Browse through our Interesting Nodes on Tourism & Recreation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 19/08/96

Athens Press Review (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑ'Ι'ΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 19.8.96

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [3] ΑΛΒΑΝΙΑ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΑΓΚΑΛΟΥ
  • [4] ΕΚΛΟΓΕΣ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Aθήνα, Ελλάδα, 19/08/1996 (ΑΠΕ)

    Οι εξελίξεις στο Κυπριακό και οι αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου της Κύπρου, στο οποίο παρέστη και ο Πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης και το θέμα των πρόωρων εκλογών, κυριαρχούν στην ειδησεογραφία του σημερινού Τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Λαδώνει" λόρδους το ψευδοκράτος. Ο Ντενκτάς προσφέρει γη, χρήμα και... 'υπηρεσίες' σε Βρετανούς Βουλευτές".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Μέτωπο κατά Σημίτη. Εντονες οι αντιδράσεις για πρόωρες εκλογές".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Πορεία Σημίτη προς το λαό. Αντιδρούν στις εκλογές εκείνοι που δεν πρόκειται να ξαναδούν υπουργική καρέκλα και βουλευτική έδρα".

    ΕΘΝΟΣ: "Το σχέδιο για την Ελλάδα - Ατσάλι. Ολη η απόρρητη εισήγηση του ΓΕΕΘΑ προς το ΚΥΣΕΑ για τα εξοπλιστικά προγράμματα".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Ξεσάλωσε η βακέτα της Αγκυρας. Η Τσιλέρ μας ζήτησε ευθύνες για τα επεισόδια της Κομοτηνής".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Απολογούνται στους Τούρκους".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Παιχνίδι εκλογών με θύμα τη Κύπρο. Αντίθετοι Πάγκαλος, Γιαννόπουλος και πολλοί Βουλευτές".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Σκούζουν στριμωγμένοι οι Τούρκοι μπροστά στη διεθνή κατακραυγή για τις δολοφονίες. Μετά τη συμφωνία με Ιράν που εξόργισε τις ΗΠΑ".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Εκλογές μέσα στον Οκτώβριο. Επισπεύδονται μετά τις εξελίξεις και στην Κύπρο".

    ΝΙΚΗ: "Θα σπάσουμε το χέρι του Αττίλα προειδοποιούν την Αγκυρα Αθήνα - Λευκωσία. Αποφασισμένος για όλα τα ενδεχόμενα ο ελληνισμός".

    [2] ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    "Σαφές μήνυμα προς την Αγκυρα έστειλε από τη Λευκωσία, ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης..., τονίζει η ΝΙΚΗ. Οποιαδήποτε προέλαση τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο θα αποτελέσει για την Ελλάδα αιτία πολέμου, τόνισε ο Κ. Σημίτης, επαναλαμβάνοντας την ομόφωνη απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου στο οποίο συμμετείχε. Ο Πρωθυπουργός επισήμανε ότι Αθήνα και Λευκωσία θα αντιμετωπίσουν από κοινού με υπευθυνότητα και αποφασιστικότητα οποιαδήποτε τουρκική πρόκληση, σημειώνοντας επιπλέον ότι το Δόγμα Ενιαίου Αμυντικού Χώρου αποτελεί την πλέον σταθερή πολιτική μεταξύ των δύο χωρών".

