Search our News Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 97-05-08

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 08/05/1997


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Η συνεδρίαση ΚΟ του ΠΑΣΟΚ
  • [3] Ελληνοτουρκικά
  • [4] Αρχεία Καραμανλή
  • [5] Κυπριακό
  • [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 08/05/1997
  • [7] Χρηματιστήριο - Ξένοι επενδυτές

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 08/05/1997 (ΑΠΕ)

    Η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, τα αρχεία Καραμανλή και οι συνεχιζόμενες αντιδράσεις καθώς και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Θύελλα στο ΠΑΣΟΚ. Ξέσπασαν όλοι κατά Σημίτη για τα ελληνοτουρκικά.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Βόμβα για την ιδιοκτησία. Στον αέρα χιλιάδες σπίτια, οικόπεδα, αγροτεμάχια. Μπαίνουν σε περιπέτειες οι μισοί Ελληνες.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Ξένοι στο ίδιο Κόμμα. Σκηνές και κόντρες απείρου κάλλους, στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ.

    Η ΑΥΓΗ: Γκρίζα ζώνη στο ΠΑΣΟΚ για τα ελληνοτουρκικά. Συνεχίζονται οι παλινωδίες για την επιτροπή εμπειρογνωμόνων.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Εντολή Θεού η βία και νοθεία.

    ΕΘΝΟΣ: Αντ'αυτού ο ... θείος. Ο Καραμανλής δείχνει την έξοδο στους βασιλόφρονες της ΝΔ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Εθνικά "νεκρός" ο γέρων της Πολιτείας.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Ακουσε τα εξ αμάξης. Και επισήμως δύο ΠΑΣΟΚ στη συνεδρίαση της ΚΟ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Σεξ ψέματα και υποχωρήσεις. Εκρηξη στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ για τα ελληνοτουρκικά.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Αντεπίθεση Σημίτη-Πάγκαλου. Μπηχτές από "32".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Σύγκρουση δύο κόσμων στο ΠΑΣΟΚ. Πρεμιέρα ρήξης (στη χθεσινή ΚΟ) Σημίτη- "32".

    Η ΕΣΤΙΑ: Ανοικταί παραμένουν αι διαφοραί εις το ΠΑΣΟΚ δια τα ελληνοτουρκικά.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Πυγμή επισείει ο Κ. Σημίτης κατά των "32".

    Ο ΛΟΓΟΣ: Επιθετική εξωτερική πολιτική.

    ΤΑ ΝΕΑ: Βεντέτα Πάγκαλου-Αρσένη.

    ΝΙΚΗ: Ανοιξαν μέτωπο δια ... λόγου. Προειδοποιητικά πυρά χθες στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Γιορτάζουν ... το ξεζούμισμα του λαού και της χώρας. Με αφορμή τα 40χρονα από την ίδρυση της ΕΟΚ.

    [2] Η συνεδρίαση ΚΟ του ΠΑΣΟΚ

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει ότι "αιφνιδιάζοντας τους εσωκομματικούς του αντιπάλους και επιχειρώντας, προφανώς, μια επίδειξη πυγμής, ο κ. Κ. Σημίτης επέλεξε τη χθεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ για να αναδείξει την εκρηκτική διάσταση, που υφίσταται στο κυβερνών κόμμα. Ετσι, ο πρωθυπουργός επιτέθηκε με πρωτοφανή σφοδρότητα στους 32 βουλευτές, οι οποίοι είχαν εκφράσει επιφυλάξεις για τους χειρισμούς στα ελληνοτουρκικά".

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ, "παρά την αναδίπλωσιν των δύο πλευρών κατά το πέρας της χθεσινής συνεδριάσεως της Κοινοβουλευτικής Ομάδος του ΠΑΣΟΚ, το βαθύ χάσμα που χωρίζει τους βουλευτάς της Συμπολιτεύσεως, με πόλους τους αποκαλουμένους "εκσυγχρονιστές" του κ. Σημίτη αφ'ενός και τους "προεδρικούς" της παλαιάς φρουράς αφ'ετέρου, δεν κατέστη δυνατόν να γεφυρωθή".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει ότι "το δικό του εσωκομματικό δράμα περνά ο Κώστας Σημίτης αλλά μέσα στην ατυχία του είναι ... τυχερός αφού τα τεκταινόμενα στο ΠΑΣΟΚ βρίσκονται σε δεύτερη μοίρα, στην δεύτερη γραμμή επικαιρότητας".

