Browse through our Interesting Nodes on Cyprus History Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 22/10/96

Athens Press Review (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 22/10/1996


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Ελληνοτουρκικά
  • [3] Κυπριακό
  • [4] Ελλάδα-ΕΕ
  • [5] Ελληνορωσική πρωτοβουλία
  • [6] Αλβανία-ελληνική μειονότητα
  • [7] Ελλάδα-Βαλκάνια
  • [8] Μόσχα-Επίσκεψη Σημίτη
  • [9] Ελλάδα-Πολωνία

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 22/10/1996 (ΑΠΕ)

    Οι εξελίξεις στο Κυπριακό, τα αποτελέσματα της επίσκεψης του προέδρου της Δημοκρατίας στην Πολωνία, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και οι εσωκομματικές εξελίξεις στη Νέα Δημοκρατία είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Φρίκη. Ο εραστής της γιαγιάς βίαζε την 5χρονη εγγονή. Απίστευτο σύμπλεγμα σε οικογένεια με 5 παιδάκια".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Μοιραίο πρόσωπο η φίλη του γκάνγκστερ. Νεκρός σε ενέδρα ο Ελληνας ντίλινγκερ".

    Η ΑΥΓΗ: "Σκληρότερα σενάρια για σκληρά μέτρα. Σήμερα συνάντηση Σημίτη - Παπαντωνίου".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "32 αστυνομικοί φρουρούν τη Μιμή. Στο δωμάτιο του Ανδρέα, στη ροζ βίλα της Εκάλης εγκαταστάθηκε ο ηθοποιός Κώστας Σπυρόπουλος".

    ΕΘΝΟΣ: "Μια σταρ της ΤV η αφορμή. Το μακελειό στο "ΥΓΕΙΑ".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Τους βλέπει να ρίχνουν ... άγκυρα. Ο Ακης φοβάται νέο θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Μυστικοί διάδρομοι στα ελληνοτουρκικά".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Πρόσκληση στον Σαμαρά. Ανοιγμα σε όσους βρίσκονται εκτός Νέας Δημοκρατίας από τον Εβερτ".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "1997: ιδού η νέα αφαίμαξη. Τα βάρη των μάλλον ... μη εχόντων".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: "Νομοσχέδιο για την επετηρίδα των εκπαιδευτικών. Τι προβλέπουν οι ρυθμίσεις που μελετά το υπουργείο Παιδείας".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Συνταξιοδότηση τραπεζικών στο 56-ο έτος, στο πλαίσιο ενοποίησης των ασφαλιστικών ταμείων τους".

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Στα δύο από αύριο η ΝΔ. Επισημοποιείται το σχίσμα και στην Κεντρική Επιτροπή".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Θερμή" απάντηση σε θερμό επεισόδιο. Μήνυμα προς ΗΠΑ, Ευρώπη, Τουρκία".

    ΝΙΚΗ: "Φωτιές στον ΟΤΕ και αυξήσεις 12% στα τιμολόγια. Ξένος δάκτυλος στα ψηφιακά".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Καμία πίστωση χρόνου σ' αυτή την κυβέρνηση. Αναπτύσσονται κινητοποιήσεις σε διάφορες περιοχές της χώρας".

