Browse through our Interesting Nodes of Hellenic Student Societies Worldwide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 97-04-07

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 07/04/1997


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Κοινωνικός διάλογος
  • [3] Ελληνοτουρκικά
  • [4] Οι εξελίξεις στην Αλβανία
  • [5] Συνέντευξη Κρανιδιώτη

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 07/04/1997 (ΑΠΕ)

    Η δημοσιονομική πολιτική και ο κοινωνικός διάλογος, η ελληνική συμμετοχή στην ειρηνευτική αποστολή στην Αλβανία και η στάση των ΗΠΑ για Αιγαίο-Ελληνοτουρκικά.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Κυβέρνηση... γιαουρτίσιμον.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Που πάνε μισθοί-συντάξεις.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Χτύπησαν εγκάθετοι του ΚΚΕ.

    ΕΘΝΟΣ: Κόβουν τα έξτρα. Σοκ στο δημόσιο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Σαμαράς: εγώ έφυγα από τη ΝΔ...

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Μεθοδεύουν σύγκρουση. Σχέδιο των αμερικανών για να έρθουν τα πάνω-κάτω στο Αιγαίο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Διπλή ζημιά με τα επιτόκια.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ζεστό-κρύο λουτρό. Βολές, αρνήσεις και βολιδοσκοπήσεις για τον κοινωνικό διάλογο.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Που δημιουργούνται 40.000 νέες θέσεις εργασίας.

    Η ΕΣΤΙΑ: Σχέδιον των ΗΠΑ δια την εμπλοκήν του ΝΑΤΟ εις Κύπρον-Αιγαίον.

    ΤΑ ΝΕΑ: "Αστακός" το ελληνικό τάγμα στην Αλβανία.

    ΝΙΚΗ: Πρώτο τεστ στο ΠΑΣΟΚ, προκαλεί ο κοινωνικός διάλογος.

    [2] Κοινωνικός διάλογος

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει οτι "μέσα σε ένα κλίμα που άλλοτε μοιάζει με κρύο και άλλοτε με καυτό λουτρό, ξεκινά από σήμερα ο περίφημος κοινωνικός διάλογος για τις εργασιακές σχέσεις και το ασφαλιστικό. Σήμερα, πραγματοποιείται η πρώτη κυβερνητική σύσκεψη που θα διαγράψει και τις θέσεις της κυβέρνησης. Χθες, διέρρευσαν πιο χαλαρές από τις έως τώρα γνωστές σκληρές θέσεις της, ενώ πληροφορίες αναφέρουν οτι σε τράπεζες και ΔΕΚΟ θα δοθούν αυξήσεις ύψους 9-10%. Στη ΓΣΕΕ υπάρχει ένταση και προβληματισμός καθώς δεν συμφωνούν όλες οι παρατάξεις για τη στάση που πρέπει να τηρηθεί απέναντι στον κοινωνικό διάλογο".

    Σύμφωνα με την ΑΥΡΙΑΝΗ, "την Πέμπτη, θα καθοριστούν οι όροι με τους οποίους θα κατευθυνθεί ο κοινωνικός διάλογος, καθώς θα πραγματοποιηθεί η πρώτη επίσημη συζήτηση για το θέμα αυτό, υπό τον πρωθυπουργό. Ωστόσο, αναμένεται να εκδηλωθούν και οι διαφορές ανάμεσα στους υπουργούς Εργασίας και Εθνικής Οικονομίας. Οπως είναι γνωστό - και παρά τους ισχυρισμούς των ιδίων - ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου διαφωνεί με τις θέσεις που στηρίζουν οι τεχνοκράτες του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και με τον κ. Παπαντωνίου".

    [3] Ελληνοτουρκικά

    Η ΕΣΤΙΑ γράφει οτι "συμφώνως προς αποκλειστικάς πληροφορίας ευρίσκεται εις εξέλιξιν αμερικανικόν σχέδιον αμέσου εμπλοκής του ΝΑΤΟ εις τα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακόν. Ηδη κατά την διάρκειαν σημαντικής Διασκέψεως την 21ην και 22αν Απριλίου εις την έδραν της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, θα εξετασθούν, μεταξύ άλλων, αι Ελληνοτουρκικαί σχέσεις αλλά και αι πτήσεις αεροσκαφών υπεράνω της Κύπρου. Είναι δε η πρώτη φορά κατά τα τελευταία έτη που ασχολείται επισήμως με το Κυπριακόν, έστω και δια το συγκεκριμένον θέμα".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ αναφέρει οτι "η ασυνήθης για τα διπλωματικά δεδομένα παρέμβαση του κ. Νάϊλς δημιουργεί έντονα ερωτηματικά ιδιαίτερα για τη χρονική στιγμή που πραγματοποιείται με δεδομένο μάλιστα οτι η ΕΕ έχει εντατικοποιήσει τις προσπάθειές της για έναν ενεργότερο ρόλο στα ελληνοτουρκικά. Ο τρόπος και ο χρόνος εκδήλωσης της αμερικανικής παρέμβασης χαρακτηρίζεται από διπλωματικούς κύκλους ως προάγγελος εξελίξεων, ενώ κάποιοι δεν διστάζουν να μιλήσουν για αμερικανικό σχέδιο που κρύβεται πίσω απο τη συνέντευξη Νάϊλς".