    ΤΑ ΝΕΑ υπογραμμίζουν ότι "αίσθημα ασφαλείας και ικανοποίησης δημιούργησε στην Κύπρο η επίσκεψη του Ελληνα Πρωθυπουργού, αλλά και προσδοκίας ότι κάτι επιτέλους πρέπει να γίνει για να βγει το Κυπριακό από το τέλμα. Πολύ σύντομα εξάλλου, αναμένεται να φθάσουν στην Κύπρο τα πρώτα από τα περίπου 50 υπερσύγχρονα ρωσικά άρματα μάχης Τ-80 που έχει παραγγείλει η κυπριακή δημοκρατία. Επίσης, σε ικανοποιητικό επίπεδο, βρίσκονται οι συζητήσεις για την απόκτηση αντιαεροπορικού συστήματος μέσης ακτίνας ενεργείας".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει " γραμμή υποχώρησης, με άσφαιρα διπλωματικά πυρά κατά της τουρκικής επιθετικότητας, ακολουθεί η κυβέρνηση, υιοθετώντας το σκεπτικό των αμερικανικών προτάσεων για 'λύση τύπου Βοσνίας' στο Κυπριακό. Ο Πρωθυπουργός κ. Κ. Σημίτης και ο υπουργός Εξωτερικών κ. Θ. Πάγκαλος εγκαταλείπουν το ενιαίο αμυντικό δόγμα, ενώ -σε συμφωνία με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας- δεν αποκλείουν μια υπό όρους συνάντηση του Γλ. Κληρίδη με τον τουρκοκύπριο εκπρόσωπος Ρ. Ντενκτάς. Η Αθήνα και η Λευκωσία κινούνται ήδη προς την υλοποίηση των 'ιδεών Ολμπράιτ' που προβλέπουν την αλλαγή συσχετισμών στην 'πράσινη γραμμή' με την αποστρατικοποίηση της Μεγαλονήσου με ταυτόχρονη ίδρυση πολυεθνικού σώματος στο οποίο θα μετέχουν και Τούρκοι αστυνομικοί".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ όμως υποστηρίζει "σε ναυάγιο κατέληξαν οι προσπάθειες του Πρωθυπουργού Κ. Σημίτη να προωθήσει σχέδιο αμερικανικής παρέμβασης στην κυπριακή κρίση κατά την προχθεσινή μετάβασή του στη Λευκωσία, καθώς τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου απέρριψαν κάθε σχετική ιδέα, αναγκάζοντας τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να αναδιπλωθεί.... Αφόρητες πιέσεις προς την ελληνοκυπριακή πλευρά, όπως προχωρήσει σε συνάντηση Κορυφής με τους Τουρκοκυπρίους στις αμέσως προσεχείς εβδομάδες, ασκεί ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Γ.Γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο, Γουστάβ Φεϊσέλ".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει "ο Πρωθυπουργός πήγε είδε και απήλθε στην Κύπρο. Αρκέστηκε σε χιλιοειπωμένες κρίσεις και διαπιστώσεις. Σχοινοβατεί χωρίς εθνική πολιτική. Σχέδιο βοσνιοποίησης της Κύπρου. Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, ούτε λίγο ούτε πολύ, ζήτησε συγνώμη από τον υφυπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Μπατού, για τα επεισόδια σε Ρόδο, Κομοτηνή".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει ότι "Την ίδια ώρα που ο κ. Κ. Σημίτης επαναλάμβανε τις γνωστές αοριστολογίες περί διπλωματικής κινητικότητας εγρήγορσης κλπ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κ. Στεφανόπουλος, έδινε 'σκληρή απάντηση' στην τουρκική προκλητικότητα και στις εξωφρενικές δηλώσεις του καθεστώτος της Αγκυρας, αλλά και σαφές μήνυμα προς τη διεθνή κοινότητα. Ο κ. Στεφανόπουλος, που ολοκλήρωσε χθες την περιοδεία του στις Κυκλάδες, κατήγγειλε απερίφραστα για μια ακόμα φορά την τουρκική θηριωδία και βαρβαρότητα, λέγοντας χαρακτηριστικά: "Σήμερα δεν λειτουργούν οι αγχόνες των Βρετανών αλλά τα όπλα των Τούρκων". Επίσης, παρομοίασε την Τανσού Τσιλέρ με τον ιταλό δικτάτορα, Μπενιτο Μουσολίνι".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ με τίτλο "Θάνατος για τις τουρκικές δυνάμεις κατοχής της Κύπρου η Εκθεσις του ΟΗΕ" χαρακτηρίζει "καταπέλτη κατά των τουρκικών δυνάμεων κατοχής της Κύπρου την έκθεση της Ειρηνευτικής Δυνάμεως του ΟΗΕ στην Κύπρο για την δολοφονία του Σολωμού στις 14 Αυγούστου". Στην έκθεση του ΟΗΕ τονίζεται πως δεν χρειαζόταν να χρησιμοποιηθούν όπλα από τους Τούρκους κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων μετά την κηδεία του δολοφονημένου Τάσου Ισαάκ".

