Visit the Macedonian Press Agency (MPA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 13/08/96

Athens Press Review (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑ'Ι'ΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 13.8.96

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Δολοφονία Ελληνοκυπρίου
  • [3] Αντίδραση ΥΠΕΞ στις δηλώσεις Φερτσκόφσκι
  • [4] Σενάρια Πολέμου

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Aθήνα, Ελλάδα, 13/08/1996 (ΑΠΕ)

    Στα σημερινά πρωτοσέλιδα των αθηναϊκών εφημερίδων, επικρίνεται η στάση της διεθνούς κοινότητας στη βάρβαρη δολοφονία του ελληνοκύπριου διαδηλωτή, ενώ επιρρίπτονται ιδιαίτερες ευθύνες στον ειδικό απεσταλμένο του Γ.Γ. του ΟΗΕ, στην Κύπρο, Γουστάβ Φεϊσέλ.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Ρεμούλες στα νοσοκομεία. Η Δικαιοσύνη σπάζει το απόστημα."

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Κομπίνες με κλεμμένα Ι.Χ. Προσοχή. Σπείρες λυμαίνονται την αγορά."

    Η ΑΥΓΗ: "Κύπρος: Πράσινη γραμμή αίματος. 'Ενοχη σιωπή της διεθνούς κοινότητας για τη βαρβαρότητα του Αττίλα. Υποτονική η αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης."

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Τζανακάκης μηνύει Σιούλα. Ξέσπασε εμφύλιος για τα ψηφιακά στα κορυφαία κλιμάκια της Δικαιοσύνης."

    ΕΘΝΟΣ: "Ο Αττίλας σκοτώνει αλλά... καταζητείται ο Κάρατζιτς! Κύπρος: Το νέο αίμα χαστούκι στην υποκρισία ΗΠΑ-Ευρώπης."

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Λαός και ηγεσία μοιρολογούν για τον νεκρό, αλλά... κλάμα για την Κύπρο από τις... πλαζ."

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Παράσημο στο έγκλημα των Τούρκων."

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Ταπείνωση σε 3 μέτωπα. Κύπρος - Αιγαίο - Κωνσταντινούπολη. Ο Ελληνισμός στο μάτι του Αττίλα. Πάγκαλος - Σημίτης συνεχίζουν τα μπάνια τους."

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Εγκλημα χωρίς τιμωρία. Τους Κύπριους κατηγορεί ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ!"

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Διαβήματα στο κενό. Αδιάφορες ή απαράδεκτες οι διεθνείς αντιδράσεις για τη δολοφονία του Ελληνοκύπριου Τάσου Ισαάκ."

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Ελλάδα - Κύπρος αντιστέκονται. Εντονα διαβήματα προς ΟΗΕ, Κοινότητα και Τουρκία. Ο Γκουστάβ Φεϊζέλ ρίχνει την ευθύνη στα θύματα."

    ΤΑ ΝΕΑ: "25-33% πάνω και τα τέλη κυκλοφορίας Ι.Χ.. Μετά τις αυξήσεις στα διόδια."

    ΝΙΚΗ: "'Γκρίζα σιωπή' για την κτηνωδία. Κύπρος: Ενοχη απάθεια της Δύσης. ΗΠΑ-Ευρώπη: Εμείς απλώς ενημερωνόμαστε..."

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "ΗΠΑ και ΝΑΤΟ οι πραγματικοί ένοχοι. Νέα επικίνδυνη εξέλιξη στο Κυπριακό για αιματηρά γεγονότα."

    [2] Δολοφονία Ελληνοκυπρίου

    Στη στάση των διεθνών οργανισμών στο θέμα της δολοφονίας του Τάσου Ισαάκ, από Τούρκους εγκάθετους αναφέρεται η στήλη "Απόψεις" της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ. "Τσιμουδιά από Ευρωπαϊκή Ενωση, άλλα λόγια από ΟΗΕ, αδιαφορία από την κοπτόμενη για τα ανθρώπινα δικαιώματα, όποτε τη συμφέρει, υπερατλαντική υπερδύναμη. (Τα μισόλογα του πρεσβευτή της στην Κύπρο, δε συνιστούν καταδίκη της κτηνωδίας). Παράγινε η ανοχή των εκπροσώπων αυτής της υποκριτικής διεθνούς κοινότητας απέναντι στο χωροφύλακα - ή καλύτερα στον τρομοκράτη - της περιοχής μας". Η εφημερίδα συνεχίζει παραθέτοντας παραδείγματα αδιαφορίας της Διεθνούς Κοινότητας, όπως ο θάνατος 12 απεργών πείνας στα τουρκικά 'μπουντρούμια', την πρόσφατη διεκδίκηση 100 νησιών και τα σχέδια μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

    Στη στάση του εκπροσώπου του Γ.Γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο, Γουστάβ Φεϊσέλ, αναφέρεται η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ η οποία σημειώνει ότι "η επιπόλαιη και επιλήσμων του χρέους και του καθήκοντός του ενέργεια, τον εξέθεσε ανεπανόρθωτα στον ελληνισμό και το καλύτερο που θα μπορούσε να κάνει τώρα ο κ. Μπούτρος Γάλι, είναι να τον αποσύρει από την Κύπρο. Για τους Κύπριους και τους Ελλαδίτες, ο κ. Φεϊσέλ είναι μια αναξιόπιστη προσωπικότητα, διότι επέκρινε την κυπριακή κυβέρνηση και δεν εμέμφθη τους τουρκοκυπρίους και τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής που ενήργησαν βάσει σχεδίου. Σχεδίου αποδεικνυομένου από το ότι όλοι οι συμμορίτες του Ντενκτάς, οι αποκαλούμενοι 'Γκρίζοι Λύκοι', ήταν οπλισμένοι με τα ίδια φονικά αντικείμενα: σιδηρολοστούς, τσεκούρια, πέτρες, σφενδόνες, ενώ οι στρατιώτες του Αττίλα έφεραν όπλα και τα εχρησιμοποίησαν...."

