Subscribe to our Personal NewsPaper-Online (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 97-05-22

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 22/05/1997


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Οικονομική πολιτική
  • [3] Ελληνοτουρκικά
  • [4] Νομοθετικές τροπολογίες
  • [5] Κυπριακό
  • [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [7] Ελληνική οικονομία - ΔΝΤ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 22/05/1997 (ΑΠΕ)

    Οι εκθέσεις διεθνών οργανισμών για τις εργασιακές σχέσεις, οι αλλαγές στην παιδεία, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό είναι τα βασικά θέματα του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ελεύθερες απολύσεις για τους εργαζομένους. Σοκ απο το ΔΝΤ.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Οι μισθοί και οι συντάξεις. Ολος ο νέος νόμος και η έκθεση-συμφορά του ΔΝΤ.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Οι συνεργοί του σκοταδιστή.

    Η ΑΥΓΗ: Αμήχανη η κυβέρνηση στις φιλελεύθερες συνταγές. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προτείνει πιο άγρια μέτρα.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Εφαγαν δις στις πυραμίδες.

    ΕΘΝΟΣ: Κήρυξαν πόλεμο τα... κινητά.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Τους έδωσε χυμό για να μην του... χυμήξουν. Ολοι παρόντες για την... πορτοκαλάδα τους στον Κώστα Σημίτη.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Μέτρα σοκ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ορχήστρα λιτότητας. Σύμβουλος Σημίτη, ΔΝΤ, ΟΟΣΑ προτείνουν νέα μέτρα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Αλλαγές με... σκονάκια. Λύκεια: ύλη σ'ένα ντοσιέ, χωρίς βιβλία, με 12ωρη επιμόρφωση.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Σκληρός πόλεμος για τα κινητά. Κινητό χωρίς πάγιο απο την TELESTET.

    Η ΕΣΤΙΑ: Εξηντλήθησαν τα όρια αντοχής των φορολογουμένων διαπιστώνει το ΔΝΤ.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Υπο εποπτεία η κυβέρνηση. Ακυρωτικό έλεγχο των επιλογών της διεκδικεί η εσωτερική αντιπολίτευση.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Μονιμοποιούνται 5 χιλιάδες έκτακτοι στους δήμους με διακομματική συναίνεση.

    ΤΑ ΝΕΑ: Τον σκότωσα την ώρα που παίζαμε με το όπλο. Ομολόγησε ο άνδρας των ΕΚΑΜ στο προξενείο.

    ΝΙΚΗ: Μας παίρνουν και... τα ρέστα. Προαναγγελία σκληρότερων μέτρων.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Αντιλαϊκή ομοβροντία απο ΟΟΣΑ, ΔΝΤ και κυβέρνηση. Κλιμακώνεται η επίθεση ενάντια στους εργαζομένους.

    [2] Οικονομική πολιτική

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει οτι "καταιγίδα μέτρων που θα θίξουν καίρια εκατομμύρια εργαζόμενους και συνταξιούχους προτείνουν στην κυβέρνηση οι διεθνείς οργανισμοί και οι επιτροπές των εμπειρογνωμόνων. Η κυβέρνηση δείχνει διατεθειμένη να υλοποιήσει αυτές τις προτροπές, όπως φάνηκε και απο το συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο, με τις μηδενικές έως πενιχρές αυξήσεις που χορηγεί".

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ "εις κατάστασιν λίαν ευαισθήτου ισορροπίας ευρίσκεται η Ελληνική Οικονομία και διατρέχει, ανά πάσαν στιγμήν τον κίνδυνον να απολεσθούν τα όποια κέρδη έχουν σημειωθή απο την πολυετή σκληράν και αντιλαϊκήν πολιτικήν που εφαρμόζεται".

