Browse through our Interesting Nodes for Legal Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 26/08/96

Athens Press Review (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 26/08/1996


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] ΕΚΛΟΓΕΣ
  • [3] ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [4] ΕΛΛΗΝΟ-ΑΛΒΑΝΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
  • [5] ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΠΓΔΜ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 26/08/1996 (ΑΠΕ)

    Οι διεργασίες στα κόμματα για τη χάραξη της εκλογικής τους στρατηγικής και η κατάρτιση των συνδυασμών είναι το βασικό θέμα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Ντροπή. Εκλογές φαύλων. Βγάζουν στα μπαλκόνια τους Ολυμπιονίκες. Αθλιο μικροκομματικό παζάρι στο παρασκήνιο".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Πολιτική δειλία Σημίτη. Αρνήθηκε τις τρεις τηλεοπτικές μονομαχίες".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Στον Τσοβόλα ελπίζει ο Εβερτ. Εύχεται να πάρει ο Μήτσος πολλούς ψήφους για να... κερδίσει το Σημίτη!"

    ΕΘΝΟΣ: "Κατήφορος. Στριπτίζ στη TV της ΝΔ με μαύρη καμπάνια χωρίς προτάσεις και επιχειρήματα".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Φοβούνται τον ντόρο της Ντόρας. Από το Καρπενήσι έρχεται στην κορυφή της Πρώτης".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Πατέρα τα έμαθες τα νέα;". Ο Σημίτης βάζει στο ψηφοδέλτιο τον Μίμη Ανδρουλάκη".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Φυγομαχεί ο Σημίτης. Αρνείται την τριπλή τηλεοπτική αναμέτρηση με τον Εβερτ".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Ετσι θα ταξιδέψει στο 'εξπρές'. Η τακτική του Σημίτη προς τις κάλπες. Πολλές περιοδείες. Μόνο στην Αθήνα μεγάλη συγκέντρωση".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Μπλόκο στις δαπάνες των υποψηφίων. Πακέτο μέτρων Σημίτη για τις εκλογές".

    ΝΙΚΗ: "Πονοκέφαλος το... μπαλκόνι. Πρόβλημα για τα κόμματα οι συγκεντρώσεις".

    [2] ΕΚΛΟΓΕΣ

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ αναφέρει ότι "τη μαύρη διαφημιστική καμπάνια από την TV επέλεξε ως προεκλογική τακτική η "Νέα Δημοκρατία": Με μοντάζ δηλώσεων θα προσπαθήσει να εμφανίσει ως ανακόλουθο τον Κώστα Σημίτη, αλλά και πρωτοκλασάτα στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Ο πανικός που διακατέχει τον Μ. Εβερτ, τον οδήγησε σε άτακτη υποχώρηση προς την πλευρά Μητσοτάκη: Αποδέχθηκε την υποψηφιότητα της Ντόρας Μπακογιάννη στην Α' Αθηνών με αντάλλαγμα μια κάλπικη χειραψία μπροστά στις κάμερες, ενώ ο επίτιμος πρόεδρος συνεχίζει το διπλό παιχνίδι, καθώς εξακολουθεί να μένει αποστασιοποιημένος από την προεκλογική μάχη και διαρρέει ότι 'δεν τα βρήκε' με τον αρχηγό. Το κλίμα της ήττας στη Ρηγίλλης επιτείνεται ακόμα περισσότερο, καθώς οι δελφίνοι επιλέγουν προσωπική καθένας στρατηγική".

    Τα ΝΕΑ γράφουν ότι "αποφασισμένη να εφαρμόσει με αυστηρότητα το νέο νόμο για τις εκλογικές δαπάνες των υποψηφίων βουλευτών αλλά και τις άλλες δεσμεύσεις στην προεκλογική προβολή τους είναι η κυβέρνηση. Το θέμα τέθηκε στη Διακομματική Επιτροπή από τους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ, έπειτα από οδηγίες του Πρωθυπουργού, κ. Κ. Σημίτη, ο οποίος σήμερα (ή το αργότερο αύριο) παρουσιάζει πακέτο μέτρων για την προεκλογική καμπάνια του κόμματος. Η κυβέρνηση, όπως έλεγαν στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού δεν θα περιορισθεί σε γενικές διακηρύξεις όσον αφορά τα όρια στα προεκλογικά έξοδα. Θα προχωρήσει και στις προβλεπόμενες διαδικασίες ελέγχου μετά τις εκλογές. "Ο νόμος έγινε με δική μας πρόταση και θα υλοποιηθεί πλήρως" επισημάνθηκε από συνεργάτη του Πρωθυπουργού. Οπως θα εφαρμοστούν με πιστότητα, συνέχισε, και οι ρητές απαγορεύσεις για την ανάρτηση αεροπανό, οι φραγμοί στην αφισοκόλληση και οι χρηματοδοτήσεις από φίλους".

