Browse through our Interesting Nodes Collection Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 97-05-16

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 16/05/1997


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Απόσυρση τροπολογίας
  • [3] Κοινωνικός Διάλογος
  • [4] Ελληνοτουρκικά
  • [5] Αρχεία Καραμανλή
  • [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [7] Επιτόκια - Εθνική, Εμπορική Τράπεζα

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 16/05/1997 (ΑΠΕ)

    Οι αντιδράσεις των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και η απόσυρση τροπολογίας, ο κοινωνικός διάλογος, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ανταρσία βουλευτών κατά Σημίτη στη Βουλή. ΠΑΣΟΚ εναντίον ΠΑΣΟΚ.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΙΧ: πόσο πέφτουν οι τιμές για καινούργια και μεταχειρισμένα απο 1/1/1998.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Μαχαιριά απο 170 μαθητές για το Σκοπιανό.

    Η ΑΥΓΗ: Η τροπολογία έφυγε, τα σκουπίδια μένουν.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Ξεφτίλα της Μιμής στο Πάρκο.

    ΕΘΝΟΣ: Τι κρύβει το νέο μπλόκο. Βουλευτές ΠΑΣΟΚ κατά τροπολογίας ΠΑΣΟΚ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ετοίμαζαν το στρατό για καταστολή.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Αγριος καυγάς βουλευτών του ΠΑΣΟΚ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Κόλπο με τα φθηνά ΙΧ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Του πέταξαν σκουπίδια. Για πρώτη φορά τέτοια ανταρσία βουλευτών ΠΑΣΟΚ.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Με απόφαση ΥΠΕΘΟ φθηνά στεγαστικά δάνεια για δημοσίους υπαλλήλους.

    Η ΕΣΤΙΑ: Ηρνήθησαν να ψηφίσουν τροπολογία δια προσλήψεις βουλευταί του ΠΑΣΟΚ.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ανοίγει το ασφαλιστικό.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Μπλόκο στη μονιμοποίηση των εκτάκτων.

    ΤΑ ΝΕΑ: Χαράτσι στα μεταχειρισμένα ΙΧ.

    ΝΙΚΗ: Σκουπόξυλο απο 15 του ΠΑΣΟΚ.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Το 33% των παιδιών έχουν κάνει χρήση ναρκωτικών ουσιών.

    [2] Απόσυρση τροπολογίας

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει οτι "πρωτοφανής για τα κοινοβουλευτικά χρονικά ήταν η χτεσινή ενέργεια 15 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ να ζητήσουν ονομαστική ψηφοφορία εναντίον υπουργικής τροπολογίας. Μέσα στις τάξεις της πλειοψηφίας έχει διαμορφωθεί ένας σκληρός πυρήνας, που επιδίδεται σε κλεφτοπόλεμο. Εκμεταλλεύεται υπαρκτές αδυναμίες της κυβερνητικής δραστηριότητας, προβληματικές επιλογές και δυσκολίες στη σύνδεση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας με το Υπουργικό Συμβούλιο".

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ "ανταρσία βουλευτών του ΠΑΣΟΚ εις βάρος της Κυβερνήσεως, εσημειώθη χθες εις την Βουλήν με αφορμήν την μονιμοποίησιν εργαζομένων εις του Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοικήσεως. Το ενδιαφέρον εκ της στάσεως αυτής των κυβερνητικών βουλευτών δεν εντοπίζεται μόνον εις την διαπίστωσιν οτι η Κυβέρνησις αντιμετωπίζει σοβαρόν πρόβλημα κομματικής πειθαρχίας εξ αιτίας της συμπαγούς, ως φαίνεται, εσωκομματικής αντιπολιτεύσεως η οποία αναζητεί ευκαιρίας δια να εκδηλωθή".

    Η ΝΙΚΗ στο σχόλιό της επισημαίνει μεταξύ άλλων οτι "πολιτική απορριμμάτων εξακολουθεί να εφαρμόζει η κυβέρνηση και μάλιστα κυριολεκτικά. Χθες, αυτή η σοσιαλιστική - και κατά συνέπεια δημοκρατική - κυβέρνηση ετοιμαζότανε να ψηφίσει μια τροπολογία καθαρά ρουσφετολογική, σχετική με τη μονιμοποίηση κάποιων εκτάκτων στους ΟΤΑ".

