Visit our archive of Documents on Greece & the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 97-01-20

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 20/01/1997


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Κυπριακό
  • [3] Απεργιακές κινητοποιήσεις
  • [4] Συνέντευξη Παπαρήγα
  • [5] Γεωργικές αποζημιώσεις

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 20/01/1997 (ΑΠΕ)

    Οι απεργιακές κινητοποιήσεις των ναυτεργατών, το Κυπριακό, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και οι διεργασίες στη Νέα Δημοκρατία είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Εμφύλιος κοινωνικών ομάδων. Καταστροφική μεθόδευση εκσυγχρονιστών".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Νόμιμα 100.000 αυθαίρετα. Μπαίνουν στο σχέδιο άλλα 50.000 στρέμματα".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Δημοσιογράφος λάδωσε τον Λιβανό. Του πήγε 50 εκατομμύρια προκαταβολή για την άδεια επαρχιακού καζίνο".

    ΕΘΝΟΣ: "Τεστ για Σημίτη. Δοκιμασία σε 3 μέτωπα".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Εμπόλεμος ανακωχή μέχρι το Συνέδριο. Οι υποψήφιοι αρχηγοί της ΝΔ 'φαγώνονται' διακριτικά".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Πόλεμος φατριών στο ΠΑΣΟΚ".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Μπλόκο στα μπλόκα. Το σχέδιο Σημίτη για διχασμό των απεργών".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Ανοιγμα Σημίτη στο... άλλο ΠΑΣΟΚ. Στόχος ηγετική ομάδα με ιστορικά στελέχη".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: "Θερμό επεισόδιο προβλέπει ένας στους δύο Ελληνες".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Διπλό τεστ σε λιμάνια και σχολεία για την κυβερνητική πολιτική".

    ΝΙΚΗ: "Επιχείρηση Αρετή" σε μπλόκα - λιμάνια".

    [2] Κυπριακό

    ΤΑ ΝΕΑ γράφουν οτι "το Κυπριακό, το θέμα των ρωσικών πυραύλων S-300, αλλά και τις εξελίξεις στην περιοχή μετά την αποστολή Κάβανο συζητούν σήμερα στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Εξωτερικών των "15", ενώ η ολλανδική προεδρία αναμένεται να φέρει στο τραπέζι και το θέμα του Συμβουλίου Σύνδεσης Ευρωπαϊκής Ενωσης-Τουρκίας. Το Συμβούλιο των Υπουργών της ΕΕ θα ενημερωθεί από τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου για τις εξελίξεις στην περιοχή και τις ελληνοκυπριακές θέσεις".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ τονίζει οτι "με τη συμβολική φράση 'το μορατόριουμ απέθανε' ξεκαθάρισε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης τις προθέσεις τόσο της κυπριακής όσο και της ελληνικής πλευράς επί του θέματος της αμερικανικής προτάσεως. Τη δήλωση αυτή έκανε ο Κύπριος πρόεδρος μετά τη συνάντηση που είχε το Σάββατο στο Πεντάγωνο, με την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων. Αποκάλυψε, ακόμη, οτι μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν στην Αθήνα με τους αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων, τον υφυπουργό και τον υπουργό Αμυνας Ακη Τσοχατζόπουλο, ήταν και το θέμα της ασφαλούς μεταφοράς των προς εγκατάσταση ρωσικών πυραύλων S-300 στην Κύπρο, προφανώς με νηοπομπή που θα προστατεύουν ελληνικά πολεμικά πλοία και αεροπλάνα".

    Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, "στην Αθήνα αποφασίστηκε η ελληνική πλευρά να τηρήσει εφεξής σκληρή στάση πάνω σε όλα τα θέματα, ιδιαίτερα σε εκείνα της άμυνας για τα οποία δεν πρόκειται να δεχθεί ούτε πιέσεις ούτε υποδείξεις ούτε εκβιασμούς. Η υπόθεση των πυραύλων φαίνεται οτι ετεροχρονίζει την αμερικανική πρωτοβουλία η οποία - όπως δήλωσε ο πρόεδρος Κληρίδης-, αναμένεται να εκδηλωθεί τώρα, αρχές Απριλίου αντί το Μάρτιο".

