Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 1) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 9 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 27/09/96

Athens Press Review (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 27/09/1996


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Κυβέρνηση
  • [3] Ταξίδια πρωθυπουργού
  • [4] Νέα Δημοκρατία
  • [5] ΗΠΑ-Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [6] Ελλάδα - Βοσνία
  • [7] ΠΓΔΜ
  • [8] Κυπριακό
  • [9] Γερμανία - αποζημιώσεις

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 27/09/1996 (ΑΠΕ)

    Οι εξελίξεις στη Νέα Δημοκρατία, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Σκοπιανό και η προετοιμασία των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Να ψηφίσει η βάση μέσω Συνεδρίου αφού οι "βαρόνοι" κωφεύουν η λύση είναι μια και μοναδική".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Ο Εβερτ πάλι αρχηγός, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες".

    Η ΑΥΓΗ: " Με βεγγαλικά περί κεντροαριστεράς η κυβέρνηση επιδιώκει την ανοχή της Αριστεράς".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Τέρμα στις προσλήψεις. Βαθιές αλλαγές στο δημόσιο ετοιμάζει ο Αλέκος Παπαδόπουλος".

    ΕΘΝΟΣ: "Απάτη μαμούθ από την BP. Πρόστιμο 7,5 δις για διαρροή κερδών στο εξωτερικό".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Απομένουν άλλες ..... 100 υποψηφιότητες. Ενώ ήδη υπάρχουν 8 "δελφίνοι" για την αρχηγία της ΝΔ".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "4,5 δις σε πρώην βουλευτές".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Ποιοι λένε "ναι" στον Εβερτ. Θα ξεπεράσουν τους 70 μαζί και το 90% των ΝΟΔΕ".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Βρήκαν δουλειά. Εβερτ, επίτιμος και "βαρόνοι" έπεσαν με τα μούτρα στη διεκδίκηση της αρχηγίας με βροχή προτάσεων στο ... κενό".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Βολές Αρσένη κατά Γεωργίου Παπανδρέου. Αιτία τα προβλήματα που προέκυψαν από την αύξηση των εισακτέων".

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Φόβος πολέμου με 56 νεκρούς. Ιντιφάντα θυμίζουν οι αιματηρές συγκρούσεις στην Παλαιστίνη".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Αρνούνται εγγραφές σε ΑΕΙ-ΤΕΙ. Νομοθετική ρύθμιση σχεδιάζει το υπουργείο".

    ΝΙΚΗ: "Χάνει την έδρα ο Γιαννόπουλος. 20 φορές πάνω από το όριο τα προεκλογικά του έξοδα".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Δολοφονική επιδρομή Ισραηλινών στην Παλαιστίνη".

    [2] Κυβέρνηση

    Το ΕΘΝΟΣ αναφέρει ότι "η κατάρτιση του προϋπολογισμού η κοινωνική πολιτική με την υλοποίηση των προεκλογικών δεσμεύσεων για αγρότες, μικρομεσαίους και συνταξιούχους, αλλά και η συζήτηση των πολιτικών προτεραιοτήτων όπως ο διάλογος για την κεντροαριστερά και οι πρωτοβουλίες για τις φθίνουσες περιοχές αποτελούν τις πρώτες προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης του Κ. Σημίτη".

    ΤΑ ΝΕΑ γράφουν ότι "σχέδιο δράσης 100 ημερών ετοιμάζει η κυβέρνηση ενώ ο πρωθυπουργός κ. Κ. Σημίτης άρχισε ήδη την προεργασία για τη σύνταξη των προγραμματικών δηλώσεων. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι μέχρι τέλους να αναδείξει όσο το δυνατόν περισσότερο το "κοινωνικό πρόσωπο" του προγράμματός της με έμφαση στην υλοποίηση των προεκλογικών δεσμεύσεων της κατηγορίας αυτής. Παράλληλα, ιδιαίτερο βάρος προτίθεται να δώσει η κυβέρνηση στην κατάρτιση του προϋπολογισμού, ο οποίος όπως διαβεβαίωναν συνεργάτες του πρωθυπουργού, θα είναι έτοιμος εγκαίρως και "θα αποτυπώνει την πολιτική του ΠΑΣΟΚ για την οποία δεσμεύτηκε προεκλογικά".

