Browse through our Interesting Nodes for Industrial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 17/09/96

Athens Press Review (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 17/09/1996


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Εκλογές
  • [3] Κυπριακό

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 17/09/1996 (ΑΠΕ)

    Η χθεσινή τηλεοπτική συνέντευξη του πρωθυπουργού, η απόφαση του προέδρου της ΝΔ να μην πραγματοποιήσει το κόμμα του κεντρική προεκλογική συγκέντρωση στην Αθήνα, η προεκλογική εκστρατεία των κομμάτων και οι εξελίξεις στο Κυπριακό είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Το μυστικό της διαθήκης. Ποιοί και πως ανάγκασαν τον Ανδρέα στη σύνταξή της. Τι ήθελε να προλάβει η Δήμητρα στις 24 Νοεμβρίου του 1990".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Ο δειλός και ο θαρραλέος. Ο Σημίτης απέφυγε διάλογο με αρχηγούς και δημοσιογράφους. Παλικαρίσια απόφαση του Εβερτ".

    Η ΑΥΓΗ: "Με τον Συνασπισμό στην καρδιά και στην κάλπη. Μεγάλη συγκέντρωση χθες στο Πεδίον του Αρεως. Μήνυμα για επάνοδο στη Βουλή".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Αυθαίρετη η βίλα του Τσοβόλα. Πήρε άδεια για δύο ορόφους και έκτισε πέντε".

    ΕΘΝΟΣ: "Βούλιαξε στη λάσπη ο Εβερτ. Το ΕΘΝΟΣ ξεσκεπάζει τον θλιβερό συκοφάντη".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Ζάπινγκ στο μπαλκόνι ο Εβερτ. Συνέντευξη στο Ζάππειο αντί συγκεντρώσεως η ΝΔ".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Εκβιασμοί και δωροδοκίες από το νέο ΠΑΣΟΚ σε βάρος υποψηφίων του ΔΗΚΚΙ".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Γκρέμισε το μπαλκόνι. Γενναία απόφαση Εβερτ: διάλογος αντί φιέστας στην Αθήνα την Πέμπτη".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Η εμείς ή ΝΔ... βάσει νόμου. Ο Σημίτης εξηγεί το 'μοιραίο δίλημμα'."

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Ελιγμός Εβερτ. Ματαίωσε την 'πολωτική' συγκέντρωση της ΝΔ στην Αθήνα, ενώ ο κ. Σημίτης επιδιώκει κορύφωση της κομματικής σύγκρουσης".

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Φοβήθηκε τη γύμνια ο Εβερτ μετά την άρνηση Μητσοτάκη να βγει στο μπαλκόνι".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Σωσίβιο ζητούν στη μαύρη διαφήμιση. Προσωπικός πόλεμος κατά Σημίτη από ΝΔ".

    ΝΙΚΗ: "Η τριανδρία της ντροπής. Σημίτης-Γιαννόπουλος-Κουρής. Εργολαβία λάσπης κατά Τσοβόλα".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Μαχητικό παρόν απόψε στο Πεδίον του Αρεως".

    [2] Εκλογές

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ αναφερόμενη στη χθεσινή συνέντευξη του Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη γράφει ότι "ήταν μια συνέντευξη- ανάκριση. Με καταιγισμό ερωτήσεων των δημοσιογράφων προς τον Κώστα Σημίτη. Με διάλογο- και διαξιφισμούς- για όλα. Για την οικονομία, τα Ιμια, τα προγράμματα των κομμάτων, για τα μικρά κόμματα. Σταθερός στις θέσεις που ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ... άντεξε στην ανάκριση και περιέγραψε το δίλημμα που αντιμετωπίζει την Κυριακή ο ελληνικός λαός: με αυτόν τον εκλογικό νόμο - θα επανεκλεγεί είπε - θα προκύψει μοιραία ένας νικητής. Συνεπώς, οι ψήφοι προς τα μικρά κόμματα ευνοούν τη ΝΔ".

