Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 97-01-08

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 08/07/1997


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Αμυντικό πρόγραμμα Κύπρου
  • [3] Σχέσεις κυβέρνησης - ΠΑΣΟΚ
  • [4] Νέα Δημοκρατία
  • [5] Οικονομική - Εξωτερική πολιτική
  • [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 08/01/1997
  • [7] Ανοδος στο Χρηματιστήριο

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 08/01/1997 (ΑΠΕ)

    Η στήριξη της Λευκωσίας από την Αθήνα στο αμυντικό της πρόγραμμα, οι σχέσεις κυβέρνησης - ΠΑΣΟΚ, η απόφαση για διεξαγωγή του συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας στα τέλη Μαρτίου και η πορεία της οικονομικής και εξωτερικής πολιτικής είναι οι βασικοί ειδησεογραφικοί άξονες του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Εξω η βάση. Ο Εβερτ 'τουμπάρισε' τον Σουφλιά. Συμφώνησαν για συνέδριο 'μαϊμού' ερήμην των οπαδών".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Νίκησε η ενότητα στη ΝΔ. Τα βρήκαν Εβερτ-Σουφλιάς".

    Η ΑΥΓΗ: "Δύο μέτωπα για την κυβέρνηση. Νέα χρονιά με παλιά προβλήματα".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Κατέρρευσε η χούντα της AGB".

    ΕΘΝΟΣ: "Που πάνε οι μισθοί. Βελτιωμένη πρόταση στην ΑΔΕΔΥ".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Με τους 'S-300' η Τουρκία δεν τα έχει... 400".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Φωνάζει ο κλέφτης να φοβηθεί ο νοικοκύρης, ενώ ο Ακης αποκαλύπτει τουρκικό σχέδιο για αλλαγή συνόρων στο Αιγαίο".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Φως στο τούνελ της ΝΔ. Συμφωνία των 'τριών' για ομαλό συνέδριο".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Σκάκι με πυραύλους. Η Κύπρος αγνοεί τα διαβήματα των ΗΠΑ. Κυβέρνηση και κόμματα στηρίζουν".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: "Πώς ο Εβερτ παγίδευσε τους "3".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Αποθρασύνουν την τουρκική επιθετικότητα οι εντεινόμενες πιέσεις της Δύσεως προς τη Λευκωσία και την Αθήνα".

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Αντίσταση στα γεράκια. Οσο υπάρχει Αττίλας η Κύπρος θα εξοπλίζεται".

    ΤΑ ΝΕΑ: "6-10% πάνω όλοι οι μισθοί στο δημόσιο, σύμφωνα με το νέο μισθολόγιο".

    ΝΙΚΗ: "Νικητές όλοι... πλην Μητσοτάκη".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Νέα ωμή επέμβαση για το Κυπριακό από ΗΠΑ, Μεγάλη Βρετανία, Γερμανία".

    [2] Αμυντικό πρόγραμμα Κύπρου

    Νέο διάβημα έγινε χθες από τον Αμερικανό πρέσβη στη Λευκωσία Κένεθ Μπρίλ προς τον πρόεδρο Γλαύκο Κληρίδη για την προμήθεια αντιαεροπορικών πυραύλων S-300, ενώ περιοδεία σε Λευκωσία-Αθήνα και Αγκυρα θα πραγματοποιήσει το Σαββατοκύριακο ο διευθυντής για τα θέματα της Νότιας Ευρώπης αμερικανός αξιωματούχος Κέρι Κάβανο, γράφει το σύνολο των εφημερίδων. Οι εφημερίδες προσθέτουν ότι η Αθήνα στηρίζει το αμυντικό πρόγραμμα της Λευκωσίας.

