Visit the International Association for Greek Philosophy (IAGP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 96-11-13

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 13/11/1996


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Κυπριακό
  • [3] Ελλάδα - Τουρκία - ΕΕ
  • [4] Ελλάδα - ΠΓΔΜ
  • [5] ΟΗΕ - Επιτροπή διεθνούς δικαίου
  • [6] Προϋπολογισμός
  • [7] ΕΕ - Οικονομία
  • [8] Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [9] Εξοπλισμοί
  • [10] Συνέντευξη Παπουτσή

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 13/11/1996 (ΑΠΕ)

    Η κατάρτιση του προϋπολογισμού και η κατάργηση των φοροαπαλλαγών, οι εξελίξεις στο Χρηματιστήριο, στη Νέα Δημοκρατία, το Κυπριακό και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Κρέας με μικρόβια. "Αρρωστα" όλα τα φορτία που διανέμονται στα κρεοπωλεία".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Συνεργός η κυβέρνηση στο σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου".

    Η ΑΥΓΗ: "Ελλειμμα συναίνεσης στην Κυβερνητική Επιτροπή. Διαφωνίες υπουργών χθες για την Οικονομική Πολιτική".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Καλεί τη Μιμή η εξεταστική να λογοδοτήσει για τη μεγάλη απάτη με τα καζίνο".

    ΕΘΝΟΣ: "Μάλωναν 5 ώρες. Κατέληξαν μόνο σε 17 μέτρα".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Το Π.Σ. εξουσιοδότησε τον Εβερτ να προχωρήσει σε Πειθαρχικά μέτρα ... και τον ψηλό να γίνει αρχηγός".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Σχέδιο διάσπασης της Νέας Δημοκρατίας. Πραξικόπημα Μητσοτάκη δυστυχώς, και στη βουλή".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Θύελλα για τους αξιωματικούς. Αυξήσεις πείνας σε Στρατό, ΕΛ.ΛΑΣ, Λιμενικό, Πυροσβεστική".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Εθαψαν SOS για την Σοφοκλέους".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: "Οι αποφάσεις για μισθούς, ομόλογα, ακίνητη περιουσία ... Διαφωνίες στη χθεσινή Κυβερνητική Επιτροπή".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Συμφώνησαν διαφωνούντες ... Με ενστάσεις και υποθήκες υπουργών αποφασίζεται η οικονομική πολιτική".

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Διαγραφές διάσπασης. "Φύγετε τώρα" φωνάζουν οι Καραμανλικοί. Σουφλιάς: Δεν γίνεται συνέδριο με απειλές".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Κόλλησαν στις φοροαπαλλαγές".

    ΝΙΚΗ: "3.500.000 μισθός-ρουσφέτι στον Τζαννετάκο. Καταγγελία-βόμβα των απολυμένων δημοσιογράφων".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Στους δρόμους του αγώνα. Συλλαλητήρια εργαζομένων, ανέργων, εκπαιδευτικών, γονιών, φοιτητών".

