Visit the Cyprus Press & Information Office (CYPIO) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 12/09/96

Athens Press Review (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 12/09/1996


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Εκλογές
  • [3] Δημοσκοπήσεις
  • [4] Συνέντευξη Παπαρήγα
  • [5] Κυπριακό

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 12/09/1996 (ΑΠΕ)

    Οι χθεσινές συνεντεύξεις του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη και του προέδρου της ΝΔ Μιλτιάδη Εβερτ στο Ζάππειο για την εξωτερική πολιτική, η προεκλογική εκστρατεία των κομμάτων, τα αποτελέσματα δημοσκοπήσεων και το Κυπριακό από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Το ΠΑΣΟΚ στη Δήμητρα! Ανοιξε η διαθήκη του Ανδρέα".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Η κάλπη βγάζει ΝΔ. Μιλάνε τα 3 επίσημα γκάλοπ".

    Η ΑΥΓΗ: "Μπούμεραγκ ο εκβιασμός. Τρίτη δημοσκόπηση επιβεβαιώνει ότι ο δικομματισμός απωθεί τους πολίτες".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Εφυγε μπροστά ο Σημίτης. Τρεις μονάδες προηγείται το ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της πρώτης πανελλαδικής δημοσκόπησης".

    ΕΘΝΟΣ: "Νευρική κρίση στη ΝΔ. Ζάλη από την ανεπάρκεια του αρχηγού της. Αμηχανία απο το 'παιχνίδι' Μητσοτάκη. Δουλεύουν για την επόμενη μέρα οι βαρόνοι".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Μονομαχία αρχηγών στο Ελ-Ζάππειο. Σημίτης-Εβερτ χτύπησαν στο ψαχνό για τα εθνικά θέματα".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Προάγγελος υποχωρήσεων. Εβερτ: τι δεσμεύσεις έχει αναλάβει ο πρωθυπουργός;".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "61,5% μαύρο και από το ΠΑΣΟΚ. Ραγδαία μεταστροφή της κοινής γνώμης σε απανωτές μετρήσεις στην Αττική".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Γκάλοπ-στροφή. Μπροστά δύο μονάδες το ΠΑΣΟΚ σε δημοσκόπηση της ICAP. Κρατάνε τα 'μικρά' κόμματα. Μεγάλη πάντα η ρευστότητα δέκα μέρες πριν τις εκλογές".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Σε διαφωνία προσκρούει ο... διάλογος Εβερτ και Σημίτης στην τηλεόραση".

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Η Κρήτη ψήφισε. Μέρες Ανδρέα θύμισε η λαοθάλασσα στο Ηράκλειο".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Μπροστά 2,6% τώρα το ΠΑΣΟΚ δείχνει τρίτο γκάλοπ" που διενεργήθηκε από τη Research International".

    ΝΙΚΗ: "Αποκηρύξτε τον Κατσανέβα καλεί τα παιδιά του ο Ανδρέας Παπανδρέου. 'Βόμβα' στη διαθήκη του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ η οποία ανοίγει σήμερα".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Συγχωροχάρτι στους 'συμμάχους' από Σημίτη".

    [2] Εκλογές

    Ο ΛΟΓΟΣ τονίζει ότι "η λεβεντογέννα Κρήτη έκρινε χθες το αποτέλεσμα των εκλογών με την απίστευτη λαοθάλασσα που αποθέωσε τον Κ. Σημίτη στο Ηράκλειο θυμίζοντας ημέρες Ανδρέα Παπανδρέου. Στη συνέντευξή του στο Ζάππειο τόνισε ότι η Ελλάδα θα αναδειχθεί σε παράγοντα ειρήνης, ασφάλειας ανάπτυξης και ευημερίας στη μείζονα περιοχή. Για πρώτη φορά διαθέτει ολοκληρωμένη στρατηγική για την Κύπρο (πρόβλημα πρώτης προτεραιότητας) για τα Βαλκάνια και τη ΝΑ Μεσόγειο. Ο κ. Σημίτης επανέλαβε τη βούληση για ολόπλευρη στήριξη του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος Θράκης-Αιγαίου-Κύπρου και τάχθηκε υπέρ ενός μεσοπρόθεσμου προγράμματος προμηθειών για τις Ενοπλες Δυνάμεις (αντί της δεκαετούς δέσμευσης) "διότι πρέπει να παρακολουθούμε και τις τεχνολογικές εξελίξεις".

