Read the CSCE Helsinki Act (1 August 1975) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 97-06-17

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 17/06/1997


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Σύνοδος Κορυφής
  • [3] Κυπριακό
  • [4] Καθεστώς δανειοδότησης
  • [5] Κοινωνικός Διάλογος
  • [6] Ελληνοτουρκικά
  • [7] Συνέντευξη Αλ. Παπαδόπουλου

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 17/06/1997 (ΑΠΕ)

    Οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, η απόφαση του Αρείου Πάγου για τα "πανωτόκια", οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Στο ... κλαρί η Δήμητρα με συνεντεύξεις και με περιοδείες.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Υπουλος φόρος στα ακίνητα. Θα πληρώνουμε όλοι για τα μεγάλα έργα.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Yes, Sir. Η αντιτρομοκρατική στις δαγκάνες CIA και FBI.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Κατεβαίνω υποψήφια με άλλο κόμμα. Η Μιμή βάζει μπροστά τα σατανικά της σχέδια.

    ΕΘΝΟΣ: Βγάζει άκυρα τα πανωτόκια. Απόφαση - φωτιά του Α. Πάγου.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Το απόπαιδο της Ευρώπης η Ελλάδα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Απόφαση-κόλαφος.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Εγγραφο ντροπής. Απαγορεύεται και σε φουσκωτά να πλησιάσουν στα Ιμια.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Αποφάσεις με ευχές.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Οι κακοί υπάλληλοι θα απολύονται. Συνέντευξη Αλ. Παπαδόπουλου.

    Η ΕΣΤΙΑ: Ανατρέπεται το καθεστώς δανειοδοτήσεως με απόφαση του Α. Πάγου.

    ΤΑ ΝΕΑ: Η τελευταία νύχτα του Ανδρέα. Η Δήμητρα Παπανδρέου αφηγείται.

    ΝΙΚΗ: Σύμφωνο ... απασχόλησης με την ανεργία.

    [2] Σύνοδος Κορυφής

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει ότι "συμβολική στροφή προς μια κοινωνική Ευρώπη σημειώθηκε χθες στο Αμστερνταμ. Με απλά όμως ευχολόγια που μπορεί να αποδειχθούν χωρίς αντίκρυσμα. Η γαλλογερμανική κόντρα έληξε με συμβιβασμό, που παρέχει στο Παρίσι τη δυνατότητα να μιλάει για "πολιτική νίκη", αλλά και νέους αγώνες και στη Βόννη την ικανοποίηση ότι η νομισματική πορεία δεν αλλάζει, αφού ψηφίστηκε το "σύμφωνο σταθερότητας".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει ότι "αναθεωρείται ριζικά, προς το χειρότερο για τις μικρές χώρες και προς το χείριστο εις ο,τι ειδικώτερα αφορά την Ελλάδα, ο καταστατικός χάρτης της ΕΕ στο πλαίσιο των επισήμων συζητήσεων και συμφωνιών της σημερινής, δευτέρας ημέρας της Διακυβερνητικής Διασκέψεως του Αμστερνταμ".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ υποστηρίζει ότι "συμβιβαστική συμφωνία για το σύμφωνο σταθερότητας και μια εξίσου σημαντική απόφαση για την απασχόληση ενέκριναν χθες στο Αμστερνταμ οι ηγέτες της ΕΕ δίνοντας τέλος στη διαφωνία Γερμανίας και Γαλλίας. Η συμφωνία επετεύχθη στο χθεσινό άτυπο συμβούλιο ΕΚΟΦΙΝ και εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Κορυφής των ηγετών των χωρών της ΕΕ".

