Read the European Union Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 29/10/96

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 29/10/1996


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Επιστολή Τσιλέρ για ελληνοτουρκικά
  • [3] Ελληνοτουρκικά - Κυπριακό
  • [4] Ελλάδα - ΠΓΔΜ
  • [5] Αθήνα - Ολυμπιάδα 2004
  • [6] Προϋπολογισμός

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 29/10/1996 (ΑΠΕ)

    Η επιστολή Τσιλέρ προς τους υπουργούς εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την οποία επαναλαμβάνει την πρόταση διαλόγου εφόλης της ύλης με την Ελλάδα για εξομάλυνση των σχέσεων, ο προσανατολισμός των αμερικανών για επίλυση του Κυπριακού και των ελλαδο-τουρκικών, το ενδιαφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών για ανάπτυξη των σχέσεων Ελλάδας-ΠΓΔΜ, η πορεία διεκδίκησης για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 από την Αθήνα και η συγκρότηση του προϋπολογισμού είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Φίμωσαν εισαγγελέα! Του πήραν τους φακέλους και τον μετέθεσαν".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Ληστεία με τεκμήρια-κριτήρια. Η κυβέρνηση Σημίτη δείχνει το αντιλαϊκό της πρόσωπο".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Εδερνε η Μιμή το δύστυχο Ανδρέα. Τον έβριζε και τον χαστούκιζε παρουσία τρίτων".

    ΕΘΝΟΣ: "Νέα απόσυρση λόγω Ολυμπιάδας. Μεγάλες αλλαγές σε δακτύλιο-ωράριο. Αυστηρή εφαρμογή για κάρτα καυσαερίων. Και νέα οδικά έργα".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Από το 'Παλλάς' χθες ο Δημήτρης Αβραμόπουλος έθεσε υποψηφιότητα για... Δήμαρχος στο Δήμο... της Ρηγίλλης".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Σφάζονται οι υπουργοί".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "4 φόροι απελπισίας. Εισφορά αλά ιταλικά. Χαράτσι στα κινητά τηλέφωνα. Επαναφορά του ΦΑΠ και 10% στα ομόλογα. 'Οχι' υπουργών στον Σημίτη για σφίξιμο κρατικών δαπανών".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Κόβονται τα 'υπόγεια' επιδόματα. Δεκάδες δις συμπλήρωμα αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: "Αγανάκτηση Στεφανόπουλου κατά Σημίτη. Δημόσια έκφραση δυσφορίας για μη ενημέρωση στα εθνικά".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Βάσω Παπανδρέου : Οι Δελφίνοι στο ΠΑΣΟΚ θα περιμένουν πολύ..".

    ΝΙΚΗ: "Φθηνά δάνεια για σπίτι. Από 1η Νοεμβρίου αιτήσεις στον ΟΕΚ".

    [2] Επιστολή Τσιλέρ για ελληνοτουρκικά

    Την πρόταση για εφόλης της ύλης διάλογο με την Ελλάδα ζητά η Τουρκία με επιστολή της υπουργού Εξωτερικών, Τανσού Τσιλέρ, που έστειλε στις 25 Σεπτεμβρίου προς τους 15 υπουργούς εξωτερικών των κρατών -μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, γράφουν οι εφημερίδες.

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ επισημαίνει ότι "χονδροειδή αντιπερισπασμό επεχείρησε η κυρία Τσιλέρ, προτείνοντας εφόλης της ύλης διάλογο με την Ελλάδα, σε μια προσπάθεια να αντιπαρέλθει την πρόσφατη απόφαση-καταπέλτη του Ε. Κοινοβουλίου για την αναστολή χρηματοδότησης της Αγκυρας από την Ευρωπαϊκή Ενωση".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "αγώνα δρόμου για να προλάβουν περαιτέρω δυσάρεστες εξελίξεις στις σχέσεις της Τουρκίας με την Κοινότητα, διεξάγουν, τις τελευταίες μέρες, η Αγκυρα και οι Ευρωπαίοι 'προστάτες' της, ετοιμάζοντας προσεκτικά τις επόμενες κινήσεις τους ενόψει της προσεχούς σύγκλησης ενός Συμβουλίου Σύνδεσης Ευρωπαϊκής Ενωσης -Τουρκίας".