    Ο ΛΟΓΟΣ τονίζει ότι "σε "επίθεση φιλίας" και συνεργασίας θα προχωρήσει στο αμέσως προσεχές διάστημα η κυβέρνηση με το χώρο της Κεντροαριστεράς, καταθέτοντας συγκεκριμένα πρόταση διαλόγου. Και χθες συνεχίστηκαν οι δηλώσεις και οι κινήσεις προσέγγισης των δύο χωρών παρά τη δυσπιστία με την οποία αντιμετωπίζεται καταρχήν αυτή η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού κ. Κ. Σημίτη. Πρόθεση του πρωθυπουργού και προέδρου του ΠΑΣΟΚ κ. Κ. Σημίτη είναι να "μην επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος και τελματώσει αυτή η προσπάθεια. Αν δεν προχωρήσει αυτή η βούληση με ευθύ και καθαρό διάλογο, τότε δεν μπορούμε να μιλάμε για κοινή πορεία και κοινή γλώσσα" τονίζουν στελέχη του Κινήματος".

    [3] Ταξίδια πρωθυπουργού

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει ότι "ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί 1-2 Οκτωβρίου τη Λευκωσία ενώ 5-6 θα λάβει μέρος στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο Δουβλίνο, όπου στην ημερήσια διάταξη θα είναι το Σχέδιο Σαντέρ για την αντιμετώπιση της ανεργίας, η Διακυβερνητική και το Βοσνιακό. Ο κ. Σημίτης όμως έχει ως στόχο έως το τέλος του έτους να πραγματοποιήσει έως το τέλος του έτους να πραγματοποιήσει και τα περισσότερα ταξίδια στις βαλκανικές πρωτεύουσες, με προτεραιότητες τα Τίρανα, τη Σόφια, το Βουκουρέστι και τη Βουδαπέστη".

    [4] Νέα Δημοκρατία

    Στο βασικό του άρθρο ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ τονίζει ότι "εκείνο που μας .... συγκλονίζει κι εμάς και τους φιλελεύθερους πολίτες, είναι η ... θρησκευτική προσήλωση κάποιων "βαρόνων" της Ρηγίλλης στην τυπολατρία! Εμείς θα επιμείνουμε: ο όποιος αρχηγός να εκλεγεί από τη βάση της ΝΔ. Πώς; Μα μέσω του συνεδρίου - Εκτάκτου ή Τακτικού, δεν έχει σημασία. Η Βάση της ΝΔ απ'όλη την Ελλάδα θα εκλέξει τους αντιπροσώπους της και να τους στείλει στο Συνέδριο να εκλέξουν τον αρχηγό. Ολα τα άλλα δεν είναι παρά καμαρίλα και φιλοτομαρισμός των ξεπερασμένων πια ανθρώπων της Ρηγίλλης".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "περισσότεροι από 70 βουλευτές αναμένεται τελικά να υπογράψουν το μνημόνιο για παραμονή Εβερτ. Ηδη οι 58 εξ αυτών έχουν υπογράψει το σχετικό κείμενο, με το οποίο του ζητούν να παραμείνει στην προεδρία της ΝΔ, μεταβάλλοντας την άποψη περί παραίτησης. Οι 6 από 9 ευρωβουλευτές στηρίζουν την παραμονή Εβερτ στην ηγεσία. Εάν τώρα συνυπολογιστεί και η θέση που έχουν λάβει τα ιστορικά στελέχη της παράταξης της ΝΔ τότε ο συνολικός αριθμός ξεπερνάει τους 70. Επίσης σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες το 90% των Νομαρχιακών Επιτροπών του κόμματος (πάνω από 65) έχουν ταχθεί υπέρ της υποψηφιότητας του κ. Μ. Εβερτ".

    Σύμφωνα με την ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ, "στην απόφασή του να οδηγήσει ο ίδιος ως πρόεδρος το κόμμα στο Συνέδριο όπου θα ληφθούν οριστικές αποφάσεις, φέρεται να καταλήγει ο Μιλτιάδης Εβερτ υπό την πίεση περισσότερων των 60 βουλευτών της ΝΔ και των νομαρχιακών τοπικών και κλαδικών οργανώσεων και μετά τη μη προώθηση της πρότασης της "Α" για τον κ. Βαρβιτσιώτη, μολονότι το σύνολο σχεδόν των κορυφαίων στελεχών της ΝΔ την αντιμετώπισε θετικά".

