Browse through our Interesting Nodes on Tourism & Recreation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 97-02-07

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 07/02/1997


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Κινητοποιήσεις αγροτών
  • [3] Τουρκία - ΝΑΤΟ - ΕΕ
  • [4] ΗΠΑ - Στρατιωτική βοήθεια
  • [5] Παράνομα στοιχήματα
  • [6] Νέα Δημοκρατία
  • [7] Επεισόδιο στα κατεχόμενα
  • [8] Απεργίες εκπαιδευτικών
  • [9] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [10] Χρηματιστήριο - Ανοδος

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 07/02/1997 (ΑΠΕ)

    Οι αγροτικές κινητοποιήσεις, οι προσυνεδριακές διεργασίες στη Νέα Δημοκρατία, το κύκλωμα παράνομων στοιχημάτων και οι διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με το ΝΑΤΟ για ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Νύχτα συγκρούσεων! Η κυβέρνηση 'άναψε τα αίματα' στον Κάμπο".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Ο Θεός βοηθός! "Επεσε" η εθνική οδός στους αγρότες. Κυβέρνηση: ή φεύγετε ή χτυπάμε".

    Η ΑΥΓΗ: "Σκηνικό σύγκρουσης μετά το κυβερνητικό 'μπλόκο' στο διάλογο".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Ιδού η κομπίνα του καζίνο. Στο φως όλα τα ντοκουμέντα-φωτιά για τη μαφία της κοινοπραξίας".

    ΕΘΝΟΣ: "Τανάλια στην Εθνική. 2.500 τρακτέρ παρέκαμψαν την αστυνομία και τώρα περιμένουν την κυβέρνηση".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Πολυτεχνείο" φτιάχνουν οι αγρότες μετά την άρνηση του Πρωθυπουργού να συναντήσει τους εκπροσώπους τους".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Κώστα μας διέψευσες". Μήνυμα στον πρωθυπουργό απο τους προεκλογικούς στυλοβάτες και τους Αμερικανούς".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Απειλή αιματοχυσίας. Δακρυγόνα αντί διαλόγου με τους αγρότες".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Αγρια νύχτα. Τελεσίγραφο της κυβέρνησης. Στρατιές τρακτέρ εν αναμονή".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: "Νύχτα διασυρμού του κράτους. Χιλιάδες τρακτέρ κατέλαβαν την εθνική οδό".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Επίδειξη ισχύος των αγροτών. Με χιλιάδες τρακτέρ έσπασαν τα αστυνομικά μπλόκα και 'ελέγχου' την εθνική οδό".

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Ετοιμοι για όλα. 'Πολεμική' ατμόσφαιρα στη Λάρισα μετά τον τραυματισμό αστυνομικού".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Επί ποδός πολέμου για την εθνική. Δραματική προειδοποίηση της κυβέρνησης τη νύχτα".

    ΝΙΚΗ: "Η μεγάλη νύχτα των τρακτέρ. Ωρες αγωνίας στο κυβερνητικό επιτελείο".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Εκθετη η κυβέρνηση Σημίτη. Διευρύνεται το αγωνιστικό μέτωπο των αγροτών σε όλη τη χώρα".

    [2] Κινητοποιήσεις αγροτών

    Ενταση σημειώθηκε στις Μικροθήβες Μαγνησίας με την εμφάνιση εκατοντάδων τρακτέρ με αγρότες που διεκδικούν την ικανοποίηση οικονομικών και θεσμικών αιτημάτων, οι οποίοι ήρθαν σε αψιμαχίες μικρής διάρκειας με τις αστυνομικές δυνάμεις που εμποδίζουν την κατάληψη του εθνικού δικτύου, γράφουν οι εφημερίδες.

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ επισημαίνει οτι αποφασισμένη να κρατήσει ανοιχτό τον εθνικό δρόμο "πάση θυσία" δήλωσε χθες το βράδυ η κυβέρνηση και, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, δεν είχε αποκλειστεί ούτε η αιφνιδιαστική επέμβαση της αστυνομίας με συλλήψεις και χρήση δακρυγόνων.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει οτι με μία επιχείρηση επίδειξης ισχύος οι αγρότες της Θεσσαλίας έσπασαν, χθές το βράδυ, τα αστυνομικά μπλόκα και ελέγχουν πλέον την εθνική οδό, απομυθοποιώντας την αποτρεπτική ικανότητα των αρχών της τάξης και φέρνοντας την κυβέρνηση σε δυσχερέστατη θέση.

