Browse through our Interesting Nodes on the United States of America Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 96-11-25

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 25/11/1996


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Κυπριακό
  • [3] ΕΕ - Ελλάδα - Τουρκία
  • [4] ΝΑΤΟ
  • [5] Νέα Δημοκρατία
  • [6] ΗΠΑ - Ελληνοτουρκικά
  • [7] Συνέντευξη Παπαντωνίου

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 25/11/1996 (ΑΠΕ)

    Το σημερινό συμβούλιο των υπουργών εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις Βρυξέλλες όπου αναμένεται να κυριαρχήσουν οι σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ, οι πληροφορίες για την επικείμενη αμερικανική πρωτοβουλία στα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό, τα αποτελέσματα της επίσκεψης του υπουργού Εθνικής Αμυνας Ακη Τσοχατζόπουλου στην Κύπρο, οι εξελίξεις στη Νέα Δημοκρατία, καθώς και η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Ραγδαίες εξελίξεις στη Νέα Δημοκρατία αυτή την εβδομάδα. Ολα παίζονται".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "ΙΧ όλες οι νέες τιμές. Πόσο φθηναίνουν καινούργια και μεταχειρισμένα".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Εδινε εντολές και κυβερνούσε η Μιμή. Συγκλονιστικά στοιχεία από νέες κασέτες".

    ΕΘΝΟΣ: "Δεν κάνω πίσω. Ο Γιάννος Παπαντωνίου τονίζει: αν χάσουμε το τρένο θα χάσουμε το 2001 τους πόρους, τα μεγάλα έργα και την ασπίδα μας στα εθνικά θέματα".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Με δηλώσεις από το Ρέθυμνο ο ψηλός απεστράτευσε από χθες τον Εβερτ".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Ημέρες του '22".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Εξτρα φόροι σε έξι μήνες. Εκτακτη εισφορά και χαράτσι στη βενζίνη".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Σεισμός για τα φθηνά ΙΧ. Γκάζι για τους 'μη έχοντες' ρόδα".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: "Παρέμβαση Μητσοτάκη στην κρίση της ΝΔ".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Τρεις λίστες με 368 ονόματα φοροφυγάδων. Γ. Παπαντωνίου: πρώτο βήμα η δημοσιοποίηση".

    ΝΙΚΗ: "Συντάξεις έως 180.000 στους νέους αγρότες. Ο Μιλτιάδης Παπαϊωάννου ανακοινώνει σήμερα το νομοσχέδιο".

    [2] Κυπριακό

    Η ΝΙΚΗ αναφέρει ότι "θετικά θα ανταποκριθούν, η Αθήνα και η Λευκωσία στην εκδήλωση πρωτοβουλιών για την επίλυση του Κυπριακού, μόνο όμως εάν αυτές ανταποκρίνονται στις προϋποθέσεις που τίθενται από την ελληνική πλευρά και δεν αποπειρώνται να ανατρέψουν τις επερχόμενες εξελίξεις. Εξάλλου, υπό σκέψη παραμένει το ενδεχόμενο υπογραφής διακρατικής αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας-Κύπρου αν και βάσει των υπαρχουσών διεθνών συμβάσεων κάτι τέτοιο δεν είναι αναγκαίο και τελικά δεν θα αποφασιστεί. Αντίθετα, τέλος σε κάθε συζήτηση για μορατόριουμ πτήσεων ελληνικά και τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών στο νησί έβαλαν, ο Ακης Τσοχατζόπουλος και ο Κύπριος ομόλογός του, Κώστας Ηλιάδης, ξεκαθαρίζοντας ότι για να υπάρξει οποιαδήποτε συζήτηση θα έπρεπε να μιλούσαμε για ομοειδείς καταστάσεις, κάτι που δεν συμβαίνει".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει ότι "η αεροπορική θωράκιση της μαρτυρικής μεγαλονήσου εντάσσεται στις προτεραιότητες της κυπριακής κυβέρνησης. Το αεροδρόμιο της Πάφου θα είναι από το δεύτερο εξάμηνο του 1997 σε επιχειρησιακή ετοιμότητα, ενώ η Κύπρος θα προχωρήσει στους απαιτούμενους εξοπλισμούς. Η λειτουργία του αεροδρομίου, το οποίο θα εξελιχθεί σε αεροπορική βάση, αναμένεται να αποτελέσει τον θεμέλιο λίθο για την αποτελεσματική αμυντική προάσπιση της Κύπρου".