    Το ΕΘΝΟΣ στο σχόλιό του προσθέτει μεταξύ άλλων οτι "έχει κάθε λόγο να επιχαίρει η κυβέρνηση για το περιεχόμενο της έκθεσης του ΔΝΤ που αφορά την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Διότι αποτελεί μια ακόμη δικαίωση της οικονομικής πολιτικής, που ακολουθείται την τελευταία τετραετία και έχει οδηγήσει σε σαφείς και συγκεκριμένες βελτιώσεις των δεικτών εκείνων, οι οποίοι θα κρίνουν την ένταξη της χώρας στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ υποστηρίζει οτι "με μια νέα ομοβροντία, κυβέρνηση, διεθνείς ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί και μεγαλοβιομήχανοι κλιμακώνουν την επίθεσή τους ενάντια στο σύνολο των εργαζομένων της χώρας".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ εκτιμά οτι έρχονται "μαύρες μέρες για τους εργαζομένους. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, έχοντας απωλέσει και τα ελάχιστα ίχνη κοινωνικής ευαισθησίας και ανθρωπιάς, είναι έτοιμη να πάρει δυσβάσταχτα μέτρα για τους εργαζομένους καταργώντας όχι μόνο προνόμια αλλά αλλάζοντας δραματικά το στάτους κβό που διέπει τις εργασιακές σχέσεις".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ θεωρεί "βόμβα στα θεμέλια του κοινωνικού διαλόγου - που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη-δημοσιοποίηση των εκθέσεων του ΟΟΣΑ και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), αναφορικά με το ασφαλιστικό και τις συντάξεις".

    Η ΑΥΓΗ ισχυρίζεται οτι "την κυβερνητική ευφορία για τα επιτεύγματα της ακολουθούμενης οικονομικής πολιτικής ήλθαν να κλονίσουν οι ιδιαίτερα αυστηρές επισημάνσεις και συστάσεις των εμπειρογνωμόνων του ΔΝΤ στην έκθεσή τους για την ελληνική οικονομία".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ στο βασικό του σχόλιο αναφέρει μεταξύ άλλων οτι "οι ειδικοί του ΔΝΤ, του ΟΟΣΑ, οι ίδιοι οι σύμβουλοι του πρωθυπουργού μας προειδοποιούν - ο καθένας με τον τρόπο του - οτι έρχονται νέα μέτρα λιτότητας. Στην πραγματικότητα θα υποστούμε έναν ακόμη γύρο λιτότητας, επειδή το πολιτικό σύστημα δυσλειτουργεί και δεν παράγει - ούτε αφήνει την κοινωνία να παράγει - αποτέλεσμα".

    [3] Ελληνοτουρκικά

    Η ΝΙΚΗ με τίτλο "Πακέτο σε οικονομική συσκευασία με... Κύπρο" γράφει οτι "η λύση πακέτο ελληνοτουρκικών και Κυπριακού περιλαμβάνεται στους άμεσους στρατηγικούς στόχους της Ουάσιγκτον, όπως φαίνεται απο την έκθεση Κλίντον προς το Κογκρέσο για την εθνική στρατηγική των ΗΠΑ".

    Ο ΛΟΓΟΣ αναφέρει οτι η Αγκυρα επανέλαβε χθες "την ετοιμότητά της να προσέλθει σε διάλογο - σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων - με την Ελλάδα, κατόπιν της σχετικής πρόσκλησης της Ολλανδικής Προεδρίας της ΕΕ ".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ ισχυρίζεται οτι "η "σταθεροποίηση στην περιοχή", η μείωση των ελληνοτουρκικών εντάσεων και η "συνολική λύση" στην Κύπρο επανέρχονται και πάλι στις άμεσες προτεραιότητες του πλανητάρχη. Ταυτόχρονα εκ μέρους της Αγκυρας προβάλλεται με επιμονή για κοινή σύσκεψη των εμπειρογνωμόνων στη Χάγη, όπως πρότεινε η Ολλανδική Προεδρία, ενώ στην Κύπρο οι μοτοσικλετιστές ετοιμάζονται για ένα "θερμό καλοκαίρι".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ υποστηρίζει οτι "στις ασφυκτικές πιέσεις των εταίρων μας - που θα εκδηλωθούν σε μια 'πρόβα τζενεράλε' αύριο στην άτυπη σύνοδο κορυφής στο Νόρντβικ της Ολλανδίας - ώστε να μπορέσει τελικά να απεμπλακεί το 'χρηματοδοτικό πρωτόκολλο' προς την Τουρκία και παράλληλα να "αναβαθμισθεί"ο ελληνοτουρκικός διάλογος ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης θα έχει στις αποσκευές του ενα αναλυτικό "μνημόνιο θέσεων" το οποίο θα προσπαθεί να απαντήσει πειστικά στο αναμενόμενο τουρκικό "μνημόνιο".