    [2] Ελληνοτουρκικά

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει ότι "τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή κατήγγειλε ο υπουργός Αμύνης κ. Α. Τσοχατζόπουλος, ο οποίος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο δημιουργίας νέου θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο, αναλόγου με αυτό των νησιών Ιμια. Ο κ. Τσοχατζόπουλος κατηγόρησε την Αγκυρα ότι "αμφισβητεί συνολικά το πολιτικό και νομικό στάτους κβο στην περιοχή και τις διεθνείς συνθήκες που καθορίζουν το εδαφικό καθεστώς". Πρόσθεσε ότι "με την απειλή χρήσης βίας επιχειρεί να ασκήσει εξαναγκαστική διπλωματία και να αναγκάσει την Αθήνα στην υιοθέτηση μιας κατευναστικής πολιτικής και στην εξασφάλιση των παραχωρήσεων, μέσω διαπραγμάτευσης" και προσθέτει ότι "η ελληνική κυβέρνηση, δια του εκπροσώπου της κ. Δ. Ρέππα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο συναντήσεως του κ. Κ. Σημίτη με ανώτατο Τούρκο πολιτικό αξιωματούχο στο περιθώριο της συναντήσεως κορυφής της ΟΣΕΠ, στη Μόσχα, αλλά προσέδωσε κοινωνικό χαρακτήρα στην όποια συνάντηση ενδεχομένως υπάρξει. Μέχρι στιγμής δεν έχει καθορισθεί τίποτε επισήμως, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες την Τουρκία θα εκπροσωπήσει ο πρόεδρος της χώρας κ. Σ. Ντεμιρέλ και όχι ο πρωθυπουργός κ. Ν. Ερμπακάν".

    Σύμφωνα με ΤΑ ΝΕΑ, η Αγκυρα ενδέχεται "να επιδιώξει κατάληψη βραχονησίδας, για να οδηγήσει την Ελλάδα σε διάλογο. Η Αθήνα είναι αποφασισμένη να ανταποδώσει με ισοδύναμο πλήγμα. Σήμερα θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη με τον πρωθυπουργό και με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας για τους εξοπλισμούς".

    Κατά τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ, διεξάγονται "παρασκηνιακές επαφές, διερευνητικές κινήσεις και κινδυνολογία ενόψει της αμερικανικής πρωτοβουλίας για τα ελληνοτουρκικά. Καθώς μετά τις προεδρικές εκλογές, η αμερικανική πίεση για αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο θα πάρει "σάρκα και οστά" μέσω συγκεκριμένης πρότασης, η ελληνική κυβέρνηση άρχισε να προετοιμάζει το έδαφος. Ηδη έχουν διερευνηθεί σε υπηρεσιακές επαφές, οι προθέσεις και το περιεχόμενο της πρωτοβουλίας, η οποία θα αποσκοπεί μέσω της εφαρμογής συγκεκριμένων μέτρων, στην ελληνοτουρκική προσέγγιση και τη βελτίωση της κατάστασης στο Αιγαίο".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι έχει προκαλέσει "ανησυχία στους επιτελείς του Πενταγώνου η κίνηση 14 τουρκικών υποβρυχίων στο Αιγαίο. Τα 14 τουρκικά υποβρύχια από τις 30 Νοεμβρίου και για δύο περίπου εβδομάδες θα μπλοκάρουν όλο το Αιγαίο. Τώρα οι Τούρκοι σκοπεύουν να δεσμεύσουν 11 περιοχές του Αιγαίου, ενώ καθ'όλη τη διάρκεια των ασκήσεων, το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό δεν θα μπορεί να χρησιμοποιήσει κανένα από τα έξι υποβρύχια που διαθέτει, στις περιοχές που έχουν δεσμευθεί γιατί το ΝΑΤΟ το απαγορεύει για την αποφυγή ατυχημάτων".

    Το ΕΘΝΟΣ προσθέτει ότι "με την κίνησή της αυτή η Τουρκία αφενός μεν υποδηλώνει την παρουσία της στο Αιγαίο, αφετέρου δε επιτυγχάνει τον αποκλεισμό των ελληνικών υποβρυχίων από τις συγκεκριμένες περιοχές, ανοίγοντας έτσι ένα νέο μέτωπο στην πολιτική των μονομερών διεκδικήσεων που στοχεύει στην αναδρομή του στάτους κβό στην περιοχή. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα στο ΝΑΤΟϊκό στρατηγείο στη Νάπολη να γίνεται ένας αγώνας δρόμου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για το ποιος θα κλείνει πιο γρήγορα από τον άλλον τις συγκεκριμένες περιοχές. Η ανησυχία της Αθήνας έγκειται στο γεγονός ότι η τουρκική ανθυποβρυχιακή παρουσία στο Αιγαίο αυξάνεται ασυνήθιστα τον τελευταίο καιρό, πράγμα που είχε συμβεί και πριν από την κρίση στα Ιμια".

