Read about The Pontian Genocide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 97-05-29

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 29/05/1997


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Δολοφονία Περατικού
  • [3] Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [4] Ελληνική οικονομία
  • [5] Κυπριακό
  • [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [7] ΣΕΒ-Γενική συνέλευση

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 29/05/1997 (ΑΠΕ)

    Η δολοφονία του εφοπλιστή Κωστή Περατικού, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και η γενική συνέλευση του ΣΕΒ είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Δολοφονία με προαγγελία. Επανεμφάνιση με θύμα τον εφοπλιστή Περατικό.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Εκτέλεσε με... υπογραφή. Η 17Ν σκότωσε τον Περατικό.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Το 45άρι της 17Ν "καθάρισε" για τα Ναυπηγεία.

    Η ΑΥΓΗ: Μετατόπιση ΠΑΣΟΚ προς τα Δεξιά. Τι καταγράφει έρευνα που έγινε για λογαριασμό του κυβερνώντος κόμματος.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: 17Ν: η λίστα με τους στόχους.

    ΕΘΝΟΣ: Αφησαν ίχνη οι φονιάδες.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Σέρνει τον χορό και πάλι η 17Ν.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Τον είχαν προειδοποιήσει τον Περατικό.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Τον άφησαν ακάλυπτο. Επίσημος στόχος των τρομοκρατών ο εφοπλιστής Περατικός.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: 11η εκτέλεση με το ίδιο 45άρι. Προκήρυξη της 17Ν είχε δείξει τον Περατικό.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Γιατί εκτέλεσαν τον Περατικό.

    Η ΕΣΤΙΑ: Η ιδιωτική πρωτοβουλία και πάλι εις το στόχαστρον της τρομοκρατίας.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Επανακάμπτει με δολοφονίες η 17Ν.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Επενδύστε απο τα κέρδη σας. Μήνυμα Σημίτη προς βιομηχάνους.

    ΤΑ ΝΕΑ: Το μυστικό της δολοφονίας κρύβεται στα Ναυπηγεία.

    ΝΙΚΗ: Εκτέλεση αλά "17Ν".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Λουκέτο" στη βιομηχανία της χώρας. Χαλυβουργική, Σόφτεξ, Πυρκάλ.

    [2] Δολοφονία Περατικού

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει οτι "την ημέρα διεξαγωγής της γενικής συνέλευσης του ΣΕΒ, παραμονές οριστικοποίησης της επαναπώλησης των Ναυπηγείων Ελευσίνας σε ιδιώτες, λίγο μετά την εκκίνηση του κοινωνικού διαλόγου για αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς και σε μια περίοδο που οι διαρθρωτικές αλλαγές στην οικονομία και η αποκρατικοποίηση κυριαρχούν στη ρητορική του πρωθυπουργού, διάλεξαν οι τρομοκράτες της '17 Νοέμβρη' - σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις και τη βαλλιστική έρευνα που έδειξε για μια ακόμη φορά το φονικό 45άρι - να δολοφονήσουν τον εφοπλιστή Κωστή Περατικό".

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ "μετά τριετή 'σιωπήν' η τρομοκρατική οργάνωσις '17 Νοέμβρη', επανάλαμβάνει την δολοφονικήν της δράσιν, με θύμα την φοράν αυτήν τον εφοπλιστήν Κων. Περατικόν".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ με τίτλο "Σέρνει τον χορό και πάλι η 17 Νοέμβρη" αναφέρει οτι "οι στυγεροί δολοφόνοι της αιμοσταγούς τρομοκρατικής οργανώσεως "17 ΝΟΕΜΒΡΗ" έκαναν, χθες το απόγευμα, την επαναεμφάνισί τους, δολοφονώντας τον εφοπλιστή Κώστα Περατικού 42 ετών, λίγα μέτρα έξω απο το γραφείο του στο κέντρο του Πειραιά δίπλα στο Τμήμα Μεταγωγών και στο κτίριο του Κεντρικού Λιμεναρχείου".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ στο σχόλιό του υποστηρίζει οτι "δύο φορές άδειασε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τον Κωστή Περατικό. Την πρώτη έχασε την ιδιοκτησία των Ναυπηγείων Ελευσίνας και την επιχειρηματική του φήμη. Τη δεύτερη έχασε την ίδια τη ζωή του".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ προσθέτει οτι "σε ένα απο τα κεντρικότερα σημεία του Πειραιά, όπου στεγάζονται εκατοντάδες εφοπλιστικά γραφεία, και μπροστά στα έκπληκτα μάτια δεκάδων διερχομένων οι καλά εκπαιδευμένοι δράστες εκτέλεσαν με επτά σφαίρες τον 42χρονο εφοπλιστή Κώστα Περατικό".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ ισχυρίζεται οτι "η προκήρυξη μόνο έλειπε για να επιβεβαιωθεί και τυπικά οτι η οργάνωση '17Νοέμβρη' εκτέλεσε τον εφοπλιστή Κώστα Περατικό, χθες το απόγευμα στον Πειραιά. Ολα τα άλλα στοιχεία, οι 'αποχρώσες ενδείξεις' που λένε και οι δικαστικοί, "φωτογραφίζουν" την οργάνωση που συμπληρώνει 22 χρόνια απρόσκοπτης δράσης".

