Browse through our Interesting Nodes on Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 17 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 97-05-19

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 19/05/1997


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Προ ημερησίας συζήτηση
  • [3] Συναυλία Ρουβά
  • [4] Ελληνοτουρκικά
  • [5] Κυπριακό
  • [6] Συνέντευξη Γιώργου Παπανδρέου
  • [7] Αναθεώρηση Συντάγματος

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 19/05/1997 (ΑΠΕ)

    Η προ ημερησίας συζήτηση στη βουλή για την οικονομία, το Κυπριακό και τα αρχεία Καραμανλή είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Θα φας το κεφάλι σου". Απειλούν και τον υπουργό οι κομματικοί της Αστυνομίας.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Τα σχέδια για 1 εκατομμύριο αυθαίρετα και τους οικοδομικούς συνεταιρισμούς.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Κατάντια. Διχάζει και ο Ρουβάς.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Οργή για το γάμο της χήρας. Πρόκληση Μιμής-Σπυρόπουλου που οργιάζουν στη ροζ βίλα πάλι με μάγους και καφετζούδες.

    ΕΘΝΟΣ: 4 μέτρα για τα φάρμακα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Τους τα 'χωσε απο την Καλαμάτα ο Αντώνης Σαμαράς για αεροδριαδρόμους, "γκρίζες ζώνες" και νησιά.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Οι 7 πληγές της οικονομίας.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Νέος φόρος σε έντοκα και ομόλογα. Πλήγμα για τους αποταμιευτές μετά την πτώση των επιτοκίων.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Τα μέτωπα στο ΠΑΣΟΚ. Ποιοί και γιατί κάνουν "αντιπολίτευση".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Κοινωνικό πρόσωπο ζητούν 8 στους 10 Ελληνες.

    Η ΕΣΤΙΑ: Πρωτοφανές καθεστώς πρωθυπουργικής παντοδυναμίας προωθεί η κυβέρνηση.

    ΤΑ ΝΕΑ: Υπερέχουν σε εμπιστοσύνη ΠΑΣΟΚ-Σημίτης. Γκάλοπ της V-PRC.

    ΝΙΚΗ: "Διχοτόμηση" μετά ... μουσικής. Σάλος απο τη συναυλία Ρουβά-Κούτ στο "Ταξίμι".

    [2] Προ ημερησίας συζήτηση

    Η ΕΣΤΙΑ γράφει οτι "την πρώτην αντιπαράθεσίν των εις την Βουλήν θα έχουν σήμερον ο νέος αρχηγός της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως και πρόεδρος της ΝΔ κ. Κ. Καραμανλής και ο πρωθυπουργός κ. Κ. Σημίτης. Η σημερινή συζήτησις αναμένεται με ιδιαίτερον ενδιαφέρον δια τον λόγον οτι ο κ. Καραμανλής κάμνει την πρώτην του εμφάνισιν εις συζήτησιν επιπέδου πολιτικών αρχηγών και θα δώση το στίγμα της οικονομικής πολιτικής του κόμματός του, η οποία είναι γνωστή μόνον ως προς τας γενικάς της αρχάς".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ υποστηρίζει οτι είναι "αποφασισμένος να κρατήσει χαμηλά τους τόνους της αντιπαράθεσης, στη διάρκεια της σημερινής προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης στη Βουλή για την πορεία της οικονομίας, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες, δεν πρόκειται να ακολουθήσει τον Κώστα Καραμανλή, αν αυτός επιχειρήσει να δημιουργήσει εντυπώσεις ασκώντας ολομέτωπη επίθεση στην κυβέρνηση".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ εκτιμά οτι "σε αγώνα δρόμου για να κερδίσουν τη μάχη των εντυπώσεων στο εσωτερικό, αλλά με διαφορετικές μεθοδεύσεις ο καθένας, αποδύονται κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση στο χώρο της οικονομίας".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ ισχυρίζεται οτι "με εξαιρετικό ενδιαφέρον αναμένεται η αποψινή προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση, σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, στη Βουλή για την πορεία της οικονομίας, που θα αποτελέσει και την πρώτη αντιπαράθεση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κώστα Καραμανλή, με τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη".

    [3] Συναυλία Ρουβά

    Η ΝΙΚΗ γράφει οτι "μπαράζ αντιδράσεων συνεχίζεται να εκδηλώνεται για την πολυσυζητημένη συναυλία Σάκη Ρουβά και Μπουράκ Κούτ σήμερα στην πράσινη γραμμή. Την ώρα που η προετοιμασία της βρίσκεται στο αποκορύφωμά της φουντώνουν οι φωνές διαμαρτυρίας σε Ελλάδα και Κύπρο απο καλλιτέχνες και πλήθος λαού".

