Read the chronology of Turkish actions & claims against Greece, 1955-1996 Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 96-11-07

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 07/11/1996


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [3] Εκθεση Διεθνούς Επιτροπής - Αντιδράσεις
  • [4] Νέα Δημοκρατία
  • [5] Κυπριακό
  • [6] ΕΕ - Ελληνική οικονομία
  • [7] Ελλάδα - ΠΓΔΜ
  • [8] Επανεκλογή Κλίντον - Ελλάδα
  • [9] Περιοδείες πρωθυπουργού
  • [10] Εξοπλισμοί

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 07/11/1996 (ΑΠΕ)

    Οι εσωκομματικές εξελίξεις στη Νέα Δημοκρατία, η επανεκλογή Κλίντον σε συνάρτηση με την πορεία των εθνικών μας θεμάτων, το Κυπριακό, οι συνομιλίες Ελλάδας-ΠΓΔΜ και η κατάργηση φοροαπαλλαγών είναι απο τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Οι τρεις έγιναν τέσσερις. Αντι-Εβερτ και ο Σουφλιάς. Σήμερα στο Συμβούλιο θα του ζητήσουν να φύγει"'.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Φθηνά ΙΧ για όλους. Πέφτουν οι τιμές καινούργιων- μεταχειρισμένων".

    Η ΑΥΓΗ: "Ρεσάλτο" για χάρη της ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ στα μολυσμένα νερά του Σαρωνικού. Κουκουλοφόροι του Λιμενικού συνέλαβαν 16 μέλη της ΓΚΡΙΝΠΙΣ".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Καυτές επιστολές στα χέρια της Μιμής με αλληλοκαρφώματα στελεχών του ΠΑΣΟΚ".

    ΕΘΝΟΣ: "4.865 οι έχοντες. Τους κόβουν την έκπτωση για τα ιατρικά έξοδα".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Αγνωστο αν θα παραστεί ο Μητσοτάκης στο Πολιτικό Συμβούλιο. Αλλά... στα χέρια του πρώην, το αύριο του νυν".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Εχασαν τον έλεγχο".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Ωρα μηδέν στη ΝΔ. Συμφωνία 10 οπλαρχηγών`` ή πάμε για ρήξη".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Σκόντο σε δίδακτρα και ιατρικά. Φοροαπαλλαγές: κόβονται 400 απο τις 800".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: "Διεθνής διασυρμός. Κομάντος του Λιμενικού κατά ΓΚΡΙΝΠΙΣ. Σοβαρές ευθύνες Σουμάκη".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Στα μεσαία εισοδήματα στρέφονται τα νέα μέτρα. Περικοπή φοροαπαλλαγών ύψους 120 δισεκατομμυρίων δραχμών".

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Τέρμα στα προνόμια βουλευτών, δημοσιογράφων, καλλιτεχνών, αθλητών, δικαστών, ναυτικών".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Εφοδος εισαγγελέων στο δημόσιο σήμερα για τις ρεμούλες".

    ΝΙΚΗ: "Οι φτωχοί θα πληρώσουν τους πλούσιους. Φάρσα η κατάργηση των φοροαπαλλαγών".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση στο λαό".

