Read the Convention Concerning the Exchange of Greek and Turkish Populations (30 January 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 97-07-07

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 07/07/1997


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Κυπριακό
  • [3] Σύνοδος ΝΑΤΟ
  • [4] Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [5] Συνέντευξη Καστανίδη
  • [6] Αλβανία-Εξελίξεις
  • [7] Στρατιωτική άσκηση

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 07/07/1997 (ΑΠΕ)

    Οι πυρκαγιές, η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ, οι απευθείας συνομιλίες για το Κυπριακό και ο δεύτερος γύρος των εκλογών στην Αλβανία είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Εξορίζουν" χιλιάδες υπαλλήλους. Με τις τροπολογίες- σκάνδαλο των δύο βουλευτών.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Μπλόκο στις εντάξεις στο σχέδιο πόλης. Στον αέρα τα αυθαίρετα.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Φτιάχνει κόμμα ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Κινδυνεύει η κυβέρνηση απο τη σύγκρουση οικονομικών συμφερόντων και την εσωκομματική αντιπολίτευση.

    ΕΘΝΟΣ: Ερχεται ο νέος τζόγος. Νέα παιχνίδια - αλλαγές στα παλιά απο τον ΟΠΑΠ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ισπανικά αρχίζουν οι υποχωρήσεις στο Αιγαίο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Λεηλασία με... παροχές.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Μπίζνες με αυθαίρετα. Υποχρεωτικές ανταλλαγές με διαμερίσματα του ΥΠΕΧΩΔΕ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Σε τι "Θεό" πιστεύουν οι 15άρηδες. Ερευνα σε 30.000 νέους 26 χωρών - και στην Ελλάδα.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Οργιάζει η κερδοσκοπία στα καύσιμα.

    Η ΕΣΤΙΑ: Αρχίζουν σταδιακώς αι ελληνικαί υποχωρήσεις δια το Αιγαίον.

    ΤΑ ΝΕΑ: Εγκλημα στο δάσος του Σέιχ Σού. Πρωτοφανής οικολογική καταστροφή.

    ΝΙΚΗ: Πύρινος "δράκος" στο Σέιχ Σού.

    [2] Κυπριακό

    ΤΑ ΝΕΑ στο σχόλιό τους γράφουν οτι "όχι πως δεν το γνωρίζαμε, αλλά έχει τη σημασία της η απροσχημάτιστη δήλωση του Τούρκου αντιπροέδρου Ετσεβίτ, οτι η Τουρκία θα είναι ο κύριος συνομιλητής στις διαπραγματεύσεις που αρχίζουν στη Νέα Υόρκη μεταξύ Κληρίδη και Ντενκτάς για το Κυπριακό. Βοηθά - στην κατάλληλη ώρα - να εκλείψουν οι ψευδαισθήσεις για τον ρόλο της Αγκυρας και να αποσαφηνισθεί- κυρίως για τους μεσολαβητές - το τοπίο των συνομιλιών και ο πυρήνας του προβλήματος".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ αναφέρει οτι "πληροφορίες απο έγκυρες πηγές αναφέρουν οτι η κυπριακή κυβέρνηση πρόκειται να προβεί σε έντονο διάβημα προς τη Βόννη για τις προκλητικές δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Κλάους Κίνκελ όσον αφορά την ενταξιακή πορεία της Κύπρου. Υπογραμμίζεται οτι και σε άλλες περιπτώσεις ο Κίνκελ προέβη σε δηλώσεις σχετικά με την προσπάθεια της Κύπρου να ενταχθεί στην ΕΕ, για τις οποίες η κυπριακή κυβέρνηση είχε εκφράσει τη δυσαρέσκειά της. Ομως αυτή τη φορά ο Κίνκελ τάχθηκε απροκάλυπτα εναντίον της ένταξης της Κύπρου, επικαλούμενος το πολιτικό της πρόβλημα".

