Read the Documents from the Ministries of Foreign Affairs of Greece & Turkey on the Imia Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 9 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 24/09/96

Athens Press Review (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 24/09/1996


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Σχηματισμός νέας κυβέρνησης
  • [3] Νέα Δημοκρατία
  • [4] Εκλογές
  • [5] Ελλάδα-Τουρκία

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 24/09/1996 (ΑΠΕ)

    Οι εξελίξεις στη Νέα Δημοκρατία για την εκλογή νέου αρχηγού, ο σχηματισμός κυβέρνησης και το νέο "πολιτικό τοπίο" είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ:"Ανανέωση χωρίς διάσπαση. Η ΝΔ στην κρισιμότερη καμπή της πορείας της".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Τι θέλει η βάση της ΝΔ. Προέχει η ενότητα του κόμματος. Ο Εβερτ πιέζεται να παραμείνει".

    Η ΑΥΓΗ: "Ο Συνασπισμός στο προσκήνιο. Πρωτοβουλίες για τα μεγάλα εθνικά και κοινωνικά προβλήματα".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Τα ονόματα των νέων υπουργών. Κυβέρνηση 30 υπουργών ανακοινώνει ο Πρωθυπουργός και ετοιμάζεται για θεαματικές αλλαγές στη δημόσια ζωή".

    ΕΘΝΟΣ: "Ρινγκ η ΝΔ. Σύγκρουση μέχρις εσχάτων. Την Ντόρα "κατεβάζει" ο επίτιμος. Τον Κώστα Καραμανλή "ζεσταίνει" ο Εβερτ".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ:"Τώρα η Ντόρα στο τιμόνι της ΝΔ".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ:"Διαφυλάξτε την ενότητα".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ:"Υψηλός πυρετός στη ΝΔ. Ο Εβερτ επιμένει στην παραίτηση. Την Τρίτη η εκλογή".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ:"Πέντε τάσεις μάχονται στη ΝΔ. Ολα παίζονται. Αίνιγμα οι προθέσεις Εβερτ".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ:"Σε αναβρασμό η ΝΔ".

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Μακράς πνοής η κυβέρνηση. Στα νευραλγικά υπουργεία οι πρώτοι σε ψήφους. Μετακινείται ο Αρσένης. Πρόταση στον Ακη για το Αμυνας".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Αλλαγές σε βασικά υπουργεία".

    ΝΙΚΗ: "Στο τσεπάκι του Σημίτη το ΠΑΣΟΚ. Πλήρης έλεγχος σε κυβέρνηση και ΚΟ".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ:"ΚΚΕ: με νέα δύναμη για λαϊκή αντεπίθεση".

    [2] Σχηματισμός νέας κυβέρνησης

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει ότι "ευέλικτο κυβερνητικό σχήμα αποτελούμενο από 30 έως 33 υπουργούς θα ανακοινώσει πιθανότατα σήμερα το απόγευμα ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σημίτης. Η επιλογή των υπουργών θα γίνει με γνώμονα το στρατηγικό στόχο του Κ. Σημίτη που είναι η δημιουργία μιας ισχυρής κυβέρνησης που θα προχωρήσει άμεσα σε βαθιές τομές στη δημόσια ζωή που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη δημιουργία μιας ισχυρής Ελλάδας. Το στίγμα της νέας κυβέρνησης θα είναι : νέοι άνθρωποι για την Ελλάδα της Νέας Εποχής. Δεν πρόκειται να συμμετέχουν στο νέο σχήμα οι εβδομηντάρηδες, με μοναδική εξαίρεση τον Ευάγγελο Γιαννόπουλο που θα έχει μάλιστα και την ευχέρεια να διαλέξει και υπουργείο".