    [2] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Σύμφωνα με τον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ, "άτυπη μεσολάβηση της Γερμανίας στις σχέσεις Αθήνας-Αγκυρας υπαινίχθηκε χθες ο Τούρκος πρόεδρος κ. Σ. Ντεμιρέλ κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Βόννη. Ο κ. Ντεμιρέλ επιβεβαίωσε ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις απασχόλησαν τις συζητήσεις του με τον Καγκελάριο Χ. Κόλ, τονίζοντας ότι "η Γερμανία είναι φίλη και με την Τουρκία και με την Ελλάδα και γι αυτό θα χαιρόταν ιδιαίτερα με τη βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών". Δημοσιογραφικές πληροφορίες πρόσθεταν ότι η Βόννη ενδιαφέρεται για την ανάληψη σχετικής προσπάθειας στην περιοχή, χωρίς προς το παρόν να έχει επεξεργαστεί κάτι συγκεκριμένο".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει ότι "σε σωρεία παραβιάσεων του εθνικού μας εναέριου χώρου και του FIR Αθηνών προέβησαν και χθες τα τουρκικά μαχητικά καθώς βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη δύο τουρκικές ασκήσεις στο Αιγαίο και την κατεχόμενη Κύπρο. Δεκατέσσερα αεροσκάφη τύπου F-16 και F-4 επεδόθησαν για αρκετή ώρα σε πόλεμο νεύρων παραβιάζοντας 60 φορές τον εθνικό μας εναέριο χώρο μεταξύ Χίου, Σάμου και ανατολικά της Ρόδου. Η ελληνική απάντηση ήταν άμεση, καθώς αεροσκάφη της Πολεμικής μας Αεροπορίας που συμμετείχαν στην άσκηση "Παρμενίων" καταδίωξαν και αναχαίτισαν τα μαχητικά της γείτονος. Μάλιστα, σημειώθηκαν εικονικές αερομαχίες (εμπλοκές). Επταήμερο αεροπορικών επιχειρήσεων στην Περιοχή Ελέγχου Πτήσεων, FIR Λευκωσίας και παραβιάσεις του εναέριου χώρου της Κύπρου, προγραμματίζουν οι Τούρκοι σε αντίδραση για την επιτυχή άσκηση της Εθνικής Φρουράς "Νικηφόρος".

    [3] Εκθεση Διεθνούς Επιτροπής - Αντιδράσεις

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ όπως και άλλες εφημερίδες γράφουν ότι "με οργή αντέδρασε η ελληνική κυβέρνηση στα όσα ανιστόρητα και προκλητικά κατά της χώρας μας περιέχονται στην έκθεση που εκπόνησε η 'Διεθνής Επιτροπή για τα Βαλκάνια', ενώ το υπουργείο Εξωτερικών θα διαμαρτυρηθεί στην Κομισιόν, γιατί ο κοινοτικός επίτροπος Χ. Βάν ντε Μπρούκ έσπευσε αβασάνιστα να υιοθετήσει το περιεχόμενο της έκθεσης. Ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας χαρακτήρισε την έκθεση ως 'πολιτικά και ιστορικά ανεπαρκή και ελλιπή και κακόπιστη', ενώ τόνισε πως τέτοιου είδους εκθέσεις 'βάζουν δυναμίτιδα αντί να διευκολύνουν την επικοινωνία και τη συνεννόηση μεταξύ των λαών της περιοχής και τη συνεργασία των κρατών'. Αναφερόμενος στο ότι ο Βάν ντε Μπρούκ ουσιαστικά υιοθέτησε τα όσα επισημαίνονται στην Εκθεση, ο κ. Ρέππας δήλωσε ότι παρόμοιες διαδικασίες είναι απαράδεκτες και δεν πρέπει να ακολουθούνται, γιατί υπονομεύουν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα".

    [4] Νέα Δημοκρατία

    Ο ΛΟΓΟΣ γράφει ότι "τη διάσπαση της Νέας Δημοκρατίας θα επιβεβαιώσει σύμφωνα με εκτιμήσεις η σημερινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου με τη συμμετοχή του κ. Γιώργου Σουφλιά και σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες και του επιτίμου προέδρου Κων. Μητσοτάκη".

    "Σύμφωνα με πληροφορίες, που επικαλείται ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ, απο την πλευρά του ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος κατά πάσα βεβαιότητα θα παραστεί στη συνεδρίαση, δεν αποκλείεται να θέσει θέμα παραίτησης του κ. Μ. Εβερτ, επιρρίπτοντας σε εκείνον τις ευθύνες για τη δημιουργία των εσωκομματικών προβλημάτων. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, είναι ενδεχόμενο να προτείνει μεταβατική προεδρία Βαρβιτσιώτη, ως τη μόνη λύση που μπορεί να εγγυηθεί μια ήρεμη πορεία μέχρι τον Ιούνιο, καθώς και την αντιπροσωπευτικότητα του συνεδρίου. Με τη θέση αυτή - όπως ανέφεραν πληροφορίες αργά χθες το βράδυ- θα συμφωνήσουν οι κ.κ.. Ράλλης και Τζαννετάκης".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ προσθέτει ότι "την πλήρη απομόνωση του Μ. Εβερτ έφεραν οι χθεσινές επαφές των κορυφαίων στελεχών της Νέας Δημοκρατίας. Απομόνωση, η οποία αναμένεται να εκφρασθεί στη σημερινή, κρίσιμη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, στην οποία η πλειοψηφία των στελεχών θα θέσει θέμα παραμονής του κ. Εβερτ στην ηγεσία!".