    ΤΑ ΝΕΑ προσθέτουν ότι "στη συγκρότηση αεροπορικής δύναμης με μαχητικά τρίτης γενιάς προχωρά η Κυπριακή Δημοκρατία, ενισχύοντας και τοπικά την αποτρεπτική δύναμη του δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Ελλάδος-Κύπρου. Την ίδια στιγμή Ελλάδα και Κύπρος όπως προκύπτει από τις δηλώσεις χθες του υπουργού Αμυνας κ. Α. Τσοχατζόπουλου στέλνουν σαφές μήνυμα προς κάθε πλευρά ότι οι όποιες αμερικανικές και άλλες πρωτοβουλίες για την επίλυση του Κυπριακού εκδηλωθούν θα πρέπει να επιβεβαιώνουν δύο δεδομένα: Πρώτον, την ευρωπαϊκή πορεία της Κύπρου. Μάλιστα για τη 'συνεχή εφαρμογή' των σχετικών αποφάσεων ένταξης ο κ. Τσοχατζόπουλος διαβεβαίωσε ότι θα εργασθεί η κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ. Δεύτερον, την εφαρμογή όλων των πολιτικών και νομικών αρχών που ισχύουν στην ΕΕ και αφορούν για παράδειγμα στις βασικές ελευθερίες εγκατάστασης, επικοινωνίας και ιδιοκτησίας".

    [3] ΕΕ - Ελλάδα - Τουρκία

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει ότι "σκληρή μάχη πρόκειται να δώσουν στο σημερινό Συμβούλιο Υπουργών εξωτερικών της ΕΕ οι κ.κ. Θ. Πάγκαλος και Γ. Α. Παπανδρέου για τη διάσωση κατ'αρχήν της κοινής δηλώσεως των "15" της 15ης Ιουνίου προς την Αγκυρα. Κύριο ανασχετικό παράγοντα στην προσπάθεια αυτή της ελληνικής αντιπροσωπείας αποτελεί η έκθεση αλλά και το 'σχέδιο συμπερασμάτων' της Ιρλανδικής Προεδρίας τις θέσεις των οποίων φαίνεται ότι συμμερίζονται τα Ευρωπαϊκά Διευθυντήρια. Γι αυτό το λόγο ακριβώς είναι δεδομένο οτι θα ασκηθούν έντονες πιέσεις στους κ.κ. Πάγκαλο και Παπανδρέου να αποδεχθούν μια 'ρεαλιστικότερη' διατύπωση που θα περιγράφει από το τούδε και εις το εξής πλαίσιο σχέσεων των '15' με την Τουρκία που θα παρακάμπτει τις πάγιες επιφυλάξεις και αιτιάσεις των Αθηνών".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει ότι "στη χρήση του βέτο θα προβεί αφεύκτως η ελληνική πλευρά, σήμερα, δια του ΥΠΕΞ Θεοδ. Πάγκαλου. Η σύγκρουση της ελληνικής πλευράς με τους Ευρωπαίους εταίρους της προβάλει αναπόφευκτη στη σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου ΥΠΕΞ της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς οι τελευταίοι εμφανίζονται αποφασισμένοι να προωθήσουν τις οικονομικές τους σχέσεις με την Τουρκία αγνοώντας τις προηγούμενες δεσμεύσεις τους, όπως η απόφαση του περασμένου Ιουνίου και ως εκ τούτου να πιέσουν την Ελλάδα για την πραγματοποίηση του Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΕ-Τουρκίας στις 6 Δεκεμβρίου!".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ σημειώνει ότι "η Ελλάδα αναμένεται σήμερα στο Συμβούλιο Υπουργών στις Βρυξέλλες να υποστηρίξει πλήρως τις θέσεις για τις σχέσεις Ε. Ενωσης - Τουρκίας, όπως τις εξέφρασε την Παρασκευή ο Θ. Πάγκαλος και θα επιμείνει απολύτως στο κείμενο του περασμένου Ιουλίου, όταν διαμορφώθηκε η κοινή θέση των "15" απέναντι στην Τουρκία. Ο υπουργός Εξωτερικών Θ. Πάγκαλος και ο αναπληρωτής υπουργός Γ. Παπανδρέου θα αντιμετωπίσουν σήμερα την πλειοψηφία των εταίρων που επιθυμούν την άμεση βελτίωση των σχέσεων της Ε. Ενωσης με την Τουρκία. Ο Θ. Πάγκαλος ωστόσο, έχει ήδη αποσαφηνίσει στους εταίρους (κατά τη συνάντηση που είχε με τους πρεσβευτές των χωρών-μελών) ότι η κυβέρνηση συζητάει, ξεχωριστά το θέμα του Δικαστηρίου της Χάγης για την εδαφική διεκδίκηση της Τουρκίας στην Ιμια, αλλά και την παραπομπή του νομικού θέματος της υφαλοκρηπίδας στο Διεθνές Δικαστήριο".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ προσθέτει ότι "η Ελλάδα θα εμμείνει στις γνωστές και πάγιες απόψεις της για τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας. Θεωρεί ότι οι σχέσεις αυτές δεν μπορεί παρά 'να περνούν' μέσα από τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Είναι αποφασισμένη να μη δεχθεί οποιαδήποτε απόφαση, η οποία θα απομακρύνεται από το κείμενο της 15ης Ιουλίου. Πιστεύει ότι τα όσα επισημαίνει το κείμενο της 15ης Ιουλίου πρέπει να είναι γνώμονας για την οποιαδήποτε εξέλιξη στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας".

