Browse through our Interesting Nodes on Academic Institutions in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 97-03-24

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 24/03/1997


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Αλβανικό
  • [3] Συνέδριο Νέας Δημοκρατίας
  • [4] Κυπριακό
  • [5] Συνέντευξη Βαρβιτσιώτη
  • [6] Ασφαλιστικό

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 24/03/1997 (ΑΠΕ)

    Το 4ο συνέδριο της ΝΔ και η εκλογή Καραμανλή, η διάσταση καθηγητών - υπουργείου Παιδείας, το συνταξιοδοτικό και οι εξελίξεις στην Αλβανία είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Ανοίγουν οι πόρτες στη Ρηγίλλης".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Μπροστά 5 μονάδες - Καλπάζει η Ν.Δ με Καραμανλή".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Απάτη εξπρές - Φέσι 1 δις από την "εξπρές σέρβις"".

    ΕΘΝΟΣ: "Κλειδί ο ρόλος Ντόρας, Αβραμόπουλου, Σαμαρά και Ανδριανόπουλου ".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Φτύναν χθες, γλείφουν για το αύριο".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Πανικός στο ΠΑΣΟΚ από την εκλογή Καραμανλή ".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Αναδόμηση λόγω Καραμανλή - Ο Σημίτης ψάχνει "νέους" υπουργούς για να βελτιώσει την κυβερνητική εικόνα".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Επιχείρηση "Καραντίνα" στον Μητσοτάκη".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: "Γιατί απέτυχε το Συνέδριο της Ν.Δ".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Αμετάβλητα τα όρια ηλικίας για σύνταξη, τονίζει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας- Οικονομικών Γιάννος Παπαντωνίου".

    ΝΙΚΗ: "Πρώτη ρήξη με Μητσοτάκη".

    [2] Αλβανικό

    Η ΝΙΚΗ γράφει ότι " την ιταλική πρόταση για αποστολή πολυεθνικής αστυνομικής δύναμης στην Αλβανία υπό την αιγίδα του ΟΑΣΕ και ανάθεση στην επιτροπή εμπειρογνωμόνων της ΕΕ το άμεσο έργο υποβοήθησης της διανομής της ανθρωπιστικής βοήθειας, πρόκειται να εγκρίνει σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες. Η Αθήνα θα στηρίξει την ιταλική πρόταση, σχετικό αίτημα άλλωστε υπέβαλλε ο υπουργός Εξωτερικών Ντίνι με επιστολή του στον Θ. Πάγκαλο. Η Ρώμη θεωρεί απαραίτητη την αποστολή διεθνούς δύναμης ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα στη διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας και να αποκατασταθεί η τάξη στη χώρα η συμμετοχή δε σε αυτήν των ΗΠΑ και της Ρωσίας κρίνεται απαραίτητη".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει ότι "απόβαση" στην Αλβανία - αλλά πενταμερή και όχι μονομερή και μετά από καταφατική απόφαση της ΕΕ - προετοιμάζουν οι Ιταλοί, οι οποίοι έχουν ήδη επιβιβάσει 1.000 ειδικευμένους άνδρες στο καταδρομικό "Βεβέτο". Ηδη η Ιταλία έχει ζητήσει από την Ελλάδα, να συμμετάσχει στην αποστολή. Στη Ρώμη οι σχετικές συζητήσεις με τον Ελληνα στρατιωτικό ακόλουθο έχουν αρχίσει και σήμερα αναμένεται να καθοριστεί από την Αθήνα, η μορφή της ελληνικής συμμετοχής".

