Browse through our Interesting Nodes on the Greek Dining & Food Industry Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 97-08-08

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 08/08/1997


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Κυπριακό
  • [3] Μέτρα για την Παιδεία
  • [4] Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [5] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [6] Υποχώρηση του δολαρίου

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 08/08/1997 (ΑΠΕ)

    Το Κυπριακό, τα μέτρα για αλλαγές στην Παιδεία και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι τα βασικά της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Κατάχρηση 1,5 δις στον Ελ. Τύπο. Μπήκαν Εισαγγελείς στο ίδρυμα.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Καταδίκη σε θάνατο ζεύγους συνταξιούχων. Ανάλγητο το... κοινωνικό κράτος.

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ: ΕΑΤ/ΕΣΑ στη Ρόδο. Οι "κλώνοι" των βασανιστών έσπασαν στο ξύλο πατέρα 4 παιδιών.

    Η ΑΥΓΗ: Η Ευρώπη αντιδρά στον τουρκικό εκβιασμό.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Προκαλεί η συντεχνία των βουλευτών.

    ΕΘΝΟΣ: Μια κάρτα για όλες τις τράπεζες.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ο Καραμανλής έθαψε τον φάκελο της Κύπρου.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Τοκογλύφος το δημόσιο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Εισαγγελέας για τα εμφιαλωμένα νερά.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Τα' σπασαν. Πάνε για απεργία οι καθηγητές.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Λουκέτο στα σχολεία τον Σεπτέμβριο.

    ΕΣΤΙΑ: Επίσημον έγγραφον του ΟΗΕ αρνείται την ένταξιν της Κύπρου εις την ΕΕ.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Αμείωτοι φόροι μέχρι νεωτέρας.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Εκρηξη λαϊκισμού κατά βουλευτών. Επίθεση Κακλαμάνη κατά διαπλεκόμενων.

    ΤΑ ΝΕΑ: Το νέο σύστημα εξετάσεων. Αλλαγές στο Λύκειο απο το Σεπτέμβριο.

    ΝΙΚΗ: Δεν πέρασε ο εκβιασμός της Αγκυρας.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Κοινός αγώνας ενάντια στα αντιεκπαιδευτικά μέτρα.

    [2] Κυπριακό

    Η ΑΥΓΗ γράφει οτι "μετά την πρώτη έκπληξη, οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Κύπρου αντιμετωπίζουν τώρα με πιο χαμηλούς τόνους την υλοποίηση της συμφωνίας σύνδεσης μεταξύ Τουρκίας και κατεχόμενης Κύπρου την οποία εξήγγειλε προχθές η Αγκυρα. Την ίδια στιγμή η Κομισιόν αντιδρά έντονα στον τουρκικό εκβιασμό τονίζοντας οτι η Κύπρος δεν μπορεί να είναι όμηρος της Τουρκίας".

    H ΕΣΤΙΑ αναφέρει ότι "Αλληνοσυγκρουόμεναι θέσεις μεταξύ ΟΗΕ και Ευρωπαϊκής Ενώσεως δια το Κυπριακόν, ενδεχομένως να δημιουργήσουν νέας περιπλοκάς εις το ζήτημα της Μεγαλονήσου, εις μιαν στιγμήν που αναζητείται λύσις του, παρά τας συνεχείς Τουρκικάς προκλήσεις".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ ισχυρίζεται ότι "Σύγχυση επικρατεί σε Αθήνα και Λευκωσία αναφορικά με τις σκοπιμότητες που εξυπηρετεί η συμφωνία για τη σταδιακή ενσωμάτωση του ψευδοκράτους του Ντενκτάς στην Τουρκία ενώ αμφότερες προσπαθούν να "συνέλθουν" από το "σοκ" που τους προκάλεσε η νέα πρόκληση της Αγκυρας".

    Κατά την ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ "Η Αθήνα και η Λευκωσία αντέδρασαν χθες αν και με ομολογουμένως "χαλαρούς" ρυθμούς, στην συμφωνία προσαρτήσεως των κατεχομένων στην Τουρκία που επεκύρωσε ο Ισμαήλ Τζάεμ".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ υποστηρίζει ότι "Βήμα προς βήμα προωθούν οι τούρκοι τα σχέδιά τους για τη νομιμοποίηση της διχοτόμησης της Κύπρου και την εδραίωση ανάλογων τετελεσμένων στο Αιγαίο. Οι τελευταίες ενέργειές τους δεν αφήνουν καμιά απολύτως αμφιβολία για τις προθέσεις τους. Μετατρέπουν τη Συμφωνία της Μαδρίτης σε κουρελόχαρτο εξευτελισμού των Ελλήνων, επισημαίνουν την ανεπάρκεια και ολισθηρότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και επιβάλλουν την ανάληψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών επιθετικής διπλωματίας".