    [3] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει οτι "σε υποβάθμιση του ρόλου της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων που εξετάζει τις διαφορές Ελλάδας-Τουρκίας προχώρησε χθες ο πρωθυπουργός για λόγους ίσως εσωκομματικών ισορροπιών".

    Η ΑΥΓΗ αναφέρει οτι "η Αθήνα καλεί την Αγκυρα να διατυπώσει επισήμως την πρόταση για διμερές σύμφωνα μη επιθέσεως, που ανέφερε στη συνέντευξή του στον ΑΝΤΕΝ ο Τούρκος πρόεδρος Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ και προκάλεσε την ευνοϊκή αντίδραση του κ. Πάγκαλου".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ υποστηρίζει οτι ήταν "σκληρή δοκιμασία (για τον) Σημίτη, η χθεσινή απολογία του σε 27 βουλευτές του κόμματος, για την εξωτερική πολιτική που ακολουθεί. Ενα 24ωρο μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Τουρκίας κ. Σ. Ντεμιρέλ στο Παρίσι, ο κ. Σημίτης δέχθηκε για 3 ώρες στο Μέγαρο Μαξίμου τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ - μέλη της Διαρκούς Επιτροπής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων - και συζήτησε - κυρίως - τα ελληνοτουρκικά, αλλά και ένα ευρύ πλαίσιο των εθνικών μας θεμάτων".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ επισημαίνει οτι "τις "ανησυχίες" των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για τις εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις ανέλαβε να καθησυχάσει ο Κ. Σημίτης, κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνάντησής του με τους βουλευτές που συμμετέχουν στη Διαρκή Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας".

    ΤΑ ΝΕΑ τονίζουν οτι "επικρίσεις στο υπουργείο Εξωτερικών για αντιφατικούς χειρισμούς στα ελληνοτουρκικά άσκησαν χθες βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, σε συνάντηση που είχαν με τον Πρωθυπουργό. Παρ'όλο που ονομαστικές αναφορές δεν έγιναν, αρκετοί βουλευτές "φωτογράφισαν" τον κ. Γ. Παπανδρέου επισημαίνοντας οτι το υπουργείο Εξωτερικών έπρεπε να απαντήσει αμέσως στις προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου υφυπουργού Ο. Οϊμέν".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ προσθέτει οτι "ικανοποιημένοι με τους χειρισμούς του πρωθυπουργού στα ελληνοτουρκικά εμφανίστηκαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που μετέχουν στην Επιτροπή εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής και συναντήθηκαν χθες μαζί του. Και απο αυτή τη συνάντηση πάντως φάνηκε η διαφορά αντιλήψεων που υπάρχει μεταξύ των βουλευτών ως προς τον τρόπο αντιμετώπισης του προβλήματος".

    [4] Ελληνική οικονομία

    Ο ΛΟΓΟΣ γράφει οτι "με τις βασικές επισημάνσεις οτι η Οικονομία πηγαίνει αρκετά καλά, ο ρυθμός ανάπτυξης της χώρας μας είναι απο τους υψηλότερους της Ευρώπης και οτι η Ελλάδα προσεγγίζει τους όρους που θα της επιτρέψουν να γίνει ισχυρός 'παίκτης' στο νέο παιχνίδι που διαμορφώνεται διεθνώς, ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης προσδιόρισε με σαφήνεια το αποτέλεσμα της ακολουθούμενης πολιτικής, τους στόχους και κάλεσε τους βιομηχάνους να ανταποκριθούν στις προκλήσεις των καιρών τολμηρά και μεθοδικά αξιοποιώντας τις ευκαιρίες που προσφέρονται σήμερα".