    [3] Συνέδριο Νέας Δημοκρατίας

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ σημειώνει ότι "πανικός στο ΠΑΣΟΚ από την εκλογή του νέου αρχηγού της ΝΔ. Το μεγάλο πλειοψηφικό ρεύμα και η ευρύτερη δυναμική στην κοινωνία, που δημιουργείται από την εκλογή του κ. Κώστα Καραμανλή στην ηγεσία της ΝΔ προβληματίζουν έντονα το ΠΑΣΟΚ. Ετσι, λίγες μόνο ώρες μετά από την εκλογή Καραμανλή, στη Χαριλάου Τρικούπη και στο Μαξίμου έχουν αρχίσει να καταστρώνουν σχέδια για την αντιμετώπιση του άφθαρτου "40αρη" ηγέτη της ΝΔ".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει ότι "ήταν αρκετή η αλλαγή καθεστώτος στην Αξιωματική Αντιπολίτευση για να διαφανεί ότι ένα άλλο μόνιμο, καθεστώς που ενδημεί στην Παράταξη αλλά και τον Τόπο, το καθεστώς των γυμνοσάλιαγκων και της γλοιώδους συμπεριφοράς τους θριαμβεύει. Γύρω από το νέο αρχηγό της ΝΔ συνωθούνται πλήθη νεο-χειροκροτητών οπαδών "αφοσιωμένων" υπηρετών που ξαφνικά ανακάλυψαν τον .... Καραμανλισμό που έκρυβαν μέσα τους, έστω εάν μέχρι ακόμη και τις μεσημβρινές ώρες της Παρασκευής είχαν επενδύσει με φανατισμό σε άλλους υποψηφίους αρχηγούς. Οι ίδιοι σαλίγκαροι που "ξεσκονίζουν" τώρα την καρέκλα του νέου αρχηγού, αυτοί θα τον προδώσουν και θα προσεταιριστούν με ανάλογη ευκολία τον επόμενο "Μεσσία".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει ότι "τη δυνατότητα ριζικών αλλαγών στο κόμμα και την κυβέρνηση του εξετάζει το τελευταίο διάστημα ο Πρωθυπουργός, ο οποίος εκτιμά ότι η ύφεση των κοινωνικών αντιδράσεων και η εκλογή του νέου προέδρου της ΝΔ θα πρέπει να βρουν το ΠΑΣΟΚ ετοιμοπόλεμο. Ολες οι πληροφορίες κατατείνουν στο ότι ο κ. Σημίτης αν και εμφανίζεται ικανοποιημένος στις δημόσιες εμφανίσεις του για τις επιδόσεις του πολιτικού φορέα του οποίου ηγείται, εν τούτοις πιστεύει ότι θα μπορούσαν να έχουν γίνει πολύ περισσότερα από αυτά που η κυβέρνησή του μέχρι σήμερα μπορεί να επιδείξει".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ επισημαίνει ότι "αμηχανία και προβληματισμός επικρατούν στο επιτελείο αλλά και στον ίδιο τον Κ. Καραμανλή, λίγες μόνο ώρες μετά την εκλογή του στη θέση του προέδρου της ΝΔ. Και ναι μεν όλοι περιμένουν τις πολιτικές του κινήσεις, που θα δώσουν και το "στίγμα" του από τη νέα του θέση, εν τούτοις, προς το παρόν, αυτό που αναζητεί ο νέος πρόεδρος είναι κάτι πολύ πιο απλό: ανθρώπους που θα στελεχώσουν το πολιτικό του γραφείο, σε ποιον θα αναθέσει την εκπροσώπηση του κόμματος, τι ρόλο θα παίζουν οι υποστηρικτές του στην προεκλογική μάχη, οι οποίοι τώρα κατακλύζουν τους προθαλάμους του γραφείου του και άλλα τέτοια".

    Σύμφωνα με τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ "πίσω από τις πρώτες αμήχανες αντιδράσεις, στα κυβερνητικά επιτελεία είναι έκδηλη η ανησυχία για τη σαρωτική εκλογή του Κ. Καραμανλή στην ηγεσία της ΝΔ και τις προοπτικές που διανοίγονται. Ο Πρωθυπουργός Κ. Σημίτης πρόκειται να έχει τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με πληροφορίες, σειρά επαφών και συσκέψεων με στενούς συνεργάτες του για να αποφασιστεί η τακτική που θα ακολουθήσουν από εδώ και πέρα. Οπως φαίνεται, βασικό ρόλο θα παίξει μετά την πρόσφατη συμφωνία του με τον κ. Σημίτη, ο Κ. Λαλιώτης, ο οποίος φέρεται να εισηγείται στον πρωθυπουργό την ανάληψη εκ μέρους του "πολιτικών πρωτοβουλιών". Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται και το ενδεχόμενο επίσπευσης του ανασχηματισμού που αρχικά προγραμματιζόταν από τον κ. Σημίτη για την περίοδο του Πάσχα".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ υπογραμμίζει ότι "ένα ελπιδοφόρο νέο ξεκίνημα σηματοδοτεί για τη ΝΔ η εκλογή - με συντριπτική πλειοψηφία της τάξεως του 70% - του Κώστα Καραμανλή ως νέου προέδρου του κόμματος από το Δ' συνέδριο. Το νέο αρχηγό, εκτός του συνόλου της εκλογικής βάσεως, στηρίζουν στη μεγάλη προσπάθεια που αναλαμβάνει και όλα τα κορυφαία στελέχη του κόμματος. Ο ίδιος ο κ. Καραμανλής φρόντισε από την πρώτη στιγμή να καταστήσει σαφές ότι είναι αποφασισμένος να διαφυλάξει ως κόρην οφθαλμού την ενότητα της παρατάξεως και να αντιμετωπίσει κατά τρόπο ισότιμο και αξιοκρατικό όλα τα στελέχη, αρνούμενος να αποδεχθεί τη λογική των διακρίσεων σε "ημετέρους" και μη".