    Ο ΛΟΓΟΣ αναφέρει ότι " έτοιμη η νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Το σχήμα του νέου υπουργικού συμβουλίου που "χτίζει" ο πρωθυπουργός κ. Σημίτης από χθες που πήρε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας θα είναι ευέλικτο και αποφασιστικό. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες ο πρωθυπουργός φέρεται αποφασισμένος να "χτίσει" τη νέα κυβέρνησή του, χωρίς αποκλεισμούς και με στόχο να ξεπεραστούν οι αγκυλώσεις και οι δυσλειτουργίες του προηγούμενου σχήματος που ως γνωστόν είχε επισημάνει ο κ. Σημίτης στο πρόσφατο παρελθόν. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός συζητά με τους συνεργάτες του και για τη σύσταση δύο νέων υπουργείων (υπουργείο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και υπουργείο Μεγάλων Εργων) ενώ δέχεται προτάσεις να επανέλθει στην προτέρα μορφή του το υπουργείο Εσωτερικών με υπουργό τον κ. Α. Παπαδόπουλο και να τοποθετηθεί και ο Α. Πεπονής στο Προεδρίας. Να σημειωθεί ότι τη μετακίνησή του από το υπουργείο Οικονομικών έχει ζητήσει εδώ και ένα χρόνο περίπου ο κ. Α. Παπαδόπουλος και μάλιστα από τον αείμνηστο Ανδρέα Παπανδρέου".

    Το ΕΘΝΟΣ προσθέτει ότι "ο Γερ. Αρσένης, ο Α. Τσοχατζόπουλος, ο Γ. Παπανδρέου, ο Ευ. Γιαννόπουλος και ο Αλ. Παπαδόπουλος είναι τα πέντε πρόσωπα -κλειδιά από την τοποθέτηση και τη στάση των οποίων θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό η σύνθεση της νέας κυβέρνησης. Ο κ. Γιάννος Παπαντωνίου και η κ. Βάσω Παπανδρέου αναμένεται ότι θα είναι τα ισχυρά πρόσωπα στο οικονομικό επιτελείο της νέας κυβέρνησης. Σύμφωνα με τις πληροφορίες ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Σημίτης".

    ΤΑ ΝΕΑ γράφουν ότι "ο πρωθυπουργός φέρεται αποφασισμένος να προχωρήσει στον σχηματισμό μιας ομοιογενούς κυβέρνησης, χωρίς να λάβει υπόψη τους εσωκομματικούς συσχετισμούς των περασμένων μηνών. Δεν προβλέπονται άξιες λόγου αλλαγές στον αριθμό των υπουργών και υφυπουργών και στο νέο κυβερνητικό σχήμα ο κ. Σημίτης έχει καταστήσει σαφές ότι δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα με τις δεδομένες αδυναμίες της Δημόσιας Διοίκησης. Ωστόσο, υπάρχουν και εισηγήσεις για περιορισμό του αριθμού των υφυπουργών με παράλληλα αύξηση του αριθμού των γενικών γραμματέων".

    Η ΝΙΚΗ επισημαίνει ότι "μετά την εκλογή του στη θέση του πρωθυπουργού τον περασμένο Γενάρη, την επικράτησή του στο 4ο Συνέδριο και την αναβάπτισή του μέσα από τη λαϊκή εντολή στις εκλογές της Κυριακής, ο Κώστας Σημίτης είναι ο απόλυτος κυρίαρχος στο ΠΑΣΟΚ. Ελέγχει πλέον και τα 2/3 περίπου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος και φυσικά και η νέα κυβέρνηση που θα ανακοινωθεί πιθανότατα αύριο, θα φέρει την υπογραφή του Κ. Σημίτη".

    Η ΑΥΓΗ γράφει ότι "κυρίαρχος και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ αποδεικνύεται ο Κώστας Σημίτης, επιτυγχάνοντας την τέταρτη κατά σειρά νίκη φέτος. Κορυφαίοι της εσωκομματικής αντιπολίτευσης δεν εξελέγησαν με κυριότερους εκείνους του παπανδρεϊκού περιβάλλοντος. Αντιθέτως, 130 βουλευτές καταγράφονται στο κλίμα Σημίτη. Τώρα δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για να προχωρήσει το πρόγραμμά του. Πρώτο δείγμα η σύνθεση της νέας κυβέρνησης".