    Η ΑΥΓΗ σημειώνει οτι το δρόμο της σύγκρουσης για να αντιμετωπιστούν οι αγροτικές κινητοποιήσεις επέλεξε χθες η κυβέρνηση.

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ διαπιστώνει αμοιβαία έλλειψη ψυχραιμίας απο αγρότες και αστυνομικούς με... υπαιτιότητα της κυβέρνησης η οποία οδηγεί την κατάσταση έξω απο κάθε έλεγχο στο φλεγόμενο μέτωπο των αγροτικών κινητοποιήσεων στη Θεσσαλία.

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ χαρακτηρίζει κρίσιμη τη σημερινή μέρα αφού οι αγρότες επιμένουν στα σχέδιά τους, για καταλήψεις, ενώ η κυβέρνηση δεν υποχωρεί.

    Το ΕΘΝΟΣ υποστηρίζει οτι οι αγρότες με τα 2.500 τρακτέρ περιμένουν την κυβέρνηση που και χθες άφησε μια χαραμάδα ελπίδας λέγοντας οτι οι λύσεις στα προβλήματα προκύπτουν με τη συνεννόηση και τη συνεργασία και όχι με την αυθαιρεσία και τον αποκλεισμό των δρόμων.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ εκτιμά οτι με πολεμικό ανακοινωθέν του κυβερνητικού εκπροσώπου και απειλή για "πάταξη" των αγροτών με "κάθε τρόπο" απάντησε ο κ. Σημίτης στην πρόταση για διάλογο.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ υποστηρίζει οτι με πλήρη διασυρμό του κράτους ισοδυναμεί ο "κλεφτοπόλεμος" ΜΑΤ-αγροτών στο θεσσαλικό κάμπο, που χθες το βράδυ εξελίχθηκε σε κατάληψη απο τα τρακτέρ της εθνικής οδού.

    Ο ΛΟΓΟΣ αναφέρεται στην κυβερνητική θέση σύμφωνα με την οποία οι δρόμοι θα μείνουν ανοιχτοί, χρησιμοποιώντας κάθε μέσο.

    ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν οτι "επί ποδός πολέμου βρίσκονται στη Θεσσαλία αγρότες και αστυνομικές δυνάμεις μετά το χθεσινό αδιέξοδο. Στην εθνική οδό βρίσκονται τρακτέρ χωρίς όμως να έχουν διακόψει την κίνηση, ενώ η κυβέρνηση τόνισε οτι κάθε προσπάθεια για να αποκοπεί το συγκοινωνιακό δίκτυο θα αντιμετωπισθεί αποφασιστικά".

    Η ΝΙΚΗ εκτιμά οτι επικρατούν ώρες αγωνίας στο κυβερνητικό επιτελείο.

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ διαπιστώνει διεύρυνση του ενωμένου αγωνιστικού μετώπου των αγροτών σε ολόκληρη, σχεδόν την Ελλάδα.

    [3] Τουρκία - ΝΑΤΟ - ΕΕ

    Η Αγκυρα εμμένει να μπλοκάρει τη διεύρυνση της Συμμαχίας αν η Δυτικοευρωπαϊκή Ενωση δεν την κάνει πλήρες μέλος και αν η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν τη δεχτεί στη σύνοδο κορυφής, γράφουν οι εφημερίδες.

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ επισημαίνει οτι η αποφασιστικότητα της Τουρκίας να επιμείνει στην απειλή άσκησης βέτο για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ αν δεν γίνει δεκτή ως πλήρες μέλος στην ΕΕ εκφράστηκε χθες κατά τον πλέον επίσημο τρόπο απο τον πρόεδρο Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ.

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ συμπληρώνει οτι ο κ. Ντεμιρέλ ενημέρωσε το ΓΓ του ΝΑΤΟ Χαβιέρ Σολάνα κατά τη χθεσινή συνάντησή τους οτι η κοινή γνώμη της Τουρκίας δεν μπορεί να παράσχει την υποστήριξή της στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ απέναντι σε μια διεύρυνση της ΕΕ η οποία δεν θα λάμβανε υπόψη της την Τουρκία.

