Browse through our Interesting Nodes for Real Estate Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 97-05-02

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 02/05/1997


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [3] Εσωκομματικά ΠΑΣΟΚ
  • [4] Εκλογές στη Βρετανία
  • [5] Κυπριακό
  • [6] Εργατική Πρωτομαγιά
  • [7] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 02/05/1997
  • [8] Τράπεζα Κεντρικής Ελλάδος-Ιδιωτικοποίηση

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 02/05/1997 (ΑΠΕ)

    Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, η νίκη του Τόνι Μπλέρ στις βρετανικές εκλογές και οι εορτασμοί της Πρωτομαγιάς είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ξηλώνει το κράτος του Ανδρέα. Απίστευτης έκτασης εκκαθαρίσεις από τον Σημίτη.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Ράμπο" και στο Δημόσιο. Θα ελέγχουν τους υπαλλήλους.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Εγκλημα στο κάστρο των νεκρών 6 νέοι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

    Η ΑΥΓΗ: Συννεφιασμένη Πρωτομαγιά.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Το λιμάνι του Ανδρέα και της Μιμής στο Φισκάρδο της Κεφαλλονιάς.

    ΕΘΝΟΣ: Σημίτης: Δεν αλλάζω υπουργούς.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Νάτανε Μίκη μου η πολιτική ... βιολί.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Αβανταδόρος του Κων. Σημίτη ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Εγκλημα εκ προμελέτης. Κακοφτιαγμένοι δρόμοι.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Γεράκια οι Τούρκοι "σοφοί".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Επιλογή ρήξης σε όλα τα μέτωπα από το ΚΚΕ.

    Η ΕΣΤΙΑ: Ραγδαίαι εξελίξεις μετά τας επαφάς Πάγκαλου-Τσιλέρ εις τα ελληνοτουρκικά.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Διάλογος σκοπιμότητας.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Σαρώνεται το πελατειακό κράτος.

    ΤΑ ΝΕΑ: Βάζει πάγο ο Σημίτης για τις "διαρροές".

    ΝΙΚΗ: Μήνυμα Σημίτη προς "32".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Λαοθάλασσα ταξικής Πρωτομαγιάς στο Σύνταγμα.

    [2] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Οι εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις θα αποτελέσουν αντικείμενο της σημερινής σύσκεψης της κυβερνητικής επιτροπής υπό τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, γράφουν οι εφημερίδες.

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει ότι "με τους πιο σκληρούς διαπραγματευτές - γνωστούς από το παρελθόν - προσέρχεται η Αγκυρα στο διάλογο των επιτροπών εμπειρογνωμόνων. Την ίδια στιγμή, Πάγκαλος και Τσιλέρ με δύο συναντήσεις μέσα σ'ένα 24ωρο, επιμένουν στην ταχεία προσέγγιση για την επίλυση των προβλημάτων".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ προσθέτει ότι "η κυβέρνηση Σημίτη προχωρεί στον άνευ όρων ελληνοτουρκικό διάλογο και ο κ. Πάγκαλος καταχειροκροτείται στην Κωνσταντινούπολη".

    Το ΕΘΝΟΣ υποστηρίζει ότι κανονίστηκε "νέο ραντεβού μετά τη συνάντηση στην Πόλη. Ο Γ. Παπανδρέου θα συναντηθεί τη Δευτέρα με τον Ο. Οϊμέν μετά το τέτ-α-τέτ Πάγκαλου-Τσιλέρ. Στην κυβερνητική επιτροπή οι εξελίξεις".

    Η ΑΥΓΗ αναφέρει ότι "μετά την αισιοδοξία που δημιουργήθηκε για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων με τις εγκάρδιες συναντήσεις Πάγκαλου-Τσιλέρ στο Λουξεμβούργο και προχθές στην Κωνσταντινούπολη, η κυβερνητική κρίση που σοβεί στην Τουρκία προβληματίζει την Αθήνα για τον αντίκτυπο που θα έχει επί των διμερών σχέσεων".