    Το ΕΘΝΟΣ υποστηρίζει ότι "στόχος της Τσιλέρ ήταν να προλάβει τους 15 στο συμβούλιο σύνδεσής τους με την Τουρκία, που έχουν προγραμματίσει για το Νοέμβριο, αλλά δεν έχουν ανακοινώσει ακόμη επίσημα, να μην εμφανιστούν με κοινή θέση στην οποία συνδέουν και να εξαρτούν τη μελλοντική χρηματοδότηση της Τουρκίας από το πρόγραμμα MEDA ή από τη συμφωνία χρηματοδοτικής συνεργασίας τους απο την πρόοδο που θα κάνει η χώρα αυτή στον τομέα του εκδημοκρατισμού της".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ επισημαίνει ότι "με την επιστολή της η κ. Τσιλέρ με έμμεσο αλλά σαφέστατο τρόπο απορρίπτει τη θέση της Ενωσης για τα Ιμια, υποστηρίζοντας ότι για τα μακροχρόνια προβλήματα με την Ελλάδα, μια σημαντική προϋπόθεση διαπραγμάτευσης είναι και παραμένει οτι όλα αυτά τα θέματα πρέπει να συζητηθούν ταυτόχρονα".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ τονίζει ότι "με την προκλητική επιστολή της η κυρία Τσιλέρ που διαμαρτύρεται για το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με το οποίο παγώνουν οι χρηματοδοτήσεις, επιχειρεί να "απολογηθεί" και υποστηρίζει ότι η Τουρκία είναι πάντοτε έτοιμη για διάλογο με την Ελλάδα, αλλά εφόλης της ύλης".

    ΤΑ ΝΕΑ υποστηρίζουν ότι "με την επιστολή Τσιλέρ η Τουρκία επιχειρεί να θεωρηθεί ότι δίνεται η απάντηση που εκκρεμεί πάντα στη δήλωση του συμβουλίου της 15ης Ιουλίου (σεβασμός διεθνούς δικαίου, σεβασμός των αρχών καλής γειτονίας με την Ελλάδα, παραπομπή στο δικαστήριο της Χάγης)".

    [3] Ελληνοτουρκικά - Κυπριακό

    "Οι αμερικανοί προσανατολίζονται στη σύγκληση δύο διασκέψεων τύπου Κάμπ Ντέϊβιντ και Ντέϊτον για την επίλυση του Κυπριακού και των ελλαδο-τουρκικών, γράφει η ΑΥΡΙΑΝΗ, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της κυπριακής εφημερίδας "Σημερινή". Η Ουάσιγκτον θεωρεί πως για τη σταθερότητα στην περιοχή και την εξυπηρέτηση των ευρύτερων συμφερόντων της θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην επίλυση αυτών των προβλημάτων, εάν είναι δυνατόν, εντός του 1997".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ επισημαίνει ότι "εποικοδομητικές κρίνονται οι συναντήσεις του Ελληνα πρωθυπουργού κ. Κων. Σημίτη στη Βουδαπέστη όπου έλαβε μέρος στη διήμερη συνάντηση κορυφής του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, κατά την οποία δόθηκε αφενός μεν η ευκαιρία να αναπτύξει τις ελληνικές θέσεις για το μέλλον της Ευρώπης, αλλά και να ενημερώσει τους Ευρωπαίους σοσιαλιστές για το Κυπριακό, και αφετέρου κατά τη συνάντησή του με τον Ούγγρο ομόλογό του κ. Γκιούλα Χόρν να προωθήσει τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Ουγγαρίας".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ υποστηρίζει ότι "διχάζει την κυβέρνηση το μορατόριουμ στο Αιγαίο. Ενόψει των σημαντικών εξελίξεων στο Κυπριακό και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι διαφορετικές απόψεις που εκφράζονται εντός της κυβερνήσεως διχάζουν καθώς μάλιστα οι αποφάσεις πρέπει να ληφθούν άμεσα. Αντικείμενο της έριδος αποτελεί η πρόταση του υφυπουργού Εξωτερικών κ. Ροζάκη για μορατόριουμ στο Αιγαίο, με την οποία διαφωνούν διακριτικά προς το παρόν, ο υπουργός Εξωτερικών και ο υπουργός Εθνικής Αμύνης. Ωστόσο, ο ίδιος ο πρωθυπουργός φαίνεται αποφασισμένος να προχωρήσει σύμφωνα με το αμερικανικό σχέδιο, στη διαδικασία εξομάλυνσης, η οποία πάντως κρύβει αρκετές παγίδες".