    [3] Κυπριακό

    Κατά τον ΛΟΓΟ, "σε τελική ευθεία βρίσκονται οι διαδικασίες για έναρξη στρατιωτικού διαλόγου στην Κύπρο ο οποίος θα έχει ως στόχο την εκτόνωση της έντασης κατά μήκος των γραμμών αντιπαράθεσης. Στο τραπέζι των συνομιλιών θα βρίσκονται τρεις προτάσεις των Ηνωμένων Εθνών. Η πρώτη αφορά την επέκταση της απαγκίστρωσης σε περιοχές της Λευκωσίας αλλά και σε άλλες περιοχές που οι δύο πλευρές βρίσκονται σε μικρή απόσταση. Η δεύτερη αφορά την απαγόρευση της χρήσης ένσφαιρων όπλων στη γραμμή αντιπαράταξης και η τρίτη τους όρους εμπλοκής, δηλαδή τι δικαιούται να κάνει και τι όχι η κάθε πλευρά στη γραμμή αντιπαράταξης".

    Σύμφωνα με το ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ, "ο αναπληρωτής ειδικός αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ Γκούσταβ Φεϊσέλ αποκάλυψε χθες ότι ο στρατιωτικός διάλογος έχει αρχίσει και θα ακολουθήσουν εκ του σύνεγγυς συνομιλίες με τους στρατιωτικούς".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ επικαλείται πληροφορίες που προέρχονται από "ξένους διπλωματικούς παράγοντες που τοποθετούν τις απευθείας συναντήσεις Κληρίδη-Ντενκτάς την ερχόμενη άνοιξη. Πολύ σύντομα (σε μια-δύο εβδομάδες) θ'αρχίσουν στη Λευκωσία οι εκ του σύνεγγυς συνομιλίες για το θέμα της απαγκίστρωσης. Την πρόταση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ έχουν αποδεχθεί και οι δύο πλευρές".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ επικρίνει την ελληνική κυβέρνηση ότι "ακολουθεί τροχιά επικίνδυνου διαλόγου σε στρατιωτικό επίπεδο με κάθε μυστικότητα παρά τις ρητές επιφυλάξεις της Εθνοφρουράς".

    [4] Ελλάδα-ΕΕ

    Σύμφωνα με την ΑΥΓΗ, η Ελλάδα γνωστοποίησε και πάλι χθες "την επιφύλαξή της στη γαλλογερμανική πρόταση και να καταργηθεί το βέτο κατά τη διαδικασία λήψης αποφάσεων στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Η πρόταση για την "ενισχυμένη συνεργασία" όσων χωρών συμφωνούν ενέχει τον κίνδυνο να δημιουργηθεί ένα "διευθυντήριο δυνάμεων μέσα στην ΕΕ που θα δυναμιτίζει την ίδια τη λογική, τις αρχές και τη φιλοσοφία της ευρωπαϊκής οικοδόμησης", δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στη Διακυβερνητική Διάσκεψη ευρωβουλευτής Γιάννος Κρανιδιώτης, ο οποίος επέδωσε χθες στην ιρλανδική προεδρία σχετική επιστολή-αντίδραση του υπουργού Εξωτερικών Θ. Πάγκαλου".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ υπογραμμίζει τις δηλώσεις του υφυπουργού εξωτερικών της Γερμανίας Βέρνερ Χόγιερ ότι "η ΕΕ πρέπει σύντομα να εφαρμόσει την πρόβλεψη της συνθήκης του Μάαστριχτ για κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας, πρόβλεψη η οποία απαιτεί την αρχή της αλληλεγγύης σε ο,τι αφορά στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης". Αναφερόμενος στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας δήλωσε πως "η ΕΕ δεν μπορεί να είναι όμηρος μιας τουρκικής κυβέρνησης η οποία δεν θα επιτρέπει στην Κύπρο να είναι μέλος της ΕΕ ως μια ενωμένη χώρα" και επανέλαβε την απόφαση της ΕΕ να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Κύπρου έξι μήνες μετά το τέλος της Διακυβερνητικής".

