Browse through our Interesting Nodes for Real Estate Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 97-02-17

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 17/02/1997


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Κυπριακό
  • [3] Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [4] Γερμανία - Επαφές Τσοχατζόπουλου
  • [5] Αλβανία - Ελλάδα
  • [6] Συνέντευξη Εβερτ
  • [7] Συνέντευξη Κώστα Καραμανλή
  • [8] Συνέντευξη Γιάννου Παπαντωνίου
  • [9] Αρθρο Ακη Τσοχατζόπουλου

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 17/02/1997 (ΑΠΕ)

    Η συνεχιζόμενη απεργία των εκπαιδευτικών, η τροπολογία για τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων, οι διεργασίες στη Νέα Δημοκρατία ενόψει συνεδρίου και οι εξελίξεις στο Κυπριακό είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Κομπίνα στην Εμπορική. Ψώνια δισεκατομμυρίων απο τον πρόεδρο και διευθυντικά στελέχη με χρήματα της τράπεζας".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Βόμβα για τα ταμεία. Θα κάνουν κουμάντο στα λεφτά των ασφαλισμένων".

    ΕΘΝΟΣ: "Δάνεια κάτω απο το 10% Συνέντευξη Γ. Παπαντωνίου. Αναγγέλλει εκπλήξεις για το καλοκαίρι με πληθωρισμό 5%".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Το τριώδιο άνοιξε με... εξάρες. Εξι μέχρι στιγμής οι υποψήφιοι για την προεδρία της ΝΔ".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Σταματήστε επιτέλους κ. Μητσοτάκη".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Κύμα φυγής απο το δημόσιο. Διώχνουν κόσμο οι αλλαγές στο ασφαλιστικό".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Τα 4 "όχι" των ταμείων. Υπουργική ανακοίνωση αυξάνει τη σύγχυση για τα αποθεματικά".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: "Είναι εφικτή η συνεργασία ΠΑΣΟΚ-Συνασπισμού. Δύο σημαντικά άρθρα των Κωνσταντόπουλου και Σκανδαλίδη".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Αγώνας αντοχής κυβέρνησης-ΟΛΜΕ".

    ΝΙΚΗ: "Νάρκη στα ταμεία. Βόμβα στο διάλογο".

    [2] Κυπριακό

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει οτι "την ανάπτυξη στην Κύπρο ισχυρής πολυεθνικής δύναμης 5.000 ανδρών προωθεί η Βρετανία, σύμφωνα με τους "Sunday Times" του Λονδίνου. Η πρόταση αυτή η οποία σημειωτέον, σύμφωνα με το δημοσίευμα, συζητήθηκε στη διάρκεια επίσκεψη Βρετανών αξιωματούχων σε Αθήνα και Αγκυρα, εκτιμάται απο τη Μεγάλη Βρετανία οτι θα αποτελέσει σημαντικό βήμα στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσης για το Κυπριακό. Στα πλαίσια μάλιστα της βρετανικής πρωτοβουλίας θα προταθεί ως λύση η δημιουργία μιας ενιαίας Κύπρου, με δύο πολιτικά ίσες κοινότητες και μια ισχυρή κεντρική κυβέρνηση".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υποστηρίζει οτι "πλήρες αδιέξοδο, έχει δημιουργηθεί στο στρατιωτικό διάλογο και δεν πιστεύεται οτι θα αρθεί σύντομα. Η τουρκική πλευρά κατέστησε σαφές οτι δεν προτίθεται να προβεί σε καμία υποχώρηση. Πρόσκληση σε ΗΠΑ και ΕΕ να αναλάβουν πρωτοβουλία για την επίλυση του Κυπριακού και την εκτόνωση της κρίσης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις απηύθυνε με δήλωσή του στην "Κυριακάτικη ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ" ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννος Κρανιδιώτης".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφέρει οτι "ο ρώσος πρεσβευτής στην Κύπρο Γκ. Μουράτοφ, ετάχθη εκ νέου υπέρ της επίλυσης του Κυπριακού, μέσω συντονισμένης προσπάθειας των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας. Ο κ. Μουράτοφ μάλιστα προέβλεψε τη σύγκληση σύσκεψης των "5" εντός του επόμενου δεκαπενθημέρου".