    Κατά την ΕΞΟΥΣΙΑ "ο ενθουσιασμός της εκλογής του Κώστα Καραμανλή ως νέου προέδρου της ΝΔ δεν είχε συνέχεια. Η λήξη του συνεδρίου βρίσκει τη ΝΔ χωρίς να έχει αποσαφηνίσει το ιδεολογικό της στίγμα, κυρίως όμως χωρίς να έχει γίνει καμιά συζήτηση για το καταστατικό και τον εκδημοκρατισμό του κόμματος, στοιχείο που εγκυμονεί σοβαρότατο κίνδυνο για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καθώς φαίνεται ότι συνεχίζονται παλαιές αρχηγικές νοοτροπίες".

    [4] Κυπριακό

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "οι Γλαύκος Κληρίδης και Ραούφ Ντενκτάς θα κληθούν από τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν σε απευθείας συνομιλίες, οι οποίες τοποθετούνται η πρώτη στα τέλη Ιουνίου - αρχές Ιουλίου, ενώ η δεύτερη στα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου. Οι δυο γύροι των απευθείας συνομιλιών με σαφές χρονοδιάγραμμα του καθενός θα "λειτουργήσουν κάτω από την ομπρέλα του ΟΗΕ" αλλά όπως αναφέρουν πληροφορίες με τη στενή παρακολούθηση και καθοδήγηση των Αγγλο-Αμερικανών. Ο τόπος των συναντήσεων Κληρίδη - Ντενκτάς δεν αποκαλύπτεται - μέχρι σήμερα - αλλά δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν τη Νέα Υόρκη ή τη Γενεύη. Θα είναι ένα μέρος απομονωμένο, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και οι συνομιλίες των δυο ανδρών θα καλύπτονται από "πλήρη μυστικότητα".

    [5] Συνέντευξη Βαρβιτσιώτη

    Το ΕΘΝΟΣ αναφέρει ότι "η εκλογή ενός νέου και άφθαρτου από ένα τόσο μεγάλο και ευρύ αντιπροσωπευτικό σώμα, όπως ήταν το συνέδριο της ΝΔ δεν δίνει τη νομιμοποίηση σε κανέναν να αρχίσει το πριόνισμα του κλαδιού". Αυτή είναι η απάντηση του μέχρι χθες αντιπροέδρου της ΝΔ - και "αρχιτέκτονα" της υποψηφιότητας Καραμανλή - Γιάννη Βαρβιτσιώτη, στο ερώτημα του ΕΘΝΟΥΣ "αν θα πρέπει να αναμένεται τώρα νέος γύρος εσωκομματικών τριβών και αντιπαραθέσεων". Ο κ. Βαρβιτσιώτης σχολιάζοντας τις προσυνεδριακές δηλώσεις Μητσοτάκη και Μάνου περί "αυτοκτονίας" της ΝΔ αν δεν εκλεγεί ο Γ. Σουφλιάς, τονίζει: "Και ο κ. Στέφανος Μάνος και ο κ. Κωνσταντίνος Μητσοτάκης διέπραξαν ένα βαρύτατο ολίσθημα, διότι αυτά τα οποία υπαινίχθησαν ή είπαν στις συνεντεύξεις τους αποτελούν ύβρι στο σύνολο της παρατάξεως. Οι παρατάξεις βρίσκουν το δρόμο τους". Οσο γι' αυτόν που θα επιχειρήσει να διασπάσει τη ΝΔ ο κ. Βαρβιτσιώτης τονίζει: " Θα γίνει το μαύρο πρόβατο της παρατάξεως". Ο πρώην υπουργός σημειώνει στην ίδια αυτή αποκλειστική συνέντευξή του στο ΕΘΝΟΣ ότι "το πρώτο καθήκον της νέας ηγεσίας είναι να πιστέψει ότι δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι, να πιστέψει ότι όλοι μπορούν να προσφέρουν και να τους καλέσει κοντά της, για να προχωρήσει σε μια ενωτική προσπάθεια αγνοώντας το παρελθόν". Για το νέο ρόλο του κ. Κ. Καραμανλή, ο κ. Βαρβιτσιώτης επισημαίνει ότι "περνάμε στην εποχή του πρώτου μεταξύ ίσων" που "θα είναι διευθυντής ορχήστρας και θα συνθέτει τις απόψεις".

    [6] Ασφαλιστικό

    "Αμετάβλητα θα παραμείνουν τα γενικά όρια ηλικίας στις συντάξεις. Αυτό τονίζει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Γιάννος Παπαντωνίου στη συνέντευξή του στα ΝΕΑ. Ο κ. Παπαντωνίου αποκαλύπτει ότι θα προωθηθούν οι συγχωνεύσεις ομοειδών ασφαλιστικών ταμείων, καθώς και ο εξορθολογισμός των δαπανών. Επίσης επισημαίνει ότι η υστέρηση στους φόρους είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει αλλά παρόλα αυτά αποκλείει τη λήψη πρόσθετων φορολογικών μέτρων. Τέλος, τονίζει ότι οι αυξήσεις στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ θα είναι κάτω από τον πληθωρισμό".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02c run on Monday, 24 March 1997 - 15:42:50 UTC