    ΤΑ ΝΕΑ γράφουν ότι "η λύση του Κυπριακού και η αντιμετώπιση της τουρκικής απειλής είναι προτεραιότητες της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, δήλωσε ο πρωθυπουργός, παρουσιάζοντας στο Ζάππειο τους έξι στόχους της εξωτερικής πολιτικής που θα εφαρμόσει εάν είναι ο νικητής των εκλογών. Παράλληλα, ο Κ. Σημίτης ξεκαθάρισε ότι δεν θα υιοθετήσει καμία από τις επτά προτάσεις της ΝΔ για τα εθνικά μας θέματα και κατηγόρησε τον Μ. Εβερτ ότι δεν προσθέτει ούτε αφαιρεί τίποτε με τις θέσεις που διατυπώνει, αντίθετα μπερδεύει περισσότερο τα πράγματα. Τα όσα είπε ο πρωθυπουργός προκάλεσαν την άμεση αντίδραση του προέδρου της ΝΔ, ο οποίος δύο ώρες αργότερα έδωσε έκτακτη συνέντευξη Τύπου και κατηγόρησε τον Κ. Σημίτη ότι αρνείται τη χάραξη ενιαίας εθνικής στρατηγικής για την αντιμετώπιση των προβλημάτων. Παράλληλα άφησε να εννοηθεί οτι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει αναλάβει δεσμεύσεις απέναντι στους ξένους, για λύσεις στα εθνικά μας θέματα, τις οποίες δεν γνωρίζει ο ελληνικός λαός".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ αναφέρεται στις "έξι δεσμεύσεις Σημίτη για εξωτερική πολιτική: Πολιτικές και οικονομικές πρωτοβουλίες σε διμερές ή πολυμερές επίπεδο, ιδιαίτερα στα Βαλκάνια και τη Ν.Α. Μεσόγειο. Πρωτοβουλίες με τους εταίρους και συμμάχους μας όπου μπορούμε να έχουμε κοινά συμφέροντα δράσης ή συντονισμού. Ζωντανή παρουσία στους οργανισμούς στους οποίους μετέχουμε με θέσεις, συνέπεια, συνέχεια, με επιχειρήματα που συντάσσουν δίπλα μας όλο και περισσότερες δυνάμεις. Διεκδίκηση στις κάθε είδους διαπραγματεύσεις θεσμών, εγγυήσεων, μέτρων που εξυπηρετούν ευρύτερα συμφέροντα και συγχρόνως διασφαλίζουν ή προωθούν τα δικά μας. Εμμονή και άσκηση σταθερής πίεσης για μια διεθνή κοινωνία που βασίζεται, λειτουργεί και σέβεται τους κανόνες του διεθνούς δικαίου. Ανάπτυξη πολιτικών σε όλα τα επίπεδα, που ενισχύουν την αποτρεπτική ικανότητα της Ελλάδας απέναντι σε εξωτερικές επιβουλές με έμφαση στην αμυντική πολιτική, αλλά και στην οικονομική ανάπτυξη, σε πολιτικές ενίσχυσης της κοινωνίας και της πολιτισμικής μας δημιουργικότητας".

    Το ΕΘΝΟΣ τονίζει ότι "στα πρόθυρα νευρικής κρίσης βρίσκεται σήμερα η ΝΔ καθώς οι δημόσιες εμφανίσεις του Μιλτιάδη Εβερτ προκαλούν σύγχυση στους ψηφοφόρους του κόμματος (όπως προκύπτει άλλωστε και από τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις) και δυσφορία στα ηγετικά στελέχη της παράταξης. Η κατάσταση περιπλέκει ακόμα περισσότερο από τη στάση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη ο οποίος αν και εμφανίζεται να συγκλίνει με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης - στο πλαίσιο μιας φημολογούμενης άτυπης συμφωνίας με ... μετεκλογικές προεκτάσεις - επιχειρεί παράλληλα να ενισχύσει το δικό του ρόλο με στόχο να θέσει ουσιαστικά τον κ. Εβερτ σε καθεστώς επιτροπείας. Οι εξελίξεις αυτές όμως οδηγούν τους τρεις δελφίνους κ.κ. Ι. Βαρβιτσιώτη, Γ. Σουφλιά και Στ. Μάνο στο συμπέρασμα ότι προωθείται στην κούρσα της διαδοχής η Ντόρα Μπακογιάννη - στοιχείο που ανατρέπει τις μέχρι πρόσφατα διαμορφωμένες συμμαχίες στο εσωτερικό της ΝΔ και τους ωθεί σε επανεξέταση της προσωπικής τους στρατηγικής".