    Στο σχόλιό του το ΕΘΝΟΣ επισημαίνει ότι "είναι ίσως η πρώτη φορά που η διεθνής κοινότητα αντιμετωπίζει τα πράγματα με το όνομά τους. Και είναι ίσως η πρώτη φορά που η Ελλάδα και η Κύπρος μπορούν όχι να ζητήσουν αλλά να απαιτήσουν από τους ισχυρούς της Γης, από τα λόγια, να περάσουν στα έργα. Καθήκον της πολιτικής ηγεσίας είναι να μην αφήσει ανεκμετάλλευτη αυτή την ευκαιρία. Η θυσία των δύο παλικαριών μπορεί να γίνει ο δρόμος για τη λύτρωση. Το πολύτιμο αίμα που χύθηκε, δεν πρέπει να πάει χαμένο. Και η καταδίκη της Τουρκίας δεν επαρκεί. Χρειάζεται να κινηθούν άμεσα οι μηχανισμοί που θα οδηγήσουν σε μια δίκαιη, μόνιμη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού. Η διεθνής κοινότητα οφείλει να κάνει την Τουρκία να κατανοήσει ότι ακόμα και η μεροληψία, το συμφέρον και η ανεκτικότητα έχουν τα όριά τους".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ σημειώνει ότι "το 'πολεμικό κλίμα' στην Τουρκία διαμορφώνεται όχι μόνο με τα δημοσιεύματα του Τύπου, αλλά και με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Νετσμεντίν Ερμπακάν, ο οποίος εμμέσως πλην σαφώς απειλεί με πόλεμο την Ελλάδα και επιπλέον χαρακτηρίζει 'ψυχικά άρρωστο' το έθνος των Ελλήνων. Χθες, για παράδειγμα, η ακροδεξιά εφημερίδα 'Τούρκιγιε' πρόβαλε το θέμα με τον πρωτοσέλιδο οκτάστηλο τίτλο 'Θέλουν πόλεμο'. Η εφημερίδα έφτασε στο σημείο να αναφερθεί και στο νέο αρχιεπίσκοπο Αμερικής Σπυρίδωνα, γράφοντας ότι "ο Σπυρίδων, που έχει βλέψεις στη θέση του Πατριάρχη Βαρθολομαίου, οργανώνει το ελληνικό λόμπι στις ΗΠΑ εναντίον της Τουρκίας. Διαστάσεις καθαρής προβοκάτσιας όμως, είχε το χθεσινό δημοσίευμα της ισλαμιστικής εφημερίδας 'Ακίτ', η οποία με τον επίσης πρωτοσέλιδο οκτάστηλο τίτλο "Ο Πατριάρχης και πάλι στη σκηνή" έγραψε ότι "αποκαλύφθηκε πως ο μητροπολίτης Δαμασκηνός που οργάνωσε τους Ελληνες στην Κομοτηνή, πήρε την εντολή της λεηλασίας από τον Βαρθολομαίο".

    [3] ΑΛΒΑΝΙΑ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΑΓΚΑΛΟΥ

    Η ΝΙΚΗ γράφει ότι "το Ελληνικό Προξενείο στο Αργυρόκαστρο πρόκειται να εγκαινιάσει ο υπουργός Εξωτερικών, Θ. Πάγκαλος, στα τέλη του μήνα, οπότε θα επισκεφθεί την Αλβανία. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του ατής, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας θα συναντηθεί με την αλβανική ηγεσία, συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου Μπερίσα, θα μεταβεί δε σε περιοχές της νότιας Αλβανίας, όπου ζει η ελληνική μειονότητα".

    [4] ΕΚΛΟΓΕΣ

    ΤΑ ΝΕΑ γράφουν ότι "πρόωρες εκλογές μέσα στον Οκτώβριο είναι η απόφαση της κυβέρνησης, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, που μεσοπρόθεσμα βαραίνουν ακόμα περισσότερο τον ορίζοντα των εθνικών μας θεμάτων", όπως διαβεβαίωσε "ανώτατη κομματική πηγή του ΠΑΣΟΚ", η οποία όμως δεν κατονομάζεται.

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ με τίτλο "'Βγαίνει καπνός' για εκλογές" αναφέρει ότι "Ενοχλημένος ο Σημίτης από την παρατεινόμενη εκλογολογία, ανακοινώνει τις αποφάσεις του, ίσως και μέχρι το τέλος της εβδομάδας"

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ επισημαίνει ότι "αποφασισμένος να πει όλη την αλήθεια στο λαό και τα εθνικά θέματα και την οικονομία, είναι ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, που αρχίζει αμέσως με την Εκθεση Θεσσαλονίκης μεγάλη πορεία προς το λαό. Πρώτος σταθμός της περιοδείας του Κ. Σημίτη θα είναι η Ηπειρος και στη συνέχεια θα επισκεφθεί την Πελοπόννησο και άλλες περιοχές της χώρας. Η περιοδεία του Πρωθυπουργού και προέδρου του Κινήματος, Κώστα Σημιτη, εκτιμάται με βεβαιότητα ότι θα είναι ταυτόχρονα και εκλογική, αφού το αργότερο μέχρι την Εκθεση της Θεσσαλονίκης θα έχει ανακοινώσει την απόφασή του για προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει ότι "θύελλα αντιδράσεων προκαλεί στις τάξεις της κυβέρνησης και του κυβερνώντος κόμματος, η διαφαινόμενη πρόθεση του πρωθυπουργού Κων. Σημίτη, να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, με πιθανότερη ημερομηνία διεξαγωγής τους - σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες- την 20η Οκτωβρίου".


    Athens Press Review (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.00 run on Monday, 19 August 1996 - 11:03:38