των τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο θα πραγματοποιηθεί σύντομα".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ αναφέρει ότι "η ευρωπαϊκή τρόικα θα συναντηθεί στις 31 Ιουλίου στην Κωνσταντινούπολη με τουρκική αντιπροσωπεία στο πλαίσιο του πολιτικού διαλόγου ΕΕ-Τουρκιας. Η συνάντηση θα γίνει σε επίπεδο πολιτικών διευθυντών. Αναμένεται να συζητηθούν θέματα των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας, το Αιγαίο, το Κυπριακό, καθώς και το Βοσνιακό, το Μεσανατολικό, η κατάσταση στον Καύκασο και οι σχέσεις Τουρκίας και ΔΕΕ. Θα συζητηθούν βέβαια και θέματα του συμβουλίου σύνδεσης ΕΕ-Τουρκίας και το πρόσφατο κείμενο των "15" το οποίο αναφέρεται στο πρόγραμμα MEDA. Στην τρόικα είναι η Ιρλανδία, η Ιταλία και η Ολλανδία".

    Το ΕΘΝΟΣ προσθέτει ότι "σύγκληση του συμβουλίου σύνδεσης ΕΕ-Τουρκίας ζητάει επιμόνως η Αγκυρα από την ιρλανδική προεδρία της Ενωσης. Συγχρόνως εκφράζει την ελπίδα της ότι η Ελλάδα θα άρει έως τον Δεκέμβριο και το βέτο για τη χρηματοδότηση της Τουρκίας μέσω της Τελωνειακής Ενωσης. Τα δυο αυτά θέματα έθεσε η υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Τανσού Τσιλερ στον Ιρλανδό ομόλογό της Ντ. Σπρίνγκ. Ο κ. Σπρινγκ ζήτησε από την Τ. Τσιλερ να δηλώσει η Τουρκία ότι θα προσφύγει στη Χάγη για τα Ιμια και οι λεπτομέρειες της προσφυγής μπορούν να συζητηθούν μετά. Η Τ. Τσιλέρα άφησε ανοικτό το θέμα λέγοντας ότι η Αγκυρα προτιμά το διάλογο αν και δεν αποκλείει τη διαιτησία τρίτου μέρους ή και τη Χάγη όχι όμως μόνο για τα Ιμια αλλά και για τις υπόλοιπες "αμφισβητούμενες περιοχές".

    [5] Αλίκη Βουγιουκλάκη

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει ότι "η τελευταία σκηνή του δράματος παίζεται για λίγες ώρες ακόμη στη σουίτα 905 του Ιατρικού Κέντρου. Το τέλος είναι προδιαγεγραμμένο. Οι ελπίδες για ένα θαύμα έχουν χαθεί και τα περιθώρια στενεύουν. Με κατεστραμμένα τα περισσότερα όργανα και μια καρδιά που δεν αντέχει για πολύ, η Αλίκη Βουγιουκλάκη έχει υποστεί ηπατονεφρικό - αναπνευστικό σύνδρομο - ενώ βρίσκεται συνεχώς σε βύθιση. Από προχθές το βράδυ οι νεφροί της μεγάλης ηθοποιού είχαν βγει εκτός λειτουργίας, ενώ από χθες το πρωί σημειώνονταν καρδιακές αρρυθμίες και η πίεσή της ήταν αρκετά χαμηλή".

    Ο ΛΟΓΟΣ αναφέρει ότι "η μάχη που δίνει η Αλίκη Βουγιουκλάκη έμοιαζε από την αρχή με το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου. Ομως η Αλίκη το παλεύει με σθένος γενναιότητα και παλικαριά τέτοια όπως τη μάθαμε και την αγαπήσαμε τόσα χρόνια τώρα όπου το 'πιο λαμπρό αστέρι' συντροφεύει τη ζωή μας".

    [6] Πτώση αεροσκάφους TWA

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει ότι "στην αντεπίθεση σκέφτεται να περάσει η ελληνική κυβέρνηση ύστερα από τη δυσφήμιση που άσκησαν ορισμένα ξένα πρακτορεία ειδήσεων για την ασφάλεια του Ελληνικού. Μετά απο τις δηλώσεις του υπουργού Μεταφορών Χάρη Καστανίδη ότι έχει ήδη δοθεί εντολή στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας να μελετήσει τα σχετικά ρεπορτάζ και να κινήσει τις νομικές διαδικασίες εις βάρος των μέσων που κατηγόρησαν το Ελληνικό για ελλιπή μέτρα ασφαλείας και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας αναφέρθηκε χθες στο θέμα επισημαίνοντας ωστόσο πως δεν υπάρχει προς το παρόν τέτοια απόφαση".

    ΤΑ ΝΕΑ προσθέτουν ότι "ο Ελληνας πρέσβης στην Ουάσιγκτον Λουκάς Τσίλας συναντήθηκε με ανώτερα στελέχη των 'Ουάσιγκτον Ταιμς' και της 'Ουάσιγκτον Ποστ' τα οποία ενημέρωσε για τα πραγματικά δεδομένα. Επίσης ο διευθυντής Τουρισμού στη Νέα Υόρκη κ. Μουρκογιάννης ετοίμασε αναλυτικό υπόμνημα. Οι υπεύθυνοι των γραφείων Τύπου είχαν επαφές με τα μέσα ενημέρωσης που φιλοξένησαν τα συκοφαντικά 'ρεπορτάζ' και παρέδωσαν πλήρη φάκελο με στοιχεία που αποδεικνύουν την ασφάλεια του αεροδρομίου του Ελληνικού και την αποτελεσματικότητα των ελληνικών αρχών ασφαλείας. Ακόμη παράγοντες του υπουργείου Τύπου είχαν επαφές με τους εδώ ξένους ανταποκριτές αναπτύσσοντάς τους τα δεδομένα μολονότι αναγνωρίζεται πως τα συγκεκριμένα δημοσιεύματα δεν εκπορεύονται από τους ανταποκριτές".

    [7] Αγωγός φυσικού αερίου

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει ότι "την αναθέρμανση των ελληνορωσικών σχέσεων σε όλους τους τομείς συζήτησαν χθες στου Μαξίμου ο πρωθυπουργός κ. Κ. Σημίτης με τον πρεσβευτή της Ρωσίας κ. Β. Νικολαγιένκο. Ηδη έχει αποφασισθεί η επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Μόσχα το φθινόπωρο όπως και η επίσκεψη του Ρώσου προέδρου κ. Μπ. Γέλτσιν στην Ελλάδα σε σύντομο διάστημα. Η προώθηση του αγωγού πετρελαίου Πύργου-Αλεξανδρούπολης είναι ένα από τα θέματα καθώς η Μόσχα ενδιαφέρεται για την πραγματοποίηση του σχεδίου επειδή δεν επιθυμεί να διοχετευθούν τα πετρέλαια του Καυκάσου από περιοχές που είναι μακριά απο τον έλεγχό της όπως είναι η Τουρκία. Διπλωματικές πηγές πιστεύουν ότι η Μόσχα μετά τις προεδρικές εκλογές είναι σε θέση να προωθήσει τα σχέδια της αυτά".
    Athens Press Review (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.00 run on Tuesday, 23 July 1996 - 10:47:15