    Η ΝΙΚΗ επισημαίνει ότι "άρχισε να 'ρετάρει' η... μπουλντόζα του Μ. Εβερτ! Εμφανώς καταπονημένος ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θέλησε χθες να απαντήσει στις θέσεις του Κ. Σημίτη για τα εθνικά θέματα με έκτακτη συνέντευξη Τύπου στο Ζάππειο. Ηταν η πέμπτη συνέντευξή του από ενάρξεως της προεκλογικής περιόδου. Ο Μ. Εβερτ ήταν υποτονικός. Επέμεινε στις προτάσεις του για την εξωτερική πολιτική που στερούνται μακρόπνοου σχεδιασμού και οράματος, ενώ κατέβαλε εναγώνια προσπάθεια να ανασκευάσει τις εθνικά απαράδεκτες δηλώσεις του μετά την κρίση στις βραχονησίδες Ιμια".

    Σύμφωνα με τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ, "ο κ Σημίτης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για λύση-πακέτο στα εθνικά θέματα, στην απίθανη περίπτωση που επανεκλεγεί. Αρνήθηκε οποιαδήποτε χάραξη κοινής εξωτερικής πολιτικής λέγοντας επτά 'όχι' στις επτά προτάσεις της ΝΔ για τα εθνικά θέματα . Χαρακτήρισε ούτε λίγο ούτε πολύ ως αντισυνταγματική τη σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών παρ'όλο που ο Ανδρέας Παπανδρέου συμμετείχε σε όλες τις συσκέψεις που έγιναν υπό τον Κων. Καραμανλή. Πολλά ερωτηματικά από τη χθεσινή συνέντευξη".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ προσθέτει ότι "ενδοτικός στα θέματα εξωτερικής πολιτικής εμφανίστηκε ο κ. Σημίτης αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να δεχθεί σύνθετη ονομασία στο θέμα των Σκοπίων ενώ απέρριψε τις προτάσεις του Μ. Εβερτ για την εξωτερική πολιτική. Παραδέχθηκε ότι ετοιμάζει λύση στο θέμα καθώς ο Σάϊρους Βάνς απειλεί να μην συνεχίσει τη διαμεσολάβηση".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ στο σχόλιό του τονίζει ότι "η όλη συμπεριφορά του κ. Σημίτη οδηγεί αβίαστα στο συμπέρασμα ότι έχει αναλάβει συγκεκριμένες υποχρεώσεις έναντι ξένων κέντρων αποφάσεων σε ο,τι αφορά το χειρισμό των εθνικών μας θεμάτων. Ακόμη και ο τρόπος που προκήρυξε πρόωρες εκλογές μεγαλώνει τις εις βάρος του κ. Σημίτη υποψίες. Οι λύσεις που θα προωθήσει εάν κερδίσει τις εκλογές δεν θα έχουν σχέση με τα ελληνικά στρατηγικά συμφέροντα αλλά με τις επιδιώξεις ξένων πρεσβειών στην ευρύτερη περιοχή μας. Ο κ. Σημίτης αποδεικνύεται πολιτικός υπηρέτης του ξένου παράγοντα!".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ στο σχόλιό του αναφέρει ότι "η αλήθεια είναι ότι όποιος ψηφίζει ΠΑΣΟΚ, στην πραγματικότητα ψηφίζει ΝΔ. Η αλήθεια είναι ότι όποιος ψηφίζει ΝΔ στην πραγματικότητα ψηφίζει ΠΑΣΟΚ. Κάθε ψήφος προς τους δύο εταίρους του ξεζουμίσματος του ελληνικού λαού είναι πράγματι χαμένη ψήφος. Χαμένη είναι επίσης η ψήφος προς εκείνους που αποτελούν τα δεκανίκια του δικομματισμού".