    Σύμφωνα με τα ΝΕΑ "την πρόθεση της αμερικανικής πλευράς να επέμβει σε περίπτωση που η Τουρκία προχωρήσει σε κάποια στρατιωτική ενέργεια στο Αιγαίο εκφράζει ο αμερικανός πρεσβευτής στην Ελλάδα, Τόμας Νάϊλς ο οποίος τάσσεται υπέρ της έναρξης μιας διαδικασίας βήμα προς βήμα για την αποκλιμάκωση της έντασης. Την ίδια στιγμή, στάση αναμονής τηρεί η Αθήνα ενόψει της 15ης Μαρτίου κατά την οποία αναμένεται να υπάρξει συνάντηση Τσιλέρ - Γ. Παπανδρέου στο περιθώριο της Συνόδου "Ευρω-Μεντ" στη Μάλτα. Από τη συνάντηση θα γίνει σαφές κατά πόσον και η πολιτική ηγεσία της Τουρκίας φαίνεται διατεθειμένη να βοηθήσει για τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων μετά και την "επίθεση φιλίας" Καρανταγί".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ ισχυρίζεται οτι "έντονες αντιδράσεις προκαλεί για μια ακόμα φορά στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ η εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης και ειδικότερα οι χειρισμοί στα εθνικά μας θέματα, καθώς η κινητικότητα που εμφανίζεται το τελευταίο διάστημα - κυρίως μέσω δηλώσεων αρμοδίων κυβερνητικών παραγόντων - ερμηνεύεται ως σταδιακή διολίσθηση από τις μέχρι τώρα θέσεις. Το Σκοπιανό και τα ελληνοτουρκικά βρίσκονται στο επίκεντρο της διαφαινόμενης κινητικότητα, αλλά και των αντιδράσεων στο ΠΑΣΟΚ, μετά και τις απαράδεκτες δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Θ. Πάγκαλου σε γερμανική εφημερίδα όπου και συνέδεσε το Ισλάμ με τον ευρωπαϊκό πολιτισμό και χαρακτήρισε - αναφερόμενος στα Σκόπια - δευτερεύον το θέμα του ονόματος".

    Οπως υποστηρίζει η ΕΞΟΥΣΙΑ,"θετικές είναι οι πρώτες αντιδράσεις της Αγκυρας στην πρόταση της Αθήνας περί σύστασης μιας μικτής επιτροπής εμπειρογνωμόνων, η οποία θα επεξεργαστεί θέματα ερμηνείας και εφαρμογής του συνολικού νομικού πλαισίου που διέπει τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Ονούρ Οϊμέν, με αποκλειστική δήλωσή του στον ανταποκριτή της εφημερίδας στην Αγκυρα Γκοχάν Εράν τονίζει οτι "το τουρκικό ΥΠΕΞ επεξεργάζεται την πρόταση της Αθήνας" ενώ αποκαλύπτει οτι ήδη "ήρθαμε σε επαφή με την ελληνική πλευρά για περισσότερες διευκρινήσεις γύρω από τα πιθανά επόμενα βήματα".

    [4] Οι εξελίξεις στην Αλβανία

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει οτι "η πρόταση της Ιταλίας για εγκατάσταση των ελληνικών στρατευμάτων την αλβανική πόλη Λέζα, 90 χιλιόμετρα βορείως των Τιράνων συνεχίζει να προκαλεί ένταση στις σχέσεις Αθήνας-Ρώμης. Μιλώντας ο υπουργός Αμύνης Ακης Τσοχατζόπουλος με δηλώσεις του άφησε ανοικτό ακόμη και το ενδεχόμενο μη συμμετοχής της χώρας μας εφόσον βέβαια στις σημερινές συζητήσεις δεν γίνεται αποδεκτό το αίτημά μας για εγκατάσταση του ελληνικού τάγματος στα Τίρανα, αλλά και συμβολική συμμετοχή στη Β. Ηπειρο".