    Σύμφωνα με τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ, "στο διάστημα που μεσολάβησε από τον Ιούλιο μέχρι σήμερα ο Ιρλανδός προεδρεύων του Συμβουλίου, υπουργών Εξωτερικών Ντίκ Σπρίγκ συναντήθηκε 4 φορές με την Τανσού Τσιλέρ η οποία απέρριψε τη δήλωση ισάριθμες φορές. Η άρνηση αυτή, όμως δεν ανακοινώθηκε ποτέ δημόσια, είχε ως αποτέλεσμα η προεδρία να στρέψει τις πιέσεις ξανά προς την Αθήνα, μέσω ενός προκλητικού κειμένου συμπερασμάτων έκθεσης για τις σχέσεις της Κοινότητας με την Τουρκία, που φέρνει για υιοθέτηση στη σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών στις Βρυξέλλες".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ υπογραμμίζει την προειδοποίηση "προς πάσα κατεύθυνση που απηύθυνε από τη Σαμοθράκη ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος. Ο κ. Στεφανόπουλος κατά τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ξεκαθάρισε εκ των προτέρων ότι η χώρα μας δεν αναγνωρίζει την ύπαρξη οποιασδήποτε διαφοράς με την Τουρκία- παρά μόνο αυτή της υφαλοκρηπίδας- και επομένως δεν είναι δυνατόν να προσέλθει σε καμίας μορφής διαπραγμάτευση. Συγχρόνως κατελόγισε στις ισχυρές δυνάμεις του εξωτερικού ότι, λόγω των συμφερόντων τους παραγνωρίζουν τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και δεν ασκούν την πρέπουσα πίεση στην Αγκυρα. Ειδικότερα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απορρίπτοντας κάθε περίπτωση διαλόγου (ακόμη δε και αυτή του βήματος προς βήμα, που φέρεται να εξετάζει η κυβέρνηση)".

