Browse through our Interesting Nodes on Transportation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 96-12-06

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 06/12/1996


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Κινητοποιήσεις αγροτών
  • [3] Ελλάδα - ΕΕ
  • [4] Τουρκική άσκηση
  • [5] Κυπριακό
  • [6] Εκθεση για Ελλάδα
  • [7] Ελλάδα - ΠΓΔΜ
  • [8] Ελλάδα - ΗΠΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    ΑΘήνα, Ελλάδα, 06/12/1996 (ΑΠΕ)

    Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού για τις αγροτικές κινητοποιήσεις, η απόφαση των αγροτών για κλιμάκωση, οι εξελίξεις στο Κυπριακό, οι αντιδράσεις των ΗΠΑ για την αποφυλάκιση του Ρασίντ και η χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού με τις ηγεσίες της ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Εκβιάζει και διχάζει. Ο Σημίτης αντί να δώσει λύση, στρέφει τις άλλες τάξεις εναντίον των αγροτών".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Ο Θεός βοηθός! Ανεξέλεγκτη η κατάσταση. Ο Σημίτης επέλεξε το δρόμο της σύγκρουσης".

    Η ΑΥΓΗ: "Διάγγελμα αδιεξόδου. Αδιαλλαξία Σημίτη επί της οθόνης".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Ξεσηκωμός κατά των αγροτών. Τα οδοφράγματα οδήγησαν σε κατάσταση απελπισίας εμπόρους, επαγγελματίες και εργαζόμενους".

    ΕΘΝΟΣ: "Μπλόκα και στο Αιγαίο. Θρασύτατη πρόκληση των Τούρκων".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Αλυτα παραμένουν τα προβλήματα της αγροτιάς, αφού ο Σημίτης αγρόν ηγόρασεν".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Φωτιά το Αιγαίο".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Κάθοδος μυρίων τρακτέρ στην Αθήνα. 'Οχι' στο αλαζονικό διάγγελμα Σημίτη".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Ρήξη με τους αντέχοντες. Ο Σημίτης αγρίεψε τους αγρότες με το "όχι".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: "Ολοι σε μπλόκο... και η Ολμπράϊτ 'ξεμπλοκάρει' το Κυπριακό".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Επέλεξαν τη σύγκρουση. Κυβέρνηση και αγρότες παραμένουν αδιάλλακτοι στις θέσεις τους".

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Δεν περνάει ο εκβιασμός. Σημίτης: ν'ανοίξουν αμέσως όλοι οι δρόμοι".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Αγωνία για τις επόμενες μέρες. Σημίτης: δεν αντέχει άλλο η οικονομία".

    ΝΙΚΗ: "Κυνικός εκβιασμός Σημίτη στους αγρότες: "το κράτος είμαι εγώ".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Ιδού ο υποκινητής. Εμπρηστικές και επικίνδυνες οι δηλώσεις του πρωθυπουργού".

    [2] Κινητοποιήσεις αγροτών

    Ο ΛΟΓΟΣ υπογραμμίζει ότι "η κυβέρνηση, χωρίς καμία ταλάντευση και υπαναχώρηση, θα εφαρμόσει την οικονομική της πολιτική, που μόνο αυτή μπορεί να οδηγήσει τη χώρα στη δημοσιονομική εξυγίανση, στην ευρωπαϊκή ενοποίηση και στην άρση των κοινωνικών αδικιών".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ τονίζει ότι "συνθήκες μετωπικής σύγκρουσης διαμορφώνονται μεταξύ κυβέρνησης και αγροτών, μετά το χθεσινό διάγγελμα του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη, ο οποίος δεν άφησε κανένα περιθώριο βελτίωσης των ήδη εξαγγελθέντων μέτρων".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει ότι "η επόμενη κίνηση των αγροτών θα είναι να ταξιδέψουν οι αγρότες με τα τρακτέρ τους απ'όλα τα σημεία της χώρας στην Αθήνα. Δεν έχουμε άλλη επιλογή". Αυτή η σαφής προειδοποίηση των αγροτών έγινε χθες, μετά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού".