    Η ΑΥΓΗ υποστηρίζει ότι στήθηκε χθες "σκηνικό σύγκρουσης, χωρίς πάντως ουσιαστικό περιεχόμενο για τα ελληνοτουρκικά στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ καθώς ο πρωθυπουργός και οι 32 -οι βουλευτές δηλαδή που απέστειλαν τη γνωστή επιστολή ανησυχίας για τα εθνικά- διεσταύρωσαν τα ξίφη τους".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ ισχυρίζεται ότι "η άρση της ελληνικής αντίρρησης στο Χρηματοδοτικό Πρωτόκολλο της Τουρκίας με την ΕΕ θα γίνει δυνατή μόνον όταν η Τουρκία αποδεχτεί τις τρεις ελληνικές προϋποθέσεις για την τήρηση και εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου και ως εκ τούτου όταν αποδεχτεί η Τουρκία να προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για το θέμα των Ιμίων. Την πρόταση αυτή έκανε ο Κ. Σημίτης στην ομιλία του στην ΚΟ παρουσιάζοντας τη βήμα βήμα προσέγγιση με την Τουρκία με στόχο να αποκατασταθεί κλίμα εμπιστοσύνης στις σχέσεις των δύο χωρών" .

    "Κομμένο στα δύο, και τυπικά, είναι, κατά τον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ από χθες το ΠΑΣΟΚ. Στη χθεσινή συνεδρίαση της ΚΟ στην αίθουσα Γερουσίας της Βουλής οι "εκσυγχρονιστές" του Κ. Σημίτη και οι "παλαιοκομματικοί" των Α. Τσοχατζόπουλου και Γ. Αρσένη έδωσαν μια πολύ κακή παράσταση, που ξεκίνησε με το κόμμα στα πρόθυρα νευρικής κρίσης, συνεχίστηκε με ένα γενικό αλαλούμ και κατέληξε με τη διαπίστωση του πρωθυπουργού ότι "όλοι είμαστε σύμφωνοι".

    [3] Ελληνοτουρκικά

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει ότι "αποδέκτης ασφυκτικών πιέσεων για τον εκφυλισμό στοιχειωδών κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας στο Αιγαίο, με στόχο τη μετατροπή του Αρχιπελάγους σε ΝΑΤΟϊκή λίμνη, έγινε ο υφυπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Δημήτρης Αποστολάκης, κατά τη διάρκεια των συζητήσεων που είχε με τον Αμερικανό ομόλογό του κ. Τζόν Λόνταλ, στο πλαίσιο της 6ης Συνόδου της Συμβουλευτικής Επιτροπής Υψηλού Επιπέδου Ελλάδος-ΗΠΑ".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει ότι "εμπλοκή στη λειτουργία των ομάδων εμπειρογνωμόνων Ελλάδος και Τουρκίας προκαλούν οι προκλητικές μεθοδεύσεις της τελευταίας, η οποία, πλήρως ευθυγραμμισμένη με τις επιδιώξεις της ολλανδικής προεδρίας επιχειρεί να μετατρέψει την όλη διαδικασία σε απ'ευθείας ελληνοτουρκικό διάλογο".

    Κατά την ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ "υπό την πίεση της Ουάσιγκτον και παρά τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, η κυβέρνηση οδηγείται - παρότι δεν το ομολογεί- σε διάλογο με την Αγκυρα, χωρίς την εξασφάλιση των στοιχειωδών προϋποθέσεων του σεβασμού του διεθνούς δικαίου και των υφισταμένων συνόρων και την αποφυγή απειλών και βίας".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ ισχυρίζεται ότι "το ... εναρκτήριο λάκτισμα των εργασιών της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων μετατίθεται χρονικά τουλάχιστον για μια εβδομάδα, καθώς η Αθήνα διεμήνυσε και επισήμως στην ολλανδική προεδρία ότι πριν από την έναρξη του διαδικαστικού διαλόγου θα πρέπει να υπάρξει μια ανταλλαγή γραπτών υπομνημάτων με τις απόψεις των δύο πλευρών".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ υποστηρίζει ότι ο Θ. Πάγκαλος επιχειρεί "να αναιρέσει αυτά που συμφώνησε στο πρόσφατο Συμβούλιο Σύνδεσης ΕΕ-Τουρκίας στο Λουξεμβούργο απαρνούμενος το γραπτό κείμενο της ολλανδικής προεδρίας, στο οποίο ο ίδιος συναίνεσε και το οποίο επικαλούνται (ευλόγως) οι Τούρκοι, προδικάζοντας στα μέσα του μήνα κοινή συνεδρίαση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, στα μέσα Μαϊου, επί ολλανδικού εδάφους".

    [4] Αρχεία Καραμανλή

    Ο ΛΟΓΟΣ γράφει ότι "στάση σιωπής κρατάει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κώστας Καραμανλής μπροστά στα πυροτεχνήματα που εκτοξεύονται από τον Γλίξμπουργκ και την αιχμηρή-εύγλωτη, πλέον, παρέμβαση του ιδρυτή της παράταξης, προς όλους όσους εξακολουθούν να αναπολούν θρόνους και στέμματα".