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναρωτιέται στο κύριο άρθρο της "σε τι θα χρησίμευε να μην αναζητηθούν και κατανεμηθούν ευθύνες για όσα συνέβησαν στη γραμμή αντιπαράθεσης, προχθές, και στην ελληνοκυπριακή πλευρά;" και σημειώνει ότι "ο τρόπος με τον οποίο χειρίστηκαν το θέμα της εκδηλώσεως των μοτοσυκλετιστών η κυβέρνηση και οι αρχές της κυπριακής δημοκρατίας (καθυστέρηση στις αποφάσεις, αδράνεια και σύγχυση στην 'πράσινη γραμμή'), αλλά και οι 'φωνές' διαφόρων πολιτικών οδήγησαν στο θλιβερό αποτέλεσμα. Με τραγικό θύμα ένα νεαρό Κύπριο διαδηλωτή. Ο 'Αττίλας' δεν έχει λόγο να είναι δυσαρεστημένος από τα δραματικά γεγονότα της Κυριακής 11 Αυγούστου.

    [3] Αντίδραση ΥΠΕΞ στις δηλώσεις Φερτσκόφσκι

    Τα ΝΕΑ γράφουν ότι "με σκληρό τρόπο και ματαιώνοντας συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας και των Σκοπίων στη Νέα Υόρκη, που προγραμματιζόταν για το Σεπτέμβριο, απάντησε χθες η Αθήνα στη νέα αδιαλλαξία των αξιωματούχων της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ εκτιμά ότι "με τη νέα αδιάλλακτη συμπεριφορά που εμφανίζεται το τελευταίο διάστημα ο κ. Φερτσκόφσκι, ο οποίος αρνείται πλέον οποιαδήποτε συζήτηση, για την τελική ονομασία των Σκοπίων, οι ελληνοσκοπιανές σχέσεις μπαίνουν και πάλι σε δύσκολη φάση, που δεν αποκλείει και την επιδείνωσή τους.

    Οπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, γράφει η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ "η Αθήνα εκ των πραγμάτων υποχρεούται να αναθεωρήσει τη στάση της και να αναζητήσει τρόπους ώστε να καταστήσει με πολιτικά μέσα σαφές στην πολιτική ηγεσία της γείτονος, ότι η εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης στο ζήτημα της ονομασίας είναι απαραίτητη για την πλήρη εξομάλυνση των σχέσεων των δύο χωρών και την πλήρη ενσωμάτωση της ΠΓΔΜ στους διεθνείς οργανισμούς".

    [4] Σενάρια Πολέμου

    Μετά το χθεσινό δημοσίευμα των "Νέων" και η εφημερίδα ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφέρεται "στη γνωστή κινδυνολογία περί επικείμενης πολεμικής αναμέτρησης Ελλάδας-Τουρκίας στο Αιγαίο και στην Κύπρο, επανήλθαν για μια ακόμη φορά οι διάφοροι σεναριολόγοι, που ασχολούνται ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια με τα Βαλκάνια και τη N.A. Μεσόγειο. Στο μηνιαίο περιοδικό "Αιρ Φόρσις" που εκδίδεται στη Μ. Βρετανία, υπάρχει τετρασέλιδη αναφορά στα ελληνοτουρκικά του αναλυτή Μάικ Σπίκ, με τίτλο "Το Αιγαίο στο σταυροδρόμι"."

    Στα τρία σενάρια του Βρετανικού περιοδικού που προβλέπουν συγκρούσεις σε μεγάλα νησιά του Αιγαίου, στην 'ολοκληρωτική' κατάληψη της Κύπρου και στη Θράκη, αναφέρεται και η ΝΙΚΗ η οποία γράφει : "τα τρία αυτά 'σενάρια' δημοσίευσε και η 'Χουριέτ', η οποία με τον αυτάρεσκο τίτλο 'η Τουρκία συνθλίβοντας περνά', τα παρουσίασε".

    Για το ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ προφανής στόχος του βρετανικού δημοσιεύματος είναι "η άσκηση πίεσης στην ελληνική πλευρά, προκειμένου να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων σε έναν εφ'όλης της ύλης διάλογο επί των τουρκικών διεκδικήσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι κοινός παρονομαστής αυτών των δημοσιευμάτων είναι η ανάδειξη από όλα τα πιθανά σενάρια, εκείνου το οποίο προβλέπει την κατάληψη ελληνικών, κυρίως νησιών του Αιγαίου, ενώ δεν παραλείπεται να τονιστεί πόσο καταστροφικός θα είναι, ειδικά για την Ελλάδα ένας πόλεμος".


    Athens Press Review (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.00 run on Tuesday, 13 August 1996 - 11:34:27