    [3] Νέα Δημοκρατία

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "κορυφώνονται οι διεργασίες και οι διαβουλεύσεις στο εσωτερικό της ΝΔ, μετά την κίνηση του κ. Μ. Εβερτ να υποβάλει χθες και τυπικά την παραίτησή του από τη θέση του προέδρου του κόμματος, ενώ μέχρι στιγμής υπάρχουν - επισήμως- οι υποψηφιότητες του κ. Στ. Μάνου και της κ. Ντ. Μπακογιάννη".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στο σχόλιό της επισημαίνει ότι "και σήμερα η ενότητα της ΝΔ κινδυνεύει από την ξαφνική κρίση που προκάλεσε η εκλογική ήττα της 22ας Σεπτεμβρίου, η οποία όμως δυστυχώς οφείλεται μεταξύ άλλων και στη διχόνοια που προκάλεσαν και καλλιέργησαν επί μακρό χρονικό διάστημα, άφρονα στελέχη της, αποβλέποντας μόνο στην ικανοποίηση προσωπικών τους φιλοδοξιών, έστω κι αν οι φιλοδοξίες τους αυτές αντιστρατεύονταν το γενικότερο κομματικό συμφέρον. Η παράταξη όμως δεν έχει ανάγκη δελφίνων και μνηστήρων της εξουσίας αλλά αρχηγού. Του δυναμικού ηγέτη, που θα τη συνενώσει στην πιο κρίσιμη περίοδο της ιστορίας της (το υπογραμμίζουμε αυτό)και δεν θα επιτρέψει την εμφάνιση ενός νέου εμφυλίου σπαραγμού".

    Σύμφωνα με τον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ, "δύο είναι οι λύσεις (για τη Νέα Δημοκρατία): Να προκηρύξουν αμέσως Εκτακτο Συνέδριο του κόμματος όπως επιτυχώς έκαναν στο ΠΑΣΟΚ και να εκλέξουν καθαρά τον νέο Πρόεδρο. Αντί να γίνεται αυτό το σκοτεινό παρασκήνιο, η ίντριγκα και το "μαγειρείο" με τους υποψήφιους και τις συμμαχίες τους. Να αναλάβει μεταβατικά την προεδρεία του κόμματος ο Κων. Μητσοτάκης αφού προηγουμένως ψηφισθεί. Είναι μια επιλογή που θα αποτρέψει κάθε άλλη υποψηφιότητα. Με τη δέσμευση να προχωρήσει σ'ένα χρόνο σε Τακτικό Συνέδριο, το οποίο θα εκλέξει οριστικά το νέο Πρόεδρο του κόμματος. Εκείνο όμως που προέχει, ακόμα και της εκλογής νέου αρχηγού στη ΝΔ είναι η δημιουργία ενός νέου πλαισίου αρχών. Η μεγαλύτερη παράταξη του τόπου αυτή τη στιγμή δεν έχει αρχές ,δεν έχει ιδεολογική πλατφόρμα".

    Σε άρθρο του ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ τονίζει ότι "η Νέα Δημοκρατία ζει ώρες ευθύνης. Δρομολογούνται ήδη άψογες δημοκρατικές διαδικασίες. Απαιτείται μεγαλοψυχία και παλικαριά από όλους. Και αυτό είναι το πρώτο από τα ζητούμενα. Για να είναι αύριο η Νέα Δημοκρατία περισσότερο συμπαγής, περισσότερο ισχυρή. Ο φιλελεύθερος κόσμος ζητεί βεβαίως να εκλεγεί ο καλύτερος, εκείνος ο οποίος έχει προσφέρει τα περισσότερα. Απαιτεί πάνω απ'όλα τον σεβασμό και τη συμβολή όλων στην ενότητα του κόμματος".