    Η ΝΙΚΗ αναφέρει οτι "η Αθήνα εξετάζει το ενδεχόμενο μη συμμετοχής ελληνικών δυνάμεων στην πολυεθνική δύναμη που θα πάει στην Αλβανία, ενώ κρίσιμη θεωρείται η σημερινή μέρα για την επιχείρηση, αφού οι εκπρόσωποι των χωρών που θα συμμετάσχουν, παίρνουν τις τελικές αποφάσεις στη Ρώμη. Ο Ακης Τσοχατζόπουλος, υιοθετώντας υψηλούς, αλλά παράλληλα προσεκτικούς τόνους, χαρακτήρισε "παράλογο το να πιστεύει κανείς οτι θα λάβει μέρος σε μια επιχείρηση ανθρωπιστικής βοήθειας, προκειμένου να βοηθήσει μια γειτονική χώρα και να πάει κάτω από όρους, οι οποίοι δεν ικανοποιούν τη χώρα που έχει την πρωτοβουλία της συμμετοχής".

    Σύμφωνα με τον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ, "εν αναμονή της οριστικής απόφασης που θα ληφθεί σήμερα στη Ρώμη, η ελληνική κυβέρνηση προειδοποιεί επισήμως οτι αν δεν γίνει αποδεκτή η πρότασή της για τον τόπο όπου θα αναπτυχθούν και θα δράσουν οι άνδρες της ελληνικής αποστολής, η Ελλάδα δεν πρόκειται να συμμετάσχει στην πολυεθνή δύναμη. Σύμφωνα με χθεσινοβραδινές πληροφορίες έγινε δεκτό σε πολιτικό επίπεδο το ελληνικό αίτημα και θα υπάρξει συμβολική εκπροσώπηση της Ελλάδας στην Αυλώνα".

    Το ΕΘΝΟΣ υποστηρίζει οτι είναι "στο περιθώριο η Ελλάδα, στην πρώτη θέση η Τουρκία. Αυτή είναι η απίστευτη εικόνα που προκύπτει σύμφωνα με χθεσινά δημοσιεύματα του ιταλικού τύπου από τις νέες ιταλικές προτάσεις για την ανάπτυξη της Διεθνούς Δύναμης Προστασίας στην Αλβανία. Η επιχείρηση όπως αποφασίστηκε το Σάββατο, θα ονομάζεται "Αυγή". Ενώ όμως στην "Αυγή" η Ελλάδα έδειξε από την πρώτη στιγμή να συμμετέχει με την τρίτη κατά σειρά μεγαλύτερη δύναμη μετά την Ιταλία και τη Γαλλία τελικά οι προτάσεις της ιταλικής διοίκησης επιμένουν να στέλνουν τους Ελληνες στρατιώτες στην ξεχασμένη πολίχνη Λέσα 60-70 χιλιόμετρα βόρεια των Τιράνων. Η μόνη "παραχώρηση" που ευαρεστήθηκαν να κάνουν οι Ιταλοί επιτελείς ήταν να επιτρέψουν σε ένα ελληνικό λόχο να εγκατασταθεί μαζί με Ιταλούς και Ρουμάνους στρατιώτες στο Αργυρόκαστρο".

    [5] Συνέντευξη Κρανιδιώτη

    "Τη βεβαιότητα οτι η Ελλάδα θα επιτύχει τη συμμετοχή της στη διοίκηση της πολυεθνούς στρατιωτικής δύναμης, που θα μεταβεί στην Αλβανία, καθώς και την παρουσία ενός συμβολικού, έστω αριθμού Ελλήνων στρατιωτών στις περιοχές της ελληνικής μειονότητας, εκφράζει ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννος Κρανιδιώτης σε συνέντευξή του στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ. Ο κ. Κρανιδιώτης απορρίπτει τις επικρίσεις, σύμφωνα με τις οποίες, η κυβέρνηση δεν διέγνωσε εγκαίρως την τροπή των πολιτικών εξελίξεων στην Αλβανία. Δεν αποκλείει αναγνώριση των Σκοπίων με ονομασία σύνθετη ή παράγωγη του όρου "Μακεδονία" και διαμηνύει στη βρετανική κυβέρνηση οτι η Κύπρος δεν πρόκειται να καταστεί όμηρος της τουρκικής πλευράς ως προς την ένταξή της στην ΕΕ. Ο υφυπουργός Εξωτερικών δηλώνει επιφυλακτικός έναντι της χειρονομίας Καρανταγί και αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να διεκδικήσει μελλοντικώς το αξίωμα του προέδρου της Κύπρου".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02d run on Tuesday, 8 April 1997 - 4:54:46 UTC