    Το ΕΘΝΟΣ αναφέρει υποστηρίζει οτι "να σταματήσει η πολυετής επενδυτική άπνοια, επιθυμεί η κυβέρνηση και για το λόγο αυτό ο πρωθυπουργός κάλεσε τους βιομηχάνους, μιλώντας χθες απο το βήμα της γενικής συνέλευσής τους. Να προχωρήσουν σε επενδύσεις, αφού άλλωστε όπως έμμεσα τους είπε, οι επιχειρήσεις σημειώνουν κέρδη τα τελευταία χρόνια".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ υποστηρίζει οτι "το "μπαλάκι" στον επιχειρηματικό κόσμο για την προώθηση της ανάπτυξης έριξε χθες ο Κώστας Σημίτης, υποστηρίζοντας οτι η κυβέρνηση έχει ακολουθήσει την ενδεδειγμένη πολιτική. Μάλιστα ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην κερδοφορία των επιχειρήσεων, την οποία και εκτίμησε ως δυνατότητα επεκτάσεως στον επενδυτικό τομέα. Είναι χαρακτηριστικό οτι ο πρωθυπουργός παρά τη "διαφήμιση" της ορθότητας της ακολουθούμενης πολιτικής, παραδέχθηκε και την ανάγκη πραγματοποίησης διαρθρωτικών μεταβολών στην οικονομία".

    [5] Κυπριακό

    Η ΝΙΚΗ γράφει οτι "η Αθήνα σκέφτεται ότι καλό είναι να "αξιοποιηθούν" οι απευθείας συνομιλίες υπο την αιγίδα του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν "ως μια ακόμη ευκαιρία, προκειμένου να υπάρξει πρόοδος στην προσπάθεια για την επίλυση του κυπριακού ζητήματος".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ υποστηρίζει οτι "έντονη δυσαρέσκεια επικρατεί στον ΟΗΕ για τη στασιμότητα του "στρατιωτικού διαλόγου", ο οποίος άρχισε τον περασμένο Οκτώβρη, χωρίς να έχει προχωρήσει "ούτε ένα βήμα" όπως ελέχθη χαρακτηριστικά. Σφοδρά παράπονα έκανε όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, ο βοηθός ΓΓ του ΟΗΕ για Πολιτικές Υποθέσεις Σέρ Κίραν Πρεντεργκαστ κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Λευκωσία. Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ ζήτησε απο τον πρόεδρο Κληρίδη και τον κατοχικό ηγέτη Ντενκτάς να παρέμβουν προς τους στρατιωτικούς ηγέτες της Εθνικής Φρουράς και των κατοχικών δυνάμεων, ώστε "να ξαναρχίσει ο στρατιωτικός διάλογος και να αρθούν τα αδιέξοδα"

    [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Αθήνα, Ελλάδα, 29/05/1997 (ΑΠΕ)

    Τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού τύπου είναι τα εξής: η γενική συνέλευση του ΣΕΒ και η πορεία των δημοσίων εσόδων.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών: "Ανησυχία για την πορεία των δημοσίων εσόδων - Εντονη κριτική από την Νέα Δημοκρατία"

    ΕΞΠΡΕΣ: "Διαφωνία για τη μεθόδευση, ενώ ΣΕΒ και κυβέρνηση συμφωνούν στην ανάγκη διαρθρωτικών αλλαγών".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Εκκληση Σημίτη για νέες επενδύσεις. ΣΕΒ: Εμπόδιο τα αντικίνητρα και η σκληρή δραχμή".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Πρόσκληση Σημίτη για επενδυτικές πρωτοβουλίες-Αρση των αντικινήτρων και μείωση του κράτους ζήτησε ο ΣΕΒ".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "ΣΕΒ: Χάθηκε σε δέκα χρόνια το 1/3 της ανταγωνιστικότητας, ενώ η κυβέρνηση υπόσχεται "τολμηρότερα βήματα"".

    [7] ΣΕΒ-Γενική συνέλευση

    Η ΕΞΠΡΕΣ αναφέρει ότι"συμφώνησαν για τις θετικές προοπτικές της οικονομίας, αλλά διαφώνησαν στην 'συνταγή' της θεραπευτικής αγωγής για την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη. Αυτό είναι το κεντρικό συμπέρασμα και το μήνυμα που βγήκε από την ανάλυση των μεγεθών της οικονομίας και της οικονομικής πολιτικής στη χθεσινή γενική συνέλευση του ΣΕΒ, όπου ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, θεωρώντας ότι οι βελτιώσεις στα μακροοικονομικά μεγέθη επιτρέπουν ευνοϊκές επιπτώσεις στο επιχειρηματικό κλίμα και ταχύτερη άνοδο της οικονομίας, κάλεσε τη βιομηχανία για παραπέρα ενεργοποίηση με επίκεντρο τις επενδύσεις".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02g run on Thursday, 29 May 1997 - 16:10:31 UTC