    Ο ΛΟΓΟΣ σημειώνει ότι "σε πόλεμο οικογενειών εξελίσσεται η "κόντρα" για την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας. Τόσο το Μητσοτακικό στρατόπεδο, όσο και το Καρμανλικό σχεδιάζουν τις επόμενες κινήσεις και ετοιμάζουν τη στρατηγική τους για την κατάκτηση της προεδρικής καρέκλας στη Νέα Δημοκρατία, ενώ οι ενδιάμεσοι υποψήφιοι πιθανότατα ο κ. Γιώργος Σουφλιάς και σίγουρα ο κ. Στέφανος Μάνος κινδυνεύουν να "τσαλαπατηθούν" από το μένος των δύο στρατοπέδων".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει ότι "εξαιρετική ρευστότητα αλλά και αναταραχή καλύπτει τις έντονες διεργασίες στη ΝΔ, καθώς από χθες ξεκίνησε και επισήμως η διαδικασία για την ανάδειξη νέου αρχηγού. Αποφασισμένος να μη διεκδικήσει εκ νέου την αρχηγία της ΝΔ φέρεται ο κ. Μ. Εβερτ".

    [4] Εκλογές

    Στο σχόλιό της η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει ότι "την αλλαγή σελίδας στην πολιτική ζωή του τόπου και στη διακυβέρνησή του την επωμίζεται το ΠΑΣΟΚ με πρωθυπουργό τον Κώστα Σημίτη. Και αλλαγή σελίδας δεν μπορεί να γίνει χωρίς αλλαγή νοοτροπίας συμπεριφοράς και ύφους. Θα είναι η νέα κυβέρνηση μονοκομματική χάρη στον εκλογικό νόμο του δικομματισμού, αλλά δεν δικαιούται αυτή η κυβέρνηση να αγνοήσει το μήνυμα της κάλπης, που δεν τη θέλει αλαζονική και ηγεμονική. Οφείλει λοιπόν η νέα κυβέρνηση να υιοθετήσει ιδέες και από τα προγράμματα των άλλων κομμάτων της Αριστεράς, για να πετύχει ιδεολογική και προγραμματική σύγκλισης του συνόλου του πλειοψηφικού ρεύματος, που αναδείχτηκε από τις κάλπες".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ αναφέρεται στην ανακοίνωση της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ στην οποία τονίζεται ότι "σταθερά ανοδική η πορεία του ΚΚΕ . Η κατάκτηση της τρίτης θέσης δίνει δυνατότητα καλύτερης παρέμβασης μέσα κι έξω από τη Βουλή. Η ενίσχυση του κόμματος και η αποδυνάμωση του δικομματισμού αποτελούν βάση, για να συντελεστούν στην πορεία θετικές διεργασίες να απεγκλωβίζονται λαϊκές δυνάμεις, να αντιστέκονται στην προσπάθεια ενσωμάτωσής τους".

    [5] Ελλάδα-Τουρκία

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει ότι "και δεύτερη υπόθεση ανάλογη με της Αγίας Σοφίας και την μετατροπή σε τέμενος των Τούρκων είδε το φως της δημοσιότητας. Τουρκικές εφημερίδες "Σαμπάχ" και "Γιενί Γιουζγίλ" αναφέρονται με δημοσιεύματά τους στις ενέργειες του υπουργείου Πολιτισμού για την μετατροπή ναού που βρίσκεται στο φρούριο της Αλικαρνασσού (Μπόντρουμ) σε τέμενος. Το ναό όπου στεγάζεται το μουσείο εναλίων αρχαιοτήτων, είχαν κτίσει σύμφωνα με την "Σαμπάχ" οι Ιωαννίτες ιππότες το 1415".
    Athens Press Review (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.00 run on Tuesday, 24 September 1996 - 10:44:37