    Η ΝΙΚΗ εκτιμά ότι αποτελούν "σημαντική τομή στην πολιτική της Κοινότητας για την απασχόληση και την οικονομία οι αποφάσεις που έλαβαν οι 15 ηγέτες κατά την πρώτη μέρα του Συμβουλίου Κορυφής στο Αμστερνταμ καθώς ο μονόδρομος της σταθερότητας με όποιο κόστος, που ακολουθείτο μέχρι τώρα, δίνει τη θέση του στην πορεία της ανάπτυξης με επίκεντρο την απασχόληση και τους εργαζομένους. Κοινή θέση, ωστόσο υπήρξε η μη χαλάρωση των κριτηρίων, στο πλαίσιο της ΟΝΕ για τα δημοσιονομικά ελλείμματα".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ στο σχόλιό του τονίζει μεταξύ άλλων τα εξής: "κανένα από τα μεγάλα ευρωπαϊκά προβλήματα δεν πρόκειται φυσικά να λυθεί σήμερα στο Αμστερνταμ - ακόμη κι αν υπογραφεί η νέα Ευρωπαϊκή Συνθήκη (Μάαστριχτ ΙΙ). Απλώς: σε κάποια θέματα θα υπάρξει προσωρινός συμβιβασμός, κάποια άλλα θέματα θα μετακυλιστούν και κάποια άλλα θα αχθούν σε Ειδικό Συμβούλιο Κορυφής προκειμένου να φανεί ότι η Ενωση κινείται".

    Σύμφωνα με την ΑΘΗΝΑΪΚΗ "η αγωνία του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη να δώσει την εντύπωση ότι επέστρεψε "με γεμάτες βαλίτσες" από το Αμστερνταμ όσον αφορά το "κοινωνικό πρόσωπο" της ευρωπαϊκής σύγκλισης συνδέεται άμεσα πρώτον με το αποτέλεσμα της διήμερης συνόδου της ΚΕ (Παρασκευή και Σάββατο) για την ανάπτυξη και δεύτερον με τις εκδηλώσεις μνήμης (την Κυριακή) για τον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ Α. Παπανδρέου (που έχουν τεθεί υπό αμφισβήτηση)".

    ΤΑ ΝΕΑ προσθέτουν ότι "ευχαριστημένη είναι η Ελλάδα από τη θέση της ΕΕ για την προστασία της απασχόλησης, αφού δεν θίγονται τα κοινοτικά κονδύλια για τις "χώρες της συνοχής" όπως η Ελλάδα".

    [3] Κυπριακό

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ με τίτλο "Πρόκληση πριν τις συνομιλίες" γράφει ότι "το Κυπριακό ήταν το κύριο θέμα των συναντήσεων που είχαν χθες ο υφυπουργός Εξωτερικών Γ. Κρανιδιώτης στην Ουάσιγκτον και ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Γ. Κασουλίδης στη Μόσχα, καθώς η Αγκυρα και ο Ντενκτάς συνεχίζουν τις προκλήσεις λίγο πριν τις απευθείας συνομιλίες στη Ν. Υόρκη που θα πραγματοποιηθούν από τις 9 έως τις 13 Ιουλίου".

    [4] Καθεστώς δανειοδότησης

    Η ΕΣΤΙΑ γράφει ότι "με απόφασιν του Αρείου Πάγου, την οποίαν οικονομικοί κύκλοι εχαρακτήρισαν "ιστορικήν" δημιουργούνται νέαι συνθήκαι εις τον δανεισμόν επιχειρήσεων και ιδιωτών. Και τούτο διότι αφαιρείται από τας δανειοδοτούσας Τράπεζας το δικαίωμα να αποφασίζουν μονομερώς το ύψος των τόκων καθυστερουμένων προς αυτάς οφειλών".

    Το ΕΘΝΟΣ στο βασικό του σχόλιο αναφέρει μεταξύ άλλων ότι "το τραπεζικό σύστημα είναι εκείνο που πλήττει καίρια η νέα απόφαση του Α. Πάγου, που, αν επικυρωθεί και από την Ολομέλειά του θα διαμορφώσει μια νέα πραγματικότητα στις σχέσεις των δανειοδοτούμενων και των πιστωτικών ιδρυμάτων της χώρας. Διότι ο χαρακτηρισμός ως παράνομου του ανατοκισμού των τόκων που επιβάλλουν από μόνες τους οι τράπεζες σε όσους καθυστερούν την καταβολή των δόσεων των δανείων τους, δεν ανατρέπει απλώς μια αυτόχρημα τοκογλυφική πρακτική, αλλά ανοίγει και το δρόμο για διεκδικήσεις εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δραχμών από εκείνους που τα έχουν ήδη καταβάλλει".