    [5] Ελληνορωσική πρωτοβουλία

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ γράφει ότι "κοινή πρωτοβουλία για τη σύγκληση διάσκεψης "σε υψηλό πολιτικό επίπεδο" με τη συμμετοχή των βαλκανικών και άλλων "ενδιαφερόμενων" χωρών αποφάσισαν να αναλάβουν από κοινού η Ελλάδα και η Ρωσία. Η κοινή ελληνορωσική πρωτοβουλία που αναμφισβήτητα σηματοδοτεί την αναβάθμιση του ρόλου και της "εμπλοκής" της Ρωσίας στο βαλκανικό χώρο, εκδηλώθηκε χθες τρεις μόλις ημέρες πριν από την επίσκεψη Σημίτη στη Μόσχα για τη Σύνοδο Κορυφής του ΟΣΕΠ".

    [6] Αλβανία-ελληνική μειονότητα

    Οπως γράφει η ΑΥΡΙΑΝΗ, "στο Αργυρόκαστρο, το Κόμμα Ενωση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΑΔ) από πρώτο το 1992, έρχεται -πάντα σύμφωνα με τα ανεπίσημα αποτελέσματα- τρίτο χωρίς να μπορεί να διεκδικήσει ούτε τη Νομαρχία ούτε το Δήμο. Επίσης η ΕΑΔ από πέντε κοινοτάρχες, που είχε εκλέξει το 1992, εξέλεξε μόνο δύο και μάλιστα στα χωριά με αμιγή ελληνικό πληθυσμό Ανω Δρόπολη και Κάτω Δρόπολη, ενώ την κοινότητα Πωγωνίου, θα τη διεκδικήσει στο δεύτερο γύρο με αντίπαλο το Δημοκρατικό Κόμμα. Τρίτο κόμμα ήρθε η ΕΑΔ και στους Αγίους Σαράντα αλλά και στο Δέλβινο. Το 1992, στους Αγιους Σαράντα εκτός από τη Νομαρχία, είχε κερδίσει και τη Δημαρχία".

    [7] Ελλάδα-Βαλκάνια

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει ότι "στη σημερινή συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής θα συζητηθεί η πολιτική της χώρας μας στα Βαλκάνια".

    [8] Μόσχα-Επίσκεψη Σημίτη

    Οπως γράφει η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ, "ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής για την παρευξείνια συνεργασία στη Μόσχα θα συναντηθεί με τον ρώσο πρωθυπουργό Β. Τσερνομίρτιν, το Βούλγαρο ομόλογό του Ζαν Βιντένοφ και τον Αζέρο πρόεδρο Αλίεφ με τους οποίους αναμένεται να συζητήσει ενεργειακά θέματα, ενώ αργότερα θα μεταβεί στη Βουδαπέστη για τη συνάντηση των ηγετών των Ευρωπαϊκών Σοσιαλιστικών Κομμάτων".

    [9] Ελλάδα-Πολωνία

    Η ΝΙΚΗ γράφει ότι "τις δυνατότητες περαιτέρω διευρύνσεως της συνεργασίας Αθηνών -Βαρσοβίας, κυρίως στον εμπορικό και τον επενδυτικό τομέα συζήτησαν για πάνω από μία ώρα οι πρόεδροι της Ελλάδας και της Πολωνίας Κωστής Στεφανόπουλος και Αλεξάντερ Κβαζνιέφσκι που συναντήθηκαν χθες το απόγευμα στο προεδρικό μέγαρο στην πολωνική πρωτεύουσα".
    Athens Press Review (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.00 run on Tuesday, 22 October 1996 - 11:18:56