    Σύμφωνα με τον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ "πολιτική βούληση και προσωπική ετοιμότητα για την υπογραφή συμφώνου μη επίθεσης μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας εκφράζει ο πρόεδρος της γειτονικής χώρας κ. Σ. Ντεμιρέλ. Σε τηλεοπτική του συνέντευξη, που θα μεταδοθεί αύριο ο Τούρκος πρόεδρος επαναφέρει το ζήτημα του συμφώνου μη επίθεση που είχε συζητηθεί μετά τη συνάντηση του Νταβός του 1992, όταν η Αθήνα είχε δεχθεί την προοπτική μιας ανάλογης εντυπωσιακής προσέγγισης υπο τον όρο προηγούμενης επίλυσης του Κυπριακού".

    ΤΑ ΝΕΑ εκτιμούν οτι "έως το τέλος της εβδομάδας θα έχει σταλεί κατά πάσα πιθανότητα στην ολλανδική προεδρία το μνημόνιο των Ελλήνων εμπειρογνωμόνων, το οποίο είναι ήδη έτοιμο και βρίσκεται στα χέρια της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εξωτερικών. Στο κείμενό τους οι κ.κ. Κρατερός Ιωάννου και Αργύρης Φατούρος δεν αναφέρονται σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, σε συγκεκριμένα θέματα ελληνοτουρκικών διαφορών (πχ υφαλοκρηπίδα) αλλά σε γενικούς όρους επίλυσής των".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ προσθέτει οτι "εμμένει η ολλανδική προεδρία στην αναγκαιότητα της συνάντησης Τούρκων και Ελλήνων εμπειρογνωμόνων στο άμεσο διάστημα. Ο Ολλανδός υπουργός εξωτερικών Βαν Μίρλο επανέλαβε τη θέση του στον Γ. Παπανδρέου προχθές στη Χάγη, ενώ το θέμα συζητήθηκε και χθες με εκπροσώπους της ολλανδικής προεδρίας".

    [4] Νομοθετικές τροπολογίες

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ με τίτλο "Υπο εποπτεία η κυβέρνηση" γράφει οτι επικρατεί "ανησυχία στην κυβέρνηση ως προς τις νομοθετικές της δυνατότητες, εξαιτίας της δράσης της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, η οποία συντονίζεται και επιχειρεί να διαμορφώσει ένα ιδιότυπο καθεστώς εποπτείας της κυβέρνησης, ως θεματοφύλακας των παραδοσιακών αρχών και της φυσιογνωμίας του ΠΑΣΟΚ".

    [5] Κυπριακό

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ με τίτλο "Για αποτυχία προειδοποιεί τον ΟΗΕ ο Κληρίδης" αναφέρει οτι "ο πρόεδρος Κληρίδης δήλωσε οτι δεν υπάρχει κοινό έδαφος - και αυτή είναι η πραγματικότητα πρόσθεσε - όταν κλήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις Ντενκτάς, ο οποίος ζήτησε να αναγνωριστεί στην πλευρά του χωριστή κυριαρχία ώστε να υπάρξει κοινό έδαφος για τις απευθείας συνομιλίες".

    [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Αθήνα, Ελλάδα, 22/05/1997 (ΑΠΕ)

    Τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού τύπου είναι τα εξής: η έκθεση του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία, τα κέρδη των Ανωνύμων Εταιριών και η έκθεση του ΟΟΣΑ για το ασφαλιστικό.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών: "Σκληρά μέτρα ζητά το ΔΝΤ. - Εισηγείται δραστικές αλλαγές σε δημόσιο και αγορά εργασίας".

    ΕΞΠΡΕΣ: "Σημαντική έκθεση από το ΔΝΤ: πάρτε τολμηρά μέτρα τώρα...".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "ΔΝΤ: τώρα είναι η στιγμή για τολμηρές αποφάσεις. Εκθεση-καταπέλτης για την οικονομία".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Εντυπωσιακή αύξηση κερδών από τις Α.Ε - Ανοδος των φόρων πάνω από 46% σε σχέση με πέρυσι".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "ΔΝΤ: Δεν φτάνετε στην ΟΝΕ χωρίς μείωση των δαπανών".

    [7] Ελληνική οικονομία - ΔΝΤ

    Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ αναφέρει ότι "σκληρά μέτρα για την βελτίωση του οικονομικού περιβάλλοντος εισηγείται στην κυβέρνηση το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο προσχέδιο της έκθεσης που παρέδωσε την περασμένη εβδομάδα σε κυβερνητικούς παράγοντες. Το πλαίσιο των μέτρων πάνω στο οποίο είναι προσαρμοσμένα τα συμπεράσματα αφορούν τόσο την μακροοικονομική πολιτική όσο και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02g run on Thursday, 22 May 1997 - 15:02:52 UTC