    [5] Κυπριακό

    Η ΑΥΓΗ γράφει ότι "πλήρη συντονισμό των ενεργειών τους επιδιώκουν Αθήνα και Λευκωσία εν όψει των πρωτοβουλιών που αναμένεται να αναληφθούν για το Κυπριακό. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η μετάβαση στο άμεσο προσεχές διάστημα του Κύπριου Προέδρου Γλαύκου Κληρίδη στην Αθήνα, όπου εν συνεχεία θα κληθεί και το Εθνικό Συμβούλιο. Η ΕΕ πάντως - δια στόματος του Ιρλανδού Μονίμου Αντιπροσώπου στη συνεδρίαση της 3ης επιτροπής της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ- τάχθηκε υπέρ μιας λύσης στη βάση της διζωνικής και δικοινοτικής ομοσπονδίας".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφέρει ότι "το απάνθρωπο πρόσωπό του αποκάλυψε και πάλι το κατοχικό καθεστώς του Ντενκτάς, απαγορεύοντας την επιστροφή στα σπίτια τους στο Ριζοκάρπασο σε εγκλωβισμένους που ήλθαν στις ελεύθερες περιοχές για μερικές ημέρες. Απαγόρευσε επίσης τη διέλευση προς τις ελεύθερες περιοχές εγκλωβισμένων απο τα κατεχόμενα. Το μέτρο επεβλήθηκε απο το κατοχικό καθεστώς σε αντίδραση για τις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται κάθε Σαββατοκύριακο στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας με στόχο την αποτροπή επισκέψεων ξένων τουριστών, στα κατεχόμενα".

    [6] ΕΕ - Ελληνική οικονομία

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει ότι "ωμή και απαράδεκτη επέμβαση της Κομισιόν στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης συνιστούν οι χτεσινές απειλές απο τις Βρυξέλλες των επιτρόπων ντε Σιλγκί (Γάλλος) και Βούλφ Μάτις (Γερμανίδα) ότι, αν δεν ληφθούν νέα φορομπηχτικά μέτρα άμεσα, δηλαδή μέχρι τέλος του χρόνου τότε, εξαιτίας 'υπερβολικού δημοσιονομικού ελλείμματος' (σταματούν) απο την ερχόμενη Ανοιξη, οι κοινοτικές χρηματοδοτήσεις των "μεγάλων έργων" απο το Ταμείο Συνοχής".

    [7] Ελλάδα - ΠΓΔΜ

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ αναφέρει ότι "πολύωρες συζητήσεις περιελάμβανε η χθεσινή κοινή συνάντηση των εκπροσώπων Ελλάδας και Σκοπίων Χρήστου Ζαχαράκι και Ιβάν Τοσέφσκι στο γραφείο του ειδικού μεσολαβητή του ΟΗΕ Σάιρους Βάνς. Οι συνομιλίες με τα Σκόπια δεν μπορούν να συνεχίζονται στο διηνεκές, διεμήνυσε η ελληνική κυβέρνηση προς τον Βάνς. Την επίλυση της διαφοράς σε σύντομο χρονικό διάστημα φέρεται να επιθυμεί και ο κ. Βάνς ο οποίος εάν διαπιστώσει αδυναμία σύγκλισης απόψεων μεταξύ των δύο πλευρών, αναμένεται να γνωστοποιήσει την πρόθεσή του να καταθέσει τη σχετική εντολή που έχει λάβει απο το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Αλλά και η Ουάσιγκτον έχει παρέμβει προς τα Σκόπια, κάνοντας γνωστή την επιθυμία της να λυθεί το θέμα εξέλιξη που θα επιτρέψει στη FYROM να έχει πιο στενή πολιτική και κυρίως οικονομική συνεργασία με την Ελλάδα".