    Σύμφωνα με τον ΛΟΓΟ "Εντονο προβληματισμό προκάλεσε σε Αθήνα και Λευκωσία η συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ Αγκυρας και Ντενκτάς για τη "μερική ένταξη" του ψευδοκράτους στην Τουρκία. Η ελληνική και η κυπριακή κυβέρνηση προσπαθούν να διαπιστώσουν αν η ενέργεια αυτή εντάσσεται σε ευρύτερο σχέδιο για ενσωμάτωση των κατεχομένων ή αποτελεί ωμό εκβιασμό για την ακύρωση της ενταξιακής πορείας της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ εκτιμά οτι "στην αντεπίθεση πέρασε χθες η ΕΕ ως προς την "Συμφωνία Σύνδεσης" Τουρκίας - ψευδοκράτους, αποσαφηνίζοντας για μια ακόμα φορά οτι οι διαπραγματεύσεις της Κύπρου για την ένταξή της θα αρχίσουν κανονικά μέσα στο 1998".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ προσθέτει οτι "σοβαρό προβληματισμό προκαλεί η αμήχανη σιωπή με την οποία η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την ιταμή κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας, που με την επιχειρούμενη "σύνδεση" των κατεχομένων με την Αγκυρα δυναμιτίζει τη συμφωνία Σημίτη - Ντεμιρέλ της Μαδρίτης".

    Το ΕΘΝΟΣ στο σχόλιό του αναφέρει μεταξύ άλλων οτι "δεν αναμέναμε, βεβαίως, την προχθεσινή ενέργεια της Τουρκίας, για να διαπιστώσουμε οτι το πολιτικοστρατιωτικό κατεστημένο της Αγκυρας γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων του το διεθνές δίκαιο, τις αποφάσεις και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, καθώς και τις υπό εξέλιξη συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού".

    [3] Μέτρα για την Παιδεία

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει ότι "Το σενάριο δείχνει να επαναλαμβάνεται, με τους ίδιους πρωταγωνιστές στους ίδιους ρόλους, αλλά με διαφορετική αυτήν τη φορά αιτία. Από τις 20 Αυγούστου αρχίζουν οι κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών με πορείες και συγκεντρώσεις, ενώ, όπως όλα δείχνουν, οι μαθητές κινδυνεύουν από την αρχή κιόλας της νέας σχολικής χρονιάς να παραμείνουν και πάλι εκτός σχολικών αιθουσών".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ υποστηρίζει ότι "Αφού ολοκλήρωσε το διάλογο που έκανε με τον εαυτό της η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, δηλώνει αποφασισμένη να προχωρήσει το τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου στη νομοθέτηση όλων των βαθιά αντιεκπαιδευτικών ρυθμίσεων που εξήγγειλε την περασμένη Παρασκευή ο υπουργός Παιδείας.

    Η ΝΙΚΗ προσθέτει ότι "Ανοίγει στις 20 Αυγούστου ο χορός των κινητοποιήσεων στο χώρο της Παιδείας με συγκέντρωση διαμαρτυρίας των αδιόριστων εκπαιδευτικών για την κατάργηση της επετηρίδας, έξω από το υπουργείο Παιδείας".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ με τίτλο "Λουκέτο στα σχολεία το Σεπτέμβριο" αναφέρει οτι "κλείνουν τα σχολεία πριν καλά καλά ανοίξουν, καθώς οι εκπαιδευτικοί προσανατολίζονται σε απεργιακές κινητοποιήσεις μέσα στο Σεπτέμβριο. Σε πλήρες αδιέξοδο οδηγήθηκε η χθεσινή συνάντηση της ΟΛΜΕ με τον υφυπουργό Παιδείας, Γιάννη Ανθόπουλο, αφού οι καθηγητές δεν δέχονται να ακούσουν λέξη για την κατάργηση της επετηρίδας".