    [3] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρεται στις χθεσινές συνομιλίες της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μαντλίν Ολμπράϊτ με την πολιτική ηγεσία της Ιταλίας στη Ρώμη. "Οι ιταλοί ηγέτες και ιδιαίτερα ο πρωθυπουργός Πρόντι εξέφρασαν την ανησυχία τους για την κατάσταση στην Τουρκία, η ηγεσία της οποία προσδίδει έναν πιο ισλαμικό χαρακτήρα στο κοσμικό κράτος αλλά και για την Κύπρου όπου οι ελληνοτουρκικές εντάσεις έχουν σημάνει κώδωνα κινδύνου. Οι δύο κυβερνήσεις συμφώνησαν οτι ζωτικής σημασίας η ΕΕ να καταβάλει προσπάθειες για να προσδέσει την Τουρκία περισσότερο στη Δύση και οτι πρέπει να καταβληθούν νέες εντατικές προσπάθειες για την επίλυση των διαφορών μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας για το Κυπριακό, πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρεται στην ομιλία του υπουργού Εθνικής Αμυνας Ακη Τσοχατζόπουλου στη Θεσσαλονίκη όπου τόνισε οτι "η Τουρκία έχει φτάσει στο ανώτατο επίπεδο προκλήσεων εναντίον της Ελλάδας, αμφισβητώντας την εδαφική της ακεραιότητα και όλες τις διεθνείς συνθήκες που προσδιορίζουν το εδαφικό καθεστώς στην περιοχή και η ευθύνη της χώρας μας είναι να απαντήσει με αποτελεσματικό τρόπο με μια τέτοια απειλή. Επικέντρωσε και πάλι την προσοχή του στην στρατηγική της αποτροπής και της ισότιμης ανταπόδοσης".

    [4] Γερμανία - Επαφές Τσοχατζόπουλου

    Η ΝΙΚΗ γράφει οτι "η ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό θα αποτελέσουν, παράλληλα με το θέμα της προς ανατολάς διεύρυνσης του ΝΑΤΟ, τον πολιτικό πόλο στον οποίο αναμένεται οτι θα εστιαστούν οι συνομιλίες του υπουργού Εθνικής Αμυνας Ακη Τσοχατζόπουλου με τον Γερμανό ομόλογό του Φόλκερ, που θα πραγματοποιηθούν σήμερα στη Βόννη. Η γερμανική συμμετοχή στο εξοπλιστικό πρόγραμμα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, αναμένεται οτι θα αποτελέσει επίσης αντικείμενο των συνομιλιών".

    [5] Αλβανία - Ελλάδα

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ γράφει οτι "η Αθήνα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει ψύχραιμα τις εξελίξεις στη γειτονική χώρα. Ετσι, παρά το γεγονός οτι έχει παρατηρηθεί αύξηση στις αιτήσεις για χορήγηση βίζας προς την Ελλάδα, δεν εκτιμάται οτι προς το παρόν παρατηρείται έκρηξη ή πολύ περισσότερο οτι η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου. Παρ'όλα αυτά, ο κρατικός μηχανισμός σύμφωνα και με τις δηλώσεις των αρμοδίων είναι πανέτοιμος να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε έκτακτη κατάσταση δημιουργηθεί είτε στα σύνορα είτε στα αστικά κέντρα. Στα υπάρχοντα σχέδια μάλιστα εκτός απο την καλύτερη φύλαξη των συνόρων υπάρχει και η δημιουργία μιας υγειονομικής ζώνης, στην οποία θα γίνεται προσπάθεια να περιορίζονται οι πρόσφυγες, ώστε να μην προωθούνται στην ενδοχώρα".