    Σύμφωνα με ΤΑ ΝΕΑ "στη 'μαύρη διαφήμιση' αναζητεί τώρα σωσίβιο η ΝΔ πέντε ημέρες πριν από την κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση. Στόχος των επιτελών της Ρηγίλλης είναι να πλήξουν την αξιοπιστία του πρωθυπουργού και για το λόγο αυτό όλα τα τηλεοπτικά σπότ του κόμματος στρέφονται κατά του κ. Κ. Σημίτη. Παράλληλα, η αξιωματική αντιπολίτευση που ματαίωσε οριστικά την κεντρική συγκέντρωσή της στην Αθήνα, κλιμακώνει την αντιπαράθεσή της με την κυβέρνηση για τα εθνικά θέμα επιμένοντας στην εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων στη διαμάχη των κομμάτων".

    Το ΕΘΝΟΣ προσθέτει ότι "καθαρές απαντήσεις στα εθνικά κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα με αμεσότητα, σταθερότητα και πειστικότητα έδωσε ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης ανακρινόμενος χθες το βράδυ και επί μιάμιση ώρα σε πανεθνικό δίκτυο από δημοσιογράφους. Σε αντίθεση με τον Μ. Εβερτ που δείχνει να φοβάται τον διάλογο- παρά τις διακηρύξεις του περί του αντιθέτου- καθώς αρνείται να ανακριθεί από δημοσιογράφους σε πανεθνικό δίκτυο όπως ο πρωθυπουργός. Ο κ. Σημίτης υπεραμύνθηκε της πολιτικής της κυβέρνησης στην κρίση των Ιμίων επανέλαβε τις πολιτικές διαφορές μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ στην οικονομική και κοινωνική πολιτική προανήγγειλε επανεξέταση του εκλογικού νόμου μετά τις εκλογές ενώ καταδίκασε τις προσωπικές επιθέσεις που δέχεται με την 'αρνητική διαφήμιση' που υποβαθμίζουν την πολιτική ζωή".

    Στο σχόλιό του το ΕΘΝΟΣ αναφέρει ότι "Ο Μιλτιάδης Εβερτ δεν τολμά να εμφανισθεί στον λαό της Αθήνας διότι θα καταδεικνυόταν η γύμνια του".

    Ο ΛΟΓΟΣ γράφει ότι "δείλιασε την τελευταία στιγμή να βγει στο μπαλκόνι ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδης Εβερτ, αφού ο επίτιμος πρόεδρος του κόμματος αρνήθηκε να του συμπαρασταθεί βγαίνοντας μαζί του. Ο κ. Εβερτ αποφάσισε, την τελευταία στιγμή, να μη ρισκάρει τη σύγκριση μιας συγκέντρωσης της Νέας Δημοκρατίας, με αυτή που θα πραγματοποιηθεί την επομένη ημέρα, την Παρασκευή από το ΠΑΣΟΚ".

    "Ναι στο διάλογο όχι στο μονόλογο. Με βάση αυτή την πάγια θέση του ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Μιλτιάδης Εβερτ, γράφει ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ, προχώρησε σε ένα επαναστατικό -για την εποχή μας βήμα- αποφασίζοντας να μην πραγματοποιήσει η Νέα Δημοκρατία την κεντρική της συγκέντρωση στην Αθήνα. Ο κ. Εβερτ πέταξε το γάντι στον πρωθυπουργό και του αποδεικνύει ότι ο εκσυγχρονισμός στην πολιτική δεν είναι ο δρόμος του ακίνδυνου μονολόγου, αλλά ο δρόμος του διαλόγου όπου ο καθένας θα παρουσιάσει τις θέσεις του και τις απόψεις του στον ελληνικό λαό".