    [4] Ελληνοτουρκικά

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει οτι "την αναδιοργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων με βάση κυρίως τις νέες απαιτήσεις της αμυντικής πολιτικής της χώρας μας και όχι τις ανάγκες του ΝΑΤΟ, όπως είναι σήμερα, εξετάζει το Ελληνικό Πεντάγωνο. Παράλληλα, ο υπουργός Εθνικής Αμύνης Ακης Τσοχατζόπουλος, με δηλώσεις του απο τη Θεσσαλονίκη κάλεσε την κυβέρνηση να αφυπνισθεί, βάζοντας φραγμό στις τουρκικές διεκδικήσεις σε βάρος της χώρας μας και ζήτησε απο τις ΗΠΑ και τους εταίρους μας στην ΕΕ να αναλάβουν τις ευθύνες τους, ώστε να διαφυλαχθεί η σταθερότητα και η ειρήνη στα Βαλκάνια, στην Κασπία και στη Μέση Ανατολή".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ με τίτλο "Ακης: αν θέλη Ευρώπη η Τουρκία να σταματήση τις απειλές" αναφέρει οτι "ξεκάθαρο μήνυμα προς την Αγκυρα οτι η Ελλάδα δεν πρόκειται να συζητήση κυριαρχικά της δικαιώματα έστειλε για άλλη μια φορά απο τη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Α. Τσοχατζόπουλος".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ υποστηρίζει οτι "παρότι τίποτα δεν έχει αλλάξει (όπως λέγεται) στην ελληνική στάση έναντι της Τουρκίας, είναι σαφές τον τελευταίο καιρό οτι μια ευφορία επιχειρείται να καλλιεργηθεί και στις Βρυξέλλες για τις σχέσεις των δύο χωρών. Η τουρκική πρεσβεία στις Βρυξέλλες εμφανίζεται να κάνει ανοίγματα προς την πολύπλευρη ελληνική παρουσία στη βελγική πρωτεύουσα που αρχίζει απο κλήσεις σε ελληνικούς συλλόγους για συναντήσεις μαζί τους, μέχρι κρούσεις σε Ελληνες ανώτερους και ανώτατους υπαλλήλους των Οργάνων της ΕΕ για αναθέρμανση των δεσμών".

    [5] Κυπριακό

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ γράφει οτι "στο Γκρόσβενορ Αϊλαντ, στον κόλπο της Νέας Υόρκης θα γίνουν κατά πάσα πιθανότητα οι απευθείας συνομιλίες Κληρίδη-Ντενκτάς, τις οποίες θα συγκαλέσει ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν στα τέλη Ιουνίου".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ προσθέτει οτι "επισημοποιήθηκε χθες η πρόσκληση του ΓΓ του ΟΗΕ κ. Κόφι Ανάν προς τον Κύπριο πρόεδρο Γλαύκο Κληρίδη και τον τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς με στόχο την έναρξη απευθείας συνομιλιών στη Ν. Υόρκη σχετικά με το Κυπριακό. Η πρώτη συνάντηση πρόσωπο με πρόσωπο Κληρίδη - Ντενκτάς αναμένεται να γίνει στη Ν. Υόρκη την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου χωρίς ωστόσο να υπάρχει κάποιο χειροπιαστό στοιχείο που να μπορεί να εγγυηθεί την επιτυχία της".

    [6] Συνέντευξη Γιώργου Παπανδρέου

    Σε συνέντευξη του στο ΕΘΝΟΣ ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου τονίζει οτι "δεν επιστρέφω το χαρακτηρισμό αυτές οι εκφράσεις λιγότερο χαρακτηρίζουν τους ανθρώπους στους οποίους απευθύνονται και περισσότερο αυτούς που τις απευθύνουν. Αυτή είναι η απάντηση του υπουργού Αναπληρωτού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου στο χαρακτηρισμό του πατέρα του και ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ ως "απατεώνα" απο τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. "Δεν περίμενα, λέει χαρακτηριστικά ο κ. Γ. Παπανδρέου, οτι θα αποτυπωνόταν στα αρχεία Καραμανλή η συγκυριακή, ίσως πικρία που υπήρχε είτε η αντιπαράθεση η προσωπική που δεν ήταν το χαρακτηριστικό. Ο γιος του Ανδρέα Παπανδρέου εκφράζει την έκπληξή του για την επίθεση Καραμανλή και συνεχίζει λέγοντας οτι με αυτήν "επιβεβαίωσε κάποιες εικόνες που είχαν γι αυτόν, όταν ήμουν μικρό παιδί, όταν πρωτοήρθα στην Ελλάδα στα χρόνια της βίας και της νοθείας","μου θύμισε τον παλιό "καλό" του εαυτό". Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχουν οι απόψεις που διατυπώνει ο υπουργός Αναπληρωτής εξωτερικών για τα ελληνοτουρκικά. "Αν η Τουρκία πράγματι δεν είχε διάθεση επεκτατισμού, μπορεί να ανοίξει την πόρτα της Ευρώπης" λέει χαρακτηριστικά για την πρόσφατη προσέγγιση των δύο πλευρών".

    [7] Αναθεώρηση Συντάγματος

    ΤΑ ΝΕΑ στο σχόλιό τους γράφουν μεταξύ άλλων πως "οτι υπάρχει ανάγκη αναθεώρησης του Συντάγματος αποτελεί διαπίστωση που είχε ήδη γίνει εδώ και δύο χρόνια. Και ορθώς η κυβέρνηση προωθεί απο τώρα τη νέα συζήτηση του θέματος για να δοθεί στα κόμματα επαρκής χρόνος να επαναδιατυπώσουν τις προτάσεις τους".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει οτι "στο περιθώριο της πολιτικής ζωής και υπο ασφυκτικό κομματικό έλεγχο, θέλει να βάλει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα (στο "Βήμα") ο Κ. Σημίτης προτίθεται να προτείνει στα πλαίσια της αναθεώρησης του Συντάγματος του 1975, την απλοποίηση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, η οποία πλέον θα πραγματοποιείται απο τη "θητεύσουσα Βουλή".


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02g run on Monday, 19 May 1997 - 14:42:52 UTC