    [3] Δημοσκοπήσεις

    Προβάδισμα δύο μονάδων στο ΠΑΣΟΚ καταγράφει τελευταία πανελλαδική δημοσκόπηση, που έγινε από την ICAP για την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ. Στη δημοσκόπηση, που πραγματοποιήθηκε από 2 έως 9 Σεπτεμβρίου, το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει την πρόθεση ψήφου του 31,9% των ερωτηθέντων, η Νέα Δημοκρατία το 29,9%, η Πολιτική Ανοιξη το 6,2%, το ΔΗΚΚΙ το 5,5%, το ΚΚΕ το 4,9%, ο Συνασπισμός το 4,8%, άλλο κόμμα το 2,5 τοις εκατό. Επίσης, το 4% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι θα ψήφιζε άκυρο-λευκό, το 1,1% δεν θα ψήφιζε, ενώ αυτοί που αρνήθηκαν να απαντήσουν ήταν 4,5 τοις εκατό. Τέλος, στο ίδιο ποσοστό, 4,5%, ανέρχονται και οι αναποφάσιστοι. Το δείγμα το οποίο χρησιμοποιήθηκε ήταν 2.000 άτομα, ενώ ο τρόπος διεξαγωγής της έρευνας έγινε με ερωτηματολόγιο και κάλπη. Το στατιστικό σφάλμα στα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας είναι συν πλην 2 τοις εκατό.

    Αλλη πανελλαδική δημοσκόπηση, που διενεργήθηκε από την εταιρία Research International για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού ΣΤΑΡ δίνει και αυτή σαφές προβάδισμα στο ΠΑΣΟΚ. Το κυβερνών κόμμα φέρεται να συγκεντρώνει την πρόθεση ψήφου του 31,2% των ερωτηθέντων έναντι 28,6% της Νέας Δημοκρατίας. Τρίτο κόμμα είναι το ΔΗΚΚΙ με 4,7%, ενώ ισοψηφούν ΚΚΕ και Συνασπισμός με 4,4 τοις εκατό. Εκτη έρχεται η Πολιτική Ανοιξη με ποσοστό 3,6 τοις εκατό. Στη δημοσκόπηση, που διενεργήθηκε από 3 έως 10 Σεπτεμβρίου και με δείγμα 2.500 ατόμων και διεξήχθηκε με ερωτηματολόγιο και κάλπη εκείνοι που δήλωσαν λευκό-άκυρο - δεν έχω αποφασίσει - κανένα - αποχή - δεν απαντώ ανέρχονται σε 20,2 τοις εκατό. Στην ίδια δημοσκόπηση το 46,3% των ερωτηθέντων εκφράζει την πεποίθηση ότι το ΠΑΣΟΚ θα είναι νικητής των εκλογών και το 23% η Νέα Δημοκρατία.

    Σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης της ΔΗΜΕΛ τα οποία δημοσιεύει σήμερα η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, "η ΝΔ με 28,84% προηγείται του ΠΑΣΟΚ που φέρεται να συγκεντρώνει 27,33%. Ακολουθούν ΚΚΕ με 6,80%, ΔΗΚΚΙ με 5,48%, Συνασπισμός με 5,29%, Πολιτική Ανοιξη 5,15%, άλλο κόμμα 2,41%, λευκό 3,28%, κανένα 3,71%, αναποφάσιστοι 10,98%, δεν απάντησαν 0,74 τοις εκατό".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ σημειώνει ότι "την εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού κατακτά σταθερά ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, σύμφωνα με την τελευταία πανελλαδική σφυγμομέτρηση της 'Ρισέρς Ιντερνάσιοναλ". Το εντυπωσιακότερο είναι ότι επανακάμπτουν στο ΠΑΣΟΚ και όσοι είχαν αρχικά την πρόθεση να ψηφίσουν το κόμμα του αποστάτη Τσοβόλα, τα ποσοστά του οποίου ακολουθούν μια φθίνουσα πορεία".

    Κατά την ΑΥΓΗ,"εμφανή δείγματα ρωγμών παρουσιάζει το πολιτικό σκηνικό του δικομματισμού, ενώ η προεκλογική εκστρατεία όλων των κομμάτων έχει ξεδιπλωθεί σε όλη τη χώρα. Την επιβεβαίωση αυτή προσφέρει και η χθεσινή, τρίτη κατά σειρά, πανελλαδική δημοσκόπηση πρόθεσης ψήφου των πολιτών, που διεξήγαγε η εταιρία Research International (3-10.9) για λογαριασμό του ιδιωτικού καναλιού ΣΤΑΡ και παρουσιάζει τα δύο μεγάλα κόμματα να συγκεντρώνουν ποσοστό μόλις 60% με σαφές το προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ (31,2%) έναντι της ΝΔ (28,6%). Τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης συγκεντρώνουν ποσοστά που επιτρέπουν την είσοδό τους στη βουλή με τον Συνασπισμό να συγκεντρώνει ποσοστό 4,4% που επιβεβαιώνει την εμπιστοσύνη των πολιτών στη σύγχρονη δημοκρατική και ριζοσπαστική Αριστερά. Χωρίς αντίκρισμα μένει λοιπόν ο εκβιασμός που ασκούν στους εκλογείς τα δύο μεγάλα κόμματα, ενώ απομένουν λίγες ημέρες έως την κάλπη".