    Η ΝΙΚΗ στο σχόλιό της τονίζει ότι "το ΠΑΣΟΚ εκφράζει σήμερα το ισχυρότερο πολιτικό κέντρο που έχει τη δυνατότητα να προωθήσει την οικονομική διαχείριση και να διασφαλίσει μια στοιχειώδη ενότητα στον αποδιαρθρούμενο κοινωνικό ιστό. Ο ελληνικός λαός γνωρίζει ότι τα περιθώρια είναι στενά και έπαψε να τρέφει 'μεγάλες προσδοκίες'. Η ψήφος της 22ης Σεπτεμβρίου θα δοθεί με βάση το στεγνό ρεαλισμό και την κοινή λογική και όχι το συναίσθημα, την πίστη, τις ιδέες, τα οράματα. Αλλωστε η "νέα εποχή" έχει και αυτή το δικό της 'κόστος'.

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ τονίζει ότι "κανείς δεν πρόκειται να διασώσει τη Νέα Δημοκρατία από την εκλογική συντριβή. Ούτε ο Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος για χάρη της κόρης του έδωσε με κρύα καρδιά το χέρι του στον Μιλτιάδη Εβερτ ούτε και ο Δημήτρης Τσοβόλας, στον οποίο η Ρηγίλλης έχει εναποθέσει τις τελευταίες ελπίδες της. Κανείς δεν αμφιβάλλει για την εντιμότητα του Δημήτρη Τσοβόλα αλλά στην παρούσα πολιτική συγκυρία ο μόνος που έχει συμφέρον από την εκλογική επιτυχία του ΔΗΚΚΙ είναι ο Μιλτιάδης Εβερτ, γιατί ελπίζει ότι με τη διαρροή ψήφων του ΠΑΣΟΚ προς τον Τσοβόλα θα ενισχυθεί η Νέα Δημοκρατία".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "φυγομαχεί ο Πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, βαδίζοντας στα 'χνάρια' του Α. Παπανδρέου, και αρνείται το διάλογο σε τρεις τηλεοπτικές αναμετρήσεις με τον Μιλτ. Εβερτ. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ο κ. Σημίτης αποδέχεται μόνο μια τηλεοπτική συζήτηση - και πιθανότατα τύπου 'ντιμπέιτ', δηλαδή όχι απευθείας διάλογο - με τον Πρόεδρο της Ν.Δ. ο οποίος έχει προτείνει τρεις θεαματικές συζητήσεις για τα οικονομικά, τα κοινωνικά και τα εθνικά θέματα".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ αναφέρει ότι "αέρας νίκης, σιγουριάς, επιβεβαίωσης πνέει στη Ρηγίλλης. Με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο, τα κορυφαία στελέχη της Νέας Δημοκρατίας επιβεβαίωσαν για άλλη μια φορά κατά τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος ότι δουλεύουν όλοι μαζί σαν μια γροθιά, για τη νίκη της παράταξης, η οποία πλέον πρέπει να θεωρείται δεδομένη".

    "Οι αντιδράσεις στελεχών της Νέας Δημοκρατίας ακόμη και του ιδίου του αρχηγού της Μιλτιάδη Εβερτ στην κάθοδο της Ντόρας Μπακογιάννη στην Α' Αθηνών οφείλονταν στο ότι 'όχι μόνο θα έλθει πρώτη σε ψήφους αλλά θα σαρώσει, δημιουργώντας κατά συνέπεια μεγάλες προϋποθέσεις για τη μελλοντική της πορεία και προς τον αρχηγικό θώκο του κόμματος στον οποίο ανήκει', γράφει η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ.