    Η ΝΙΚΗ γράφει οτι "η ορκωμοσία του Μπίλ Κλίντον σηματοδοτεί και την αντίστροφη μέτρηση για την εκδήλωση της αμερικανικής πρωτοβουλίας την οποία ο Πρόεδρος Κληρίδης τοποθετεί περί τον Απρίλη. Στο διάστημα αυτό αναμένονται στην περιοχή, εκτός του Κ. Κάβανο, ο οποίος θα επιστρέψει και άλλοι Αμερικανοί αξιωματούχοι, ενώ στη Λευκωσία θα μεταβεί ο ειδικός αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Χάν Σούγκ Σιού, με στόχο την αναζήτηση συνολικής λύσης και τρόπων έναρξης των απευθείας διαπραγματεύσεων. Ο ίδιος υποστηρίζει οτι μετά τις τελευταίες εξελίξεις είναι δυσκολότερο να επιχειρηθεί να συμφωνηθεί χρονοδιάγραμμα για την έναρξη απευθείας συνομιλιών, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες θα μεταφέρει επιστολές με μηνύματα του ΓΓ του ΟΗΕ στους Κληρίδη, Ντενκτάς. Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει σήμερα ο Κ. Κάβανο, ο οποίος θα συναντηθεί με τον Ολλανδό επίτροπο για τις εξωτερικές σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης Χάνς βάν ντεν Μπρούκ".

    "Στο μεταξύ σήμερα, σημειώνει ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ, αναμένεται οτι η Λευκωσία θα δώσει στη Μόσχα 220 εκατομμύρια δολάρια ως προκαταβολή για την αγορά των πυραύλων S-300. Το υπόλοιπο ποσό περίπου 400 εκατομμύρια δολάρια θα τα καταβάλει μετά από 16 μήνες. Δηλαδή με την παραλαβή των πυραύλων. Μετά τις κενές περιεχομένου δηλώσεις των επιγόνων του "Αττίλα" που ως μοναδικό στόχο είχαν τον εκφοβισμό του Ελληνισμού και τη ματαίωσης της αγοράς των πυραύλων S-300 από την Κύπρο, οι στρατοκράτες της Αγκυρας αφήνουν να διαρρεύσουν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες οι Τούρκοι στρατηγοί τάσσονται υπέρ της μετριοπαθούς στάσεως!".

    Κατά την ΑΥΡΙΑΝΗ, "ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη χώρα μας αναμένεται να προσλάβουν οι εργασίες του Συμβουλίου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, οι οποίες αρχίζουν αύριο στην ιταλική πρωτεύουσα, καθώς η Τουρκία, η οποία θα εκπροσωπηθεί από τους ηγέτες των Σοσιαλδημοκρατικού Λαϊκού Κόμματος, Ντενίζ Μπαϊκάλ και Ερντάλ Ινονού, φέρεται διατεθειμένη να διατηρήσει σε υψηλούς τόνους δια των εκπροσώπων της, την 'κρίση' για την αγορά από κυπριακή πλευράς των ρωσικών πυραυλικών συστημάτων τύπου S-300".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ υπογραμμίζει οτι "η πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Ευρωβουλευτής Πολίν Γκρίν, κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ενωση να ασκήσει διακριτική διπλωματία για επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας για το Κυπριακό. Είπε επίσης οτι το Κυπριακό είναι η μεγαλύτερη απειλή για την ασφάλεια στη Μεσόγειο και κάλεσε όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές να αποφύγουν περαιτέρω δηλώσεις για το θέμα των ρωσικών πυραύλων. Σε συνέντευξη στον Ελληνικό Ραδιοσταθμό Λονδίνου, η κ. Γκρίν είπε οτι η ΕΕ θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη τις απειλές της Τουρκίας εναντίον της Κύπρου, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να αγοράσει το αντιαεροπορικό σύστημα S-300".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στο σχόλιό της επισημαίνει μεταξύ άλλων οτι "ο ελληνισμός εμφανίζεται να πορεύεται χωρίς πυξίδα. Αντιφατικές δηλώσεις και τοποθετήσεις τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα αποδεικνύουν οτι δεν υπάρχει ενιαίος, εθνικός, στρατηγικός προσανατολισμός. Πρέπει το ταχύτερο να αποκτήσουμε ενιαία στρατηγική και ενιαίο πολιτικό λόγο".