    Αντίθετα η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ τονίζει ότι "πρωτιά στη Νέα Δημοκρατία δίνουν τα τρία πανελλαδικά γκάλοπ που διεξήχθησαν το ένα κατά την πρώτη εβδομάδα της προεκλογικής περιόδου και τα δύο άλλα κατά την παρούσα εβδομάδα. Η διαφορά είναι μεν μικρή, αλλά και τα τρία γκάλοπ επιβεβαιώνουν τη ραγδαία μεταβολή του κλίματος και την καθήλωση του ΠΑΣΟΚ στη δεύτερη θέση. Το πρώτο γκάλοπ (MRB παρουσίασε το MEGA) έδωσε διαφορά 0,4% υπέρ της ΝΔ. Τα δύο άλλα γκάλοπ δίδουν διαφορά 1,5% υπέρ της ΝΔ. Πρόκειται για το γκάλοπ της ALKO που θα παρουσιάσει σήμερα το βράδυ ο ΑΝΤ1 και για το γκάλοπ της MARTEL που πρόκειται να δημοσιευθεί εντός των ημερών. Η δημοσίευση των τριών αυτών δημοσκοπήσεων αποδεικνύει: Πρώτον ότι δεν υπάρχει σοβαρή δημοσκόπηση που να φέρει πρώτο το ΠΑΣΟΚ. Δεύτερον, ότι ήταν αποκύημα φαντασίας και χαλκευμένη στη Χαριλάου Τρικούπη η πληροφορία ότι 'υπάρχουν' γκάλοπ.. που δίνουν πρώτο το ΠΑΣΟΚ... με τέσσερις μονάδες".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ σημειώνει ότι "όπως προκύπτει από τη δημοσκόπηση που διενήργησε η εταιρία MARTEL για λογαριασμό του ΕΤ την περίοδο 10-11 Σεπτεμβρίου στο λεκανοπέδιο Αττικής, οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ το 1993 'γυρνούν την πλάτη' στον κ. Σημίτη δηλώνοντας ευθέως ότι δεν πιστεύουν τις εξαγγελίες, τις υποσχέσεις και τα αμέτρητα 'θα' του πρωθυπουργού του 'νέου ήθους και ύφους'. Συγκεκριμένα το 61,5% εκείνων που ψήφισαν ΠΑΣΟΚ το 1993 δηλώνουν σήμερα ότι δεν πιστεύουν στην εξαγγελία του κ. Σημίτη ότι 'οι εργαζόμενοι θα πάρουν το '1997 πραγματικές αυξήσεις' χαρακτηρίζοντας ψεύτη και δημαγωγό τον πρωθυπουργό και πρόεδρο του κόμματος που στήριξαν πριν από τρία χρόνια. Ακόμη το 41,8% της εκλογικής βάσης του ΠΑΣΟΚ δεν θεωρεί ρεαλιστικό το στόχο... που ανακοίνωσε - ελαφρά τη καρδία - ο κ. Σημίτης πως "μέσα στο 1997 θα υπάρξει αποκλιμάκωση του πληθωρισμού κατά 2-2,5 μονάδες τουλάχιστον".