    Κατά τη ΝΙΚΗ, "την προσφιλή του μέθοδο, αυτής της εκτόξευσης εκβιαστικών διλημμάτων στους 'αντιπάλους' του - αυτή τη φορά είναι οι Ελληνες αγρότες - χρησιμοποίησε χθες με το κυνικό 'μήνυμά' του ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης. Τους κάλεσε να γυρίσουν στα... σπίτια τους, έτσι όπως ακριβώς έφυγαν. Δηλαδή, εισπράττοντας την άρνηση της κυβέρνησης να ικανοποιήσει τουλάχιστον κάποια από τα αιτήματά τους. Οι αγρότες συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις και στέλνουν πίσω στην κυβέρνηση, την απειλή του Κ. Σημίτη ότι με τις 'καταλήψεις θίγουν τα δικαιώματα των άλλων Ελλήνων'. Οσο για τα 'πράσινα τρακτέρ': Μέχρι στιγμής παραμένουν στις επάλξεις".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ στο σχόλιό της τονίζει ότι "παρ'όλη τη σκληρότητά τους, οι χθεσινές δηλώσεις του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη για τις κινητοποιήσεις των αγροτών αφήνουν κάποια παράθυρα, στενά έστω, από τα οποία θα μπορούσε να περάσει η προσέγγιση και να αρθεί το αδιέξοδο, που πρέπει να αρθεί. Το ζητούμενο αυτή την ώρα είναι η σύγκλιση για να επιβεβαιωθεί ότι στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα, αλλά υπάρχει ο διάλογος για προσέγγιση. Και ο διάλογος δεν είναι δυνατός χωρίς αμοιβαίες υποχωρήσεις στο μέτρου του εφικτού και του δυνατού".

    Σύμφωνα με τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ, "μεταξύ 100 και 150 δις δραχμών υπολογίζουν οι αγροτικές οργανώσεις το κόστος για τη λύση των βασικών προβλημάτων τους και καταγγέλλουν ότι οι υπολογισμοί της κυβέρνησης είναι υπερβολικοί και ανεβάζουν σκόπιμα το κονδύλι αυτό στο 1 τρις δραχμές. Σε χθεσινή ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής από τη Λάρισα επισημαίνεται ότι το κόστος για να φύγουν τα τρακτέρ από τους δρόμους υπολογίζεται σε 100 δις δραχμές".

    "Φαρμάκι έχουν γίνει, σημειώνει η ΑΥΡΙΑΝΗ, οι τιμές των αγαθών, η έλλειψη των οποίων έχει αρχίσει ήδη να γίνεται αισθητή και απειλητική για τους ασθενείς! Πλήρης αδυναμία διακίνησης αγαθών και μετακίνησης πολιτών! Προϊούσα παράλυση της οικονομικής και εμπορικής δραστηριότητας. Η σύνθλιψη ζωτικών συμφερόντων όλων των παραγωγικών κλάδων. Η ετσιθελική στέρηση του δικαιώματος στην εργασία που υφίστανται εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι. Η βίαιη και προδήλως ύποπτη 'απαγόρευση' των εξαγωγών με το κλείσιμο των συνόρων! Αυτές κι άλλες πολλές παρενέργειες του νέου 'ξεσηκωμού των τρακτέρ' έχουν κάμψει τα τελευταία ψήγματα υπομονής του ελληνικού λαού και τον έχουν εξοργίσει".

