Browse through our Interesting Nodes of the Cyprus Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 15/10/96

Athens Press Review (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 15/10/1995


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [3] Ελλάδα - ΠΓΔΜ
  • [4] Περιοδεία Πάγκαλου

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Aθήνα, Ελλάδα, 15/10/1996 (ΑΠΕ)

    Η δολοφονία του Ελληνοκύπριου Κακκουλή από τα στρατεύματα κατοχής στην Κύπρο και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, καθώς και οι εξελίξεις στο Σκοπιανό είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "8χρονος σε κώμα από χασίς!. Μέχρι που θα φθάσει η κοινωνία της παρακμής;".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Αργός θάνατος από ασιτία. Δράμα 8χρονου στην Ελλάδα του 2.000".

    Η ΑΥΓΗ: "Μετέωρες οι διακηρύξεις για 'έχοντες και κατέχοντες'. Κυβερνητική σύγχυση για τα ομόλογα".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Το κράτος πίσω απ'το λαθρεμπόριο. Ανοίγουν τραπεζικοί λογαριασμοί στελεχών των ελληνικών διυλιστηρίων".

    ΕΘΝΟΣ: "Εφορία με... δαγκάνες. Ποιές φοροαπαλλαγές καταργούνται για να 'εισπραχθούν' 200 δις".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Ρεκτιφιέ" στη ΝΔ από Εβερτ. Ο Πρόεδρος της ΝΔ τοποθετεί νέα πρόσωπα σε θέσεις - κλειδιά".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Παίζουν με τη φωτιά. Οι Τούρκοι σε Αιγαίο, Κύπρο και Θράκη".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Στο σφυρί 45.000 ακίνητα. Το Δημόσιο ξεπουλάει άρον άρον την περιουσία του".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Ομόλογα και μισόλογα μετά τη δήλωση Μπαλτά για φορολόγηση των τόκων".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: "Επιτέλους τέλος στο Σκοπιανό. 'Παράθυρο' για λύση με σύνθετη ονομασία "βλέπουν" σε Αθήνα και Σκόπια".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Αλυσιδωτές τριβές σ'όλα τα υπουργεία μεταξύ κυβερνητικών στελεχών".

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Πιέσεις για τα ομόλογα. Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ζητούν τη φορολόγησή τους".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Χαράτσι 30% στα ασφάλιστρα των ΙΧ. Πιέζουν οι ασφαλιστικές εταιρίες".

    ΝΙΚΗ: "Επιδημία λιτότητας στα νοσοκομεία. Λιγότερες μέρες νοσηλείας με ακριβότερα νοσήλια".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Φλόγα νιότης για το μέτωπο της αντεπίθεσης. Λαοθάλασσα στην πρώτη μετεκλογική εκδήλωση του ΚΚΕ".

    [2] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει ότι "η Ελλάδα αναμένεται να φέρει σήμερα στο Συμβούλιο των Πολιτικών Διευθυντών των χωρών - μελών της Ε. Ενωσης, το θέμα της νέας εν ψυχρώ δολοφονίας Ελληνοκυπρίου από τις τουρκικές αρχές κατοχής στην Κύπρο, ενώ ο Θ. Πάγκαλος τόνισε χθες ότι η διεθνής κοινότητα μπορεί να πάρει αποφάσεις οικονομικών και στρατιωτικών κυρώσεων εναντίον των υπευθύνων".

    Το ΕΘΝΟΣ επισημαίνει ότι "οι δολοφονίες στην Κύπρο γίνονται κατόπιν εντολής της Αγκυρας για να σταματήσει κάθε προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού. Την ίδια ώρα, η διεθνής κοινότητα δεν είναι διατεθειμένη να χρησιμοποιήσει μέτρα που χρησιμοποίησε στην περίπτωση της Γιουγκοσλαβίας για να αναγκαστεί η Τουρκία να αποδεχθεί βιώσιμη λύση στο Κυπριακό. Αυτή είναι η εκτίμηση της κυβέρνησης, η οποία δηλώθηκε από τον υπουργό Εξωτερικών Θ. Πάγκαλο. Η Τουρκία πάντως που προσπαθεί να δημιουργεί συνεχώς εντάσεις στην περιοχή, έστειλε τον πρέσβη της στην Ελλάδα Ουμίτ Παμίρ στη Θράκη, για να μιλήσει για "τουρκική μειονότητα".

    Η ΑΥΓΗ αναφέρει ότι "στην εξυπηρέτηση της πολιτικής της έντασης και της θέσης οτι Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι δεν μπορούν να συμβιώσουν στοχεύει η νέα - τέταρτη εφέτος - εν ψυχρώ δολοφονία Ελληνοκύπριου την Κυριακή. Σε αυτήν την εκτίμηση καταλήγουν Αθήνα και Λευκωσία που συντονίζουν τις ενέργειές τους για την αντιμετώπιση της κατάστασης, διατηρώντας πάντως χαμηλούς τους τόνους. Χθες η κυπριακή κυβέρνηση προέβη σε διάβημα διαμαρτυρίας προς τους πρέσβεις των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας".