    [2] Κυπριακό

    Η ΝΙΚΗ γράφει ότι "σοβαρές πιέσεις ασκούνται στον Αμερικανό Πρόεδρο Μπιλ Κλίντον από το κατεστημένο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ λίγο πριν τη λήξη της θητείας του υπουργού Εξωτερικών, Γ. Κρίστοφερ, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές της Ουάσιγκτον ώστε να επιτευχθεί "μετακίνησή του" από τις προεκλογικές του δεσμεύσεις προς τους Ελληνοαμερικανούς ψηφοφόρους του. Οι ίδιες πηγές επιμένουν ότι στην άσκηση των πιέσεων αυτών συμμετέχει και το κατεστημένο του Πενταγώνου, που ενεργεί σε συντονισμό με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και με μεγάλα "πολιτικά ερευνητικά κέντρα" για λογαριασμό του τουρκικού λόμπι που επιδιώκει επαναχάραξη της πολιτικής προς όφελος της Τουρκίας".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ προσθέτει ότι "φόβους ότι ο Μπιλ Κλίντον υπαναχωρεί από τις προεκλογικές του δεσμεύσεις και υποσχέσεις για το Κυπριακό εκφράζει η ομογένεια των ΗΠΑ. Το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων μετέδωσε ότι ο νεοεκλεγής Πρόεδρος σε επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής Πανίκο Παπανικολάου που εστάλη μια μόνον ημέρα μετά τις αμερικανικές εκλογές αποφεύγει επιμελώς οποιαδήποτε μνεία στο Κυπριακό και στον ρόλο της Τουρκίας και περιορίζεται απλά σε γενικόλογες διακηρύξεις περί ελευθερίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ γράφει ότι "ανησυχία για το ενδεχόμενο επεισοδίων στην πράσινη γραμμή επικρατεί στη Μεγαλόνησο ενόψει των μεθαυριανών εκδηλώσεων για την 13η επέτειο ανακήρυξης του ψευδοκράτους, ενώ στην Αθήνα άρχισαν χθες οι υπηρεσιακές επαφές των υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας - ΗΠΑ για το Κυπριακό. Κατά τη διάρκεια χθεσινής σύσκεψης Κύπριων κυβερνητικών παραγόντων με επικεφαλής τον Πρόεδρο κ. Γλ. Κληρίδη αποφασίστηκε η λήψη δρακόντειων προληπτικών μέτρων".

    Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, που επικαλείται η ΕΞΟΥΣΙΑ "οι "διερευνητικού χαρακτήρα" συζητήσεις του κ. Καβάνο θα επικεντρωθούν στις προτάσεις που είχε διατυπώσει παλαιότερα η Αμερικανίδα πρέσβειρα στον ΟΗΕ, Μαντλιν Ολμπράϊτ για στρατιωτικό διάλογο μεταξύ των δυο κοινοτήτων - τον οποίο είχε αποδεκτεί η ελληνοκυπριακή πλευρά - αλλά και στις "ιδέες" του Βρετανού ομολόγου του Ντέιβιντ Χάνεϊ για το θεσμικό σκέλος του προβλήματος. Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι η πολυθρύλητη αμερικανική πρωτοβουλία - η οποία δεν αναμένεται να μορφοποιηθεί νωρίτερα από το Φεβρουάριο - θα στοχεύει στη "διευκόλυνση" του διαλόγου και όχι σε κάποια επίσημη διαμεσολάβηση. Ο ρόλος αυτός θα ανατεθεί και πάλι σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις στον ΟΗΕ".

    Το ΕΘΝΟΣ αναφέρει ότι "βασικός στόχος της Ουάσιγκτον η παραμένει η ΝΑΤΟποίηση της Κύπρου, αφού με τον τρόπο αυτόν εννοεί την "αποστρατιωτικοποίηση" του νησιού. Ουσιαστικά τα τουρκικά και ελληνικά στρατεύματα θα ονομαστούν ΝΑΤΟϊκά, ενώ θα προστεθούν αμερικανικά και ίσως άλλα στρατιωτικά τμήματα. Παράλληλα οι Βρετανοί προτείνουν πολιτική λύση, που προβλέπει την ύπαρξη πρωθυπουργού και την αποδυνάμωση των εξουσιών του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας".

    [3] Ελλάδα - Τουρκία - ΕΕ

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει ότι "Θύελλα αντιδράσεων προκάλεσαν στο Ευρωκοινοβούλιο οι γνωστές θέσεις του γνωστού για τις φιλοτουρκικές του απόψεις Ολλανδού κοινοτικού επιτρόπου Χανς Βαν ντε Μπρουκ, κατά τη διάρκεια της οποίας συνεζητήθη επί μακρόν η πορεία των σχέσεων της ΕΕ με την Αγκυρα. Ο Χανς Βαν ντε Μπρουκ από την πλευρά του επιχειρώντας να κάνει μια εκτενή αναφορά σε όλες τις πτυχές των τουρκοκοινοτικών σχέσεων χωρίς να παραλείψει τη δυσμενή εξέλιξη στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την απαράδεκτη, όπως την χαρακτήρισε κατάσταση στη Μεγαλόνησο μετά τις εν ψυχρώ δολοφονίες Ελληνοκυπρίων υποστήριξε σε μια προσπάθεια να πείσει το παγωμένο ακροατήριο του ότι θα πρέπει να συνεχιστεί ο διάλογος με την Αγκυρα, καθώς και ότι η προκλητική γείτονα δεν θα πρέπει να αποκοπεί εντελώς από τα μέσα χρηματοδοτικής συνεργασίας".