    [3] Ελλάδα - ΕΕ

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "μικρή απήχηση βρίσκουν στην Ευρωπαϊκή Ενωση οι θέσεις που προωθεί η Ελλάδα στη Διακυβερνητική Διάσκεψη σχετικά με τη θέσπιση μιας ρήτρας ενισχυμένης πολιτικής αλληλεγγύης και με την πρόβλεψη της προστασίας της εδαφικής ακεραιότητας και του απαραβίαστου των συνόρων στους στόχους της Ενωσης. Το σχέδιο νέας Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που ετοίμασε η ιρλανδική προεδρία και θα συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής του Δουβλίνου, δεν ικανοποιεί πραγματικά κανένα από τα ζητήματα που είχε θέσει η Ελλάδα, το μόνο από τα σημερινά κράτη-μέλη της Ενωσης που αντιμετωπίζει άμεση απειλή από τρίτη χώρα".

    Σύμφωνα με ΤΑ ΝΕΑ, "η πρόταση της Ελλάδας, να εγγυηθεί η Ευρωπαϊκή Ενωση την εδαφική ακεραιότητα και το απαραβίαστο των συνόρων των κρατών-μελών, περιλαμβάνοντας τη σχετική ρήτρα στη νέα Συνθήκη, έχει καταγραφεί στο σχέδιο της ιρλανδικής προεδρίας που συζητούν σήμερα στις Βρυξέλλες οι 15 υπουργοί Εξωτερικών (Κονκλάβιο) στο πλαίσιο της προετοιμασίας της Συνόδου Κορυφής του Δουβλίνου το μεθεπόμενο Σαββατοκύριακο. Επιχειρείται όμως από την ιρλανδική προεδρία να ληφθούν αποστάσεις απο τη σχετική θέση, την οποία υπογράμμισε χθες ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης με επιστολή του στους "14" ομολόγους του και να μην συμπεριληφθεί στο τελικό κείμενο".

    [4] Τουρκική άσκηση

    ΤΑ ΝΕΑ γράφουν ότι "ευθεία αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας επιχειρεί με αεροναυτική της άσκηση στο Αιγαίο η Τουρκία: με "ναυτική προειδοποίηση" που εξέδωσε, εμμένει, παρά τις ελληνικές αντιδράσεις, να πραγματοποιήσει μέρος της άσκησής της ένα μίλι μέσα στα εθνικά χωρικά μας ύδατα! Το υπουργείο Εθνικής Αμυνας έχει θέσει σε ετοιμότητα ναυτικές δυνάμεις, ενώ δύο πλοία του Πολεμικού Ναυτικού παρακολουθούν διακριτικά την περιοχή νοτίως της Ικαρίας, την οποία συμπεριέλαβαν οι Τούρκοι στην άσκησή τους. Πρόκειται για την άσκηση "Ντενίζ Γιλντιζί" ("Θαλάσσια Αύρα") για την οποία οι Τούρκοι δέσμευσαν πριν από αρκετές ημέρες 4 περιοχές στο Κεντρικό και το νότιο Αιγαίο".

    Το ΕΘΝΟΣ προσθέτει ότι "με έκπληξη οι ελληνικές αρχές αντιλήφθηκαν οτι μεταξύ των περιοχών που ζητούν οι Τούρκοι να δεσμεύσουν για πρώτη φορά υπάρχουν και δύο περιοχές που βρίσκονται μόλις πέντε ναυτικά μίλια από τις ακτές των νησίδων Καλόγεροι που βρίσκονται βορειο-ανατολικά της Ανδρου και της νησίδας Πετροκάραβο δυτικά της Πάτμου. Εχει δοθεί εντολή σε αεροπορία και ναυτικό για δυναμική απάντηση, εάν οι Τούρκοι επιχειρήσουν να πραγματοποιήσουν γυμνάσια στις περιοχές αυτές. Επίσης θα υπάρξει έντονη διπλωματική αντίδραση".

    "Χθες, πάντως, προσθέτει η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, σημειώθηκαν δύο παραβιάσεις του FIR Αθηνών από τουρκικά μαχητικά, ενώ η ελληνική ΥΠΑ εξέδωσε οδηγία σύμφωνα με την οποία ο ελληνικός εναέριος χώρος εκτείνεται στα 10 μίλια εν αντιθέσει προς τη δήλωση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που είπε ότι οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν τα 6 μίλια".