    [6] Συνέντευξη Εβερτ

    Δεν αποκλείει το ενδεχόμενο επεισοδίου απο πλευράς της Τουρκίας λόγω των εσωτερικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Αγκυρα, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Μιλτιάδης Εβερτ σε συνέντευξή του στα ΝΕΑ. Ο κ. Εβερτ υπογραμμίζει οτι ο μακροπρόθεσμος στόχος της Τουρκίας είναι να αλλάξει το υφιστάμενο στάτους κβό στο Αιγαίο για να επιτύχει την συγκυριαρχία. Για την αμερικανική πρωτοβουλία τονίζει οτι δεν μπορεί να αγνοηθεί αλλά δεν θεωρεί οτι η Τουρκία μπορεί να μετάσχει με θετικό πνεύμα σε κάποιας μορφής διάλογο. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκφράζει τη διαφωνία του στην πολιτική βήμα προς βήμα προσέγγιση με την Τουρκία, εάν η κυβέρνηση δεν γνωρίζει ποιο θα είναι το τελευταίο βήμα, κάνοντας λόγο για ολισθηρό δρόμο. Επίσης αναφέρει οτι το πρώτο που θα πρέπει να κάνει η Τουρκία είναι να τιμήσει την υπογραφή της και να σεβασθεί τη συμφωνία Παπούλια-Γιλμάζ της Βουλιαγμένης. Επισημαίνει την απουσία αραγούς εθνικού μετώπου στην Ελλάδα και χαρακτηρίζει την κυβέρνηση "χαλαρά συνομοσπονδία υπουργών " κατηγορώντας τα μέλη της οτι με τις αντιφατικές δηλώσεις τους δίνουν τη δυνατότητα στην Τουρκία να εκμεταλλεύεται αυτή τη ρευστότητα. Καλεί τον πρωθυπουργό να αποδεχθεί την πρότασή του ακόμη και την ύστατη ώρα για χάραξη ενιαίας εθνικής στρατηγικής και δηλώνει οτι είναι έτοιμος να αναλάβει το πολιτικό κόστος των κοινών αποφάσεων που θα ληφθούν. Στο θέμα των Σκοπίων κατηγορεί την κυβέρνηση για λαθεμένους χειρισμούς επισημαίνοντας οτι ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών βαφτίζουν την υποχωρητικότητα ρεαλισμό. Τονίζει ακόμη οτι είναι μεγάλο διαπραγματευτικό λάθος να αποκαλύπτει η Ελλάδα πως είναι έτοιμη να δεχθεί την ονομασία "Νέα Μακεδονία" γιατί έτσι αποδυναμώνει τη θέση της".

    [7] Συνέντευξη Κώστα Καραμανλή

    "Ανοιχτό το ενδεχόμενο να θέσει υποψηφιότητα για την ηγεσία της ΝΔ αφήνει για πρώτη φορά με προσωπικές του δηλώσεις ο βουλευτής Θεσσαλονίκης της ΝΔ, κ. Κώστας Καραμανλής, στην αποκλειστική του συνέντευξη που παραχωρεί στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ. Ο ίδιος παραπέμπει ουσιαστικά στη βάση της παράταξης, δηλώνοντας οτι "οι υποψηφιότητες δεν μπορεί να είναι προϊόν της δήλωσης βουλήσεως του όποιου ενδιαφερομένου αλλά έχουν άμεση σχέση με τη γενικότερη άποψη, αντίληψη συλλογική επιθυμία και στήριξη απο τη βάση".