    Σύμφωνα με το ΛΟΓΟ "συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Παπανδρέου με τον Γερμανό ομόλογό του Βέρνερ Χόϊερ αναμένεται ότι θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή. Ο Χόιερ είναι ο εκπρόσωπος της Γερμανίας στη Διακυβερνητική, καθώς και ότι έχει "επωμιστεί" το Κυπριακό. Για την ελληνική πλευρά ένα μείζονος σημασίας ζήτημα στα πλαίσια της Διακυβερνητικής είναι το θέμα της εγγύησης των συνόρων της Ελλάδας ως συνόρων της Ευρωπαϊκής Ενωσης πράγμα που από τη γερμανική πλευρά θα μπορούσε να "καλυφθεί" με την πρόνοια μιας "ρήτρας πολιτικής αλληλεγγύης" που θα μπορούσε να ενσωματωθεί στη νέα Ευρωπαϊκή Συνθήκη, χωρίς όμως αυτό να συνεπάγεται και την υποχρέωση παροχής αμυντικής συνδρομής".

    Τα ΝΕΑ γράφουν ότι "η ιρλανδική προεδρία ενδέχεται να μην προσκαλέσει επίσημα τον πρωθυπουργό της Τουρκίας κ. Ερμπακάν στη Σύνοδο Κορυφής (13-14 Δεκεμβρίου στο Δουβλίνο) στο πλαίσιο του θεσμοθετημένου πολιτικού διαλόγου και να περιοριστεί σε μια επίσημη πρόσκληση μόνο της υπουργού Εξωτερικών Τανσού Τσιλέρ. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, πολλές χώρες επιθυμούν να αποφευχθεί η ευρωπαϊκή ενίσχυση του Ερμπακάν ενώ οι μετακινήσεις του Τούρκου πρωθυπουργού σε ισλαμικές χώρες έχουν προκαλέσει τη δυσανασχέτηση της κοινοτικής ηγεσίας".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ αναφέρει ότι "αύριο θα συζητηθεί στο Δουβλίνο στην Πολιτική Επιτροπή της ΕΕ το σχέδιο της ιρλανδικής προεδρίας για την προοπτική των σχέσεων Τουρκίας - Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η Ελλάδα θέτει προϋποθέσεις για την αναβάθμιση των ευρωτουρκικών σχέσεων".

    [4] Ελλάδα - ΠΓΔΜ

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει ότι "η Αθήνα επιθυμεί την προώθηση των οικονομικών σχέσεων με τα Σκόπια, υλοποιώντας την Ενδιάμεση Συμφωνία, ενώ δεν είναι διατεθειμένη να προχωρήσει σε σύσφιγξη των πολιτικών σχέσεων, όσο διάστημα παραμένει η εκκρεμότητα σχετικά με την τελική ονομασία των Σκοπίων. Αυτή είναι η απάντηση της ελληνικής πλευράς στο NON PAPER, που επέδωσε ο επικεφαλής του γραφείου Συνδέσμου των Σκοπίων κ. Αρσόφσκι".

    Σύμφωνα με τα ΝΕΑ "οι προτάσεις είναι πέντε και περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την εντατικοποίηση της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας μεταξύ των δυο χωρών, τη δημιουργία πρόσφορου πεδίου για επενδύσεις Ελλήνων επιχειρηματιών στο Σκόπια και τη λειτουργία προξενικού - εμπορικού τμήματος στο Γραφείο Συνδέσμου της Ελλάδας στα Σκόπια".