    [5] Κυπριακό

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει ότι "παρά τις 'αντιδράσεις' κυβερνητικών στελεχών, οι οποίες πιθανότατα διατυπώνονται 'για την τιμή των όπλων' η Αθήνα εμφανίζεται αποφασισμένη να υιοθετήσει το σύνολο των αμερικανικών προτάσεων για μέτρα αποκλιμάκωσης της έντασης στην Κύπρο. Το πρώτο βήμα, όπως επιμένουν κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών έχει ήδη γίνει με τη 'σιωπηρή' αποδοχή της πρότασης για απαγόρευση πτήσεων μαχητικών αεροσκαφών στην Κύπρο. Το επόμενο βήμα πρόκειται να πραγματοποιηθεί σύντομα με την έναρξη στρατιωτικού διαλόγου της εθνοφρουράς με τα στρατεύματα κατοχής και το επιστέγασμα αυτής της προσπάθειας, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα έρθει με την επανάληψη των συνομιλιών μεταξύ Κληρίδη-Ντενκτάς οι οποίες αναμένονται μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 1997".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ αναφέρει ότι "ο κ. Κληρίδης είπε ότι τόνισε στον Αμερικανό απεσταλμένο Κέρι Κάβανο πως δεν μπορεί να συνεχιστεί η συζήτηση της πρότασης για το αεροπορικό μορατόριουμ, αν η Τουρκία επιμείνει στη θέση ότι έχει δικαίωμα λήψης στρατιωτικών μέτρων κατά της Κύπρου. Η θέση αυτή διατυπώθηκε από κυπριακής πλευράς και με έγγραφο που δόθηκε στον Αμερικανό διπλωμάτη. Αντίγραφο κοινοποιήθηκε στην ελληνική κυβέρνηση. Ο Κύπριος Πρόεδρος αποκάλυψε ότι η Τουρκία επιχειρεί να συνδέσει το αεροπορικό μορατόριουμ με το ευρύτερο θέμα των εξοπλισμών για την άμυνα της Κύπρου. Αναφορικά με την αμερικανική πρόταση για το μορατόριουμ, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας διευκρίνισε ότι υπάρχουν διαφωνίες τόσο για το χρόνο έναρξης όσο και για την περίοδο που θα διαρκέσει η αναστολή των πτήσεων".

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει ότι "για ευρωπαϊκή πρωτοβουλία στο Κυπριακό κάνει αιφνιδιαστικά λόγο η ιταλική κυβέρνηση, αφήνοντας να εννοηθεί πως και η ίδια συμμετέχει στο πλαίσιο της κοινοτικής 'τρόικας'. Τη σχετική πληροφορία έδωσε ο ιταλός υφυπουργός Εξωτερικών Πιέρο Φασίνο στο Κοινοβούλιο".

    Η ΑΥΓΗ τονίζει ότι "επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις οτι οι ΗΠΑ θα αναλάβουν πρωτοβουλίες για την επίλυση των προβλημάτων στο Αιγαίο και την Κύπρο με το διορισμό της Μαντλίν Ολμπράϊτ στη θέση του υπουργού Εξωτερικών. Η μέχρι σήμερα πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ που επελέγη χθες από τον πρόεδρο Κλίντον για να διαδεχθεί τον Ουόρεν Κρίστοφερ, είχε αναλάβει το περασμένο καλοκαίρι πρωτοβουλία για το Κυπριακό, επισκεπτόμενη Αθήνα, Λευκωσία και Αγκυρα κομίζοντας προεδρικό μήνυμα και προτείνοντας την 'απαγκίστρωση των στρατιωτικών δυνάμεων στην Κύπρο', στοιχείο που αποτελεί μέρος του σχεδίου για το μορατόριουμ".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ υποστηρίζει ότι "επιστολή στον πρωθυπουργό έχει στείλει, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες ο υπουργός Παιδείας κ. Γεράσιμος Αρσένης. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Αρσένης εκφράζει στην επιστολή αυτή τις αντιρρήσεις του για την επιβολή μορατόριουμ στην Κύπρο. Αφήνει δε ανοικτό το ενδεχόμενο, στην περίπτωση που θα υπάρξει οποιαδήποτε ακύρωση του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος, να αποχωρήσει ακόμη και από την κυβέρνηση".

    Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ, "ο εκπρόσωπος της ιρλανδικής προεδρίας της ΕΕ Κέστερ Χίσλιπ εξέφρασε την πεποίθηση ότι το 1997 θα είναι έτος λύσεως του Κυπριακού. Είπε επίσης ότι οι δύο ηγέτες εξέφρασαν την ελπίδα για απευθείας συνομιλίες στις αρχές του 1997 και τόνισε ότι ο ίδιος τους προσέφερε την υποστήριξη και βοήθεια της ΕΕ ώστε οι συνομιλίες να αρχίσουν σύντομα και να είναι επιτυχείς".

    [6] Εκθεση για Ελλάδα

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει ότι "μετά την προκλητική δήλωση του εκπροσώπου Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νίκολας Μπέρνς - που ξεπέρασε την Τετάρτη κάθε όριο ανθελληνισμού - ότι η κυβέρνηση Κλίντον "δεν αναγνωρίζει πως ο εθνικός εναέριος χώρος της Ελλάδας εκτείνεται πέρα από τα αναγνωρισμένα έξι ναυτικά μίλια των χωρικών της υδάτων", ακολούθησε χθες νέα πρόκληση από την οργάνωση ανθρωπίνων Δικαιωμάτων "Human Rights Watch". Στην ετήσια έκθεσή της, στην οποία αναφέρεται ξανά στην ύπαρξη 'Τούρκων' και 'Μακεδόνων' η οργάνωση ισχυρίζεται ότι 'στην Ελλάδα, οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έφτασαν σε επικίνδυνο βαθμό', ενώ αποκαλεί τα Ιμια 'Καρντάκ'. Η οργάνωση αποφεύγει κάθε αναφορά στις παραβιάσεις εκ μέρους των δυνάμεων του Αττίλα, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο".

    [7] Ελλάδα - ΠΓΔΜ

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ γράφει ότι "η αδιαλλαξία που εμφανίζουν τα Σκόπια στις διαπραγματεύσεις για την ονομασία φαίνεται πως αναγκάζει την Αθήνα να σκληρύνει τη δική της στάση, μπλοκάροντας σημαντικά κονδύλια, που αναμενόταν το επόμενο διάστημα να διοχετευτούν από την Ευρωπαϊκή Ενωση προς τη γειτονική χώρα".

    [8] Ελλάδα - ΗΠΑ

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ με τίτλο "Προκλητικό διάβημα και απειλή ΗΠΑ για τον Ρασίντ!" γράφει ότι "η αμερικανική κυβέρνηση, χθες έκανε παράλληλα έντονα διπλωματικά διαβήματα στην ελληνική κυβέρνηση στην Αθήνα και την Ουάσιγκτον, στα οποία εξέφρασε την "έντονη δυσφορία" της για την απελευθέρωση του Μοχάμεντ Ρασίντ, του Παλαιστίνιου που εκρατείτο στις ελληνικές φυλακές για τρομοκρατικές δραστηριότητες!".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφέρει ότι "χλιαρές αντιδράσεις της κυβέρνησης, αλλά οξύτατες διαμαρτυρίες της αντιπολίτευσης προκάλεσε η προχθεσινή δήλωση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νίκολας Μπέρνς περί μη αναγνώρισης του ελληνικού εναέριου χώρου στα δέκα ναυτικά μίλια"


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.01 run on Friday, 6 December 1996 - 16:02:46 UTC