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ εκτιμά πως μήνυμα υποκρισίας, ότι η Ουάσιγκτον "δεν μπορεί" να συγκρατήσει τον Αττίλα, μετέφερε στον Κύπριο πρόεδρο Γλαύκο Κληρίδη ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Λευκωσία Κένεθ Μπρίλ, ενώ η νέα υπουργός Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράϊτ φέρεται "αγανακτισμένη με τους εξεζητημένους εξοπλισμούς".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ διατυπώνει την άποψη ότι αφόρητες γίνονται οι πιέσεις Αμερικανών και Ευρωπαίων στην Ελλάδα και την Κύπρο, επειδή η κυπριακή κυβέρνηση αποφάσισε την αγορά του ρωσικού αμυντικού πυραυλικού συστήματος. Η Ουάσιγκτον έφθασε στο σημείο να ισχυριστεί ότι Αθήνα και Λευκωσία φέρουν 'ακέραια' την ευθύνη σε ενδεχόμενη κλιμάκωση της έντασης στο νησί, προσθέτει η εφημερίδα και ότι τη σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας για τα εθνικά θέματα και τα ελληνοτουρκικά ζητεί ο Μιλτιάδης Εβερτ.

    Η ΑΥΓΗ και η ΑΥΡΙΑΝΗ επισημαίνουν ότι εμμένει η Λευκωσία στην αγορά των πυραύλων S-300 παρά το μπαράζ των διαβημάτων από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και τη Γερμανία αλλά και τις τουρκικές απειλές.

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει ότι υπάρχει σχέδιο των ΗΠΑ για ΝΑΤΟ-ποίηση της Κύπρου. Η εφημερίδα προσθέτει ότι η Αγκυρα έβαλε στο μάτι νησί του Αιγαίου σύμφωνα με τη χθεσινή συνέντευξη του υπουργού Εθνικής Αμυνας Ακη Τσοχατζόπουλου στα ΝΕΑ.

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ διαπιστώνει ότι στο μάτι του κυκλώνα έχει βρεθεί η Λευκωσία - και όχι μόνο - μετά την απόφασή της να ασκήσει το πιο αυτονόητο κυριαρχικό της δικαίωμα, να ενισχύσει δηλαδή την αντιαεροπορική της άμυνα και μάλιστα με προμηθεύτρια χώρα τη Ρωσία.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ εκτιμά ότι ενώ οι ΗΠΑ απειλούν ευθέως με πολεμική ανάφλεξη, σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν την κυπριακή κυβέρνηση από το να εγκαταστήσει τους ρωσικούς πυραύλους, ο πρωθυπουργός βάζει σε καραντίνα τον Ακη από τη λήψη αποφάσεων σε θέματα εξωτερικής πολιτικής.

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει ότι με κατηγορηματικό τρόπο η κυβέρνηση, όπως και όλα τα κόμματα στηρίζει την απόφαση της Λευκωσίας να προχωρήσει στο αμυντικό της πρόγραμμα, με τους S-300, ως ανεξάρτητο κράτος.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ υποστηρίζει ότι πολιτικά και εμπορικά είναι τα κίνητρα της αντίδρασης των ΗΠΑ στην υπογραφή του συμβολαίου για την προμήθεια από την Κύπρο του ρωσικού αντιαεροπορικού πυραυλικού συστήματος S-300. Η ίδια εφημερίδα προσθέτει ότι μεγάλη σημασία αποδίδει η ρωσική κυβέρνηση στη συμφωνία αυτή επισημαίνοντας ότι οι τουρκικές απειλές και πιέσεις κατά της κυπριακής δημοκρατίας για τον εξοπλισμό της από τη Ρωσία προκαλούν έντονες αντιδράσεις στη Μόσχα.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ επισημαίνει ότι η Λευκωσία αντέδρασε με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα στις πιέσεις Αμερικανών και δυτικοευρωπαίων για την προμήθεια των S-300, ενώ η ελληνική κυβέρνηση κατέστησε σαφές ότι στηρίζει την απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης, καλώντας τις χώρες που εξεδήλωσαν την αντίρρησή τους στον αμυντικό εξοπλισμό της Κύπρου να αναλάβουν πρωτοβουλία ώστε να πείσουν την τουρκική πλευρά να αποδεχθεί την πρόταση του Γλαύκου Κληρίδη για πλήρη αποστρατικοποίηση του νησιού.