    [5] Κοινωνικός Διάλογος

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει ότι "σε κλίμα αμφισβήτησης και έντασης ανοίγει αύριο η αυλαία του κοινωνικού διαλόγου για το ασφαλιστικό σύστημα, ενώ μεθαύριο η κυβέρνηση θα καταθέσει στους κοινωνικούς εταίρους τις προτάσεις της κυβέρνησης για τις εργασιακές σχέσεις. Ηδη, η πλειοψηφία των οργανώσεων των συνταξιούχων (με περισσότερα από 1 εκατομμύριο μέλη) και μερίδα των συνδικαλιστικών οργανώσεων έχει δηλώσει ότι δεν θα συμμετάσχει στον κοινωνικό διάλογο χαρακτηρίζοντάς τον "ψευδεπίγραφο".

    [6] Ελληνοτουρκικά

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ με τίτλο "Εγγραφο ντροπής για τις γκρίζες ζώνες" γράφει ότι "δραματική ομολογία της ελληνικής κυβέρνησης ότι τα Ιμια είναι "γκρίζα ζώνη" αποτελεί το έγγραφο του ΥΠΕΞ προς το ΓΕΝ. Το άκρως απόρρητο έγγραφο αποδεικνύει ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει συμφωνήσει προφορικά με την Τουρκία (προφανώς με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ) για το καθεστώς των Ιμίων, αλλά αρνείται να το ομολογήσει δημόσια, προκειμένου να αποφύγει τους κλυδωνισμούς και την κατακραυγή της κοινής γνώμης για το ξεπούλημα των βραχονησίδων. Το έγγραφο αποδεικνύει ότι το ΥΠΕΞ όχι μόνο δέχεται τις απειλές των Τούρκων αλλά ζητά από το ΓΕΝ να το ενημερώσει για το αν υπάρχει κίνηση ελληνικών φουσκωτών στην περιοχή των Ιμίων.

    [7] Συνέντευξη Αλ. Παπαδόπουλου

    Ο Υπουργός Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Αλέκος Παπαδόπουλος, σε συνέντευξή του στην ΕΞΟΥΣΙΑ εξηγεί "πως με το νέο δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα που πρόκειται να φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή θα επιβάλλονται αυστηρές ποινές - μέχρι και απόλυση - σε όσους δημοσίους υπαλλήλους δεν εκτελούν με συνέπεια τα καθήκοντά τους ή αποδεικνύεται ότι χρηματίζονται. Ο κ. Παπαδόπουλος μιλάει με θετικά λόγια για τον Κ. Σημίτη και καταγγέλλει εκείνους που επιχειρούν να χαράξουν διαχωριστικές γραμμές μέσα στο ΠΑΣΟΚ. Αποκαλύπτει ότι δεν υπάρχει διαφωνία αλλά απόλυτη ταύτιση με τον Ακη Τσοχατζόπουλο στο θέμα των αρμοδιοτήτων της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και των συνενώσεων. Ο υπουργός Εσωτερικών επισημαίνει ότι οι αντιδράσεις για το θέμα του "Καποδίστρια" εντοπίζονται κυρίως σε κάποιους κοινοτάρχες που νομίζουν ότι ο τόπος μπορεί να επιβιώσει με οθωμανικού τύπου αντιλήψεις και υποτάσσονται σε μια μεταρρύθμιση που τη βλέπουν υπό την πτυχή των δικών τους προσωπικών στρατηγικών συμφερόντων".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02g run on Tuesday, 17 June 1997 - 14:50:23 UTC