    [4] ΝΑΤΟ

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει ότι "στη συρρίκνωση του εθνικού μας εναερίου χώρου (ΕΕΧ) από τα 10 στα 6 ν.μ. στοχεύουν οι Αμερικανοί και το ΝΑΤΟ επικαλούμενοι την αναδιάρθρωση των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων στη Μεσόγειο, μέσω της δημιουργίας μεικτών υποστρατηγείων. Οπως αποκάλυψε χθες η "Α.τ.Κ.", οι ΗΠΑ καθώς και ΝΑΤΟϊκοί παράγοντες έθεσαν σε πολύ πρόσφατες σειρές συσκέψεων που έγιναν στα Συμμαχικά Στρατηγεία Βρυξελλών και Νάπολης με κυνικό τρόπο το ζήτημα του εύρους του ΕΕΧ λέγοντας πως "ο,τι είναι στη θάλασσα (δηλαδή 6 ν.μ.) πρέπει να είναι και στον αέρα!". Σημειωτέον ότι αν ο ΕΕΧ καταστεί 6 ν.μ. ουσιαστικά διχοτομείται το Αιγαίο στον 25ο μεσημβρινό, κάτι που αποτελεί πάγια επιδίωξη της Αγκυρας. Στο μεταξύ, στη Λάρισα - μέχρι τα μέσα του 1997 - θα ιδρυθεί μεικτό υποστρατηγείο με Ελληνα διοικητή, ενώ η χώρα μας θα συμμετέχει πλήρως στις Μεικτές Δυνάμεις Ταχείας Ανάπτυξης της Συμμαχίας που θα επεμβαίνουν και εκτός ορίων ΝΑΤΟ".

    [5] Νέα Δημοκρατία

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "ραγδαίες εξελίξεις στη Νέα Δημοκρατία φέρνει η εβδομάδα που ξεκίνησε σήμερα και την οποία όλοι χαρακτηρίζουν 'εβδομάδα αποφάσεων'. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες από όλα τα στρατόπεδα, στην κρίσιμη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου θα 'παιχθούν πολλά'."

    [6] ΗΠΑ - Ελληνοτουρκικά

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει ότι "υπό την προσωπική επίβλεψη και καθοδήγηση του προέδρου Μπίλ Κλίντον θα είναι η αμερικανική πρωτοβουλία για το Κυπριακό και τις ελληνοτουρκικές διαφορές που αναμένεται να ξεκινήσει το αργότερο τον Φεβρουάριο και αφού ολοκληρωθούν οι σχεδιασμοί των επιτελών του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Κλίντον ζήτησε να ενημερώνεται για το έργο της εβδομάδας εργασίας που σχηματίστηκε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Ο Αμερικανός ηγέτης θα δώσει δραματικό τόνο στην πρωτοβουλία της κυβέρνησής του και όπως επισημαίνεται δεν θα πρόκειται για 'πυροτέχνημα' αλλά για σοβαρή προσέγγιση των προβλημάτων, που όσο διάστημα παραμένουν άλυτα, θέτουν σε κίνδυνο τη συνοχή του ΝΑΤΟ και την ασφάλεια στη νοτιοανατολική Μεσόγειο. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το σχέδιο δράσης των Αμερικανών προβλέπει επίσημη αναγγελία της πρωτοβουλίας αποστολή υψηλόβαθμου στελέχους - μάλλον του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Πίτερ Ταρνόφ - στην Αθήνα, την Αγκυρα και τη Λευκωσία και στη συνέχεια εντατικοποίηση των διαπραγματεύσεων με διαδικασία που δεν έχει αποφασιστεί ακόμα και πάντως δεν θα είναι ίδια με αυτή του Ντέιτον λόγω της άρνησης του προέδρου Γλαύκου Κληρίδη".

    [7] Συνέντευξη Παπαντωνίου

    Δεν υπάρχουν περιθώρια υποχώρησης στους στόχους του προϋπολογισμού και της οικονομικής πολιτικής, δηλώνει κατηγορηματικά σε συνέντευξή του στο ΕΘΝΟΣ ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου. Ο κ. Παπαντωνίου τονίζει ότι όσες αντιδράσεις και να υπάρξουν η κυβέρνηση θα επιμείνει στη γραμμή που έχει χαράξει, ενώ θα είναι περισσότερο αυστηρή στους έχοντες και κατέχοντες. Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου να καταστεί η Ελλάδα χώρα δεύτερης κατηγορίας και να χάσει τους πόρους από τα ταμεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τα μεγάλα έργα και την ασπίδα μας στα εθνικά θέματα. Σύμφωνα με τον κ. Παπαντωνίου, οι αυξήσεις στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ θα κυμανθούν από 0 έως 4,5% φέτος, ενώ προβλέπει ότι το 1998 κλείνει ο κύκλος της λιτότητας με τη σημερινή του μορφή, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι "αυτό δεν σημαίνει οτι μετά θα έχουμε λαγούς και πετραχήλια".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.00 run on Monday, 25 November 1996 - 9:18:39