    Ο ΛΟΓΟΣ γράφει ότι όσο υπάρχει Αττίλας η Κύπρος θα εξοπλίζεται, σύμφωνα με την κυβέρνηση και θεωρεί καθοριστική την αυριανή σύσκεψη για τα εθνικά θέματα.

    Τα ΝΕΑ γράφουν ότι "Αθήνα και Λευκωσία απορρίπτουν τις αμερικανικές και ευρωπαϊκές παρεμβάσεις και επιμένουν στην ανάγκη προμήθειας από την Κύπρο του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-300 για την ενδυνάμωση της αμυντικής ικανότητας της κυπριακής δημοκρατίας".

    [3] Σχέσεις κυβέρνησης - ΠΑΣΟΚ

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει ότι εστάλη τελεσίγραφο του Κώστα Σκανδαλίδη στον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη προκειμένου να ξεκαθαρίσουν οι σχέσεις κόμματος-κυβέρνησης και να περιοριστούν οι εξουσίες των ανθρώπων του περιβάλλοντος, που παραγοντίζουν επί παντός του επιστητού και λαμβάνουν αποφάσεις ερήμην υπουργών και κορυφαίων στελεχών του Κινήματος.

    Το ΕΘΝΟΣ και τα ΝΕΑ προσθέτουν ότι ο Γραμματέας της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ που επισκέφθηκε τον κ. Σημίτη στο σπίτι του έθεσε θέμα δραστηριοτήτων του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος καθώς και την ανάγκη χρησιμοποίησης στη λήψη των αποφάσεων όλων των ηγετικών στελεχών, ώστε να συμμετάσχουν και στην προώθηση της εφαρμογής τους.

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ εκτιμά ότι αποφασισμένος να δώσει την ευκαιρία σε όλα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ να συμμετάσχουν στις διαδικασίες ανασυγκρότησής του φέρεται ο Κώστας Σημίτης, ώστε και τα παράπονα περί "αποκλεισμών" να εκλείψουν και το κυβερνητικό έργο να έχει τη στήριξη ολοκλήρου του κόμματος.

    [4] Νέα Δημοκρατία

    Τη διεξαγωγή συνεδρίου στις 27, 28 και 29 Μαρτίου αποφάσισαν μετά τη συνάντηση που είχαν χθες οι κ.κ. Εβερτ, Σουφλιάς και Βαρβιτσιώτης, σύμφωνα με τις εφημερίδες.

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ ισχυρίζεται ότι έξω από το συνέδριο μένει τελικά η βάση της Νέας Δημοκρατίας, καθώς συμφώνησαν για συνέδριο-"μαϊμού" ερήμην των οπαδών.

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ διαπιστώνει συμφωνία κορυφής στη ΝΔ και ότι σε κλίμα συναίνεσης δρομολογούνται από χθες οι διαδικασίες για το συνέδριο του κόμματος.

    Η ΑΥΓΗ και η ΑΥΡΙΑΝΗ εκτιμούν ότι την τελευταία στιγμή επήλθε μια καταρχήν συμφωνία με αμοιβαίες υποχωρήσεις μεταξύ των δύο πλευρών στη διάρκεια της χθεσινής συνάντησης των 3 ως προς τους όρους διεξαγωγής του συνεδρίου της ΝΔ.

    Το ΕΘΝΟΣ και η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ επισημαίνουν ότι βρήκαν λύση με "γέφυρα" Βαρβιτσιώτη.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ εκτιμά ότι ξεκαθαρίζει το τοπίο στη Νέα Δημοκρατία μετά τη συμφωνία των 3 και βουλευτές και κομματικά στελέχη εκφράζουν την ικανοποίησή τους για τις χθεσινές αποφάσεις.

    Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, έγιναν ένα βήμα μπροστά και δύο πίσω και Εβερτ και Σουφλιάς βρήκαν μια καταρχήν φόρμουλα συμφωνίας για το συνέδριο, καθώς προχώρησαν σε αμοιβαίες υποχωρήσεις.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ γράφει ότι ο Μιλτιάδης Εβερτ έδωσε... ράλυ και επταμελή, αναγκάζοντας τον Σουφλιά να αποδεχθεί τη νομιμότητα του συνεδρίου.