    Η ΝΙΚΗ προσθέτει ότι "όλες τις μεθόδους που θα τον οδηγήσουν και πάλι στη διεκδίκηση της αρχηγίας της ΝΔ χρησιμοποιεί ο Μ. Εβερτ από το παρασκήνιο προκαλώντας όμως τις σφοδρές αντιδράσεις των βαρόνων του κόμματος που χωρίς περιστροφές μιλούν για κίνδυνο διάσπασης. Πέρα από τη συλλογή υπογραφών και τα ψηφίσματα από ελεγχόμενες κομματικές οργανώσεις ο παραιτηθείς πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης έβαλε χθες στο παιχνίδι και την ... ευρωδεξιά στην προσπάθειά του να καλλιεργήσει το κατάλληλο κλίμα για την παραμονή του στην ηγεσία".

    Ενδεικτικός είναι ο τίτλος της ΑΥΓΗΣ "Ξεπαραιτείται" ο Εβερτ".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει ότι "δυστυχώς για τη βάση της ΝΔ η μεγάλη φιλελεύθερη παράταξη κινδυνεύει με διάσπαση αφού οι αρχηγικές βλέψεις πολλών σηματοδοτούν εκρηκτικές εξελίξεις. Η πολιτική εκτίμηση κορυφαίων στελεχών είναι ότι "η διάσπαση της ΝΔ είναι πλέον αναπόφευκτη".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ στο άρθρο του τονίζει ότι "η λύση που θα δοθεί δεν μπορεί παρά να είναι καθαρή υγιής και μακρόπνοη. Και η λύση αυτή πρέπει να δοθεί άμεσα, χωρίς άλλη καθυστέρηση, χωρίς παραπομπή σε μεθοδεύσεις προσωπικών σκοπιμοτήτων. Το καταστατικό του κόμματος όπως αυτό διαμορφώθηκε από την προηγούμενη ηγεσία του είναι σαφές και απαράβατο. Σκέψεις που προστίθενται την τελευταία στιγμή δεν βοηθούν το κόμμα. Κατατίθενται, προφανώς για να βοηθήσουν τους εμπνευστές τους".

    Στο σχόλιό του το ΕΘΝΟΣ αναφέρει ότι "η ουσία του προβλήματος που αντιμετωπίζει η ΝΔ δεν είναι πως θα ονομάζεται ή ποια πλευρά θα εκπροσωπεί ο νέος αρχηγός της, αλλά ποια πολιτική θ'ακολουθήσει επιτέλους το κόμμα της συντηρητικής παράταξης και αν η πολιτική αυτή θα είναι τελικά αποδεκτή από όλους. Κανένα εκλεκτορικό σώμα και καμία πλειοψηφία, όσο ισχυρή κι αν είναι αυτή, δεν μπορεί ν'απαντήσει σε τέτοια προβλήματα".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει ότι "το βασικό προεκλογικό σύνθημα της ΝΔ ήταν "Ωρα για Δουλειά" και τα στελέχη της "βρήκαν δουλειά με τις διαδικασίες αναζήτησης νέου αρχηγού".

    ΤΑ ΝΕΑ σημειώνουν ότι "σε αναμέτρηση Εβερτ-Μπακογιάννη, με απρόβλεπτες συνέπειες για την ενότητα του κόμματος, οδηγείται η κούρσα της διαδοχής στη ΝΔ, ενώ είναι αποφασισμένοι να δώσουν τη μάχη ως το τέλος οι κ.κ. Στέφανος Μάνος και Γιώργος Σουφλιάς".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ τονίζει ότι είναι πλήρες το "αδιέξοδο στη ΝΔ. Η μια μετά την άλλη οι προτάσεις που διατυπώνονται απορρίπτονται μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ επισημαίνει ότι "ο τόπος έχει μεγάλη ανάγκη να αποκτήσει και αξιωματική αντιπολίτευση τώρα που απέκτησε ισχυρή κυβέρνηση. Και ο μόνος που μπορεί να ασκήσει αντιπολίτευση είναι ο Μητσοτάκης, αρκεί κι αυτός να μην εκλεγεί στο άψε σβήσε αλλά από ένα μαζικό, γνήσιο και δημοκρατικό Συνέδριο".

    "Η υποψηφιότητα Εβερτ αποτελεί, σύμφωνα με το ΛΟΓΟ, αιτία διάσπασης της ΝΔ".