    Το ΕΘΝΟΣ και οι άλλες εφημερίδες αναφέρουν οτι "όπλα τα οποία η βρετανική κυβέρνηση πούλησε στην Τουρκία χρησιμοποιούνται στα κατεχόμενα, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα "Ομπζέρβερ" η οποία σημειώνει οτι η εξέλιξη αυτή είναι αντίθετη με τη δημόσια θέση της Βρετανίας σε ο,τι αφορά στις πωλήσεις όπλων".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ δημοσιεύει τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που διενήργησε σε Αθήνα και Λευκωσία η ΚΑΠΑ Research ΑΕ σύμφωνα με τα οποία το 96% των ερωτηθέντων στην Κύπρο και το 75% στην Ελλάδα τονίζουν οτι Λευκωσία και Αθήνα πρέπει να επιμείνουν στην ενίσχυση των κυπριακών ενόπλων δυνάμεων με την εγκατάσταση των S-300. Το 50% των ερωτηθέντων στην Αθήνα εκτιμά πως οι αντιδράσεις της Αγκυρας προετοιμάζουν το έδαφος για πιθανό θερμό επεισόδιο στην Κύπρο ή το Αιγαίο, ενώ το 45,2% εκτιμά πως ως στόχο έχουν την αποτροπή της ενίσχυσης της άμυνας της Κύπρου. Τα αντίστοιχα ποσοστά στην Κύπρο είναι 28% και 70,6%. Το 71% των ερωτηθέντων στην Αθήνα εκτιμά πως οι ΗΠΑ με την πρωτοβουλία τους για το Κυπριακό θα επιχειρήσουν να ασκήσουν πιέσεις για μονομερή υποχώρηση της Ελλάδας και της Κύπρου. Το αντίστοιχο ποσοστό στη Λευκωσία είναι το 63%. Επίσης οι έξι στους δέκα ερωτηθέντες στην Αθήνα εκτιμούν πως η εντεινόμενη τουρκική επιθετικότητα δεν επιτρέπει ενέργειες καλής θέλησης από την ελληνοκυπριακή πλευρά. Το αντίστοιχο ποσοστό στη Λευκωσία είναι το 52,3%, όμως το 35,9% των ερωτηθέντων στην Αθήνα και το 36,8% στην Κύπρο συμφωνεί με τη χρονική επέκταση του μορατόριουμ".

    [3] Απεργιακές κινητοποιήσεις

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει οτι "τεστ για την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη αποτελούν οι δυναμικές κινητοποιήσεις των ναυτεργατών, των καθηγητών Μέσης Εκπαίδευσης και των αγροτών. Στο Μέγαρο Μαξίμου, το επιτελείο του πρωθυπουργού καθιστά σαφές, οτι οι κινητοποιήσεις θα αντιμετωπιστούν αποφασιστικά. Τα μεσάνυχτα επιδόθηκε επίσημα στους ναυτεργάτες τελεσίγραφο: Αν δεν λύσουν την απεργία, θα επιστρατευθούν. Η 'μάχη' στα λιμάνια συνεχιζόταν όλο το βράδυ".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ υποστηρίζει οτι "με τη χρησιμοποίηση της μιας κοινωνικής τάξης εναντίον της άλλης, αντιμετωπίζει η κυβέρνηση τη νέα έκρηξη απεργιών. Ταυτόχρονα, γίνονται πολεμικά συμβούλια για υλοποίηση του σχεδίου 'μπλόκο στα μπλόκα' των αγροτών".

    [4] Συνέντευξη Παπαρήγα

    Σε συνέντευξή της που δημοσιεύεται στα ΝΕΑ η ΓΓ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα εκτιμά οτι "αναπόφευκτα θα έρθουν νέοι μεγαλύτεροι λαϊκοί αγώνες. Τονίζει οτι το κόμμα της 'καλεί τον λαό σε αντεπίθεση'. Ασκεί σκληρή κριτική στον πρωθυπουργό, τον οποίο κατηγορεί οτι 'συνειδητά προσφέρει υπηρεσίες στα ιμπεριαλιστικά σχέδια' στην περιοχή. Δηλώνει: "Ζούμε το προσωρινό πισωγύρισμα της Ιστορίας. Αλλά δεν δειλιάζουμε". Για τα ελληνοτουρκικά αναφέρει οτι "ο κ. Κάβανο επισκέφθηκε τις Λευκωσία-Αθήνα-Αγκυρα, προκειμένου να προωθήσει το αμερικανικό σχέδιο της επίσημης διχοτόμησης της Κύπρου και της διχοτόμησης του Αιγαίου. Το ίδιο το ΝΑΤΟ δεν αναγνωρίζει την ύπαρξη συνόρων στο Ανατολικό Αιγαίο. Στόχος είναι να γίνει η Κύπρος και ολόκληρο το Αιγαίο προγεφύρωμα των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ για τους παραπέρα επεκτατικούς στόχους τους. Για την προώθηση του σχεδίου τους οι ΗΠΑ δεν κρατάνε ούτε τα προσχήματα".

    [5] Γεωργικές αποζημιώσεις

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει οτι "την άντληση κοινοτικών πόρων ύψους 20 δις δραχμών προκειμένου να αποζημιωθούν οι Ελληνες αγρότες, στοχεύει ο υπουργός Γεωργίας Στέφανος Τζουμάκας, που παραδίδει σήμερα στον κοινοτικό επίτροπο Φ. Φίσλερ, πλήρη λίστα των ζημιών που προκλήθηκαν το 1996 στην παραγωγή από θεομηνίες. Την απόφαση για το ύψος της αποζημίωσης θα λάβει το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που συνέρχεται σήμερα στις Βρυξέλλες. Το ποσό των 20 δις δραχμών αντιστοιχεί στο 30% των ζημιών που ανέρχονται σε 65 δις δραχμές".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02a run on Monday, 20 January 1997 - 15:33:49 UTC