    Η ΑΥΓΗ αναφέρει οτι "τη ρευστότητα και αναποτελεσματικότητα του πολιτικού συστήματος στην αντιμετώπιση καθημερινών προβλημάτων ανέδειξε, και μάλιστα με οριακό τρόπο, η χθεσινή υπαναχώρηση της κυβέρνησης, που οδήγησε στον "κάλαθο των αχρήστων" μια διακομματικής στήριξης τροπολογία για μονιμοποιήσεις στους δήμους - που έρχεται καθώς έχει ήδη ανοίξει η συζήτηση για τις δημοτικές εκλογές".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ υποστηρίζει οτι "στα δύο χωρίστηκε χθες το ΠΑΣΟΚ στη Βουλή με αφορμή την τροπολογία για τους εργαζομένους στους ΟΤΑ και για πρώτη φορά 15 βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος υπέβαλαν πρόταση ονομαστικής ψηφοφορίας αναγκάζοντας τον υπουργό Εσωτερικών αρχικά να την τροποποιήσει και τελικά να την πάρει πίσω".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ στο βασικό της σχόλιο ισχυρίζεται οτι "η τραγελαφική εικόνα που παρουσίασε χθες στη Βουλή η κυβέρνηση, με την άτακτη υποχώρησή της, μπροστά στον κίνδυνο να καταψηφιστεί η τροπολογία της για την επιλεκτική καταστρατήγηση του "νόμου Πεπονή" φανερώνει ανάγλυφα την προχειρότητα ακόμη και την οίηση της εξουσίας".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ εκτιμά οτι "με 'κατάρρευση' απειλήθηκε χθες στη Βουλή το κυβερνητικό οικοδόμημα, που σείστηκε συθέμελα απο τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν ανάμεσα στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ όταν επιχειρήθηκε μονιμοποίηση υπαλλήλων των δήμων και των κοινοτήτων κατά παρέκκλιση απο το νόμο Πεπονή".

    [3] Κοινωνικός Διάλογος

    Ο ΛΟΓΟΣ γράφει οτι "τρία σημεία θα περιλαμβάνει ο κοινωνικός διάλογος του μικρού πακέτου για το ασφαλιστικό. Οι συγχωνεύσεις των ομοειδών ασφαλιστικών ταμείων, η καλύτερη διαχείριση των αποθεματικών τους και η πάταξη της φοροδιαφυγής, θα είναι εκείνα τα θέματα που θα απασχολήσουν τον διάλογο που αρχίζει παράλληλα με αυτόν για τις εργασιακές σχέσεις".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ υποστηρίζει οτι "στη "λαιμητόμο" του κοινωνικού διαλόγου-απάτη βάζει η κυβέρνηση και το ασφαλιστικό, παράλληλα με την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και με τον ίδιο πάντα στόχο, την κατεδάφιση των κοινωνικών κατακτήσεων".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ αναφέρει οτι "η διαχείριση του ιλιγγιώδους ποσού των 2,3 τρις δρχ. των αποθεματικών των ταμείων, η ενοποίηση των ομοειδών ταμείων με πρώτο στον χώρο των Τραπεζών και η πάταξη της εισφοροδιαφυγής θα αποτελέσουν τα θέματα που αμέσως θα αντιμετωπίσουν ως "ώριμα αιτήματα " οι εμπλεκόμενοι και άμεσα ενδιαφερόμενοι φορείς που εκπροσωπούνται στον κοινωνικό διάλογο".

    [4] Ελληνοτουρκικά

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει οτι "η ελληνική πλευρά δεν επείγεται για την ενεργοποίηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων καθώς κυβερνητικές πηγές κατέστησαν χθες σαφές οτι το μνημόνιο των δύο Ελλήνων καθηγητών θα επιδοθεί στην Ολλανδική Προεδρία περί τα μέσα Ιουνίου, αν όχι αργότερα".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει οτι "ψυχραιμία και προσεκτικούς χειρισμούς στα ελληνοτουρκικά συνέστησε ο πρωθυπουργός κ. Σημίτης κατά τη διάρκεια της χθεσινής σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου με τις ηγεσίας των υπουργείων Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες κατά τη διάρκεια της σύσκεψης υπήρξε μια διάχυτη ατμόσφαιρα "αναβλητικότητας" ειδικά όσον αφορά τη λειτουργία των Ομάδων Εμπειρογνωμόνων, ενώ αποφασίστηκε οι Ελληνες "σοφοί" να μην στείλουν την έκθεση προς την ολλανδική προεδρία νωρίτερα απο την ερχόμενη εβδομάδα".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ ισχυρίζεται οτι "η κυβέρνηση διέψευσε χθες δια του εκπροσώπου της το αποκαλούμενο 'άτυπο εμπάργκο' παράδοσης οπλισμού απο την Ουάσιγκτον στην Αθήνα, αν και πληροφορίες φέρουν τις ΗΠΑ να δεσμεύουν και κονδύλια προς την Ελλάδα. Παράλληλα σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου έγινε ανασκόπηση των τρεχουσών εξελίξεων στα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό, ενω οι Ελληνες εμπειρογνώμονες εξακολουθούν να μελετούν το αντικείμενό τους".

    ΤΑ ΝΕΑ υποστηρίζουν οτι "σε ήσυχο καλοκαίρι στο Αιγαίο ελπίζει η κυβέρνηση, καθώς η κάποια ύφεση που παρατηρείται στις ελληνοτουρκικές σχέσεις τους τελευταίους μήνες έχει ως αποτέλεσμα την αισθητή μείωση των παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου απο τα τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη".