    [5] ΟΗΕ - Επιτροπή διεθνούς δικαίου

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει ότι "επιτυχία της Ελλάδας θεωρείται η κατάληψη μιας από τις 34 έδρες στην Επιτροπή Διεθνούς Δικαίου ΟΗΕ από τον καθηγητή Κωνσταντίνο Οικονομίδη. Εκλέχθηκε με 135 ψήφους (απαιτούνταν 91) στην ομάδα των δυτικοευρωπαϊκών χωρών κατά τη χθεσινή μυστική ψηφοφορία, στην έδρα του διεθνούς οργανισμού στη Νέα Υόρκη.

    [6] Προϋπολογισμός

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει ότι "εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις για τις βασικές κατευθύνσεις της οικονομικής πολιτικής διατυπώθηκαν στη χθεσινή μαραθώνια και άτυπη κομματικοκυβερνητική σύσκεψη - διήρκεσε περίπου έξι ώρες - υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού κ. Κ. Σημίτη, καθιστώντας εμφανείς τις πολιτικές δυσκολίες, που έχει και θα έχει η κυβέρνηση στην υιοθέτηση και ακολούθως στην εφαρμογή της οικονομικής πολιτικής".

    [7] ΕΕ - Οικονομία

    Η ΑΥΓΗ γράφει ότι "από τη δεύτερη στην τρίτη ταχύτητα κινδυνεύει να τεθεί η Ελλάδα αν συνεχίσει να παρουσιάζει αυτή την εικόνα στην οικονομία. Αυτό είναι το συμπέρασμα της έκθεσης του Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ιδρύματος (ΕΝΙ) για την πορεία προς τη σύγκλιση όπου εκτός της χώρας μας πέντε ακόμη χώρες (Ισπανία, Πορτογαλία, Αυστρία, Αγγλία και Ιταλία) βρίσκονται σε τροχιά απομάκρυνσης από τους στόχους που έχουν τεθεί. Το ίδρυμα διαπιστώνει την άποψη ότι πρέπει να γίνουν ριζικές διαρθρωτικές αλλαγές στα κράτη εκείνα που δεν εκπληρώνουν τους στόχους, ενώ εκφράζει φόβους για την τάση αύξησης των ελλειμμάτων σε ορισμένες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Γερμανία που τάσσεται υπέρ σκληρότερων κριτηρίων".

    [8] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφέρει ότι "προκλητικές δηλώσεις για το Κυπριακό έκανε χθες ο Τούρκος υπουργός Αμυνας, Τ. Ταγιάν σε συνέντευξη που έδωσε στην τουρκοκυπριακή εφημερίδα "Γενί Ντεμοκράτ" Ο κ. Ταγιάν ισχυρίστηκε - χωρίς βεβαίως να παρουσιάσει στοιχεία - ότι η Αθήνα επιδιώκει να καταστήσει αμιγώς ελληνική την Κύπρο και υποστήριξε ότι η Μεγαλόνησος δεν μπορεί να ενταχθεί στην ΕΕ πριν από την Τουρκία γιατί αν κάνει κάτι τέτοιο τα κατεχόμενα (τα αποκάλεσε Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου) θα ενοποιηθούν με την Τουρκία. Ο Ταγιάν χαρακτήρισε "θετική" την αμερικανική παρέμβαση στην περιοχή και με θρασύτατο τρόπο ισχυρίσθηκε ότι οι εξοπλισμοί της Εθνικής Φρουράς είναι "απαράδεκτοι και επιθετικής φύσης".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει ότι "ευέλικτη πένσα" έχουν σχηματίσει από χθες οι τουρκικές αεροναυτικές δυνάμεις γύρω από τη Λέσβο και τη Χίο στο πλαίσιο της ομώνυμης άσκησης "Σεβίκ Πενς" με πραγματικά πυρά, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί αύριο. Μάλιστα, οι Τούρκοι απαίτησαν τη διεύρυνση της ... "πένσας" τους και στο μόνιμο πεδίο βολής της Πολεμικής μας Αεροπορίας βρίσκεται σε ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπίσει άμεσα οποιαδήποτε πρόκληση".