    Στο σχόλιό του ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ με τίτλο "Γενναία απόφαση" επισημαίνει, μεταξύ άλλων ότι "ο Μιλτιάδης Εβερτ θυσιάζει ένα παραδοσιακό 'ατού' στο οπλοστάσιο του προεκλογικού εντυπωσιασμού για να επιτύχει ένα τριπλό πολιτικό στόχο. Πρώτον θέλει να υπογραμμίσει την αναγκαιότητα ανάπτυξης του πολιτικού διαλόγου και προβληματισμού. Δεύτερον, ο Μιλτιάδης Εβερτ στέλνει προς όλες τις πολιτικές κατευθύνσεις μήνυμα αναβάθμισης της δημόσιας ζωής της χώρας. Με τη στάση του ο Μιλτιάδης Εβερτ αποδεικνύεται η ήρεμη δύναμη της εκλογικής αναμέτρησης. Η αμηχανία του εκλογικού επιτελείου του ΠΑΣΟΚ υπογραμμίζει την ορθότητα της επιλογής της ηγεσίας της ΝΔ".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ χαρακτηρίζει "παλικαρίσια την απόφαση του κ. Εβερτ ο οποίος έδειξε στην πράξη το νέο ήθος και ύφος", ενώ ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ "Μάθημα δημοκρατίας και εκσυγχρονισμού από τον Μιλτιάδη Εβερτ στον Κώστα Σημίτη".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ προσθέτει ότι "επιμένει στο γόνιμο διάλογο ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Μιλτιάδης Εβερτ και αντί της συγκεντρώσεως της Πέμπτης απεφάσισε να παραχωρήσει και πάλι συνέντευξη τύπου στο Ζάππειο".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ σημειώνει ότι "ο καταγραφόμενος σ'όλες τις δημοσκοπήσεις υψηλότατος βαθμός συσπειρώσεως των ψηφοφόρων της ΝΔ σε αντίθεση με τη χαλαρότητα την οποία εξακολουθεί να παρουσιάζει η εκλογική βάση του ΠΑΣΟΚ, υπαγόρευσε προφανώς έναν τολμηρό -αν όχι παρακινδυνευμένο - ελιγμό εκ μέρους του κ. Εβερτ. Το γεγονός είναι ότι η προεκλογική μάχη προσλαμβάνει τη μορφή μιας σκακιστικής παρτίδος, με απρόβλεπτες, παραπλανητικές αλλά και σαφώς παρακινδυνευμένες κινήσεις. Και συγκεκριμένα: Η ματαίωση της συγκεντρώσεως της ΝΔ αποδόθηκε εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ σε "έγκαιρη διάγνωση και προσπάθεια αποφυγής ενός βεβαίου φιάσκου". Την ίδια στιγμή ο κ. Κ. Σημίτης και τα καθοδηγητικά όργανα του ΠΑΣΟΚ φαίνεται να επιστρέφουν -ή τουλάχιστον να υιοθετούν- σε παλαιές και διόλου εκσυγχρονιστικές μεθόδους πολιτικής αντιπαραθέσεως".

    Η ΝΙΚΗ ισχυρίζεται ότι "στα ηγετικά κλιμάκια του ΠΑΣΟΚ βρίσκονται οι 'εγκέφαλοι' της απίστευτης λασπολογικής επίθεσης κατά του Δημήτρη Τσοβόλα. Με εκτελεστικό όργανο μεν τον Γιώργο Κουρή, αλλά με ηθικούς αυτουργούς τη σημερινή ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, κλιμακώνεται ο πόλεμος κατά του προέδρου του ΔΗΚΚΙ. 'Πόλεμος' που 'ξέσπασε' διόλου τυχαία βέβαια, μετά τις εντυπωσιακές συγκεντρώσεις στο Περιστέρι και τη Θεσσαλονίκη, αλλά και τη συστράτευση του Μανώλη Γλέζου με το ΔΗΚΚΙ. Τον Κώστα Σημίτη αλλά και τα υπόλοιπα ηγετικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ αποκάλυψε ο ίδιος ο Δημήτρης Τσοβόλας καλώντας την ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη να τοποθετηθεί επί του ρυπαρογραφήματος της 'Αυριανής'. Στο σκηνικό αυτό 'πρωταγωνιστικός' αναδεικνύεται ο ρόλος του Ευάγγελου Γιαννόπουλου, που ανέλαβε τον 'πόλεμο' και κατά του Μανώλη Γλέζου".