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ, "τη νέαν κατάστασιν που δημιουργείται εκ της σχεδιαζομένης Επιτροπής και εκ των δύο συναντήσεων που είχον οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδος και της Τουρκίας επεσήμανε σύμπασα η Αντιπολίτευσις, πλην του ΚΚΕ. Χαρακτηριστικώς, η "Νέα Δημοκρατία" επεσήμανεν ότι "η αυτονόητη διατήρηση των ελληνικών επιφυλάξεων στα χρηματοδοτικά πρωτόκολλα της Κοινότητος προς την Τουρκία, εξουδετερώνεται από τη λειτουργία και τη σύσταση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ισχυρίζεται ότι "η Ελλάς και η Τουρκία δέχονται να συνδιαλεχθούν υπό διεθνή πίεση-εποπτεία, αλλά με διαφορετικά κίνητρα και στόχους κάθε μία".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ επισημαίνει ότι διαπράττονται "επικίνδυνες επιπολαιότητες της αντιπολίτευσης στα ελληνοτουρκικά". Η εφημερίδα προσθέτει ότι "χωρίς θέση η ΝΔ και τα άλλα κόμματα, καταφεύγουν σε φθηνή ρητορική, βοηθούσης όμως και της κυβερνητικής διγλωσσίας. Σαφής διαφοροποίηση Μητσοτάκη. Οι σαφείς δηλώσεις του Θ. Πάγκαλου για τα ελληνοτουρκικά δεν έτυχαν της δέουσας ανταπόκρισης από την αντιπολίτευσης. Για άλλη μια φορά πρυτάνευσαν η φθηνή ρητορική και η επικίνδυνη επιπολαιότητα".

    Κατά την Αθηναϊκή "το πρώτο "τεστ συνοχής" των κυβερνητικών απόψεων για τον ελληνοτουρκικό διάλογο, που αρχίζει με τη συγκρότηση κοινής επιτροπής εμπειρογνωμόνων Ελλάδας-Τουρκίας (όπως αποφασίστηκε στο Λουξεμβούργο και "προωθήθηκε" με τη συνάντηση Πάγκαλου-Τσιλέρ στην Κωνσταντινούπολη) θα δοθεί σήμερα με τη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής τη Δευτέρα στο Εκτελεστικό Γραφείο του ΠΑΣΟΚ και την Τετάρτη στην Κοινοβουλευτική Ομάδα".

    [3] Εσωκομματικά ΠΑΣΟΚ

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "με 250 θέσεις στην κρατική μηχανή επιχειρεί ο Κ. Σημίτης να αντιμετωπίσει τους εσωκομματικούς του αντιπάλους. Ετσι, χθες το βράδυ, προσθέτει η εφημερίδα, ο πρωθυπουργός απέστειλε επιστολή προς τους υπουργούς και υφυπουργούς με την οποία τους καλεί να μεριμνήσουν, ώστε όσοι κατέχουν θέσεις που εντάσσονται στον κύκλο των αρμοδιοτήτων ενός εκάστου των υπουργείων και δεν επιθυμούν να είναι υποψήφιοι βουλευτές στις επόμενες εκλογές, να υποβάλουν γραπτή δήλωση. Διαφορετικά, οφείλουν να παραιτηθούν έως την 30η Ιουνίου 1997".

    ΤΑ ΝΕΑ αναφέρουν ότι "ξεκαθάρισμα προς όλες τις πλευρές του κόμματος προγραμματίζει για τη σύνοδο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, την ερχόμενη Τετάρτη ο κ. Κ. Σημίτης. Ο πρωθυπουργός είναι έντονα δυσαρεστημένος από την κακή εικόνα που έχει δημιουργηθεί λόγω των "διαρροών" περί ανασχηματισμού αλλά και λόγω της προσπάθειας οργανωμένης εμφάνισης εσωκομματικής αντιπολίτευσης. Ωστόσο, τα στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης ετοιμάζουν νέα επιστολή, ενώ επανασυσπειρώνεται και το μπλοκ των "εκσυγχρονιστών".

    Ο ΛΟΓΟΣ υποστηρίζει ότι "ισχυρό ράπισμα στο πελατειακό κράτος επιχειρεί ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης με την απόφασή του να ζητήσει την παραίτηση εκατοντάδων στελεχών του ευρύτερου δημόσιου τομέα που επιθυμούν να πολιτευτούν στις επόμενες εκλογές".

    [4] Εκλογές στη Βρετανία

    Το σύνολο των εφημερίδων γράφει ότι "μετά από 18 χρόνια ο Τόνι Μπλέρ έβαλε και πάλι τους Εργατικούς στο Νο 10 της Ντάουνιγκ Στρίτ, εξασφαλίζοντας στο κόμμα του σαρωτική νίκη με 47% και 409 έδρες σε σύνολο 659 στο Κοινοβούλιο. Ο 43χρονος Μπλέρ που είναι παντρεμένος και έχει τρία παιδιά, είναι ο νεότερος πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας των τελευταίων 100 χρόνων. Η νίκη των Εργατικών σηματοδοτεί μια νέα πορεία για τη Βρετανία".