    ΤΑ ΝΕΑ γράφουν ότι "την πρόσκληση του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη, στα Σκόπια σχεδιάζει ο πρόεδρος των Σκοπίων, Κίρο Γκλιγκόροφ, στις αρχές του νέου έτους σε μια προσπάθεια να στρέψει την προσοχή της διεθνούς κοινής γνώμης στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. Την ίδια στιγμή, η ελληνική πλευρά ενδιαφέρεται για την ομαλοποίηση των ελληνοσκοπιανών σχέσεων με κατάληξη στο ζήτημα της ονομασίας, ως το τέλος του χρόνου, αλλά καμία κίνηση δεν φαίνεται να γίνεται προς αυτή την κατεύθυνση απο τη σκοπιανή πλευρά. Σύμφωνα με άριστα ενημερωμένες διπλωματικές πηγές, ο Κίρο Γκλιγκόροφ σχεδιάζει στις αρχές του επόμενου έτους να διοργανώσει στα Σκόπια διεθνές συνέδριο με θέμα τον 'Εξευρωπαϊσμό των Βαλκανίων' στο οποίο έχει την πρόθεση να καλέσει πολιτικούς στο ανώτατο επίπεδο απο τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, των Βαλκανίων, της Ρωσίας και των ΗΠΑ".

    [8] Επανεκλογή Κλίντον - Ελλάδα

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στο σχόλιό της γράφει ότι "η επανεκλογή του προέδρου Κλίντον αποτελεί την τυπική αφετηρία για την αντίστροφη μέτρηση εν αναμονή της αμερικανικής πρωτοβουλίας για την προώθηση λύσης του Κυπριακού και των ελληνοτουρκικών διαφορών. Η διπλή αυτή πρωτοβουλία της Ουάσιγκτον που θα εκδηλωθεί περί τον προσεχή Φεβρουάριο, κανονικά θα έπρεπε να αναμένεται με ιδιαίτερη ικανοποίηση απο την Ελλάδα. Να διασφαλίσει - όσο είναι πιο δυνατό - τα εθνικά μας δίκαια: "έστω και τώρα, την υστάτη στιγμή, πρέπει η κυβέρνηση Σημίτη να προσγειωθεί στην πραγματικότητα και να αποδεχθεί την πρόταση Εβερτ για μια ευρεία διακομματική συνεννόηση για την πολιτική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση στην κρισιμότατη αυτή φάση στην οποία μπαίνουν τα εθνικά μας θέματα".

    Το ΕΘΝΟΣ αναφέρει ότι "μια ακόμα ελληνική φωνή προστέθηκε στο δυναμικό των ελληνοαμερικανών πολιτικών, που σηκώνουν το βάρος της προώθησης των ελληνικών εθνικών θεμάτων, στις Ηνωμένες Πολιτείες. Πρόκειται για τον Μιλτιάδη Παππά, που εξελέγη με τη σημαία του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στην 12η περιφέρεια του Νιού Τζέρσεϊ. Παράλληλα, επανεξελέγησαν χωρίς δυσκολία, οι ομογενείς βουλευτές Μάικλ Μπιλιράκης (Ρεπουμπλικάνος απο τη Φλόριδα), Τζόρτζ Γκίκας (Ρεπουμπλικάνος απο την Πενσιλβάνια) και Ρόν Κλίνκ (Δημοκρατικός απο την Πενσιλβάνια). Ο τελευταίος κατάγεται απο την Κάλυμνο, είναι παιδί υιοθετημένης οικογένειας. Της ομογενειακής ομάδας στο Κογκρέσο, ηγείται ο Πόλ Σαρμπάνης, ο οποίος μαζί με την Ολυμπία Σνόου, αποτελούν το ελληνικό δίδυμο στη Γερουσία. Συνολικά οι ομογενείς Βουλευτές και γερουσιαστές στο Κογκρέσο είναι 6. Οι 4 στη Βουλή και οι 2 στη Γερουσία".