    Η ΝΙΚΗ αναφέρει ότι "μολονότι ο ιδρυτής της ΝΔ Κωνσταντίνος Καραμανλής διαψεύδει ότι το 1996 ζήτησε ως όρο για να επιστρέψει στην Ελλάδα την επιβολή δικτατορίας, απο τα ντοκουμέντα του "Αρχείου" του προκύπτει ότι δεν απέκλειε "την λύση της εκτροπής". Οπως αναφέρει ο ίδιος στο "Αρχείο" του, κατά τη διάρκεια των δύο συναντήσεων που είχε εκείνη την περίοδο με τον απεσταλμένο του τέως βασιλιά Δ. Μπίτσιο, αφού του απέκλεισε την πιθανότητα επιστροφής του από το Παρίσι, του συνέστησε τη διεξαγωγή εκλογών - υπό την προϋπόθεση βεβαίως ότι ο Γ. Παπανδρέου "θα υποχρεωνόταν να πολιτευθεί μετά τις εκλογές νομιμοφρόνως".

    Σύμφωνα με την ΑΘΗΝΑΪΚΗ "νέο λάδι στη φωτιά, που ο ίδιος άναψε και φούντωσε τις τελευταίες μέρες στη ΝΔ, έριξε, χθες, ο ιδρυτής της. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής με καθυστέρηση μιας μέρας, σχολίασε με λακωνική δήλωσή του, την ανακοίνωση του έκπτωτου μονάρχη Κωνσταντίνου "μαλώνοντας" τους βασιλικούς για τις απόψεις που διατηρούν".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ υποστηρίζει ότι έχουμε συνέχεια στο σίριαλ "με τίτλο "ποιος ήθελε να πρωτοκάνει πραξικόπημα τη δεκαετία του 1960" είχαμε χτες με την ανταπάντηση του τέως προέδρου της Δημοκρατίας στα όσα του καταμαρτυρούσε προχτές ο Γλίξμπουργκ για την επιθυμία του Κ. Καραμανλή το 1966 να επανέλθει στην Ελλάδα μόνο εάν γινόταν δικτατορία".

    Το ΕΘΝΟΣ ισχυρίζεται ότι "πολιτική παρέμβαση την πρώτη μετά τη λήξη της προεδρικής του θητείας, έκανε χτες ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Απαντώντας στη δήλωση του έκπτωτου μονάρχη, έδειξε στους βασιλικούς την έξοδο από το κόμμα που ίδρυσε".

    [5] Κυπριακό

    ΤΑ ΝΕΑ με τίτλο "Ατυπο μορατόριουμ στην Κύπρο" γράφει ότι "ενδείξεις για την ενεργοποίηση της περίφημης αμερικανικής πρωτοβουλίας, που έχει ως στόχο την προώθηση λύσης στο Κυπριακό και τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων έχει η Αθήνα, η οποία με κάθε τρόπο επιχειρεί να τηρήσει στάση χαμηλών τόνων έναντι της Τουρκίας".

    [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 08/05/1997

    Αθήνα, Ελλάδα, 08/05/1997 (ΑΠΕ)

    Τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού τύπου είναι τα εξής:η άνοδος τιμών στο Χρηματιστήριο, η εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων και ο κοινωνικός διάλογος και η θέση των συνδικάτων.

    ΕΞΠΡΕΣ: "Νέα πρωθυπουργική παρέμβαση για το ξεμπλοκάρισμα των αποκρατικοποιήσεων".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: ""Μαγνήτες" για τους ξένους Δραχμή - Χρηματιστήριο, ευνοϊκό κλίμα από την σταθερή νομισματική πολιτική".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Η γραφειοκρατία αναβάλλει τους φόρους από το Ε9 - Μετά την ταλαιπωρία συμπλήρωσης το πρόβλημα τώρα στις εφορίες".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Διστακτικά τα συνδικάτα στις επαγγελίες για "αλλαγές με συναίνεση" ".

    [7] Χρηματιστήριο - Ξένοι επενδυτές

    Η ΗΜΕΡΗΣΙΑ αναφέρει ότι "μαγνήτη για τους ξένους επενδυτές αποτελεί η ελληνική αγορά χρήματος και κεφαλαίου, καθώς οι αποδόσεις στη δραχμή ξεπερνούν τις αποδόσεις των άλλων ευρωπαϊκών νομισμάτων και σε πολλές περιπτώσεις ακόμη και εκείνες των νομισμάτων αρκετών αναδυόμενων αγορών".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02g run on Thursday, 8 May 1997 - 15:15:10 UTC