    Η ΝΙΚΗ ισχυρίζεται ότι "η ελληνική κυβέρνηση αν και δηλώνει ότι δεν 'διαπραγματεύεται' τα κυριαρχικά δικαιώματά της με την Τουρκία, εντούτοις φέρεται πρόθυμη να ανοίξει τις πύλες του διεθνούς δικαστηρίου για όλες τις 'διεκδικήσεις' της γείτονος. Το επανέλαβε για μια ακόμη φορά ο πρωθυπουργός χθες στη Βουδαπέστη, υπογραμμίζοντας "οποιεσδήποτε απαιτήσεις υπάρχουν από την τουρκική πλευρά πρέπει να λυθούν μέσα απο τις διαδικασίες που προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο, δηλαδή με προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης", προσθέτει η εφημερίδα.

    [4] Ελλάδα - ΠΓΔΜ

    "Το διαρκές ενδιαφέρον των ΗΠΑ για την ολόπλευρη ανάπτυξη των σχέσεων της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας με την Ελλάδα υπογράμμισε ο αμερικανός πρέσβης στα Σκόπια Κρίστοφερ Χίλ εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση ότι το θέμα της ονομασίας που απομένει προς επίλυση, για την πλήρη εξομάλυνσή τους, θα διευθετηθεί", γράφει η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ. "Σύμφωνα με συνέντευξή του στην εβδομαδιαία πολιτική επιθεώρηση POOLS ο αμερικανός διπλωμάτης εκτιμά ότι μεταξύ των δύο χωρών δεν υπάρχουν ιστορικές διαφορές που να εμποδίζουν την ανάπτυξη άριστων διμερών σχέσεων επαναλαμβάνοντας την υποστήριξη των ΗΠΑ στην επίτευξη λύσης στο θέμα της ονομασίας", προσθέτει η εφημερίδα.

    [5] Αθήνα - Ολυμπιάδα 2004

    Τα τρία θετικά σημεία της υποψηφιότητας της Αθήνας για την ανάληψη διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 έκανε γνωστά η επιτροπή αξιολόγησης που ολοκλήρωσε το έργο της και στην ελληνική πρωτεύουσα, γράφουν οι εφημερίδες.

    Ο επικεφαλής της επιτροπής Γερμανός Ολυμπιονίκης Τόμας Μπάχ επεσήμανε ότι τα θετικά σημεία της Αθήνας είναι: η υποστήριξη από την συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού του αιτήματος για τη διεξαγωγή της Ολυμπιάδας του 2004. Το προτεινόμενο πολιτιστικό πρόγραμμα για νέους και το πρόγραμμα της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, που κρίθηκε πλήρως ικανοποιητικό από την επιτροπή αξιολόγησης και οι εγγυήσεις που παρέχει η ελληνική κυβέρνηση και η υποστήριξη που προσφέρουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, προσθέτουν οι εφημερίδες.

    [6] Προϋπολογισμός

    "Εντός της εβδομάδος αναμένει ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης τις γραπτές εισηγήσεις των υπουργών του, γράφει η ΑΥΡΙΑΝΗ, προκειμένου να προσδιοριστούν άμεσα οι στόχοι της κυβέρνησής του σε συγκεκριμένους τομείς από τους οποίους όπως ο ίδιος εκτιμά θα εξαρτηθεί και η εικόνα της. Ο κ. Σημίτης πριν αναχωρήσει για τη Μόσχα κατέστησε σαφές στους συνεργάτες του ότι η κατάρτιση του προϋπολογισμού θα αποτελέσει το κυριότερο κριτήριο και για το λόγο αυτό κάλεσε τα μέλη της κυβερνητικής επιτροπής να συμβάλουν στον καθορισμό των βασικών στρατηγικών επιλογών στον κρίσιμο τομέα της οικονομικής πολιτικής", προσθέτει η εφημερίδα.
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.00 run on Tuesday, 29 October 1996 - 10:29:49