    [9] Εξοπλισμοί

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ στο σχόλιό του διατυπώνει τα εξής ερωτήματα "το ζήτημα της προστασίας της εθνικής ανεξαρτησίας της χώρας ανάγεται σε ποσοτικό ζήτημα συσσώρευσης όπλων? Και που θα βγάλει τελικά η τακτική να μετατραπούν σε "αστακούς" με αμερικανικές πανοπλίες η Ελλάδα και η Τουρκία? Το θέμα είναι το πόσα όπλα έχεις ή πως τα χρησιμοποιείς. Πόσο αξιόμαχες μπορεί να είναι τελικά οι Ενοπλες Δυνάμεις - έστω με τον αρτιότερο δυνατό εξοπλισμό - από τη στιγμή που είναι αναγκασμένες να προσαρμόζονται στα "συμμαχικά" καλούπια?"

    [10] Συνέντευξη Παπουτσή

    Ο Κοινοτικός Επίτροπος, Χρήστος Παπουτσής σε συνέντευξή του στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις τονίζει "έχουν εισέλθει σε μια δύσκολη περίοδο και είναι φανερό ότι η στρατηγική της Τουρκίας στοχεύει στην αμφισβήτηση του καθεστώτος του Αιγαίου όπως αυτό αναγνωρίζεται από τις διεθνείς συνθήκες. Χρειάζεται πιστεύω αποφασιστικότητα. Θα έλεγα χρειάζεται σθένος στους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά και σταθερότητα στις θέσεις μας. Και σίγουρα δεν βοηθάει ούτε η ύπαρξη πολυφωνίας ως προς την προσέγγιση των σχέσεων με την Τουρκία ούτε η αίσθηση ότι η στρατηγική της Ελλάδας βρίσκεται συνεχώς υπό την διαμόρφωση σε συνάρτηση με τη συγκυρία. Η Ελλάδα πρέπει σίγουρα να υπογραμμίζει την ανάγκη σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου αλλά και να προβάλλει με σαφή τρόπο την ισχυρή θέλησή της να προασπίσει με κάθε μέσο τα δίκαια της χώρας και του Ελληνισμού". Για τη στάση, που πρέπει να τηρήσει η ΕΕ αναφέρει "είναι ανάγκη να υπάρξει μια ισχυρή ευρωπαϊκή πρωτοβουλία τόσο προς την κατεύθυνση του σεβασμού τους Διεθνούς Δικαίου από την Τουρκία στο Αιγαίο όσο και για Κυπριακό. Και είχα την ευκαιρία να το θέσω αυτό σε μια πρόσφατη συνεδρίαση της Επιτροπής". Σχετικά με τις σχέσεις με την ΠΓΔΜ τονίζει ότι "η ενδιάμεση συμφωνία συνέβαλε ιδιαίτερα στη σταθεροποίηση της ευρύτερης περιοχής έδωσε μια νέα ώθηση στη διαδικασία επίλυσης του προβλήματος. Είχα την ευκαιρία στην πρόσφατη επίσκεψή μου στα Σκόπια να διαπιστώσω προσωπικά τον προσανατολισμό της σκοπιανής ηγεσίας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ. ΑΛλά και τη διάθεσή τους να αναπτύξουν τη συνεργασία με την Ελλάδα τα σύνορά τους, όπως οι ίδιοι χαρακτηριστικά λένε με την ΕΕ. Προσωπικά πιστεύω ότι πρέπει να υπάρξει προσπάθεια εύρεσης λύσης. Αλλά μιας λύσης κοινά αποδεκτής και από τις δυο χώρες που θα σέβεται την ιστορική πραγματικότητα και την εφαρμογή των αρχών του Διεθνούς Δικαίου".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.00 run on Wednesday, 13 November 1996 - 13:33:02