    Σύμφωνα με την ΑΘΗΝΑΪΚΗ "εν αρχή ην ο... διάλογος, τόσο για την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, όσο και για το προεδρείο της ΟΛΜΕ. Φαίνεται όμως πως οι δυο πλευρές έχουν διαφορετική αντίληψη για το τι σημαίνει διάλογος, καθώς μετά τη χθεσινή συνάντησή τους, εκδήλωσαν μεν την επιθυμία τους για διάλογο, αρνήθηκαν δε να συζητήσουν το θέμα της επετηρίδας".

    ΤΑ ΝΕΑ ισχυρίζονται οτι "η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, που εξήγγειλε ο υπουργός Παιδείας, κ. Γεράσιμος Αρσένης, αποτελεί μια θαρραλέα και ριζοσπαστική πρόταση για την ποιοτική αναβάθμιση ολόκληρης της ελληνικής εκπαίδευσης".

    Στο σχόλιό του ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ επισημαίνει οτι "μέχρι τώρα το ΠΑΣΟΚ (και του 'σοσιαλισμού' και του 'εκσυγχρονισμού') μας είχε πείσει οτι κατά το καλοκαίρι, επιδίδεται στη 'συνήθη φαυλότητα των διακοπών'. Φέτος όμως ξεπέρασε όλα τα εσκαμμένα. Και καιροφυλακτούσε πότε θα βρίσκεται σε διάλυση η χώρα - λόγω διακοπών - για να τολμήσει την πιο κρίσιμη θεσμική αλλαγή που μπορεί να συντελεσθεί σε μια σύγχρονη χώρα: την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση - ή πιο σωστά την εκπαιδευτική αντιμεταρρύθμιση".

    [4] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ στο σχόλιό του υποστηρίζει οτι "ο τρόπος με τον οποίον διαχειρίζονται οι ΗΠΑ, η Τουρκία και η Ελλάδα τη Συμφωνία της Μαδρίτης ενισχύει την άποψη οτι οι ρόλοι έχουν μοιραστεί και μάλιστα εις βάρος της πατρίδας μας. Η Αγκυρα ζητάει συνεχώς περισσότερα εκτιμώντας οτι μπορεί να εκμεταλλευτεί την αδυναμία της ελληνικής πλευράς. Ο κ. Σημίτης και οι συνεργάτες του κινούνται στα όρια του πολιτικού πανικού. Εχουν φτάσει σε τέτοιο σημείο απελπισίας, ώστε ελπίζουν στην αμερικανική παρέμβαση για να ελεγχθεί η επιθετικότητα της Αγκυρας".

    [5] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Αθήνα, Ελλάδα, 08/08/1997 (ΑΠΕ)

    Η πτώση του δολαρίου στις διεθνείς χρηματαγορές, οι δανειακές ανάγκες των ασφαλιστικών οργανισμών, ο υπό κατάρτιση αναπτυξιακός νόμος και οι δανειακές ανάγκες του Δημοσίου, είναι τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού τύπου.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών: "Στα 2,5 τρισ. οι δανειακές ανάγκες τον Σεπτέμβριο - Στον εξωτερικό δανεισμό προσφεύγει η κυβέρνηση".

    ΕΞΠΡΕΣ: "Αλλα 400 δισ. δάνεια στα Ταμεία απαιτούνται για το 1997".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Ελάχιστα περιθώρια για παροχές το '98 - Προβληματισμός για την κατάρτιση του νέου προϋπολογισμού".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Τα... 7 'θαύματα' του νέου αναπτυξιακού νόμου - Η κυβέρνηση προωθεί "περιβάλλον" επενδυτικής ανόδου".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Ευρωθωράκιση των δημοσίων έργων από τα διαπλεκόμενα με υιοθέτηση κοινοτικής οδηγίας, λίγο πριν από ενδεχόμενες καταδίκες".

    [6] Υποχώρηση του δολαρίου

    Η ΕΞΠΡΕΣ αναφέρει ότι "τακτική υποχώρηση πραγματοποίησε το δολάριο στην Αθήνα αλλά και στις μεγαλύτερες χρηματαγορές της υδρογείου, χθες. Η τιμή fixing του αμερικανικού νομίσματος διαμορφώθηκε στις 293,85 δρχ. (-0,41%), στην αγορά της πρωτεύουσας, ενώ το τραπεζογραμμάτιο πώλησης κυμαίνεται στις 296,78 δρχ. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις αρχίζουν να εμφανίζονται ανάλογες αντιδράσεις του νομίσματος και στις άλλες ευρωπαϊκές αγορές".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02g run on Friday, 8 August 1997 - 14:18:58 UTC