    Σύμφωνα με την ΕΞΟΥΣΙΑ, ένταξη στην ΕΕ με αντάλλαγμα τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ ζήτησε η Τσιλερ.

    [4] ΗΠΑ - Στρατιωτική βοήθεια

    Το σύνολο των εφημερίδων αναφέρεται στο οτι με βάση την αναλογία του "7 προς 10" η κυβέρνηση Κλίντον πρότεινε και για το οικονομικό έτος 1998 τις στρατιωτικές πιστώσεις για Ελλάδα και Τουρκία (122 εκατ. δολάρια και 175 εκατ. δολάρια αντίστοιχα) που περιλαμβάνονται στο νέο προϋπολογισμό εξωτερικών κονδυλίων που έστειλε χθες στο Κογκρέσο. Επίσης πρότεινε 15 εκατ. δολάρια οικονομικής βοήθειας για Κύπρο και 50 εκατομ. δολάρια οικονομικής βοήθειας για Τουρκία.

    [5] Παράνομα στοιχήματα

    Εξαρθρώθηκε απο την ασφάλεια Αττικής κύκλωμα διεξαγωγής παράνομων στοιχημάτων, γράφουν οι εφημερίδες. Με ταυτόχρονες εφόδους της αστυνομίας συνελήφθησαν συνολικά 28 άτομα, ενώ εντοπίστηκαν σπίτια στα οποία βρέθηκαν και κατασχέθηκαν φαξ, επιταγές, μετρητά και καταστατικά για το πως παίζεται ο παράνομος τζόγος. Ο υφυπουργός Αθλητισμού Ανδρέας Φούρας άφησε να εννοηθεί οτι πίσω απο το κύκλωμα των "μπούκ" κρύβονται παράγοντες του ποδοσφαίρου.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει οτι η έδρα των κυκλωμάτων των "μπούκ- μέϊκερ" εκτιμάται οτι βρίσκεται στην Κύπρο.

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει οτι στο θέμα μπλέκουν γνωστούς καλλιτέχνες, αθλητές και κοσμικούς Αθηναίους.

    Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ, στο θέμα εμπλέκονται μεγάλα ονόματα που περιλαμβάνονται στις δισκέτες του παράνομο ΠΡΟΠΟ.

    Σύμφωνα με τα ΝΕΑ δισεκατομμύρια δραχμές παίζονται κάθε χρόνο στα κάστρα του παράνομου τζόγου. Η ΝΙΚΗ γράφει οτι οι αρχές σπάνε το απόστημα.

    [6] Νέα Δημοκρατία

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ ισχυρίζεται οτι παιχνίδια με την υποψηφιότητα Κωστάκη Καραμανλή για την ηγεσία της ΝΔ παίζουν αυτή την ώρα ορισμένες πλευρές μέσα στη Νέα Δημοκρατία.

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει οτι 22 βουλευτές ζητούν απο τους υποψηφίους να δεσμευτούν οτι θα σεβαστούν το όποιο αποτέλεσμα.

    Σύμφωνα με την ΑΥΡΙΑΝΗ και το ΛΟΓΟ ευθεία επίθεση στο Μιλτιάδη Εβερτ για τον οποίο είπε οτι η ηγεσία του δεν υπήρξε εμπνευσμένη, εξαπέλυσε χθες απο τα Χανιά η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη η οποία υπογράμμισε ταυτόχρονα την ανάγκη η ΝΔ να εκλέξει νέο πρόεδρο που θα την οδηγήσει στη νίκη στις εκλογές.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ γράφει οτι άγνωστος Χ των εξελίξεων στη ΝΔ εξακολουθεί να παραμένει ο βουλευτής Κώστας Καραμανλής που έχει αλλεπάλληλες επαφές με ομολόγους του και κομματικά στελέχη. Το ενδεχόμενο υποψηφιότητας στο συνέδριο του μακεδόνα πολιτικού προβληματίζει αρκετά το Μιλτιάδη Εβερτ αλλά και το Γιώργο Σουφλιά.