    ΤΑ ΝΕΑ στο σχόλιό τους προσθέτουν ότι "η επίδειξη βαρβαρότητας με τη νέα δολοφονία Ελληνοκυπρίου από τα στρατεύματα κατοχής στη Μεγαλόνησο... εκπέμπει το αποτρόπαιο μήνυμα πως η Τουρκία ούτε τα ανθρώπινα δικαιώματα προτίθεται να σεβαστεί... αλλ'ούτε και ν'αποστεί ενεργειών τυφλής βίας για την εκτόνωση της έντασης που η ίδια τροφοδοτεί εδώ και είκοσι δύο χρόνια".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει ότι έχουν δοθεί στα στρατεύματα κατοχής "οδηγίες για εν ψυχρώ δολοφονίες. Ο θάνατος του Κακκουλή προήλθε από την τρίτη και χαριστική βολή όταν ήταν ήδη ξαπλωμένος και αιμόφυρτος στο έδαφος".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ με τίτλο "Ρίχνει Αγκυρα το 'αμαρτωλό τρίγωνο' σημειώνει ότι "η Τουρκία προκαλεί με τις πλάτες Αμερικανών, Βρετανών και Γερμανών". Σε άλλο δημοσίευμά του χαρακτηρίζει "πορεία - μπουρλότο " την περιοδεία του Τούρκου Πρέσβη Ουμίτ Παμίρ στη Θράκη, ο οποίος στις συναντήσεις που είχε χθες επανειλημμένα έκανε λόγο για Τούρκους της Θράκης".

    Στο σχόλιό του ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ τονίζει μεταξύ άλλων ότι "δεν πρόκειται για απλό και μεμονωμένο επεισόδιο. Είναι κλιμάκωση μιας προσπάθειας που γίνεται για να επιβληθεί επίσημα η διχοτόμηση της Κύπρου να φύγουν από το νησί οι δυνάμεις του ΟΗΕ, να αντικατασταθούν από Νατοϊκή πολυεθνική δύναμη, ώστε να κάνει ανοιχτά και προκάλυπτα κουμάντο στο νησί ο επικίνδυνος αυτός οργανισμός που τρομοκρατεί και δολοφονεί τους λαούς". Αυτή είναι η αλήθεια που κρύβεται πίσω από τη νέα - τέταρτη μέσα στο 1996- δολοφονία, στην οποία προέβησαν οι δυνάμεις κατοχής του Αττίλα".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ υπογραμμίζει την "υποτονική αντίδραση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην εν ψυχρώ δολοφονία του Ελληνοκύπριου Κακκουλή". Επίσης αναφέρει ότι "η ελληνική κυβέρνηση εμφανίστηκε ιδιαίτερα ανήσυχη αφού η Αγκυρα δεν αποκλείεται να προβεί σε δημιουργία θερμών επεισοδίων".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει ότι "σκληρή κριτική προς τη Διεθνή Κοινότητα για την "παράδοξη ανοχή" που δείχνει στην περίπτωση της Τουρκίας, άσκησε χθες ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος, τονίζοντας ότι πλέον η Διεθνής Κοινότητα βρίσκεται μπροστά στην πραγματικότητα, την οποία δεν μπορεί να αγνοήσει. Με αφορμή τη νέα προχθεσινή δολοφονία στα κατεχόμενα ο κ. Πάγκαλος υπογράμμισε ότι "η Διεθνής Κοινότητα δεν μπορεί πια να αποφύγει την πραγματικότητα με υποκριτικές συμπεριφορές και θεωρητικές και πλατωνικές διακηρύξεις. Πρέπει να ληφθούν μέτρα για να λήξει η τουρκική κατοχή στην Κύπρο".

    "Ωστόσο παρά τη δημιουργηθείσα ένταση, ο ειδικός αντιπρόσωπος της Βρετανίας για το Κυπριακό σέρ Ντέιβιντ Χάνεϊ ο οποίος καταδίκασε τη δολοφονία του Κυπρίου, θεωρεί ότι υφίστανται προϋποθέσεις για την έναρξη απευθείας διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο κοινοτήτων εντός του 1997", αναφέρει η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ τονίζει ότι 'πυρετός' επικρατεί στο ελληνικό Πεντάγωνο και τη μαρτυρική Κύπρο, καθώς έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη αεροναυτικής άσκησης στο Αιγαίο με τη συμμετοχή τουρκικών και δυνάμεων χωρών-μελών του ΝΑΤΟ, ενώ συνεχίζονται οι μετακινήσεις στρατευμάτων για την άσκηση 'Ταύρος' που θα διεξαχθεί μεταξύ Ρόδου και Κύπρου. Νέες προκλήσεις από την πλευρά των κατοχικών στρατευμάτων, ιδιαίτερα στην περίπτωση που Ελληνοκύπριοι πραγματοποιήσουν συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας προς τα κατεχόμενα".