    Σύμφωνα με τον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ "δεν αναμένονται ουσιαστικά αποτελέσματα και οι συνομιλίες μετατρέπονται ουσιαστικά σε προετοιμασία του 1998. Ο λόγος είναι "η αδιαλλαξία της τουρκικής πλευράς, μετά μάλιστα απο τις ακραίες θέσεις του αντιπροέδρου της νέας τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Ετσεβίτ και την έλλειψη πολιτικής βούλησης απο Αμερικανούς και Βρετανούς, οι οποίοι αναμένεται να εκδηλωθούν με τις προεδρικές εκλογές στην Κύπρο, τον Φεβρουάριο του 1998". Οπως αποκάλυπταν διπλωματικές πηγές "κάποια κινητικότητα θα υπάρξει μετά το τέλος του πρώτου γύρου των απευθείας συνομιλιών και την έναρξη του δεύτερου γύρου, δηλαδή μεταξύ τέλους Ιουλίου και αρχών Αυγούστου με προφανή στόχο να διατηρηθεί ζωντανή η διαδικασία που εγκαινιάζεται με τις συναντήσεις των Κληρίδη-Ντενκτάς και στο βαθμό που είναι δυνατόν να γεφυρωθούν οι διαφορές που θα προκύψουν στις συνομιλίες".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ σημειώνει οτι "με τον Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ θα συναντηθεί αύριο ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης που έφτασε νωρίς σήμερα το πρωί στη Νέα Υόρκη. Θα είναι μια συνάντηση περισσότερο τυπική παρά με ουσιαστικό περιεχόμενο, αφού το πρωί της Τετάρτης 9 Ιουλίου θα αναχωρήσει για το Τράουτμπεη όπου θα ξεκινήσουν οι συνομιλίες για το Κυπριακό και για τις προοπτικές επίλυσής του. Είναι βέβαιο οτι θα ασκηθούν ισχυρότατες πιέσεις στην ελληνοκυπριακή πλευρά, ώστε όχι μόνο να ακυρωθεί η παραγγελία των ρωσικών πυραύλων S-300 αλλά και να υποχωρήσει σε αποφασιστικά σημεία για την ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ επικαλείται το χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας "Τζουμχουριέτ" οτι "η Τουρκία μελετά την κατασκευή ναυτικών βάσεων, στην κατεχόμενη Κύπρο, ως απάντηση, στο δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Ελλάδας-Κύπρου. Να υπενθυμίσουμε οτι το περασμένο Σάββατο ο Μπουλέντ Ετσεβίτ, πρωθυπουργός της εισβολής και αντιπρόεδρος στη σημερινή κυβέρνηση συνασπισμού του Μεσούτ Γιλμάζ, δήλωσε οτι η Τουρκία θα ενισχύσει τον 'Αττίλα' με νέο έμψυχο και άψυχο υλικό".

    [3] Σύνοδος ΝΑΤΟ

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει οτι "διχασμένοι για τη μελλοντική μορφή, τους τρόπους λειτουργίας και τους επιδιωκόμενους στρατιωτικούς στόχους του ΝΑΤΟ, οι ηγέτες των χωρών -μελών της Ατλαντικής Συμμαχίας πραγματοποιούν απο αύριο διήμερη σύνοδο στη Μαδρίτη, όπου θα προσπαθήσουν, έστω και την τελευταία στιγμή, να βρουν κάποιες συμβιβαστικές λύσεις στις διαφορές τους. Οι λύσεις αυτές, λένε οι ειδικοί, δεν μπορεί να είναι παρά προσωρινές και επιφανειακές, αφού στα δύο μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα το ΝΑΤΟ δεν υπάρχει σύμπτωση απόψεων μεταξύ των ΗΠΑ και των περισσοτέρων συμμάχων τους".

    Η ΕΣΤΙΑ αναφέρει οτι "είς κλοιόν πιέσεων, αι οποίαι, ως φαίνεται, αποδίδουν, δια την διευθέτησιν των προβλημάτων εις το Αιγαίον - προβλημάτων, βεβαίως που δημιουργεί η Αγκυρα - ευρίσκεται τας τελευταίας ημέρας η Ελλάς. Συμφώνως δε προς τας ενδείξεις που υπάρχουν θα σημειωθεί 'κάποια πρόοδος' με την ανοχήν της κυβερνήσεως Σημίτη, η οποία έχει αναλάβει την δέσμευσιν έναντι των Ηνωμένων Πολιτειών" να κλείση "όλας τας εξωτερικάς εκκρεμότητας. Η 'πρόοδος' δε αυτή θα πρέπει να έχη σημειωθή μέχρι των αρχών Αυγούστου".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ προσθέτει οτι "στο περιθώριο της Συνόδου και στα πλαίσια της νέας δομής του ΝΑΤΟ αναμένεται να υπάρξουν συζητήσεις για τα ελληνοτουρκικά στο τρίγωνο Κλίντον-Σημίτη-Γιλμάζ. Σε αυτές θα εξετασθή η πορεία των ΜΟΕ για το Αιγαίο, που ήδη υπο την αιγίδα του ΓΓ της Συμμαχίας Χαβιέ Σολάνα, Ελληνες και Τούρκοι εμπειρογνώμονες έχουν συζητήσει στις Βρυξέλλες, αλλά και το θέμα της ενεργοποιήσεως των 4 υποστρατηγείων στη Νότιο Ευρώπη. Στην ουσία, όμως οι συγκεκριμένες 'επαφές' έχουν ως στόχο την πίεσι της Ελλάδος για παραχωρήσεις ελληνικών 'διαδρόμων' στον εθνικό, κυριαρχικό μας χώρο στο Αιγαίο".