    [7] Επεισόδιο στα κατεχόμενα

    Το σύνολο των εφημερίδων γράφει οτι η κυπριακή κυβέρνηση διέψευσε κατηγορηματικά τις πληροφορίες που μεταδόθηκαν απο την Αγκυρα για επεισόδιο στη γραμμή αντιπαράταξης στην Κύπρο κοντά στο τουρκικό χωριό Λουρουτζίνα. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης σημείωσε οτι δεν υπάρχουν απο πλευράς της κυβέρνησης πληροφορίες για εμπλοκή πολιτών στο φημολογούμενο επεισόδιο, προσθέτοντας οτι "είναι παντελώς αναληθή τα όσα, με πηγή την Αγκυρα αναφέρονται. Για το επεισόδιο στο οποίο υποτίθεται οτι υπήρξε ανταλλαγή πυροβολισμών και τραυματίες, η Εθνική Φρουρά έχει κάνει έρευνες και ήρθε σε επαφή με τα Ηνωμένα Εθνη και διαπίστωσε οτι κανένα μέλος της δεν προέβη σε οποιαδήποτε ενέργεια, όπως αναφέρει ο ισχυρισμός". Οι εφημερίδες προσθέτουν οτι προσπάθειες δημιουργίας έντασης με στόχο τον τορπιλισμό για μια ακόμη φορά του στρατιωτικού διαλόγου που έχει αρχίσει μεταξύ ελληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής πλευράς καταβάλλει ο Ραούφ Ντενκτάς δίνοντας υπερβολικές διαστάσεις σε ένα επεισόδιο - φάντασμα στα κατεχόμενα κοντά στη γραμμή αντιπαράταξης.

    [8] Απεργίες εκπαιδευτικών

    Την τρίτη εβδομάδα συμπληρώνουν οι απεργίες καθηγητών γυμνασίων και λυκείων που διεκδικούν αυξήσεις στις αποδοχές τους γράφουν οι εφημερίδες προσθέτοντας οτι το υπουργείο Παιδείας προσανατολίζεται να εφαρμοσθούν μαθήματα τα Σάββατα προκειμένου να αναπληρωθούν οι χαμένες ώρες διδασκαλίας.

    [9] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Αθήνα, Ελλάδα, 07/02/1997 (ΑΠΕ)

    Οι αγροτικές κινητοποιήσεις και η κυβερνητική στάση και η άνοδος, σε επίπεδα ρεκόρ, του γενικού δείκτη του Χρηματιστηρίου είναι τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού τύπου.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών: "Τομές στη διαχείριση του δημοσίου χρέους. Ερχονται τα τιμαριθμοποιήμενα ομόλογα".

    ΕΞΠΡΕΣ: "Στα όρια της σύγκρουσης... Αστυνομία και αγρότες αναμετρούν τις δυνάμεις τους".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Ρεκόρ 6ετίας στη Σοφοκλέους. Στο επίκεντρο οι Τράπεζες και οι κατασκευαστικές".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Αναχρηματοδότηση του εξωτερικού χρέους. Νέα δάνεια του Δημοσίου με καλύτερους όρους και χαμηλότερα επιτόκια".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Κυβερνητική πυγμή προς αποφυγή βαλκανοποιήσης του Αγροτικού. Με νυχτερινό τελεσίγραφο της Επιτροπής Αντιμετώπισης Κρίσεων προς τη Συντονιστική Θεσσαλίας".

    [10] Χρηματιστήριο - Ανοδος

    Η ΗΜΕΡΗΣΙΑ αναφέρει ότι "ρεκόρ και μάλιστα εξαετίας σημείωσαν χθες οι τιμές των μετοχών στην Σοφοκλέους, με τον γενικό δείκτη τιμών να κλείνει στις 1.194,72 μονάδες ενισχυμένος κατά 1,26% Η τελευταία φορά που ο δείκτης είχε κλείσει σε τέτοιο επίπεδο ήταν στις 25 Απριλίου 1991 (1.212,49), ενώ μέσα στο 1994 ο δείκτης είχε αγγίξει τα τρέχοντα επίπεδα, χωρίς ωστόσο να κατορθώσει να κλείσει πάνω από αυτά".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02b run on Friday, 7 February 1997 - 14:53:41 UTC