    Η ΑΥΓΗ αναφερόμενη στη χθεσινή συγκέντρωση του Συνασπισμού τονίζει ότι "ήταν πολύς ο κόσμος χθες στο Πεδίον του Αρεως και σαφές το μήνυμα που έστειλε: Την Κυριακή με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση θα δώσουμε δύναμη στην Αριστερά, θα φέρουμε τον ΣΥΝ ισχυρό στη Βουλή για να αλλάξουμε τους πολιτικούς συσχετισμούς και τις αντιλαϊκές πολιτικές".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ τονίζει ότι "ο λαός και η νεολαία της Αθήνας διαδηλώνουν σήμερα με την προσωπική συμμετοχή τους στη μεγάλη συγκέντρωση, την απόφαση να ενισχύσουν αποφασιστικά σ'αυτές τις εκλογές του ΚΚΕ".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει ότι "άναυδη έμεινε χθες η δημοκρατική κοινή γνώμη και ολόκληρος ο ελληνικός λαός από την αποκάλυψη της εφημερίδας ότι ο προστάτης της φτωχολογιάς που έχει για σημαία του, ότι κατοικεί σ'ενα απλό τριαράκι της οδού Αχαρνών, έχει κτίσει πενταόροφη και πολυτελέστατη βίλα στην πιο ακριβή περιοχή της Αττικής, στο Πανόραμα της Βούλας".

    [3] Κυπριακό

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει ότι "η περιγραφή ενός σαφέστατου πολιτικού εκβιασμού από την Αγκυρα και την Ουάσιγκτον προς την Αθήνα και τη Λευκωσία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, αν έχουν βάση οι πληροφορίες, που μιλούν για την προετοιμασία ενός θερμού επεισοδίου στην Κύπρο από τις τουρκικές δυνάμεις κατοχής. Οι πληροφορίες αυτές, όπως βεβαιώνουν τον "Ρ" διπλωματικές πηγές από τη Λευκωσία, δόθηκαν στην κυπριακή κυβέρνηση απο την Ουάσιγκτον, η οποία προειδοποίησε πως υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο οι τουρκικές δυνάμεις να επιχειρήσουν είτε μιας μικρής έκτασης προέλευση από την Αμμόχωστο, είτε να επιχειρήσουν να εμποδίσουν την προσέγγιση του ρωσικού εμπορικού πλοίου, το οποίο μεταφέρει ρωσικά άρματα μάχης που πρόσφατα αγόρασε η κυπριακή κυβέρνηση".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει ότι "με το βλέμμα στις ψήφους της ομογένειας και την επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση του Νοεμβρίου, ο πρόεδρος Κλίντον προχώρησε σε μια ακόμη -διακοσμητικού χαρακτήρα- εκδήλωση του "ενδιαφέροντός" του για το Κυπριακό. Συγκεκριμένα, ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Ουίλιαμ Πέρι, που επισκέπτεται την Αγκυρα για διαβουλεύσεις με την τουρκική ηγεσία σχετικά με την κατάσταση στο Ιράκ, μεταξύ άλλων μετέφερε και μήνυμα 'του πλανητάρχη' προς την κυβέρνηση Ερμπακάν, με συστάσεις για... αυτοσυγκράτηση στην Κύπρο. Στο μήνυμα εκφράζεται η 'ανησυχία' της αμερικανικής κυβέρνησης για τις απειλές και το ενδιαφέρον νέων επεισοδίων στην Κύπρο, όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές στην Ουάσιγκτον".

