Read the UN Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 16/08/96

Athens Press Review (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 16/08/1996


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΚΥΠΡΙΟΥ ΝΕΟΥ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 16/08/1996 (ΑΠΕ)

    Η δολοφονία και δεύτερου νέου στην Κύπρο από τις δυνάμεις του ΑΤΤΙΛΑ και οι κίνδυνοι μιας πιθανής σύρραξης με την Τουρκία είναι τα θέματα των απογευματινών Αθηναϊκών εφημερίδων (οι πρωινές δεν κυκλοφόρησαν λόγω της εορτής της Παναγίας). Συγκεκριμένα:

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Πάμε για σύγκρουση τον Σεπτέμβριο. Η ΕΥΠ 'βλέπει' χοντρή τουρκική προβοκάτσια σε ένα μήνα. Δραματικές συσκέψεις σε Αθήνα - Λευκωσία".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "ΠΥΡ εν ψυχρώ. Τούρκοι αξιωματικοί οι δράστες. Απειλή πολέμου. Στα άκρα εξωθούν οι Τούρκοι σε Κύπρο - Αιγαίο".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Κρίσιμες αποφάσεις με νέα Κυβέρνηση".

    ΕΘΝΟΣ: "Ως εδώ! Με οργανωμένο σχέδιο η Τουρκία κλιμακώνει την ένταση. Ωρα μεγάλων αποφάσεων για κυβέρνηση - πολιτική ηγεσία".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Καιρός να δούνε τα... μπροστινά μας, σύμφωνα με δήλωση του Γεράσιμου Αρσένη για τους Τούρκους".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Σύννεφα πολέμου".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Οχι άλλες χαμένες πατρίδες. Γιατί οι Τούρκοι τραβάνε το σχοινί. Αβουλος θεατής και τραγικά ανεπαρκής ο πρωθυπουργός".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Μέτωπο κατά νέου 'Αττίλα'. Συναγερμός και συσπείρωση σε Ελλάδα - Κύπρο μετά τη 2η θηριωδία".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Αντεπίθεση παντού ξεκινά η Ελλάδα. Δραματική ένταση με την Τουρκία".

    ΝΙΚΗ: "Η Κύπρος ξανασταυρώνεται. Δεύτερη εκτέλεση εν ψυχρώ διαδηλωτή από τον 'Αττίλα'."

    [2] ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΚΥΠΡΙΟΥ ΝΕΟΥ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

    "Παιδιά τον σκότωσαν" τη φράση αυτή ενός Κύπριου διαδηλωτή χρησιμοποιεί η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ για να δομήσει το κύριο άρθρο της με τίτλο "Εως πότε αναισθησία". Η εφημερίδα γράφει μεταξύ άλλων: "... Η γεμάτη αγωνία κραυγή του διαδηλωτή που βλέπει το αίμα του συντρόφου του να ποτίζει την κατεχόμενη κυπριακή γη και η εικόνα του 26χρονου παλικαριού να γκρεμίζεται από τις σφαίρες του 'Αττίλα' δεν μπορεί και δεν πρέπει να ξεχαστούν. Αρκετά έχουμε ξεχάσει 22 χρόνια τώρα, αρκετά έχουμε απωθήσει από τη μνήμη μας εν ονόματι της λογικής, του ρεαλισμού και του εφησυχασμού..."

    Για το ίδιο θέμα και στο ίδιο κλίμα είναι γραμμένες και οι ΡΙΠΕΣ στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ που σημειώνουν: "Τώρα είναι η ώρα της δράσης. Είναι η ώρα πριν απ όλα της κινητοποίησης της κυβέρνησης. Είναι η ώρα να δοθεί τέλος στη λογική του εφησυχασμού και της αδράνειας. Είναι η ώρα να σταλεί ένα σαφές και κατηγορηματικό μήνυμα στην Αγκυρα πως η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί, με όποιον τρόπο χρειαστεί τα δικαιώματα του Ελληνισμού..."

    Το ΕΘΝΟΣ με τίτλο "Επικηρύξτε τον Ντενκτάς" αφού αναφέρεται στα δεκάδες ψηφίσματα του ΟΗΕ και στις δυο δολοφονίες άοπλων νέων στη Κύπρο καταλήγει: "Αν η αναπόδεικτη υποψία αρκεί για να κυνηγηθεί ο Κάραζιτς, η Ελλάδα και η Κύπρος θα πρέπει να απαιτήσουν και ο ΟΗΕ υποχρεούται να δεχτεί την επικήρυξη του Ραουφ Ντεκτάς για αποδειγμένα και ομολογημένα εγκλήματα πολέμου..."

    Η εφημερίδες ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ και ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ στα άρθρα τους αναφέρονται στο ίδιο θέμα αλλά από μια διαφορετική σκοπιά.

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στο άρθρο της με τίτλο "Ε, όχι και κερδίσαμε κύριε Σημίτη" σχολιάζει τη δήλωση του πρωθυπουργού ότι η Ελλάδα κερδίζει έδαφος διεθνώς. Γράφει μεταξύ άλλων: "Θα πρέπει ο κ. Σημίτης να γνωρίζει ότι ο ελληνικός λαός έχει κρίση και δεν μπορεί να ανεχθεί τέτοιου είδους εμπαιγμό. Οπως επίσης θα πρέπει να γνωρίζει ότι η ελληνική κοινή γνώμη διακατέχεται από οργή, επειδή στις κρίσιμες στιγμές για την πατρίδα και τον ελληνισμό, ο πρωθυπουργός της χώρας και ο επί των εξωτερικών υπουργός της περνούσαν τις διακοπές τους σε παραθαλάσσια κέντρα. Τις ίδιες ώρες που ο Ερμπακάν επιδίωκε τη δημιουργία ερεισμάτων υπέρ της Τουρκίας στη Μέση Ανατολή..."

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ στην στήλη "Στο σφυγμό της Ημέρας" σημειώνει ότι "... ο ελληνισμός χτυπιέται από τον ΑΤΤΙΛΑ και ταυτόχρονα διασύρεται διεθνώς, χωρίς να υπάρχει η παραμικρή προοπτική για θετικές εξελίξεις. Η πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για σύσκεψη αρχηγών υπό τον πρόεδρο της δημοκρατίας, γίνεται έτσι πραγματική εθνική ανάγκη..."

    Στο ίδιο θέμα αλλά με τις προεκτάσεις που μπορεί να έχει αναφέρονται τα πρωτοσέλιδα ορισμένων εφημερίδων (ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ, ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ). Ιδιαίτερα η εφημερίδα ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ με τίτλο "Πάμε για σύγκρουση τον Σεπτέμβριο" γράφει στο σχετικό ρεπορτάζ της ότι η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών έχει ήδη ενημερώσει την κυβέρνηση για "χοντρή τουρκική προβοκάτσια στις 17 Σεπτέμβρη ή σε άλλη πρόσφορη κοντινή ημερομηνία". Στο ίδιο κείμενο της η εφημερίδα αναφέρει ότι "μετά τη σύσκεψη στη Λευκωσία, θα συνεδριάσει το Συμβούλιο Εξωτερικών και Αμυνας στην Αθήνα, ενώ θεωρείται πιθανότατη η διάσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.."


    Athens Press Review (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.00 run on Friday, 16 August 1996 - 10:13:32