    [5] ΗΠΑ-Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "την ανάγκη "προώθησης άμεσων λύσεων για το πρόβλημα του Αιγαίου και το Κυπριακό", επισήμανε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ σε συνάντηση που είχε χθες στη Νέα Υόρκη με την Τανσού Τσιλέρ επισημαίνοντας την ευνοϊκή συγκυρία "τώρα μάλιστα που οι εκλογές στην Ελλάδα ήταν επιτυχείς". Η απίστευτη αυτή δήλωση του κ. Χόλμπρουκ είναι άγνωστο με ποια ακριβώς ιδιότητα έγινε αλλά το μόνο βέβαιο είναι ότι ο συγκεκριμένος Αμερικανός πολίτης προορίζεται για τη θέση του υπουργού Εξωτερικών στη νέα κυβέρνηση Κλίντον εφόσον ο τελευταίος επανεκλεγεί στην αναμέτρηση του ερχόμενου Νοεμβρίου. Γεγονός είναι, επίσης ότι οι αμερικανικές πιέσεις προς την κυβέρνηση Σημίτη για συμβιβασμούς στα εθνικά θέματα έχουν αρχίσει ήδη να εκδηλώνονται απροκάλυπτα".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει ότι "παγίδα" στην Ελλάδα προσπαθεί να στήσει η Τσιλέρ προτείνοντας την ταυτόχρονη προσφυγή της Αθήνας και της Αγκυρας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για τα ζητήματα των Ιμια και της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου. Ο ελιγμός της υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας έπεσε όμως στο "κενό" καθώς ο υπουργός Εξωτερικών Θ. Πάγκαλος απέρριψε με κατηγορηματικό τρόπο οποιοδήποτε συζήτηση για το ενδεχόμενο αποστρατιωτικοποίησης των νησιών μας".

    Η ΑΥΓΗ τονίζει ότι "η Αθήνα απέρριψε ασυζητητί την πρόταση Τσιλέρ".

    Σύμφωνα με το ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ, "η Ουάσιγκτον μετά την ανακοίνωση των πρωτοβουλιών που προτίθεται να αναλάβει για την προώθηση "λύσεων" στις ελληνοτουρκικές σχέσεις οργανώνει παράλληλα έναν "εφόλης της ύλης ελληνοτουρκικό διάλογο από την πίσω πόρτα" όπως θα έλεγε και ο μέχρι πρότινος υπουργός Αμυνας Γερ. Αρσένης. Για την ακρίβεια, η αμερικανική διπλωματία επαναφέρει προς συζήτηση τις γνωστές ιδέες της για την προώθηση Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας".

    [6] Ελλάδα - Βοσνία

    Η ΑΥΓΗ αναφέρεται σε "ελληνο-ιρανική συνεργασία για την ανασυγκρότηση της Βοσνίας" και γράφει ότι ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος "τόνισε ότι αναφερόμενος στις επαφές του με τους ομολόγους του της Βοσνίας, της Σλοβενίας, της Γιουγκοσλαβίας και του Ιράν η ελληνική πλευρά θα βοηθήσει στην προώθηση της συμφωνίας του Ντέιτον. Ανακοίνωσε δε συνάντηση σε μερικούς μήνες στην Αθήνα εκπροσώπων παραγωγικών υπουργείων και επιχειρηματικών φορέων Ιράν και Βοσνίας σχετικά με τα σχέδια ανασυγκρότησης της Βοσνίας".

    [7] ΠΓΔΜ

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει ότι "ο υπουργός εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος κάλεσε τους Αμερικανούς να ασκήσουν πιέσεις προς τον πρόεδρο των Σκοπίων Κίρο Γκλιγκόροφ για να επιλυθεί και το πρόβλημα της ονομασίας. Απαντώντας στον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νίκολας Μπέρνς, ο υπουργός εξωτερικών επεσήμανε ότι η Ελλάδα έχει επιδείξει ευελιξία στις διαπραγματεύσεις και εάν οι Αμερικανοί επιθυμούν να προσφέρουν τις καλές τους υπηρεσίες στο Σκοπιανό, θα πρέπει να ασκήσουν τις πιέσεις τους προς τα Σκόπια, ώστε να εκπληρωθεί και το δεύτερο σκέλος της ενδιάμεσης συμφωνίας -ήδη προχωρούν καλά τα οικονομικά μέτρα- δηλαδή να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή ονομασία".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει ότι "πορεία συμβιβασμού με τα Σκόπια δρομολογεί με εντατικούς ρυθμούς η κυβέρνηση βασιζόμενη σε μηνύματα διαλλακτικότητας από τον κ. Κίρο Γκλιγκόροφ και σε εγγυήσεις της αμερικανικής διπλωματίας. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ΑΤ δύο μέρες πριν από τις εκλογές ο κ. Γκλιγκόροφ κάλεσε εκτάκτως τον επικεφαλής του Ελληνικού Γραφείου Συνδέσμου στα Σκόπια πρέσβη Αλ. Μαλλιά και του ανακοίνωσε πως "έχει έρθει η ώρα να αξιολογήσουμε εκ νέου τη στάση μας". Οι απευθείας συνομιλίες της Νέας Υόρκης μεταξύ των πρέσβεων κ.κ. Χρ. Ζαχαράκι και Ι. Τοσέφσκι έχουν περιέλθει σε απόλυτο αδιέξοδο και ο κ. Σ. Βάνς αν και δεν πρόκειται να καταθέσει την εντολή μεσολάβησης δηλώνει πως απαιτείται κάποια κίνηση από τη μία από τις δύο πλευρές".