    Κατά την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ,"μέσα στους τρεις πρώτους μήνες του νέου έτους θα έχει αναπτυχθεί η αμερικανική πρωτοβουλία για τη μείωση της έντασης στο Αιγαίο, υποστήριξε ο αποχωρών σύμβουλος του προέδρου Κλίντον Τζόρτζ Στεφανόπουλος, μιλώντας χθες στο MEGA. Στην ίδια εκπομπή, ο Ελληνοαμερικανός γερουσιαστής Μ. Δουκάκης υποστήριξε ότι ίσως η Κύπρος χρειάζεται "ένα Ντέιτον, για τη λύση του, προτείνοντας να καλέσει 'κάπου' ο πρόεδρος Κλίντον όλες τις πλευρές και να βρουν τη λύση". Απο την πλευρά του, ο Ρ. Χόλμπρουκ υποστήριξε ότι ενώ "πολλοί φίλοι στην Αθήνα και τη Λευκωσία" πρότειναν μια λύση τύπου Ντέιτον αυτή προϋποθέτει προκαταβολική συμφωνία των ενδιαφερομένων πλευρών. Η Αθήνα και η Λευκωσία θα δεχτούν τις περισσότερες πιέσεις και λιγότερες η Τουρκία για τη λύση του Κυπριακού, εκτιμά ο πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής Σπ. Κυπριανού αναφερόμενος στις διεθνείς πρωτοβουλίες που αναμένεται να εκδηλωθούν".

    Η ΝΙΚΗ τονίζει ότι "την τήρηση των προεκλογικών υποσχέσεων του προέδρου Κλίντον αναμένει η Λευκωσία και με χθεσινή του δήλωση ο Πρόεδρος της Κύπρου, Γλαύκος Κληρίδης εξέφρασε την ελπίδα αυτή μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των αμερικανικών εκλογών".

    [9] Περιοδείες πρωθυπουργού

    Η ΝΙΚΗ γράφει ότι "σειρά επαφών με Ευρωπαίους ηγέτες τόσο για την προώθηση των εθνικών θεμάτων όσο και για ζητήματα που άπτονται των διμερών σχέσεων θα έχει τις επόμενες εβδομάδες ο πρωθυπουργός. Στις 20 τρέχοντος θα πραγματοποιήσει επίσκεψη εργασίας στη Ρώμη, ενώ στις 21 Δεκεμβρίου θα μεταβεί στη Χάγη εν όψει της ανάληψης της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης απο την Ολλανδία το επόμενο διάστημα. Στις 2 και 3 Δεκεμβρίου ο Κ. Σημίτης θα λάβει μέρος στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΑΣΕ στη Λισσαβώνα και στις 13-14 Δεκεμβρίου στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο Δουβλίνο. Τη Δευτέρα εξάλλου αναμένεται στην Αθήνα για επίσημη επίσκεψη ο Ουκρανός πρόεδρος Λεονίντ Κούτσμα".

    [10] Εξοπλισμοί

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει ότι "η Ελλάδα και άλλες χώρες της Δύσεως με πρόταση ψηφίσματος που κατέθεσαν στην γενική συνέλευση του ΟΗΕ ζητούν να ληφθεί απόφαση για τον δραστικό περιορισμό των στρατιωτικών δαπανών. Με το κοινό σχέδιο των χωρών, αφού χαιρετίζει η σχετική έκθεση του Γενικού Γραμματέως Μπ. Γκάλι προτείνεται να αναληφθεί πρωτοβουλία απο τον ίδιο για την ενημέρωση όλων των χωρών-μελών του Οργανισμού και τη συμμετοχή τους στην πρωτοβουλία αυτή".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.00 run on Thursday, 7 November 1996 - 10:58:00