    Αντίθετα, το ΕΘΝΟΣ τονίζει ότι "ήταν αποφασιστική η παρέμβαση της Ουάσιγκτον προς την Αγκυρα και απέτρεψε, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, την υλοποίηση των τουρκικών απειλών για πρόκληση 'θερμού επεισοδίου' στην Κύπρο. Απειλώντας με 'θερμό επεισόδιο', οι Τούρκοι επιχείρησαν να εκβιάσουν τη ματαίωση της μεταφοράς στην Κύπρο πενήντα σύγχρονων ρωσικών αρμάτων Τ-80 που έχει αγοράσει η Εθνική Φρουρά και να εμποδίσουν γενικότερα την περαιτέρω ενίσχυση της αμυντικής ικανότητας της Κύπρου με σύγχρονα όπλα. Σε πολιτικό επίπεδο, όπως εκτιμάται, η τουρκική προκλητικότητα που αναμένεται να ενταθεί καθώς πλησιάζουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ στοχεύει ν'αποδείξει με μια νέα κρίση ότι η συμβίωση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων είναι αδύνατη και ότι οποιαδήποτε λύση που θα επανενώσει το νησί δεν θα είναι βιώσιμη".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ υπογραμμίζει ότι "αμερικανική παρέμβαση κατευθείαν προς την τουρκική στρατιωτική ηγεσία σημειώθηκε το τελευταίο 24ωρο προκειμένου να αποτραπεί κάθε σκέψη για θερμό επεισόδιο στην Κύπρο. Οι πληροφορίες για τις τουρκικές απειλές δεν επιβεβαιώθηκαν, φυσικά, επίσημα και παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι δεν δικαιολογείται ανησυχία ο κυπριακός λαός ζει τις τελευταίες μέρες σε ένταση και μεγάλη ανησυχία".

    "Φωνή αφύπνισης για την επίλυση του Κυπριακού αποκαλεί τα τελευταία γεγονότα στην Κύπρο ο Γουστάβ Φεϊζέλ, αναπληρωτής ειδικός γραμματέας του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ και παραδέχεται ότι τα γεγονότα αυτά δημιούργησαν σοκ και σημάδεψαν τον καθένα μας". Ο κ. Φεϊζελ θεωρεί ότι τώρα είναι πιο επιτακτική η ανάγκη να συναινέσουν οι δύο πλευρές για απευθείας συνομιλίες μεταξύ των κ.κ. Κληρίδη και Ντενκτάς σε μια βάση του 'δούναι και λαβείν' και εύχεται το Κυπριακό να λυθεί πριν η Κύπρος ενταχθεί στην ΕΕ. Χαρακτηρίζει άδικα τα σχόλια του Τύπου για τη στάση των δυνάμεων του ΟΗΕ. Σε ο,τι αφορά τις επικείμενες εκλογές σε Ελλάδα και ΗΠΑ πιθανολογεί πως δεν θα επηρεάσουν την πορεία λύσης του Κυπριακού". Σε άλλο δημοσίευμά της αναφέρει ότι "με στόχο να καλυφθεί μεσοπροθέσμως το 'αίσθημα ασφαλείας' των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο, τα Ηνωμένα Εθνη αναμένεται να κινηθούν προς την κατεύθυνση της δημιουργίας μιας πολυεθνικής και ειδικότερα ΝΑΤΟϊκής προέλευσης στρατιωτικής δύναμης, η οποία θα εγκατασταθεί στη νήσο και θα αντικαταστήσει τη δύναμη του ΟΗΕ. Η πολυεθνική αυτή δύναμη θα περιλαμβάνει, εκτός των άλλων ελληνικές και τουρκικές δυνάμεις. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι σε μια τέτοια φόρμουλα λύσης του Κυπριακού, που θα μπορούσε να επεξεργαστεί ο ΟΗΕ το εδαφικό θα στηριχθεί στις γνωστές προτάσεις Γκάλι (οι Τουρκοκύπριοι να κατέχουν το 28% του εδάφους, έναντι 36% που κατέχουν)ενώ ασαφείς είναι ακόμα οι ιδέες σε ο,τι αφορά το Συνταγματικό".


    Athens Press Review (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.00 run on Tuesday, 17 September 1996 - 11:36:02