    [8] Κυπριακό

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει ότι "ο πρόεδρος της Κύπρου Γλαύκος Κληρίδης προειδοποίησε χθες τη Διεθνή Κοινότητα ότι κινδυνεύει άμεσα η ειρήνη στο νησί, υπογραμμίζοντας ότι αυτό το έχουν καταδείξει τα πρόσφατα γεγονότα στη Δερύνεια, που καθιστούν επείγουσα ανάγκη την εφαρμογή της πρότασής του για αποστρατικοποίηση. Ο Κύπριος ηγέτης αναφέρθηκε στο καταχθόνιο σχέδιο, που αποσκοπούσε στο να δείξει ότι οι δύο κοινότητες δεν μπορούν να ζήσουν ειρηνικά μαζί στην Κύπρο και συνεχώς πρέπει να αναζητηθούν χωριστικές και διχοτομικές λύσεις".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ αναφέρει ότι "ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης και ο πρόεδρος Κληρίδης θα προεδρεύσουν (πιθανόν την ερχόμενη Τετάρτη) κοινής συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου, κατά την οποία θα συζητηθούν η νέα φάση του Κυπριακού και οι διανοιγόμενες προοπτικές. Ιδιαίτερα θα συζητηθεί η επικείμενη αμερικανική πρωτοβουλία, η οποία προνοεί για παράλληλες συνομιλίες για το Κυπριακό και το Αιγαίο. Στη Λευκωσία θεωρείται ότι πρόκειται για το παλιό αμερικανικό σχέδιο για "λύση-πακέτο" στο Κυπριακό και το Αιγαίο. Για το σχέδιο αυτό υπάρχουν στη Λευκωσία πολλές επιφυλάξεις. Γι αυτό και η συζήτηση στο Εθνικό Συμβούλιο προβλέπεται αρκετά λεπτομερής. Πολλή χαρά αλλά και ικανοποίηση έχουν προκαλέσει στην Κύπρο οι δηλώσεις τόσο του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη όσο και του νέου υπουργού Εθνικής Αμυνας Ακη Τσοχατζόπουλου ότι το ενιαίο αμυντικό δόγμα όχι μόνο θα συνεχιστεί αλλά και θα ενισχυθεί περισσότερο".

    Η ΑΥΓΗ σημειώνει ότι "την αντίθεση του προς την τουρκική θέση - κατά την οποία η ένταξη της Κύπρου στην Ενωση θα πρέπει να συνδέεται με την ένταξη της Τουρκίας εξέφρασε ο εκπρόσωπος της ιρλανδικής προεδρίας υπουργός Εξωτερικών Ντίκ Σπρίνγκ μετά από συνάντηση που είχε χθες με τον Κύπριο Πρόεδρο Γλ. Κληρίδη παρουσία και του επιτρόπου Χ. βαν ντεν Μπρούκ".

    [9] Γερμανία - αποζημιώσεις

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει ότι "το πρωτοδικείο της Βόννης επέστρεψε εκατοντάδες προσφυγές Ελλήνων υπηκόων που ζητούσαν από το γερμανικό δημόσιο αποζημιώσεις για ζημιές που είχαν υποστεί κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής. Οι αιτήσεις επεστράφησαν στο γενικό προξενείο της Ελλάδας στην Κολωνία, το οποίο της είχε προηγουμένως παραδώσει στο πρωτοδικείο της Βόννης το οποίο είναι και αρμόδιο να παραλαμβάνει αιτήσεις που στρέφονται εναντίον του γερμανικού υπουργείου των Οικονομικών".
    Athens Press Review (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.00 run on Friday, 27 September 1996 - 11:15:09