    [3] Ελλάδα - ΠΓΔΜ

    Η ΝΙΚΗ γράφει ότι "προς επίλυση μέχρι το τέλος του έτους οδηγείται το Σκοπιανό σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις που ενισχύονται από τις χθεσινές αναφορές των Βάνς, Ζαχαράκι και Τοσέφσκι περί ύπαρξης προόδου. Το στίγμα της συνάντησης, που πραγματοποιήθηκε χθες στη Γενεύη μεταξύ του ειδικού μεσολαβητή του ΟΗΕ, Σάιρους Βάνς και των εκπροσώπων των δύο χωρών, Χρήστου Ζαχαράκι και Ιβάν Τοσέφσκι, έδωσε ο ίδιος ο Βάνς, μιλώντας για "βήματα προόδου, όχι όμως για συγκεκριμένα αποτελέσματα".

    Ο ΛΟΓΟΣ προσθέτει ότι "σε "καλό δρόμο" βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις για το όνομα των Σκοπίων, ενώ είναι σαφές πλέον οτι ο διεθνής μεσολαβητής Σ. Βάνς είναι αποφασισμένος να θέσει "χρονικά όρια" στην εξεύρεση μιας οριστικής λύσης".

    Σύμφωνα με ΤΑ ΝΕΑ, "την πρόθεσή του να καταθέσει την εντολή μεσολάβησης για το όνομα των Σκοπίων στο Συμβούλιο Ασφαλείας εκδήλωσε για πρώτη φορά χθες, ο κ. Σάϊρους Βάνς μετά τη συνάντηση Ζαχαράκι- Τοσέφσκι στη Γενεύη, ασκώντας έτσι πιέσεις στη σκοπιανή πλευρά να προχωρήσει σε συγκεκριμένη πρόταση".

    "Αισιόδοξες ενδείξεις ότι επίκειται λύση στο Σκοπιανό πιθανώς μέσα στους επόμενους δύο μήνες, διαβλέπει η ΕΞΟΥΣΙΑ, μετά τη χθεσινή συνάντηση Ζαχαράκι-Τοσέφσκι υπό το διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Σάιρους Βάνς στη Γενεύη. Η σκοπιανή πλευρά φαίνεται ότι αποδέχεται τώρα να συνομιλήσει στο πλαίσιο που προβλέπει η ενδιάμεση συμφωνία της Νέας Υόρκης. Στο ελληνικό ΥΠΕΞ επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία, τονίζεται όμως ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί επιφυλακτικά η εξέλιξη, μέχρι ότου υπάρξει επισημοποίηση της στάσης του Κίρο Γκλιγκόροφ".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ κάνει λόγο για υπαναχώρηση στο θέμα του ονόματος και σημειώνει ότι η κυβέρνηση βρίσκεται "σε πλήρη αδυναμία να ελέγξει τις εξελίξεις στο Σκοπιανό".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ σημειώνει ότι "ο μεσολαβητής του διεθνούς οργανισμού Σάιρους Βάνς, πάντως που ήταν παρών στο ραντεβού της Γενεύης φρόντισε να δώσει το στίγμα της πορείας του θέματος της ονομασίας λύνοντας τις απορίες για τη μελλοντική εξέλιξή του. Συγκεκριμένα σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους ο κ. Βάνς αναφέρθηκε επανειλημμένως σε "Μακεδονία" αποφεύγοντας να κάνει χρήση ακόμη και της τυπικής ονομασίας "Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας" που τα Ηνωμένα Εθνη έχουν δώσει προσωρινά στα Σκόπια".

    [4] Περιοδεία Πάγκαλου

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει ότι "επίσημη επίσκεψη στο Σεράγεβο, το Βελιγράδι και το Ζάγκρεμπ πραγματοποιεί αύριο ο ΥΠΕΞ Θ. Πάγκαλος. Στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, πρώτο σταθμό της περιοδείας του, θα συζητήσει με την πολιτική ηγεσία της χώρας τη συμμετοχή της Ελλάδας στα έργα ανοικοδόμησης. Από τον Ιανουάριο θα λειτουργήσει και η ελληνική πρεσβεία στη Βοσνία. Ιδιαίτερη σημασία θα έχει η επίσκεψη του Θ. Πάγκαλου στο Βελιγράδι καθώς υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από οικονομικούς παράγοντες της Γιουγκοσλαβίας για ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων μετά την οριστική άρση των κυρώσεων. Στο Ζάγκρεμπ ο κ. Πάγκαλος θα συναντηθεί με τον Κροάτη ομόλογό του Μάτε Γκράνιτς με τον οποίο αναμένεται να υπογράψει συμφωνίες για τις μεταφορές, για την αμοιβαία προστασία επενδύσεων και την αποφυγή της διπλής φορολογίας".
    Athens Press Review (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.00 run on Wednesday, 16 October 1996 - 10:44:32