    [5] Κυπριακό

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει ότι " τη διεξαγωγή τριών γύρων διαβουλεύσεων προβλέπει το σχέδιο των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό. Οπως μετέδωσε το ΡΙΚ, ο πρώτος γύρος θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη και σ'αυτόν θα προεδρεύσει ο ίδιος ο Γ.Γ. του ΟΗΕ Κόφι Ανάν. Ο δεύτερος γύρος θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Αύγουστο στη Γενεύη και ο τρίτος στη Λευκωσία. Στους δύο αυτούς γύρους θα προεδρεύει ο νέος ειδικός σύμβουλος του Γ.Γ. Ντιέγκο Κόρντοβες. Το προσεχές δεκαπενθήμερο θα αφιερωθεί σε εσωτερικές διαβουλεύσεις, ενώ στο τέλος του μήνα θα επισκεφθεί το τρίγωνο Αθήνα-Λευκωσία-Αγκυρα ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας των Ην. Εθνών Κιάννα Πρέντεργκαστ για μια πρώτη βολιδοσκόπηση των ενδιαφερομένων μερών. Το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου ο Πρέντεργκαστ θα επισκεφθεί την Κύπρο για να επιδώσει τις προσκλήσεις για τις απευθείας συνομιλίες".

    [6] Εργατική Πρωτομαγιά

    Το σύνολο των εφημερίδων γράφει ότι "υπό τις πιο αντίξοες συνθήκες (καταρρακτώδης βροχή, χωριστές συγκεντρώσεις, περίοδος διακοπών) διεξήχθησαν οι εκδηλώσεις -χθες- για να τιμηθεί η επέτειος της εργατικής Πρωτομαγιάς".

    Η ΑΥΓΗ αναφέρει ότι "τα σύννεφα των προβλημάτων, όπως η ανεργία που αυξάνεται, η νέα φτώχεια και ο κοινωνικός αποκλεισμός που αποσυνθέτουν την κοινωνική συνοχή, ρίχνουν βαριά τη σκιά τους στο σήμερα και το αύριο εκατομμυρίων εργαζομένων, που όμως και χθες αμφισβήτησαν τις πολιτικές των αρχιτεκτόνων των κοινωνικών των δύο τρίτων. Εργαζόμενοι και συνδικάτα θα δοκιμαστούν ακόμη σκληρά μπροστά στη γενικευμένη επίθεση για ανατροπή θεμελιωδών δικαιωμάτων".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ υποστηρίζει ότι "ακόμη και στο ... αμφιθέατρο του κτιρίου της Γ.Σ.Ε.Ε. θα χωρούσε η χθεσινή συγκέντρωση των κορυφαίων συνδικαλιστικών οργανώσεων στο Πεδίον του Αρεως για την Εργατική Πρωτομαγιά. Οι εργαζόμενοι γύρισαν την πλάτη στις φιλοκυβερνητικές πλειοψηφίες που ελέγχουν τη Γ.Σ.Ε.Ε. και την Α.Δ.Ε.Δ.Υ. συναισθανόμενοι προφανώς ότι εν όψει της επερχόμενης αντεργατικής λαίλαπας έχουν ουσιαστικά να αγωνιστούν μόνοι τους με τον κοινωνικό διάλογο να αρχίζει στις 14 Μαϊου".

    [7] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 02/05/1997

    Αθήνα, Ελλάδα, 02/05/1997 (ΑΠΕ)

    Τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού τύπου είναι τα εξής: η ιδιωτικοποίηση της Τραπέζης Κεντρικής Ελλάδος, η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από το Δ.Ν.Τ. και ο κοινωνικός διάλογος.

    ΕΞΠΡΕΣ: "Αξιολόγηση από στελέχη του Δ.Ν.Τ. για το σύνολο της οικονομικής πολιτικής".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Ποιες επιχειρήσεις "σβήνει" η εφορία - Κλείνουν οι μικροί - Ανοίγουν Ε.Π.Ε και Α.Ε".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Οκτώ μνηστήρες για την Τράπεζα Κεντρικής Ελλάδος. Εντονότατο και απρόσμενο ενδιαφέρον για την εξαγορά του 56%".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Στήριξη του κόμματος ζητάει ο πρωθυπουργός για το διάλογο. Ξεκινάει πανηγυρικά στις 14 Μαϊου".

    [8] Τράπεζα Κεντρικής Ελλάδος-Ιδιωτικοποίηση

    Η ΗΜΕΡΗΣΙΑ αναφέρει ότι "οκτώ προσφορές υπεβλήθηκαν, τελικώς, για την εξαγορά του 56,5% των μετοχών της Τραπέζης Κεντρικής Ελλάδος από την ΑΤΕ. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ προσφορές υπέβαλλαν οι τράπεζες: Εργασίας, Ευρωεπενδυτική, Ευρωπαϊκή Λαϊκή, Κύπρου, Πειραιώς, Aspis Bank, Eγνατία και Nova Scotia. Πρόκειται για δεσμευτικές προσφορές και η τελική επιλογή του πλειοδότη θα γίνει από τις συμβούλους ABN AMRO και Deloitte and Touche έως την 30ή Ιουνίου".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02g run on Friday, 2 May 1997 - 14:51:26 UTC