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στο σχόλιό της προσθέτει "ανανέωση εις βάθος κάνει ο Μιλτιάδης Εβερτ στους εκλογικούς συνδυασμούς, όπως προκύπτει από τις πρώτες πληροφορίες για τα νέα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τις λίστες της Νέας Δημοκρατίας. Νέοι επιστήμονες επιτυχημένοι επαγγελματίες ανανεώνουν ριζικά το δυναμικό με το οποίο η Νέα Δημοκρατία όχι μόνο θα δώσει την εκλογική μάχη, αλλά κυρίως θα δώσει τη μάχη για την οικονομία και για τα εθνικά θέματα ως κυβέρνηση την 23η Σεπτεμβρίου."

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "τρέχουν όλα τα κόμματα να εκμεταλλευτούν τις δάφνες των Ολυμπιονικών μας για να πάρουν και αυτά αξία από τους νέους που δόξασαν την Ελλάδα. Απο κοντά τρέχουν οι τραγουδιστές και ηθοποιοί να περιληφθούν σε ψηφοδέλτια των κομμάτων, επειδή ελπίζουν με τον τρόπο αυτό να κερδίσουν σε προβολή και σε άλλα οφέλη, αφού θα έχουν τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η θέση του βουλευτή. Ολα τα κόμματα τρέχουν στους Ολυμπιονίκες και προσπαθούν να σαγηνεύσουν τα νεαρά παιδιά με υποσχέσεις τάζοντάς τους "λαγούς με πετραχήλια".

    [3] ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει "συντονισμένες πιέσεις δέχεται η κυπριακή κυβέρνηση, ώστε να συναινέσει στην έναρξη στρατιωτικού διαλόγου μεταξύ του αρχηγού της Εθνικής Φρουράς και του επικεφαλής των τουρκικών στρατευμάτων. Πληροφορίες από διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι οι Αμερικανοί έχουν υποβάλει κάποιες νέες θέσεις, αλλά ως αυτή τη στιγμή δεν έχει σημειωθεί κάποια θετική εξέλιξη . Πάντως ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Γκλεν Ντέιβις δήλωσε πως στο παρόν στάδιο δεν υπάρχουν σχέδια για την επίσκεψη Αμερικανών επισήμων στην Κύπρο".

    [4] ΕΛΛΗΝΟ-ΑΛΒΑΝΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει ότι "Από το Αργυρόκαστρο αρχίζει η νέα φάση της βελτίωσης του καλού ήδη κλίματος στις ελληνοαλβανικές σχέσεις που άρχισε εδώ και λίγο καιρό και συνεχίζεται με μόνη παρένθεση την αρνητική κατάσταση που δημιούργησε η ένταση των επεισοδιακών βουλευτικών εκλογών της Αλβανίας τον περασμένο Μάιο.

    Συγκεκριμένα, σε διήμερη εκδήλωση το Σαββατοκύριακο, την οποία θα τιμήσουν με την παρουσία τους ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος και ίσως ακόμα ο δήμαρχος της Αθήνας και πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ Δημ. Αβραμόπουλος, Ελληνες από την Ελλάδα αλλά και τη μειονότητα - και Αλβανοί θα συναντηθούν, θα γνωριστούν και θα ανταλλάξουν απόψεις για θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Η επίσκεψη πραγματοποιείται επ'ευκαιρίας των επίσημων εγκαινίων του Ελληνικού Γενικού Προξενείου στο Αργυρόκαστρο. Με την ευκαιρία της επίσκεψης ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί την Κυριακή και στον Αυλώνα όπου θα έχει συνομιλίες με τον Σαλί Μπερίσα".

    [5] ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΠΓΔΜ

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει ότι "αναβλήθηκε επ'αόριστον η προγραμματισμένη, για σήμερα επανάληψη των διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια, στη Νέα Υόρκη. Η αναβολή οφείλεται στις πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα και αυτό σπεύδουν να το εκμεταλλευτούν τα Σκόπια.
    Athens Press Review (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.00 run on Monday, 26 August 1996 - 10:25:23