    Κατά την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, ο κ. Εβερτ παραμένει "πιστός" στο καταστατικό και ο κ. Σουφλιάς στην εκλογή των συνέδρων από τη βάση.

    Ο ΛΟΓΟΣ εκτιμά ότι στο συνέδριο της παράταξης θα γίνει η τελική αναμέτρηση.

    ΤΑ ΝΕΑ γράφουν ότι με την πίεση του Γιάννη Βαρβιτσιώτη άλλαξε το σκηνικό στη ΝΔ και απεφεύχθη η οριστική ρήξη στην παρούσα φάση.

    [5] Οικονομική - Εξωτερική πολιτική

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει ότι η κυβέρνηση πρέπει να πάρει τολμηρές αποφάσεις για την οικονομική και εξωτερική πολιτική της χώρας ώστε να ευοδωθεί η εθνική προσπάθεια για τη σύγκλιση και τον εκσυγχρονισμό σύμφωνα με εκτιμήσεις που διατύπωσαν εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου κατά την χθεσινή ετήσια δεξίωση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών.

    Η ΑΥΓΗ γράφει ότι με απανωτές συσκέψεις, αρχής γενομένης από αύριο, για τα εθνικά θέματα, προσπαθεί η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τις εκκρεμότητες, αφού πρώτα κατορθώσει να "συντονίσει" τους υπουργούς, ενώ επέρχεται νέο κύμα απεργιακών κινητοποιήσεων που αυτή τη φορά με δεδομένη την ψήφιση του προϋπολογισμού θεωρείται πιθανό να τροφοδοτήσει ενδοκυβερνητικές αντιπαραθέσεις.

    [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 08/01/1997

    Αθήνα, Ελλάδα, 08/01/1997 (ΑΠΕ)

    Η συνεχιζόμενη άνοδος του δείκτη τιμών του Χρηματιστηρίου, η εφ' όλης της ύλης συνέντευξη Τύπου, που δίνει σήμερα ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας και οι εκτιμήσεις για πτώση του πληθωρισμού στο 7,4% το Δεκέμβριο είναι τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού τύπου.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών "Χρηματιστηριακή Αγορά. 'Ανοιξη' στην... καρδιά του χειμώνα".

    ΕΞΠΡΕΣ : "Προσπάθεια αξιολόγησης των υπαλλήλων. Με το νέο μισθολόγιο για το Δημόσιο".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ : "Ενεση" 300 δισ. στο Χρηματιστήριο. Μαζικές αγορές ξένων στην Σοφοκλέους".

    ΚΕΡΔΟΣ : "Σε πορεία εξυγίανσης η Εθνική Τράπεζα. Στα 46-48 δισ. διαμορφώνονται τα κέρδη κατά το 1996".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ : "Οι ιδιωτικοποιήσεις βγαίνουν από το τέλμα. Αποφάσεις τώρα σε τέσσερα ανοιχτά μέτωπα"

    [7] Ανοδος στο Χρηματιστήριο

    Η ΗΜΕΡΗΣΙΑ γράφει ότι "χθες, ο γενικός δείκτης τιμών ενισχύθηκε εκ νέου κατά 2,55% ενώ οι συναλλαγές έφθασαν και πάλι στα ύψη και συγκεκριμένα στα 8,7 δισ. δρχ. Οι συναλλαγές αυτές είναι πραγματικές, με δεδομένο ότι μετά το σκάνδαλο της Δέλτα και τα μέτρα που έλαβαν οι αρμόδιες αρχές ο 'αέρας' έχει εκλείψει από την χρηματιστηριακή αγορά".

    Η ΓΕΝΙΚΗ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΩΝ αναφέρει ότι "η άνοδος της αγοράς αποδίδεται, σύμφωνα με χρηματιστηριακούς κύκλους, στις θετικές εξελίξεις που παρουσιάζονται στον τομέα του πληθωρισμού και στην αποκλιμάκωση των επιτοκίων".


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02 run on Wednesday, 8 January 1997 - 16:59:53 UTC