Visit the International Association for Greek Philosophy (IAGP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 97-06-02

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 02/06/1997


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Γαλλικές εκλογές
  • [3] Αντιπαράθεση Καραμανλή - Εβερτ
  • [4] Κοινωνικός διάλογος
  • [5] Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [6] Κυπριακό

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 02/06/1997 (ΑΠΕ)

    Η νίκη των Σοσιαλιστών στις γαλλικές εκλογές, η περιοδεία του πρωθυπουργού στην Ηπειρο και η αντιπαράθεση Καραμανλή-Εβερτ στη σύνοδο της ΚΕ της ΝΔ είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ο Εβερτ το... βιολί του. Υπονομεύει τον Κ. Καραμανλή όπως τον Κ. Μητσοτάκη το '90.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Θερμή επιδρομή Γιάννου-Εφορίας για να γεμίσουν τα άδεια ταμεία.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Οι βρώμικοι φάκελοι αστυνομικών.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Βρόμικο ξέπλυμα στη Σοφοκλέους.

    ΕΘΝΟΣ: Συνέντευξη - βόμβα Παπαθεμελή για τη 17Ν: ξέρω ονόματα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Η "Ανοιξη" απλώνεται σε κάθε πολιτική "εποχή".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Γαργαλιστικό διαζύγιο Κουβελάκη.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Μερική απασχόληση και στο Δημόσιο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Αριστερή γροθιά στο Μάαστριχτ. Γαλλία: Τι σημαίνει η σαρωτική ήττα του Σιράκ.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Θρίαμβος Ζοσπέν ανατρέπει το Μάαστριχτ. Μεγάλη νίκη της αριστεράς στη Γαλλία.

    Η ΕΣΤΙΑ: Πρόωρος εσωκομματική αντίδρασις Εβερτ εις την πολιτικήν του Κ. Καραμανλή.

    ΤΑ ΝΕΑ: Σάρωσαν οι σοσιαλιστές. Προσωπική ήττα του Σιράκ.

    ΝΙΚΗ: Γαλλικό φρένο στο Μάαστριχτ. Θρίαμβος της Αριστεράς στο β' γύρο.

    [2] Γαλλικές εκλογές

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει οτι "μήνυμα για πιο κοινωνική Ευρώπη έδωσαν οι Γάλλοι ψηφοφόροι με τη χθεσινή σαρωτική νίκη της Αριστεράς. Ο αιφνιδιασμός που επιχείρησε με τις εκλογές ο Σιράκ μετατράπηκε σε γροθιά εναντίον του, αφού υποχρεώνεται σε συγκατοίκηση με το θριαμβευτή Ζοσπέν".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ αναφέρει οτι "το μήνυμα που έδωσαν οι Γάλλοι ψηφοφόροι στον πρόεδρο της χώρας Ζάκ Σιράκ ήταν τελικά ξεκάθαρο. Η θριαμβευτική νίκη της Αριστεράς στο δεύτερο γύρο των εκλογών ήταν η απάντηση στην πολιτική της σκληρής λιτότητας του απερχόμενου πρωθυπουργού Αλέν Ζιπέ για την εφαρμογή των κριτηρίων σύγκλισης της Ευρωπαϊκής Ενωσης".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ στο σχόλιό του υποστηρίζει μεταξύ άλλων οτι "οι σοσιαλιστές επιστρέφουν στην Ευρώπη. Η βαρυσήμαντη αυτή 'διαπίστωση' ανήκει σε έναν εγχώριο νεοφιλελεύθερο και μονεταριστή με σοσιαλιστικό προσωπείο - στον κ. Παπαντωνίου - και εμπεριέχει σαφώς και το στοιχείο της ανακούφισης και το στοιχείο της απειλής... Ανακούφιση, επειδή θα μπορούν οι εγχώριοι 'νεοδεξιοί' να φορούν σοσιαλιστική μάσκα - χωρίς να γίνονται διεθνώς φαιδροί, και Απειλή, επειδή η 'διαπίστωση' αποτελεί και 'μήνυμα' προς όλους "καθίστε φρόνιμα, διότι η Ευρώπη γίνεται... ΠΑΣΟΚ και αλίμονο στα κόμματα που μας εναντιώνονται".

    [3] Αντιπαράθεση Καραμανλή - Εβερτ

    Η ΕΣΤΙΑ γράφει οτι "ταχύτερον απο όσον προεβλέπετο, εξεδήλωσεν ο πρώην πρόεδρος της "Νέας Δημοκρατίας" κ. Μιλτ. Εβερτ την πρώτην αντίθεσίν του προς τον νέον αρχηγόν του κόμματος κ. Κ. Καραμανλήν".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ με τίτλο "Ξινό βγήκε του Κωστάκη το ταξίδι" αναφέρει οτι "προβληματισμός και ανησυχία επικρατεί στους κόλπους της Νέας Δημοκρατίας, ύστερα απο την ανοικτή διαφωνία του Μιλτιάδη Εβερτ με τον Κώστα Καραμανλή για τους χειρισμούς του τελευταίου στο ταξίδι του στη Βουλγαρία".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ υποστηρίζει οτι "η επιστροφή του Μιλτιάδη Εβερτ" θα μπορούσε να είναι ο τίτλος στις εντυπώσεις που άφησε η προχθεσινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της ΝΔ. Ο πρώην πρόεδρος του κόμματος φαίνεται αποφασισμένος να μην καταθέσει τα όπλα και φρόντισε με την τοποθέτησή του στη συνεδρίαση της ΚE να το καταστήσει σαφές προς πάσα κατεύθυνση".