    [4] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει οτι "στο επίκεντρο έντονων πιέσεων για την εξομάλυνση των σχέσεων της χώρας μας με την Τουρκία αναμένεται να βρεθεί απο σήμερα στη Μαδρίτη, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, η ελληνική κυβέρνηση, καθώς η πρόθεση των ΗΠΑ να στηρίξουν τη λύση Γιλμάζ στην Αγκυρα φαίνεται οτι θα ωθήσει την Ουάσιγκτον σε 'χειρονομίες καλής θέλησης' προς τη νέα τουρκική κυβέρνηση".

    Σύμφωνα με τη ΝΙΚΗ, "δεν αποκλείεται επομένως τόσο συνάντηση Κλίντον-Γιλμάζ όσο 'τριμερής' Κλίντον-Σημίτη-Γιλμάζ, όπου οι πιέσεις προς τις δύο πλευρές για την προώθηση των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης δεν θα πρέπει να αναμένονται μικρές".

    [5] Συνέντευξη Καστανίδη

    Ο υπουργός Μεταφορών Χάρης Καστανίδης σε συνέντευξή του στο ΕΘΝΟΣ αναφέρει οτι "οικονομικό πόρισμα αποκαλύπτει σχέσεις μεταξύ ιδιωτικών αεροπορικών εταιριών και της ΥΠΑ. Δεν εισέπρατταν σε συγκεκριμένο χρόνο τα ποσά χρήσεως των αεροδρομίων και τα τέλη. Μάλιστα, ο κ. Καστανίδης συσχετίζει την εξυγίανση που επιχειρεί στο χώρο των αεροδρομίων, με τις πρόσφατες κινητοποιήσεις των υπαλλήλων της ΥΠΑ". Επίσης δηλώνει οτι "στη θέση της ΥΠΑ θέλουμε μια Γενική Γραμματεία Πολιτικής Αεροπορίας και δύο ανώνυμες μονομετοχικές εταιρίες που η μία μετοχή θα ανήκει στο Δημόσιο. Το φθινόπωρο θα αλλάξει το μοντέλο διοίκησης της Ολυμπιακής στο πρότυπο των British και Lufthansa. Δεν απορρίπτω τη μετοχοποίηση της Ο.Α. αρκεί να μη χάσει τα χαρακτηριστικά του εθνικού αερομεταφορέα".

    [6] Αλβανία-Εξελίξεις

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ γράφει οτι "ερωτήματα δημιουργούνται για την παραμονή της πολυεθνικής δύναμης στην Αλβανία, μετά τις 15 Αυγούστου, ύστερα απο την απόφαση των Ιταλών να αποχωρήσουν. Χθες ο Ακης Τσοχατζόπουλος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο της αποχώρησης και της ελληνικής δύναμης. Η Αθήνα έχει διαμηνύσει οτι θα βοηθήσει στην ανασυγκρότηση τόσο του Στρατού όσο και της Αστυνομίας στην Αλβανία. Ιδιαίτερα ανήσυχοι για το ενδεχόμενο να αποτελέσουν οι εναπομείνασες παρατράπεζες το τελευταίο πολιτικό όπλο του προέδρου Μπερίσα εναντίον της νέας κυβέρνησης της Αλβανίας εμφανίζονται οι οικονομικοί κύκλοι της χώρας. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός οτι αυτοί οι κύκλοι δεν αποκλείουν κατάρρευση ή χρεοκοπία των πυραμίδων αμέσως μετά την ανάληψη καθηκόντων απο τη νέα κυβέρνηση, με σκοπό την υποκίνηση μιας νέας εξέγερσης".

    [7] Στρατιωτική άσκηση

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει οτι "η εντυπωσιακή πολυεθνική άσκηση με τη συμμετοχή 13 χωρών που γίνεται με τον συντονισμό της Ελλάδας στο Λβίβ της Ουκρανίας σηματοδοτεί τα νέα δεδομένα για την ασφάλεια και τη συνεργασία της Ευρώπης. Φανερώνει, ταυτόχρονα, το νέο ρόλο του ΝΑΤΟ στις χώρες της πρώην ανατολικής Ευρώπης αλλά και στην αποστολή που καλείται να διαδραματίσει κάτω απο τα νέα δεδομένα η χώρα μας".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02g run on Monday, 7 July 1997 - 15:52:23 UTC