    [8] Συνέντευξη Γιάννου Παπαντωνίου

    "Πρωτοβουλίες για την αφομοίωση της εσωκομματικής αντιπολίτευσης" καλεί τον πρωθυπουργό κ. Κ. Σημίτη να αναλάβει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννος Παπαντωνίου, ο οποίος, σε αποκλειστική του συνέντευξη στο ΕΘΝΟΣ, δηλώνει ευθέως, οτι "τον ανησυχούν ορισμένα φαινόμενα γύρω απο το ΠΑΣΟΚ. Αν χαθεί η ενότητα του Κινήματος, η προοπτική του στην εξουσία θα τεθεί σε αμφισβήτηση", τονίζει ο κ. Παπαντωνίου. Για την πορεία της οικονομίας ο κ. Παπαντωνίου λέει οτι "το 1997 είναι ο πιο δύσκολος χρόνος της 4ετίας, το 1998 θα είναι πάλι δύσκολος, αλλά λιγότερο και το 1999 θα έχουμε απογειωθεί". Προβλέπει μάλιστα οτι "το καλοκαίρι θα έχουμε πληθωρισμό 5% και μονοψήφια επιτόκια". Για τις αυξήσεις ο υπουργός δεσμεύεται οτι "στα καύσιμα δεν θα υπάρξει καμιά", ενώ για τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ λέει οτι "θα υπάρξουν πολύ μικρές αυξήσεις κάτω απο τον αναμενόμενο πληθωρισμό, αλλά όχι τους επόμενους μήνες. Αργότερα. Δηλαδή το καλοκαίρι ή στις αρχές φθινοπώρου. Οσο για το ασφαλιστικό, διαψεύδει τα γραφόμενα και διαδιδόμενα περί αυξήσεως των ορίων ηλικίας και μείωσης των συντάξεων, αποφεύγει όμως να κάνει το ίδιο όταν ερωτάται για το ενδεχόμενο αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών".

    [9] Αρθρο Ακη Τσοχατζόπουλου

    "Κρίσιμη εθνική προτεραιότητα " χαρακτηρίζει την αντιμετώπιση της τουρκικής απειλής που τον τελευταίο χρόνο έχει προσλάβει επιθετικότερο προσανατολισμό, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος σε άρθρο του στο ΕΘΝΟΣ. Ο κ. Τσοχατζόπουλος υπογραμμίζει οτι για την Ελλάδα το πολιτικό και νομικό στάτους κβό στο Αιγαίο είναι το θεμέλιο ειρηνικής συνύπαρξης με την Τουρκία. Καλεί τη διεθνή κοινότητα να αποθαρρύνει την τουρκική τακτική που αναπόφευκτα οδηγεί σε αποσταθεροποίηση της ειρήνης στην περιοχή. Υπογραμμίζει οτι η αποφασιστική στάση της Αθήνας συνιστά στοιχειώδες δικαίωμα και υποχρέωση υπεράσπισης της κυριαρχίας και της ασφάλειάς μας αλλά και μοναδικό τρόπο αποτροπής μιας πολεμικής ενέργειας. Το Κυπριακό, αναφέρει, παραμένει πάντα μια ζωτική εκκρεμότητα και η ενίσχυση της Κύπρου, οικονομική και στρατιωτική και η διαφαινόμενη σημαντική προοπτική επίλυσης του προβλήματος μέσα απο την πορεία σύνδεσης Κύπρου - ΕΕ διαμορφώνουν νέα δεδομένα που η Ελλάδα πρέπει να αντιμετωπίσει αποφασιστικά την ερχόμενη τριετία. Για το Σκοπιανό αναφέρει οτι η ικανοποίηση των πάγιων ελληνικών θέσεων σε συνδυασμό με τις απαιτήσεις για σταθεροποίηση της Βαλκανικής αποτελούν σταθερή εθνική προτεραιότητα. Τέλος τονίζει θα πρέπει να ξεφύγουμε απο το ψευδές δίλημμα "αμυντικοί εξοπλισμοί ή ανάπτυξη". Η επαρκής άμυνα σημειώνει, διαμορφώνει το απαραίτητο υπόβαθρο σταθερότητας για την οποιαδήποτε αναπτυξιακή προσπάθεια.
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02b run on Monday, 17 February 1997 - 16:39:34 UTC