    ΤΑ ΝΕΑ προσθέτουν οτι "η ευκαιρία για άσκηση κριτικής, στη νέα ηγεσία ήρθε πολύ νωρίτερα απο ο,τι πολλοί στη Ρηγίλλης ανέμεναν. Ο κ. Μ. Εβερτ έστρεψε για πρώτη φορά τα βέλη του εναντίον του Κ. Καραμανλή, διαφωνώντας ανοικτά με τα όσα συμφώνησε στη Σόφια με τον Βούλγαρο πρωθυπουργό".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ επισημαίνει οτι "ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ επιχειρεί τον τελευταίο καιρό να "περάσει" στον κόσμο την εικόνα του "αυτόνομου και αυθύπαρκτου πολιτικού". Χαρακτηριστικές είναι εξάλλου ατομικές επεμβάσεις του σε διάφορα θέματα (οικονομία, εθνικά κλπ) είτε μέσω συνεντεύξεων, είτε με αρθρογραφία σε εφημερίδες και περιοδικά".

    [4] Κοινωνικός διάλογος

    Η ΝΙΚΗ γράφει οτι "ριζικές αλλαγές στο καθεστώς εργασίας σχεδιάζει η κυβέρνηση, μελετώντας το σενάριο της ασφάλισης, των εργαζομένων με την ώρα και όχι με βάση το ημερομίσθιο, την παροχή κινήτρων για προσλήψεις κατά κλάδο παραγωγής και το μέτρο των ηλικιωμένων άνεργων. Η ωρασφάλιση που θα τεθεί στο τραπέζι του διαλόγου απο σήμερα, αναμένεται να προκαλέσει ισχυρές συνδικαλιστικές αντιδράσεις καθώς η θέσπιση κινήτρων επέκτασης, της μερικής απασχόλησης και κάτω των 4 ωρών πλήττει τον εργαζόμενο".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ υποστηρίζει οτι "η κυβέρνηση 'τα μάζεψε' τουλάχιστον επί του παρόντος, και για το θέμα της άρσης της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων, ενώ την ίδια ώρα 'ρίχνει στο τραπέζι' του 'κοινωνικού διαλόγου' πρόταση για μερική απασχόληση- με ωρασφάλιση - ακόμη και στο Δημόσιο".

    [5] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ στο σχόλιό του γράφει μεταξύ άλλων οτι "απατηλές εντυπώσεις επιχειρεί να δημιουργήσει η Αγκυρα απαιτώντας αμοιβαία δέσμευση για διατήρηση του ισχύοντος status quo στο Αιγαίο. Πρόκειται ασφαλώς για νέο τακτικό ελιγμό που, όχι μόνο δεν αναιρεί, αλλά αντιθέτως, υπηρετεί την πάγια στρατηγική της και προάγει τον απώτερο σκοπό της που είναι η ανατροπή του status quο. Και αυτό, όσο κι αν φαίνεται οξύμωρο, είναι απολύτως ακριβές".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ υποστηρίζει οτι "την πρόθεση της Αγκυρας να επιδιώξει την επιμήκυνση σε βάθος χρόνου των διαβουλεύσεων των επιτροπών εμπειρογνωμόνων - κάτι όμως που φαίνεται οτι αποδέχεται και η ελληνική κυβέρνηση- αποκαλύπτει το μνημόνιο των Τούρκων 'σοφών' που διαβιβάστηκε την περασμένη εβδομάδα στην ολλανδική προεδρία της ΕΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπόμνημα χαρακτηρίζεται ανεπαρκής ο χρόνος μέχρι το τέλος του μηνός, οπότε και λήγει η θητεία της ολλανδικής προεδρίας και διατυπώνεται η πρόταση όπως συνταχθεί μια 'ενδιάμεση έκθεση' με τα μέχρι τώρα συμπεράσματα και το έργο της επιτροπής συνεχισθεί και κατά το δεύτερο εξάμηνο 1997".

    [6] Κυπριακό

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει οτι "ο ΟΗΕ, οι Βρετανοί, οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι έθεσαν σε λειτουργίας τους μηχανισμούς πίεσης σε μια ύστατη προσπάθεια να παρουσιάσουν πρόοδο στο Κυπριακό με τη σύγκληση της συνάντησης κορυφής μεταξύ του προέδρου Γλαύκου Κληρίδη και του κατοχικού ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς που ελπίζεται οτι θα οδηγήσει σε οριστική διευθέτηση του προβλήματος".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02g run on Monday, 2 June 1997 - 14:17:27 UTC