    Αντίθετα, η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ εκτιμά οτι "μείζον πολιτικό θέμα συνοχής δημιουργεί στην κυβέρνηση η ακολουθούμενη πολιτικά στα ελληνοτουρκικά. Η κρίση που υπέβοσκε απο καιρό ήλθε τελικά στην επιφάνεια χθες όταν μετά απο δίωρη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου των κ. Πάγκαλου, Τσοχατζόπουλου, Γ. Παπανδρέου και Αποστολάκη υπο την προεδρία του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη στάθηκε αδύνατο να εκδοθεί ακόμη και μια τυπική ανακοίνωση που να καλύπτει τις δύο 'αντιμαχόμενες' πλευρές -υπουργείο Εξωτερικών και Αμυνας".

    Σύμφωνα με τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ "πέντε μέτρα- "φωτιά" για την οικοδόμηση όχι... εμπιστοσύνης αλλά ελληνοτουρκικής συγκυριαρχίας στο Αιγαίο εξετάζει, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, η κυβέρνηση Σημίτη, που εξακολουθεί να εμπαίζει τον ελληνικό λαό, λέγοντας οτι δεν συζητά ζητήματα, που σχετίζονται με την εκχώρηση κυριαρχικών μας δικαιωμάτων".

    [5] Αρχεία Καραμανλή

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει οτι "αλαλούμ και αδικαιολόγητη, για πολλές πλευρές, σύγχυση προκάλεσαν στη ΝΔ τα όσα είπε ο Γ. Ράλλης κατά την επίσημη παρουσίαση του αρχείου Καραμανλή, για την πολιτική που ακολούθησαν οι κυβερνήσεις του Α. Παπανδρέου σε αντιπαράθεση με την κυβέρνηση του διαδόχου του".

    Στο σχόλιό της η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ αναφέρει μεταξύ άλλων ότι "για νέα εποχή και νέο ΠΑΣΟΚ μιλάει ο κ. Σημίτης γυρίζουμε σελίδα μας βεβαιώνει ο κ. Καραμανλής ο νεότερος κοιτάζουμε μπροστά διακηρύσσουν πολιτικοί και πολιτευόμενοι αλλά ταυτόχρονα όλοι κοιτάζουν πίσω προς το όχι και τόσο κοντινό παρελθόν. Μολονότι πλησιάζει το τέλος του 20ου αιώνα και της δεύτερης χιλιετίας, οι μνήμες στοιχειώνουν αυτές τις μέρες και μας γυρίζουν τρεις και τέσσερις δεκαετίες πίσω. Στον ανένδοτο, στη βία και νοθεία, στα ιουλιανά στους αποστάτες, στα Μακρονήσια της εξορίας, στα πεπραγμένα της ΕΡΕ, του Καραμανλή, του παλατιού".

    [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Αθήνα, Ελλάδα, 16/05/1997 (ΑΠΕ)

    Τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού τύπου είναι τα εξής: η πορεία των επιτοκίων, η συνεχιζόμενη άνοδος τιμών-συναλλαγών στο Χρηματιστήριο και τα συμπεράσματα Ημερίδας για το μέλλον των ελληνικών τραπεζών.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών: "Αυτοσυγκράτηση στη μείωση των επιτοκίων συνιστά ο διοικητής της Εθνικής κ. Θ. Καρατζάς".

    ΕΞΠΡΕΣ: "Υποχρέωση δυναμικών αλλαγών για την επιβίωση των ελληνικών τραπεζών μετά την ΟΝΕ".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "685 δισ. τα νέα κεφάλαια στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών - "Μπουμ" από τις αυξήσεις μετοχικού σε 39 εταιρίες".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Εμφύλιος ανάμεσα στα τελωνεία και το ΣΔΟΕ. Υπονομεύσεις και παραιτήσεις στο νεοσύστατο όργανο".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Bonus και malus για υπουργούς από τον Προϋπολογισμό του '98".

    [7] Επιτόκια - Εθνική, Εμπορική Τράπεζα

    Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ αναφέρει ότι "ανακόπτεται προσωρινά η πτωτική πορεία των επιτοκίων, καθώς το παράδειγμα της Πίστεως και του Δημοσίου, δεν φαίνεται ότι θα ακολουθήσουν άμεσα η Εθνική και η Εμπορική Τράπεζα. Ο διοικητής της Εθνικής κ. Θ. Καρατζάς λίγο πριν συναντηθεί χθες με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας κ. Γ. Παπαντωνίου, συνέστησε ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση. Ετσι, η Εθνική, δεν αναμένεται στην καθιερωμένη σύσκεψη που πραγματοποιείται κάθε Παρασκευή, να προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02g run on Friday, 16 May 1997 - 15:03:07 UTC