    [4] Συνέντευξη Παπαρήγα

    Αισιόδοξη για το εκλογικό αποτέλεσμα του ΚΚΕ είναι η Γενική Γραμματέας του κόμματος Αλέκα Παπαρήγα. Σε συνέντευξή της που δημοσιεύεται σήμερα στα ΝΕΑ, επισημαίνει ότι ο κόσμος δεν ελπίζει σε κανέναν από τους δύο εννοώντας το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία και προβλέπει ότι με τις εκλογές θα αλλάξει το πολιτικό σκηνικό. Η κυρία Παπαρήγα τονίζει ότι με την αυξημένη κοινοβουλευτική δύναμη του ΚΚΕ θα αλλάξει η ατμόσφαιρα στον τόπο, ο λαός θα βγει στο προσκήνιο και επομένως θα μπορεί να μπει κάποιο φρένο σε ορισμένα μέτρα. Ακόμη δηλώνει ότι πάμε για 'διχοτόμηση του Αιγαίου' και επισημαίνει τους κινδύνους που εγκυμονούν στα εθνικά μας θέματα. Αναφερόμενη στο θέμα των συνεργασιών η κυρία Παπαρήγα υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα για να βγει από την κρίση χρειάζεται ευρεία συνεργασία και ένα κόμμα στη σημερινή συγκυρία δεν μπορεί από μόνο του να λύσει τα προβλήματα. Τονίζει δε ότι το ΚΚΕ είναι πάντα υπέρ των συνεργασιών αλλά τα άλλα κόμματα με την πολιτική τους δεν μπορούν να συνεργαστούν μαζί μας όπως και εμείς με αυτά. Αν όμως υπάρξουν στο μέλλον προϋποθέσεις, όχι απλώς θα είμαστε πρόθυμοι σε συνεργασία, αλλά θα δείξουμε σταθερότητα και σεβασμό σε συμφωνίες, όπως αποδείξαμε στο παρελθόν.

    [5] Κυπριακό

    Το ΕΘΝΟΣ αναφέρει ότι "με επιστολή που απέστειλε χθες μέσω των Ηνωμένων Εθνών προς το Ραούφ Ντενκτάς ο πρόεδρος Γλαύκος Κληρίδης δίνει απαντήσεις σε όλους τους ισχυρισμούς που ο κατοχικός ηγέτης πρόβαλε σε δηλώσεις προς ξένους δημοσιογράφους στη συνέντευξη τύπου που έδωσε προχθές για να προπαγανδίσει το 'επεισόδιο' στην Αχερίτου. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Κύπριος πρόεδρος επαναλαμβάνει στην επιστολή του τις προϋποθέσεις που θέτει για απευθείας συνάντηση με τον κατοχικό ηγέτη και μεταξύ άλλων θίγει το θέμα του δολοφόνου ψευδοϋπουργού ρωτώντας τον Ντενκτάς πως μπορεί να μιλάει ειλικρινά για έναρξη διαδικασιών ειρηνικής λύσης, όταν έχει άμεσους συνεργάτες σαν τον Κενάν Ακίν. Μαζί με την επιστολή ο κ. Κληρίδης απέστειλε στον Ντενκτάς και όλα τα φωτογραφικά και κινηματογραφικά τη συμμετοχή του ψευδοϋπουργού Γεωργίας και άλλων αξιωματούχων του ψευδοκράτους στη δολοφονία του Σολωμού Σολωμού".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει ότι "πέντε συνολικά άτομα, όλοι 'αξιωματούχοι' του 'ψευδοκράτους' εμπλέκονται στην εν ψυχρώ δολοφονία του Σολωμού Σολωμού, στη Δερύνεια, ενώ η έκδοση ενταλμάτων συλλήψεως είναι πλέον θέμα ωρών. Συνταρακτικά στοιχεία που ήρθαν στο φως τα τελευταία 24ωρα αποδεικνύουν την εμπλοκή πέντε 'βαθμοφόρων' του καθεστώτος στη δολοφονία. Μετά την αποκάλυψη του ονόματος του λεγόμενου 'υπουργού' Γεωργίας του 'ψευδοκράτους' Κενάν Ακίν ο οποίος φαίνεται να πυροβολεί το Σολωμού από το μπαλκόνι του τουρκικού φυλακίου 'ξεσκεπάζονται' ένα-ένα τα ονόματα και των υπολοίπων δολοφόνων. Ο ένστολος που βάλλει με αυτόματο όπλο πρώτα κατά του Σολωμου και ύστερα κατά του πλήθους ήταν ο διοικητής των ειδικών δυνάμεων του καθεστώτος Ερντάλ Εμανέτ. Οι αρχές στην Κύπρο κατάφεραν να εντοπίσουν άλλα τρία άτομα, τα οποία σύμφωνα με το Γενικό Εισαγγελέα είναι συναυτουργοί στη δολοφονία του λόγο του 'βαθμού εξουσίας που κατείχαν'."


    Athens Press Review (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.00 run on Thursday, 12 September 1996 - 10:22:11